'Gazetecilerin Hakikati Arayan İnce İşçiliğine İhtiyaç Var'
Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, gazetecilik mesleğini önemsediğini, bu mesleğin son derece kıymetli bir iş olduğunu vurguladı. Vali Yiğitbaşı, 'Günümüzde çok fazla medya aracı var. Bu araçların içerisinde birçok içerikler üretilse de titiz şekilde hakikati arayarak, sorgulayan, emek veren ince bir işçiliğe her zamankinden çok daha fazla ihtiyaç var.' dedi.
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü öncesinde bugün sabah AFBEL Otel’de Afyonkarahisar Valiliği ve Afyonkarahisar Belediye Başkanlığı ev sahipliğinde basın mensupları ve protokol üyeleri bir araya geldi. Toplantıya; Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, AK Parti Milletvekili Av, İbrahim Yurdunuseven, BİK Yönetim Kurulu Üyesi ve Cumhurbaşkanı eski Başdanışmanlarından Mehmet Akarca, Cumhuriyet Savcısı Asım Ekren, Uşak Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve İletişim Bölümü Yeni Medya ve İletişim Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğretim Üyesi Emre Vadi Balcı, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, CİB Afyonkarahisar Bölge Müdürü Ülgen, Afyon Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezer Küçükkurt ve yönetim kurulu üyeleri, basın mensupları katıldılar.
“10 OCAK BULUŞMALARI GELENEKSELLEŞTİ”
Programın açış konuşmasını Afyon Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezer Küçükkurt, yaptı. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü arifesinde basın mensuplarıyla biraraya gelmekten duyduğu memnuniyeti ifade eden Küçükkurt, “Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle bizleri biraraya getiren Afyonkarahisar Valiliği ve Afyonkarahisar Belediye Başkanlığı yetkililerine teşekkür ediyorum. Gelenekselleşen 10 Ocak Buluşmalarımızı mesleki yeni bilgilerin edinileceği bir ortam olarak hazır ettik. Seminer konuşmacılarımız BİK Yönetim Kurulu Üyesi ve Cumhurbaşkanı eski Başdanışmanlarından Mehmet Akarca, Cumhuriyet Savcısı Asım Ekren ve Doç. Dr. Emre Vadi Balcı mesleğimizle ilgili mevzuat, yenilikler, mesleki camianın durum değerlendirmesi ve mesleğin geleceğine yönelik önemli bilgiler verecekler. Valiliğimizin hediyesi içerisinde Cumhuriyet Savcımızın bilgilendirici bir kitabı da bulunuyor. Bu buluşma ile Afyonkarahisar basın camiasına katkı sağlayan tüm protokol üyelerine CİB Müdürü ve çalışanlarına teşekkür ediyoruz.” dedi.
“BASIN DOĞRU HABERLERLE YOL GÖSTERİYOR”
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, yaptığı konuşmada tüm basın mensuplarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutladı. 2024 yılının kazasız, belasız bir yıl olarak geçmesini ve basın mensuplarının sağlıklı, güzel bilgiler vermelerini temenni eden Başkan Zeybek, “İnşallah 2024 yılında Allah sağlıklı, güzel bilgiler içeren haberler vermenizi nasip eder. Basın Belediye olarak bizim için elimiz, ayağımız, gözümüz mesafesindedir. Basın doğru haberlerle yol gösterici bir rol üstlenmektedir. Olası yanlış haberleri de saygıyla karşılıyoruz. Yeni yılda sağlıklı, güzel günlerde buluşmayı temenni ediyorum.” diye konuştu.
“DOĞRU VE GÜVENİLİR HABERCİLİK ÖNEMLİ”
Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Afyonkarahisar Milletvekili Av. İrahim Yurdunuseven, doğru ve güvenilir haberciliğin son derece önemli olduğuna dikkat çekti. Doğru haberin siyasetçiler içinde toplumla basın aracılığıyla kurulan bir köprü olduğunu belirten Milletvekili Yurdunuseven, “Tüm basın mensuplarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutluyorum. Önemli olan doğru ve düzgün haber hazırlayabilmektir. Edebiyat hocamız haberciliği taze tutulan balığa benzetirdi. Hocamız eğer taze tutulan balık hemen tüketilmezse kokar, işte haberde taze ve doğru biçimde servis edilmezse bayat balık gibi kokar derdi. Habercilik ve gazetecilik eskisi gibi değil. Teknoloji ve yapay zeka kullanımı ön planda olsa da insan unsuru ve etik değerlerle bu işi yapmak büyük önem taşıyor.” şeklinde konuştu.
Programın son konuşmasını Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı yaptı. Programa katılan basın mensuplarına teşekkür eden Vali Yiğitbaşı, şunları kaydetti: “Gazetecilik mesleği ve medyanın üstlendiği görev son derece önemlidir. Akademisyenliğim dönemimde üniversitede öğrencilerime ders anlatırken yeri geldiğinde dile getirdiğim bir hikayeyi kısaca paylaşmak istiyorum. Orson Welles’in, 1938 yılında bir radyo tiyatrosunda ki yayını büyük bir kara mizah örneği olarak tarihe geçti.
Orson Welles’in sesinden dinledikleri radyo tiyatrosunu gerçek sanan Amerikalılar, traji komik olaylar zincirinin ilk halkasını oluşturarak New York ve New Jersey’yi birbirine kattı. Oyunda yer alan ‘Uzaylıların dünyayı işgal ettiği’ ifadesini oyun arasındaki haber anonsuyla karıştıran dinleyicilerin paniğe kapılmalarıyla maddi, manevi ve can kayıpları oluştu. Gerçek ise birkaç günde ortaya çıktı. Bu örnek günlük hayatta medyanın ne kadar etkili olduğunu ortaya koymaktadır. Günümüzde ise çok fazla medya aracıyla biraradayız. Teknoloji gelişse de yapay zekâda olsa ince bir işçilikle hakikati arayıp bulan gazetecilere ihtiyaç var. Gazetecilik gerçekten kıymetli bir iştir. Bu nedenle Çalışan Gazeteciler Gününüzü kutluyorum. Birçok içerikler üretilse de titiz şekilde hakikati arayarak, sorgulayan, emek veren ince bir işçiliğe her zamankinden çok daha fazla ihtiyaç var. İyi ki bu meslek var iyi ki sizler varsınız.”