'Gazeteler, kentin sorunlarına ışık tutmalı'
Basın İlan Kurumu Afyonkarahisar Şube Müdürü Burak Orhan, Afyonkarahisar’daki gazetelerin kentin sorunlarına ışık tutması gerektiğini kaydetti. Kanunlara uygun her eleştirinin makbul olacağını söyleyen Orhan, 2 Mayıs 2012’de Basın İlan Kurumu mevzuatının uygulanmaya başlanacağını belirterek 'Afyonkarahisar basını, uzun vadeli düşünmeli, kalite artmalı' dedi Basın İlan Kurumu Afyonkarahisar Şube Müdürü Burak Orhan, Afyonkarahisar’da 2 Mayıs 2012’den itibaren [&hellip]
Basın İlan Kurumu Afyonkarahisar Şube Müdürü Burak Orhan, Afyonkarahisar’daki gazetelerin kentin sorunlarına ışık tutması gerektiğini kaydetti. Kanunlara uygun her eleştirinin makbul olacağını söyleyen Orhan, 2 Mayıs 2012’de Basın İlan Kurumu mevzuatının uygulanmaya başlanacağını belirterek “Afyonkarahisar basını, uzun vadeli düşünmeli, kalite artmalı” dedi
Basın İlan Kurumu Afyonkarahisar Şube Müdürü Burak Orhan, Afyonkarahisar’da 2 Mayıs 2012’den itibaren Basın İlan Kurumu mevzuatının uygulanacağını kaydetti. Bu doğrultuda gazetelere “uyum süreci” tanıdıklarını aktaran Orhan, Afyonkarahisar’daki gazeteciliğin, şu an için istenen yerde olmadığını belirtti. Orhan, “2 Mayıs 2012’ye kadar gazetelere yeni Basın İlan mevzuatına uyum sağlayabilmeleri için süre verdik. Gazetelerin yeni döneme rahatça hazırlanması, kendilerini yenilemesi, kadrolarında bununla ilgili değişikliklere gitmesi, içeriklerle ilgili değişiklikler yapmaları gerekiyor. Eski alışkanlıklarını değiştirmeleri gerekiyor. Afyonkarahisar’daki gazetecilik biraz kes, kopyala yapıştır gazeteciliği, basın bülteni gazeteciliği. Bu, gazeteciliğin en az emek sarf edilerek yapılan tarafı. Bir kuruluştan gelen basın bültenini noktasına, virgülüne dokunmadan yayınlamak, onları alt alta dizmek, bizim çok istediğimiz bir gazetecilik değil” dedi.
Basın, doğruyu da
yanlışı da yazmalı
Gazetecinin görevinin sormak ve sorgulamak olduğunu hatırlatan Orhan, özellikle yerel basın çalışanlarının, yaşadıkları kentin sorunlarına duyarlı olmaları gerektiğinin altını çizdi. Orhan, “Bir gazete, rutin basın bültenlerini yayınlamaktan öte, kentin sorunlarına ışık tutabilmeli. Bir kentte ne oluyor, bir kentteki yanlışlıklar neler, kamu kuruluşlarının yaptıkları doğrular neler, yanlışlar neler, sorunlar neler, bunları gündeme getirmek gerekir. Kamu ve özel kuruluşların resmi kanallar aracılığıyla gazetelere geçtikleri haberler, gazete sayfalarında yer alıyor. Oysa yasama, yürütme ve yargıdan sonra 4’üncü kuvvet tanımlaması yapılıyor. Gazeteciliğin toplumsal bir görevi var. Bir toplumda gazeteler, ne kadar tehdide, şantaja bulaşmadan gerçekleri yazarsa o kent o kadar gelişir. Bu çok açık. Kentin gelişmesine gazetelerin katkıda bulunması lâzım. Bunun için de Afyonkarahisar’da habercilik anlamında kalıp-laşmış alışkanlıkların yıkılması lâzım. Daha gazeteciliğe yoğunlaşmış bir basın arzu ediyoruz” diye konuştu.
Eleştirmek, ilan
kesme sebebi değil
Kamuoyunda “Eleştiren haber yapılırsa gazetelerin ilanı kesilir” düşüncesinin hâkim olduğunun hatırlatılması üzerine Burak Orhan, Basın İlan Kurumu’nun basın özgürlüğünü desteklediğini vurguladı. Orhan, şöyle devam etti:
“Tehdit ve şantaja bulaşmadan, ilgili kanunlar çerçevesinde yapılan yayınlarda herhangi bir sıkıntı yok. İlgili kanuna uygun bir haber yapıp doğruları yazarsa, hiçbir gazetenin ilanı kesilmez. Genel Müdürlüğümüz de sorgulayıcı olan gazeteciyi destekliyor. Eleştirinin sınırları var. Gerçekleri dile getirmek yerine başka amaçlarla yapılan gazetecilik var, ama bunun yanında gördüğü yanlışlıkları yazması gerekiyor gazetecinin. Basın İlan Kurumu, basın özgürlüğünü benimser. Basın İlan Kurumu Genel Kurulu’nda bir hükümet tarafı var, tarafsızlar tarafı var, akademisyenler var, 3 ilden, Konya, Şanlıurfa ve Bursa’da yerel basından temsilci Basın İlan Kurumu Genel Kurulu’nda yer alıyor.”
Yerel basının yükümlülükleri var
Basın İlan Kurumu Afyonkarahisar Şube Müdürü Burak Orhan, resmi ilan alan gazetelerin, devlete karşı yükümlülüklerinin de bulunduğunu belirtti. Afyonkarahisar’daki özel ilan payının az olduğunu, bu nedenle yerel gazetelerin ayakta durmalarındaki en önemli gelir kaleminin resmi ilanlar olduğunu hatırlatan Orhan, 2 Mayıs 2012’de uygulanacak Basın İlan Kurumu mevzuatıyla birlikte yerel gazetelerde 7 fikir işçisinin çalıştırılmasının zorunlu olacağını, bu fikir işçilerinin sigorta ve vergilerinin de ödeneceğini belirtti. İletişim Fakülteleri’nin her yıl 5 bin 700 mezun verdiğini, ancak fakülte mezunlarının iş bulmada zorluk çektiğini aktaran Orhan, “Anadolu’da ciddi bir kadro sıkıntısı var. yetişmiş eleman anlamında sıkıntı var. 7 kişiden 6sının kıdeminin olması gerekiyordu normalde. Geçtiğimiz sene bir düzenleme yaptı Genel Müdürlüğümüz. İletişim Fakültesi mezunlarının fikir işçiliği kadrosuna doğrudan alınmasıyla ilgili. Bir muhabirin 18 ay kıdemli olması gerekiyordu bir gazetenin kadrosunda yer alabilmesi için. Yapılan düzenlemeyle İletişim Fakültesi mezunlarını kadroya geçirebilecekler” dedi.
“Gazeteleri evlendirin” projesi
Basın İlan Kurumu Afyonkarahisar Şube Müdürü Burak Orhan, Afyonkarahisar’daki resmi ilan hakkına sahip olan yerel gazete sayısının 21’e ulaştığını hatırlatarak “21 gazete bu anlamda Türkiye için rekor. İllerle kıyaslandığında bu tabloda bir anormallik olduğu çok açık görülüyor. 10 patronaj altında 21 gazete var. Ana gazetelerin yanında ek gazetelerin çıkarılması sonucu bu duruma gelinmiş. Bu, bizim hiçbir şekilde istemediğimiz bir şey. Birbirinin fotokopisi gibi gazeteleri Basın İlan Kurumu olarak asla kabul etmiyoruz. Gazetelerin hepsi birbirinden farklı olacak, içerikleri farklı olacak. Bununla ilgili kurumumuzun çalışmaları var. Bununla ilgili toplantılar yaptık gazete sahipleriyle. Biz ‘Gazetelerinizi evlendirin’ diyoruz. Bu şartlar altında aynı patronaj altında, birbirinin benzeri gazeteleri çıkarmak mümkün değil. Şartlarımız ağırlaşacak. 250 gazete şu anda dağıtılıyor, bu sayı 500’e çıkacak. Maliyetler iki katına çıkacak. 2 Mayıs’tan itibaren gazetelerin yüzde 50’sinin bayiden satılması gerekiyor.. Geleceğini düşünmeli Afyonkarahisar basını. Bu sürekli yapılacak bir iş. 4-5 yıl sonrasını görebilmeli gazeteler” ifadelerini kullandı.
