Gazlıgöl’de Jeotermal Su Birliği kuruldu

Termal yatırımlardaki düzensizlikle bir süre önce gündeme gelen Gazlıgöl’de 17 Haziran 2011’den Jeotermal Su Birliği kuruldu. GAZJET Ltd. Şti adını alan Birlik’in çalışmalarında devletin kasasından bir kuruş çıkmayacak. Birlik, ilk olarak dünyada tanınan bir şirketle birlikte Gazlıgöl’deki su rezervini tespit edecek Düzensiz termal su kullanımı ile bir süre önce gündeme gelen İhsaniye’ye bağlı Gazlıgöl bölgesinde [&hellip]

Gazlıgöl'de Jeotermal Su Birliği kuruldu

Termal yatırımlardaki düzensizlikle bir süre önce gündeme gelen Gazlıgöl’de 17 Haziran 2011’den Jeotermal Su Birliği kuruldu. GAZJET Ltd. Şti adını alan Birlik’in çalışmalarında devletin kasasından bir kuruş çıkmayacak. Birlik, ilk olarak dünyada tanınan bir şirketle birlikte Gazlıgöl’deki su rezervini tespit edecek

Düzensiz termal su kullanımı ile bir süre önce gündeme gelen İhsaniye’ye bağlı Gazlıgöl bölgesinde su planlamasını yapmak üzere Jeotermal Su Birliği kuruldu. GAZJET Ltd. Şti adını alan Birlik’te yüzde 97 hisse Köylere Hizmet Götürme Birliği’ne, dolayısıyla İhsaniye Kaymakamlığı’na ait. Kaymakamlık, bu hissesini Bakanlar Kurulu’na imza için gönderilen ve başkanlığını İhsaniye Kaymanlığı’nın yürüteceği İhsaniye Mahalli İdareler ve Turizm Hizmet Birliği’ne devredecek. Birlik’in yüzde 2’lik ortağı Gazlıgöl’deki yatırımcı işadamlarının kurduğu dernek olurken, yüzde 1’lik hisse ise Gazlıgöl’deki termal kooperatiflerin kurduğu derneğe ait olacak.
Yatırımcılar özveri gösterdi
GAZJET hakkında bilgi veren İhsaniye Kaymakamı Ömer Faruk İlhan, “Sistemin bütün finansmanını yüzde 2’lik hisseye sahip olan termal yatırımcılar karşılayacak. Devletten bir kuruş para çıkmayacak. Bu, uzlaşma içinde alınan bir karar. Hisseler sembolik. Buradaki termal yatırımcılar da çok büyük bir özveri gösterip ‘Bizim amacımız burada yatırım yapmak. Başka bir amaçla buraya gelmedik. Biz sistemin tüm maliyetini finanse etmeye hazırız. Bunun karşılığında da bir şey istemiyoruz’ dediler. Biz de onlara şirketin politikalarında söz haklarının olması için sembolik bir hisse verdik. Yüzde 2’lik kısımda hukuki problemi olmayan, bütün yatırımcılar mevcut. Hukuki problemleri olanları biz Kaymakamlık olarak muhatap almıyoruz” dedi.
Hedef, israfı önlemek
Sağlık turizmine yönelik bir birlik kurduklarını kaydeden İlhan, “GAZJET olarak konut ısınmasını kesinlikle düşünmüyoruz. Sağlık turizmi açısından termal suyu kullanacağız. Mevcut işletmelerin termal su problemini çözmek, israfı azaltmak, suyu kontrollü bir biçimde dağıtmak birinci hedefimiz. Yeni yatırımcılar için şu an bir şey söylememiz imkansız. Eğer rezervimiz müsait olursa araştırma sonrasında yeni yatırımcıların taleplerini o zaman düşüneceğiz. Şu an için çağrıda bulunmuyoruz” diye konuştu.
İtalya’dan mühendisler gelecek
İlhan, Birlik olarak rezerv tespiti yapacaklarını da vurgulayarak şöyle konuştu:
“MWH Global Company’yi çağırdık. Dünya çapında bir şirket. İtalya’dan gelen mühendisler, bir hafta kadar çalıştılar burada. Şimdi bize proje tekliflerini sunacaklar. İlk aşamada 6 ay sürecek bir rezerv tespit çalışması yapılacak. Gelen mühendisler 6 ay burada kalacaklar. Bütün kuyulara video kamera yerleştirilecek. Araştırma kuyusu açılacak. Rezerv tespiti yapıldıktan sonra süper bilgisayarlar vasıtasıyla çözüm aşamasına geçeceğiz. Bu bilgisayarlar, mühendislikte kullanılan bilgisayarladır. Toplanan veriler işlenecek. Sonra bu havzadaki suyu en verimli nasıl kullanabiliriz, bu sorunun cevabını bulacağız. Tercih ettiğimiz çözümü de uygulayacağız. Buradaki en uzun aşama rezerv tespit çalışması. Çünkü rezervin ne kadar olduğunu bilmeden yatırımları koordine etmek, planlamak çok zor.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme