Gazi Üniversitesi’nden Afyon’a özel çalışma
Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğrencilerinin, 5 ayrı senaryo geliştirerek hocalarının önderliğinde Afyon’u ön plana çıkarma ana amacı çerçevesinde hazırladıkları perspektif planları sergilendi Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğrencilerinin hocaları öncülüğünde hazırladıkları Afyonkarahisar çalışmalarından oluşan sergi dün sabah saat 11.00’de Taş Medrese de açıldı. Sergi bir gün [&hellip]
Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğrencilerinin, 5 ayrı senaryo geliştirerek hocalarının önderliğinde Afyon’u ön plana çıkarma ana amacı çerçevesinde hazırladıkları perspektif planları sergilendi
Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğrencilerinin hocaları öncülüğünde hazırladıkları Afyonkarahisar çalışmalarından oluşan sergi dün sabah saat 11.00’de Taş Medrese de açıldı. Sergi bir gün süre ile ziyarete açık tutuldu.
TÜM ÇALIŞMALAR SERGİLENDİ
Sergi gezilmeden önce programın açılış konuşmasını Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doçent Dr. Kübra Cihangir Çamur yaptı. Çamur, fakültenin Şehir ve Bölge Planlama Bölümü 3. sınıf öğrencileriyle birlikte Afyon Kent Bütünlüğünü çevre düzeni planı ölçeğinden başlayıp 1/5000 ve 1/1000 uygulama ölçeklerine kadar çalıştıklarını söyledi. Afyonkarahisar’a ilk olarak 2014 yılının Ekim ayında gelidklerini belirten Doçent Dr. Kübra Cihangir Çamur; “İlk geldiğimizde 6 günlük bir konaklamamız oldu. Araştırmalarımızı yaptık. İkinci gelişimiz Mart ayındaydı. Tekrar ilgili ölçeklere göre araştırmalarımızı tamamladık. Tüm çalışmalarımızı Taş Medrese de sergilemek istedik. Çalışmalarımıza ilişkin detaylı bilgeleri Atölyemizin Başkanı Doçent Dr. Çiğdem Varol verecek. Sonrasında öğrencilerimiz sunumlarını yapacaklar. Çalışmamızın her aşamasında gösterilen destek nedeniyle Afyonkarahisar Belediyesine, kamu, kurum ve kuruluşlarına çok teşekkür ediyoruz.” dedi.
EMEK İKİNCİ SERGİ İLE PAYLAŞILDI
Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Afyonkarahisar Çalışmaları Atölye Başkanı Doçent Dr. Çiğdem Varol, Afyonkarahisar’da 22 öğrenci, 5 öğretim elemanı hoca ile birlikte çalışıldığını söyledi. Bir yıl boyunca yapılan çalışmaların gerçek anlamda büyük emek taşıdığını belirten Varol; “Emeğimizi paylaşmak amacıyla hazırladığımız ikinci sergimizi ziyarete açtık. İlk dönem yaptığımız çalışmalar 1/25.000 üst ölçekli planlardır. Onları Mart ayında sergiledik. Bu çalışmalarımız ise 1/25.000 ölçekten 5 bine inilmiş ve 1/1000 ölçekli uygulamaya yönelik çalışmalardır. Bunları da böylesine güzel bir ortamda sergilemekten büyük mutluluk duyuyoruz.” diye konuştu.
BEŞ AYRI SENARYO HAZIRLANDI
Afyonkarahisar Çalışmaları Atölye Başkanı Doçent Dr. Çiğdem Varol projeler hakkında da bilgiler aktardı. Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümünden 22 öğrencinin 3. sınıfta olduklarını belirten Varol; “Beş tane senaryo üzerinde çalıştık. Senaryoları belirlemekte Afyon kentinin potansiyelleri bizim için çok önemliydi. O yüzden bir kavşak noktası olarak görülen Afyon’u hangi konularda öne çıkabiliriz, hangi konularda gelişimini destekleyebiliriz düşüncesi üzerinden yola çıkarak bu senaryoları oluşturduk. Beş senaryomuzdan bir tanesi yine kavşak nokta olması nedeniyle ticaret ve lojistik senaryosu oldu.” şeklinde konuştu.
AMAÇ AFYON’U ÖN PLANA ÇIKARMAK
Doçent Dr. Çiğdem Varol, ikinci senaryonun özellike sağlık turizmi için önem taşıyan bir potansiyel olan kaplıcalar ve turizm üzerine kurulduğunu belirtti. Kültürel etkenin de katkısıyla turizm ve sağlık senaryosunun geliştirdiklerini anlatan Varol; “Bir başka senoryomuzun başlığı, ‘Sanayi ve Tarıma Dayalı Sanayi’ oldu. Tarım potansiyeli yükseliği nedeniyle bu sanayii desteklemek istedik. Diğer iki senaryomuz da biraz daha geleceğe yönelik farklı atılımlar yapabilecek konularda Afyon’u ön plana çıkarmaktı. O yüzden bir tanesi yenilenebilir enerji odaklı senaryo yani tamamen yeni kaynaklar ve enerji kaynakları kullanarak biz Afyon’u nasıl geliştirebiliriz üzerindeydi. Belki ütopik olarak tanımlanabilecek ‘Akıllı Kent Afyon’ nasıl yaratılabilir senaryosunu geliştirdik. Bu senaryo ile 2030 yılını hedefledik. 2030 Yılında Afyon nüfusunun 290 bin ile 480 bin arasında ön görerek bu senaryoları geliştirdik.” ifadelerini kullandı.
ÇOBAN: PERSPEKTİFLER
HERKESE IŞIK OLSUN
Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğrencileri; Neslişah Özer, Ayşenur Yılmaz ve Çağla Sözbir çalışma detaylarını anlattılar. Programın son konuşmasını Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban yaptı. Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü hocaları ve öğrencilerine çabaları ve çalışmaları nedeniyle teşekkür etti. Çoban şöyle konuştu: “Gazi Üniversitesi ve Afyonkarahisar Belediyesi işbirliği ile kısa sayılabilecek bir sürede çok geniş bir perspektifle öğrencilerimiz gerçekten konuya hakimdiler. Afyon’un geleceğe dönük perspektiflerini çok güzel şekilde izah ettiler. Sergiyi gezerken ilgili bölümlerde gerekli açıklamaların yapılacağını tahmin ediyorum. Ben tüm arkadaşlara ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu perspektif planları sadece Belediye Başkanı ve çalışanlarına değil herkese bir ışık olur, bir rehber olur. Tekrar teşekkür ediyorum.” >> Burcu AYDIN’ın haberi