Birinci Afyon, ikinci Adana
Basın İlan Kurumu’nun şubesi bulunan 24 vilayet arasında en çok yerel gazete, Afyonkarahisar’da. Basın İlan Kurumu verilerine göre Afyonkarahisar’da resmi ilan alma hakkı olan 21 gazete var. Afyon’u, 18 gazete ile Adana takip ediyor. Erzurum ve Gaziantep’te ise 16 yerel gazete bulunuyor.
Basın İlan Kurumu’nun verilerine göre vilayetler ve resmi ilan alma hakkı olan gazete sayıları şöyle:
Afyonkarahisar: 21, Adana: 18, Erzurum ve Gaziantep: 16, Kayseri: 15, Ankara ve Mersin: 14, Antalya: 13, Van ve Hatay: 11, Denizli-Samsun ve Batman: 9, Konya-Eskişehir-Sakarya-Diyarbakır ve Manisa: 8, Trabzon ve Balıkesir: 7, İzmir ve Zonguldak: 6, Bursa ve Kocaeli: 5.
Gazeteciler, Kurum’dan kredi alabilecek
Basın İlan Kurumu, gazetelere resmi ilanların ulaşmasını sağlarken, gazetelerin kadrolarındaki fikir işçilerini unutmuyor. İstanbul’da Toplu Konut İdaresi ile imzalanan protokolle gazeteciler TOKİ’den ev sahibi olma fırsatına kavuştular. “Basın Konutları” modelinin tüm Anadolu’ya yayılabileceği öngörülüyor.
Bununla birlikte fikir işçisi kadrosundaki gazetecilere de “kredi” imkanı sunuluyor. 1 buçuk yıl önce bin 600 lira olan kredi miktarı, şu anda 4 bin 200 liraya kadar çıkmış durumda. Afyonkarahisar için 2 Mayıs 2012 tarihinden sonra verilecek kredilerde, her gazetenin resmi ilan istihkakı göz önünde bulundurulacak. Gazeteciler, bu faizsiz krediyi 12 ya da 24 ayda geri ödeyebilecek.
“Üniversite ile gazeteler arasında köprü olabiliriz”
Afyonkarahisar ve diğer Anadolu şehirlerindeki gazete sahiplerinin yetişmiş eleman konusunda sıkıntı çektiklerini bildiğini söyleyen Basın İlan Kurumu Afyonkarahisar Şube Müdürü Burak Orhan, bu konuda Afyon Kocatepe Üniversitesi ile gazeteler arasında köprü vazifesi üstlenebileceklerinin altını çizdi. Orhan, “Üniversite ile gazeteler arasında akış sağlanması için kurum olarak üzerimize düşen ne varsa yerine getirmek isteriz. Gazete sahipleri de yetişmiş eleman noktasında sıkıntı yaşadıklarını belirtiyorlar. Bununla ilgili üniversitemizle görüşerek gazeteciler arasında bir köprü vazifesi görmek isteriz. Hem gazetelerin gelişiminde katkıda bulunur. Hem de üniversitede bu alanda yetişmeye çalışan öğrencilerin staj yapmalarına imkan verir. Bu, Afyon için olumlu olur” diye konuştu.
Van’da “Medya Merkezi” kuruldu
Van’da 23 Ekim 2011’de meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremden, kentteki gazeteciler de etkilendi. Basın İlan Kurumu Van Şube Müdürlüğü, gazetecilerin yararlanabilmesi için bir Medya Merkezi kurdu. Burada hem Basın İlan Kurumu’nun işleri yürütülürken, binaları depremden zarar gören gazeteciler de sayfa hazırlama, haber yazma gibi faaliyetleri sürdürüyor. Haberi: Murat Arısoy