Gazlıgöl için Su Birliği şart

AFJET Genel Müdürü Yusuf Ulutürk, Gazlıgöl Jeotermal Sahası'nda yürütülen çalışmaları değerlendirdi. İGM üyelerine konu hakkında detaylı bilgiler veren Ulutürk, kaynağın doğru kullanımı 'Sürdürülebilir Jeotermal Gelecek' için su dağıtım birliği mutlaka kurulması gerektiğini söylediİl Genel Meclisi (İGM) Mayıs ayı toplantılarının üçüncüsü tamamlandı. Toplantıda AFJET Genel Müdürü Jeoloji Yüksek Mühendisi Yusuf Ulutürk, meclis üyelerine Gazlıgöl Jeotermal Sahası [&hellip]

Gazlıgöl için Su Birliği şart

AFJET Genel Müdürü Yusuf Ulutürk, Gazlıgöl Jeotermal Sahası’nda yürütülen çalışmaları değerlendirdi.

İGM üyelerine konu hakkında detaylı bilgiler veren Ulutürk, kaynağın doğru kullanımı “Sürdürülebilir Jeotermal Gelecek” için su dağıtım birliği mutlaka kurulması gerektiğini söyledi
İl Genel Meclisi (İGM) Mayıs ayı toplantılarının üçüncüsü tamamlandı. Toplantıda AFJET Genel Müdürü Jeoloji Yüksek Mühendisi Yusuf Ulutürk, meclis üyelerine Gazlıgöl Jeotermal Sahası ön değerlendirmesi hakkında bilgi aktardı. Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga’nın talimatıyla Gazlıgöl sahasında rezerv çalışması yapan AFJET Genel Müdürü Jeoloji Yüksek Mühendisi Yusuf Ulutürk, “Sürdürülebilir Jeotermal Gelecek” için su dağıtım birliğinin kurulmasının zorunlu olduğunu söyleyen Ulutürk, çok fazla geç kalmamak gerektiğini aksi halde telafisi olmayan hataların ortaya çıkabileceğine değindi. Devre mülk sayısının hızla arttığını kaydeden AFJET Genel Müdürü Yusuf Ulutürk, Gazlıgöl ve Yaylabağı beldelerinde sıcak su kapasitesinin azaldığına işaret etti.
Riskli yapılar var
Termal su kullanımının yasal anlamda Gazlıgöl sahasındaki ruhsatlı kuyuların çoğunda işletme ruhsatlarının maksimum 8-9 litre/saniye ile sınırlandırılmış olduğunu belirten Ulutürk; “Ancak gerçekte, bu tesislerin işletme ruhsatlarında yer alan debinin kat kat üzerinde jeotermal su çekimi yapılmaktadır. On litre/saniye üzerindeki çekimlerde 5686 sayılı yasaya göre reenjeksiyon mecburidir. Dışarı deşarj yasak iken yasal bir işlem yapılmaması bu yapılaşmanın hızla yayılmasına yol açmıştır. Yeni yapılaşan yüksek katlı devre mülklerin bazıları Alpin Çayı üzerinde dere taşkın alanı içine yapılmıştır. Bu yapılar ilerisi için risk oluşturmaktadır.” dedi.
Sürdürülebilirlik için
reenjeksiyon şart
AFJET Genel Müdürü Yusuf Ulutürk, Gazlıgöl jeotermal sahasında yapılan hesaplamalara göre eğer reenjeksiyon 50°C olarak alınırsa 400-500 litre/saniye rezerv görüldüğünü söyledi. Termal tesislerin jeotermal suyu sadece ısıtma ve kaplıcada kullanırken reenjeksiyon yapmadıklarından yakınan Ulutürk; “Bu durum sahanın sürdürülebilirliği açısından büyük tehlikedir. Ayrıca Gazlıgöl sahasında şu anda yapılmış ve yapılmakta olan bazı yapılaşmalar jeotermal kaynak üzerinde değildir. Bu tesisler satın aldıkları bazı kuyuları taşıma sureti ile su teminine çalışmaktadırlar.”diye konuştu.
Fazla kullanım kaynağı tüketir
Çok katlı devre mülklerin, abartılı şekilde jeotermal su kullanımını artıracak şekilde projeler ürettiğini ifade eden AFJET Genel Müdürü Jeoloji Yüksek Mühendisi Yusuf Ulutürk şunları söyledi: “Bu tür projeler zaten reenjeksiyonu hedeflemediği için gelecek açısından çok tehlikelidir. Bununu yanı sıra sahada çok sayıda kuyu açılmıştır. Alanda yeni kuyu açılmasına izin verilmemelidir. Daha önce artezyen yapan kuyuların pompaları 100-150 metre civarında çalışmaktadır. Jeotermal enerjiye dayalı uygulamalarda gelecekte sıkıntı yaşanmaması için alanın potansiyeli belirlendikten sonra, gereğinden fazla su kullanımını engellemek için kullanımın merkezi sistemle dağıtılması uygun olacaktır. Kontrolsüz akan kuyuların ıslah edilmesi veya kapatılması gerekmektedir. Gazlıgöl sahasında, ‘Sürdürülebilir Jeotermal Gelecek’ için su dağıtım birliği mutlaka kurulmalıdır. Bunu birliğe mecbur kılmak için yasal yönden idarenin elinde birçok koz vardır. İşletme projesinde yazan debinin üzerinde su çekimine izin vermemek gibi. On litre/saniye üzerinde deşarj yapanlara yasa gereği reenjeksiyon zorunluluğu gibi. Bu kozlarda kullanılarak AFJET gibi bu konuda ihtisaslaşmış kurumun öncülük edeceği bir birliktelik sağlanabilir ve proje hayata geçebilir. Bu işlem yapılırken fazla geç kalmamak gerekir. Zira bu durum telafisi zor hatalara sebep olacaktır.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme