'Gazeteciliğe vefa borcumun ürünü bu kitap'

Gazeteniz Kocatepe'nin muhabirlerinden Murat Arısoy Gün FM'de Güne Merhaba programına konuk olarak katıldı. Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir'in sorularını yanıtlayan Arısoy yeni kitabı Muhabirliğin Gümüş Kuralları'nı anlattı. Arısoy, 'Muhabirliğin Gümüş Kuralları dördüncü kitabım. Bu kitap gazetecilik mesleğine bir vefa borcum diyebilirim. Mesleğimden öğrendiklerimi yazmak istedim. Kitabım Cinius Yayınları'ndan çıktı. Bu kitabın yazılmasındaki ana [&hellip]

Gazeteniz Kocatepe’nin muhabirlerinden Murat Arısoy Gün FM’de Güne Merhaba programına konuk olarak katıldı. Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir’in sorularını yanıtlayan Arısoy yeni kitabı Muhabirliğin Gümüş Kuralları’nı anlattı. Arısoy, “Muhabirliğin Gümüş Kuralları dördüncü kitabım. Bu kitap gazetecilik mesleğine bir vefa borcum diyebilirim. Mesleğimden öğrendiklerimi yazmak istedim. Kitabım Cinius Yayınları’ndan çıktı. Bu kitabın yazılmasındaki ana fikir, 2013 yılında Afyonkarahisar Gazetecileri Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Abdioğulları ile Ordu iline yaptığımız ziyarette ortaya çıktı. Orada yaptığımız değerlendirmelerde her mesleğin bir yemini olduğunu ama gazeteciliğin bir yemini olmadığını konuştuk. Örneğin doktorlar göreve başlarken yemin ederler. Eline fotoğraf makinesi alan, klavye başına geçen herkes kendisine gazeteci diyebiliyor. Mesleğimizin de bir yemini olmalı dedik. Bunun üzerine yemin için çalışmaya başladım. Bu konuda birçok kişiden destek gördüm. Sonuç olarak bir gazetecilik yemini ortaya çıkardık. Eşim 2015 yılında gazetecilikle ilgili yazmam gerektiğini söyledi. Ve o tarihte bu kitabı yazmaya başladım. Yayınlanması ise 2017 yılına kısmet oldu. Bir kitabın yazımı kadar yayınlanması da oldukça zor” şeklinde konuştu.
GAZETECİ GÜVENİLİR OLMALIDIR
Kitapta yaşadıklarını yazdığını söyleyen Gazeteci Murat Arısoy, “Mesleki açıdan hem kendi gözlemlerimi hem de başkalarından öğrendiklerimi yazdım. Kitabımı oğlum Olcayto’ya adadım. Bunu manevi bir miras olarak düşünüyorum. Kitabın kapağını seçerken de oğlum eliyle bu kullandığımız kapağı gösterdi. O nedenle bu kapağı seçtik. Kitabı yazarken gazetecilik yaparken nelerle karşılaştığımı ve meslekle ilgili yapılması gerekenleri düşünerek konu başlıklarını belirledim. Örneğin röportaj yaparken kişinin ses kaydını aldığımızı kendisine belirtmek lazım. Haberde ses kayıt cihazı gerekli mi ve bunun adabı nasıl olmalıdır diye kitapta bu konuya da değindim. Gazeteci güvenilir olmalıdır. Bu anlamda haber kaynaklarıyla ilişkide de güvenilir olmak lazım. Meslekte hem alaylı hem de okullu olan herkesten öğreneceğimiz şeyler var. Bunun için kibirli olmaya gerek yok” dedi.
PLZALARDA GAZETECİLİK YAPILMAZ
“Gazetecilikten ekmek yediğimiz sürece bu mesleğe hizmet etmek zorundayız” diyen Arısoy, “Biz gazeteciliğe, bulunduğumuz şehre ve ülkeye neler katabiliriz diye düşünmeliyiz. Habercilikte 5N1K vardır. Kitapta buna tersten bakmaya çalıştım. Gazetecilik plazalarda, camdan köşklerde yapılmaz. Mühim olan sahada olmaktır” diye konuştu.

Bakmadan Geçme