Gazeteciliğin meslek standartları belirlendi – Kocatepe Gazetesi
Basın Yayın ve Enformasyon İl Müdürü Cemil Paslı, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar neticesinde gazetecilik ve basın kuruluşları hakkında Ulusal Meslek Standartları'nın belirlendiğini belirtti. Paslı, 'Ulusal Meslek Standartları'nın hazırlanması için 4 yıl önce başlatılan çalışmanın ilk aşamasında basın alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları, basın yayın organlarının temsilcileri ve üniversitelerle iş [&hellip]
Basın Yayın ve Enformasyon İl Müdürü Cemil Paslı, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar neticesinde gazetecilik ve basın kuruluşları hakkında Ulusal Meslek Standartları’nın belirlendiğini belirtti. Paslı, “Ulusal Meslek Standartları’nın hazırlanması için 4 yıl önce başlatılan çalışmanın ilk aşamasında basın alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları, basın yayın organlarının temsilcileri ve üniversitelerle iş birliğiyle düzenlenen çalıştaylar, saha çalışmaları ve uluslararası literatür taramaları ile Gazetecilik Meslek Haritası oluşturularak gazeteciliğin 10 alt mesleği tespit edildi. 2015 yılında foto muhabiri, muhabir ve uzman muhabir için meslek standartları belirlendi” dedi.
Bu çalışma doğrultusunda 2017’nin Haziran ayında Resmî Gazete’de yeni standartların da yayımlandığını belirten Paslı, “İkinci aşamada istihbarat şefi, sayfa editörü, editör, görsel yönetmen, sayfa sekreteri ve düzeltmene ait mesleki yeterlik standartlarına nihai şekli verilerek 22 Haziran 2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi” ifadelerini kullandı.
BASIN TERİMLERİNE DE
YER VERİLDİ
Resmî Gazete’de yayımlanan Ulusal Meslek Standartları’nda basın sektöründe kullanılan terimlere de yer verildi. Bu terimler şöyle:
5N1K: Haber yazmanın temel kuralına göre, bir haberin içinde cevapları bulunması gereken “ne, nerede, ne zaman, neden, nasıl ve kim” soruları.
ANİMASYON: Birkaç resmin arka arkaya, hızlı bir şekilde gösterilmesiyle elde edilen hareketli görüntü,
BLOG: Genellikle güncelden eskiye doğru sıralanmış yazı ve yorumların yayınlandığı, günlüğe benzer, web tabanlı, kişisel ve/veya bir gruba ait yayınlar.
DEŞİFRE YAPMAK: Herhangi bir ses ya da video kaydının yazıya aktarılması,
EDİTORYAL İÇERİK: Bir yayında ticari amaçlı reklam vb. öğeler dışında kalan, haber, yazı, röportaj gibi içerik.
FİKR-İ TAKİP: Yapılan bir haberin sonrasında o konuyla ilgili tüm gelişmelerin takip edilmesi.
FOTOĞRAF ALTI: Haber ile birlikte verilen görsel materyali açıklayıcı kısa metin.
RÖPORTAJ: Bir olay, durum ve/veya kişiyle ilgili, derin araştırma yapma, bilgi/belge tarama, yerinde gözlem yapma, ilgili kişilerden bilgi/demeç alma ve yüz yüze görüşme yapmak.
SOSYAL MEDYA: Kişilerin internet tabanlı sosyal ağlar, internet siteleri ve mobil uygulamalar üzerinden birbiriyle içerik ve bilgi paylaşmasına imkan veren ve geleneksel medyanın aksine çift taraflı ve eş zamanlı bilgi paylaşımı olanağı sunan dijital bilgi/içeriği.
SÖYLEŞİ: Bir kişiyle telefon, telekonferans, web konferans ile, yazılı olarak (elektronik posta veya el yazısı) ya da yüz yüze görüşme biçiminde, soru-cevap şeklinde kurgulanan, söyleşiyi yapan kişinin muhatabını ön planda tutarak ve soru-cevap şeklinde kaleme aldığı ve ilgili yayın türünde soru-cevap biçiminde yayınlanan resmi sohbet.
HABER DEĞERİ: Tarihsel süreç içinde genel kabul görmüş evrensel habercilik kuralları çerçevesinde, olay/olgu/fikir/sorunun kitlelere haber olarak verilebilmesi için taşıması gereken zamanlılık, mesafe, önemlilik, ilgi çekicilik, ilginçlik, yakınlık, tanınmışlık, geçerlilik, sıklık, bolluk, benzerlik, insan ilgisi, bağlantılar, seçkincilik, kişisellik, olumsuzluk gibi özellikler.
>> Murat ARISOY’un Haberi