Gazlıgöl termal havzası yükselen değer

İhsaniye ilçesine bağlı Gazlgöl beldesin de bulunan termal havzada geleceğe yönelik yürütülen çalışmaları detaylarıyla anlatan Kaymakam Ömer Faruk İlhan, gençlere iş hayatında değişime gösterilecek dirence karşı dikkatli olmalarını önerdi. İlhan, Gazlıgöl havzasının yükselen bir değer olarak şekillendiğine işaret etti İhsaniye Kaymakamı Ömer Faruk İlhan, “Afyonkarahisar’ın Sağlık Turizminde ki Yeri” konulu panelde konuştu. Gazlıgöl termal havzasında [&hellip]

Gazlıgöl termal havzası yükselen değer

İhsaniye ilçesine bağlı Gazlgöl beldesin de bulunan termal havzada geleceğe yönelik yürütülen çalışmaları detaylarıyla anlatan Kaymakam Ömer Faruk İlhan, gençlere iş hayatında değişime gösterilecek dirence karşı dikkatli olmalarını önerdi. İlhan, Gazlıgöl havzasının yükselen bir değer olarak şekillendiğine işaret etti

İhsaniye Kaymakamı Ömer Faruk İlhan, “Afyonkarahisar’ın Sağlık Turizminde ki Yeri” konulu panelde konuştu. Gazlıgöl termal havzasında ki kontrolsüz büyüme, farklı bir finansman yöntemiyle gerçekleştirilen yapılaşmanın ortaya çıkardığı sorunlara işaret eden Kaymakam Ömer Faruk İlhan, devre mülk kavramının pek çok kişi tarafından duyulduğunu belirtti. Gazlıgöl termal havzasının yoğun bir devre mülk yapılaşmasıyla diğer termal havzalardan farklı ko-numa geldiğini söyledi.
Soruna direk müdahale
Gazlıgöl termal havzasında yürüttükleri çalışmalarla ilgili ASH Meslek Yüksek Okulu fizyoterapi teknikeri öğrenimi gören öğrencilere bilgiler veren İhsaniye Kaymakamı Ömer Faruk İlhan, 14 Şubat 2011 tarihinde göreve başladığını, Gazlıgöl termal havzasıyla ilgili o dönemde çok kötü şeyler söylendiğini kaydetti. Özellikle usulsüz ve hukuksuz yapılaşmadan dolayı Gazlıgöl’ün Afyonkarahisar için saatli bir bombaya dönüştüğünü patladığı takdirde şehrin ima-jına büyük zarar vereceği söylentileriyle göreve başaldığını aktaran İlhan; “Söylenen şeylerin gerçekliğinin olup olmadığını ortaya çıkarmak için daha önce ki Valimizin yapmış olduğu araştırma çalışmasına istinaden bir denetim komisyonu kurup bölgede ki bütün işletmelerin deyim yerinde ise fotoğrafını çekerek işe başladık. Hakikaten gelecek açısından ciddi rist teşkil eden bir takım sorunlarla karşılaştık. Bir çok işletme mera ve hazine arazilerini insanlara satmış. Bir çok kaçak sıcak su kuyusu vardı. İşletmeler kanunen almaları zorunlu bir çok belgeye sahip değillerdi. Böyle bir yerin termal tu-rizm merkezi ilan edilmiş olsa bile aslında çok ciddi sıkıntılar barındırdığı gün gibi açıktaydı. Biz operasyonlarla bu sıkıntıların tamamını zaptı rap altına aldık. Bir çok kişi hakkında adli ve idari işlem tesis ettik. Toplam 16 tane kaçak sıcak su deposunu betonladık. Bölgeye gelecek olan yeni sahtekarların gelmesini engelledi. Artık Gazlıgöl elini kolunu sallayan insanların çok rahat bir şekilde gelip usülsuz pazarlama yöntemleriyle insanları dolandırabileceği bir yer olmaktan çıktı.” dedi.
Ferrara da 100 bin konut ısıtılıyor
İhsaniye Kaymakamı Ömer Faruk İlhan, Gazlıgöl termal havzasının özellikle termal rezerv açısından sürdürülebilir kılma amacıyla başlatılan çalışma başlangıcında Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu’nun verdiği yetkiye istinaden İhsaniye Mahalli İdareler ve Turizm Birliği’nin kurulduğunu söyledi. İlhan, Birliğin Bakanlar Kurulu ve Cumhurbaşkanı onayından geçtikten sonra 23 Ağustos 2011 tarihinde tüzel kişilik kazanan kısa adı ile İMİT’in yüzde 97 oranla hakim ortak olduğu Gazlıgöl Jeotermal Su Dağıtım Ltd’yi kurup termal havzada ki faaliyetlerin fiilen başladığını bildirdi. İlk önce rezerv tespiti ve sürdürülebilir havza yönetimi için dünya da ki ileri örnekleri araştırmakla işe koyulduğundan söz eden Kaymakam Ö. Faruk İlhan; “İngiltere Su Enstitüsü vasıtasıyla ulaşmış olduğumuz 160 yıllık bir ABD şirketini Türkiye’ye davet ettik. Onların termal havza yönetimini nasıl sağladıklarına yönelik brifing aldık. Daha sonra firma yönetimi beni İtalya’da ki ofislerine davet etti. Orada jeotermal enerjiyi İtalyanların nasıl kullandığına dair uygulama örneklerle bir sunum yaptılar. Benim için özellikle Ferrara şehrinde ki jeotermal yönetim son derece etkileyiciydi. Bir çok yerde bunu zikrettim. İki termal tesiste yıllık 30 bin ton çöple Ferrara şehrinde yüz bin konut ısıtılıyor. Afyonkarahisar bu rakama şu an ulaşabilmiş değil. Onda birine dahi değil. AFJET bünyesinde 26 adet termal kuyu var. Otuz binden daha fazla çöp topluyoruz ısıtılan konut sayısı 10 bin.” diye konuştu.
Yedi ayda en yoğun gacur gucur
Konunun Afyonkarahisar’ın jeotermal geleceği açısından ufuk açıcı olduğunun altını çizen İhsaniye Kaymakamı Ömer Faruk İlhan, kendisinin İtalya’ya gittiği dönemde çok şiddetli eleştirilere maruz kaldığını belirtti. “Türkiye de mühendis mi yok, burada AFJET var, Türk mühendislerin suyu mu çıktı, Türkiye de bilim insanı mı yok, hava atmak için mi İtalya’ya gidiyorsun.?” şeklinde eleştirilere maruz kaldığını ifad eden İlhan;
“Sonuçta değişime karşı direnç gösteren insanlardan bu tür dedikoduları sıkça duyacaksınız. Sizlerde iş hayatına atılmanın öncesinde olan insanlar olarak günün birinde bir yerde çalışmaya başladığınızda değişime karşı bu ülkede değişime karşı çok ciddi bir direnç gösterildiğini bizati yaşayarak öğrene-ceksiniz. Umarım o dönemde böyle bir direnç benim maruz kaldığım şiddette olmaz. Ahmet Haşim’in bir sözü var der ki; ‘Eski alışkanlıklar paslı bir çiviye benzer. Söküp çıkartmaya çalıştığınız takdirde gacur gucur sesler duyarsınız.’ Ben 7 ayda duyduğum gacur gucur sesi haya-tımın hiçbir safhasında hayatımın geri kalan toplamında duymadım. Sonuçta rakamlar bizim doğru yolda olduğumuzu gösterdi. Firma ile 25 bin euro bedelli bir danışmanlık anlaşması imzaladık. Daha sonra MTA’dan emekli jeofizik mühendisi bir bürokratı GAZJET’in başına getirdik. ODTÜ, Hacettepe, AKÜ ve Osmangazi Üniversitesi’nin de katılımıyla havza yönetimini başlattık. İhaleye çıktık. Kısmet olursa 4 ay sonra Afyonkarahisar en büyük jeotermal kuyusuna sahip olacak. Bir buçuk kilomet-relik bir kuyu açıyoruz.” şeklinde konuştu.
Alp’ler’in mağaralarında termal su
Havza da toplam 67 adet ruhsatlı kuyu bulunduğunu bu kuyuların ruhsatlı da olsa sağlıksız durumda olanlarının kapatılacağını bildiren İhsaniye Kaymakamı Ömer Faruk İlhan, jeotermal kaynakların sınırsız olmadığını bunların çok ciddi şekilde kullanılması gerektiğini hatırlattı. Dört ay sonra iyi bir suya sahip olunması halinde enerji üretimi ve organize sera faaliyetine girileceğinden söz eden Kaymakam İlhan şöyle konuştu:
“Bundan böyle Gazlıgöl’de yapılabilecek iki tane yatırım seçeneği söz konusu. Bunlardan bir tanesi 5 yıldızlı otel bir diğeri ise sera. Devre mülk faaliyetlerini tamamen durdurduk. Yeni projeye kesinlikle izin vermiyoruz. Bu anlamda çok ciddi hukuki tedbirler aldık. Afyonkarahisar’ın jeotermal potansiyelini hak ettiği şekilde kullanıldığını düşünmüyorum. Türkiye’de sadece jeotermal havza Afyonkarahisar’da mevcut değil. Zannediyorum 46 ilde mevcut. İnsanlar jeotermal havzalara ya da otellere sadece suya girmek için gelmezler. Onlara keyif verece başka aktivitelere ihtiyacımız var. Belki inanmakta zorlanılır. Alpler’de bir termal otele gittim. Alp’ler denilince akla kış turizmi ve kayak gelir. Alp’lerde termalle karşılaşınca çok şaşırdım. Adamlar resmen fantazi yapmışlar. Mağaraların içini termal suyu vermişler. İnsanlar mağaraların içinde yüzüyorlar. Son derece cezbedici bir etkinlikti.”
Vadiyi sembolize eden
aksesuarlar üretilecek
Termal bölgede de cezbedici etkinliklere buraya gelenlerin geçirdikleri süre içerisinde sıkılmayacakları bir takım aktivitelere ihtiyaç duyulduğunu ifade eden İhsaniye Kaymakamı Ö.Faruk İlhan, bu gerçekten hareketle ilçe de kurdukları birlik vasıtasıyla Frig Vadisi’nin Gazlıgöl Termal Havzası ile entegrasyonu edilmesi için çalışmalar başlatıldığını belirtti. Frig Vadisi’nin dağınık beldelerin idari sınırlarında olduğundan beldeler arası koordinasyon sağlamak ve tek elden yönetebilmek için İMİT aracılığıyla çalışmaların başladığını aktaran İlhan şunları söyledi: “Çalışmalardan bir tanesi üyesi olduğum THK vasıtasıyla bölge de Türkiye’nin en büyük radyo kontrollü model uçak pistini inşa ediyoruz. Kısmet olursa 2012 de Türkiye Şampiyonası İhsaniye’de gerçekleşecek. Bir diğer çalışmamız Frigya’nın hava gezinti araçlarıyla gezilebilmesi için mikro life adı verilen iki kişilik uçaklar, mini helikopterler ve balonlardan oluşan pist kurma çalışmamızı sürdürüyoruz. Teknik çalışmalar sona ermek üzere. Ayazini beldesinde yapmaya başladığımız ODTÜ Tasarım Bölümü ile işbirliğiyle sürdürdüğümüz taş atölyesi çalışması da bir diğer çalışmamızdır. Afyon’a gelen insanların buradan hatıra olarak götürebilecekleri kalıca hediyeler söz konusu değil. Sucuk ve kaymak gerçekten çok güzel ama bunları götürüp salonunuzda kitaplığınızda sergileyemezsiniz. Bu anlamda Kapadokya’da olduğu gibi bir takım kalıcı aksesuar ve hediyelik eşyaya ihtiyacımız var. Bizde Frig Vadisini sembolize eden bir takım aksesuarlar üretme adına bu taş atölyesini hayata geçireceğiz.” İhsaniye ilçe merkezinde taş atölyesi vasıtasıyla bir açık hava müzesi kurma çalışmasından da söz eden Kaymakam Ö. Faruk İlhan, Frig Vadisi’nde yer alan eserlerin kopyalarını üretip sergileyeceklerini bildirdi. Vadi’nin üç ilin sınırlarından müteşekkil olduğunu hatırlatan İlhan; “Frig Vadisi çok geniş bir alan. Bu alanı kısa sürede gezmeniz imkansız. Eskişehir, Afyonkarahisar ve Kütahya illerinden oluşuyor. Burada ki eserlerin kopyalarını üç boyutlu tarayıcıdan geçirerek yeniden hazırlatacağız.” dedi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme