Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Sezer Küçükkurt
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Gazeteciler – Kocatepe Gazetesi

Sezer Küçükkurt 11 Ocak 2010 Pazartesi 02:00:00
  Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutladık dün hep birlikte. Her ne kadar bizim meslek dalının genel adı, “basın” ya da “gazeteci” olsa da günümüz şartlarında bu kavramlar oldukça geniş bir grubu kapsıyor. Televizyon, radyo ve internet yayıncılığı artık basının, bir başka deyişle medyanın ayrılmaz birer parçası oldular.
Afyonkarahisar basın yaşamının son yıllarına yakından tanıklık eden birisi olarak bu günlerde sektörümüzde yaşanan gelişmeleri ilgiyle takip ediyoruz. Kıt kanaat geçinilen, başka bir destek olmadan yürütülemeyen bir iş iken, bugün şehrin en önde gelen iş adamlarının bile yatırım yapma ihti-yacı duyduğu bir halde meslek. Yüzyılın başından kalma makinalarla kutu gibi dükkanlarda, is, kara içinde yapılan gazetecilikten, bugün plaza diye tabir edilen binalarda yapılan bir konuma geldi mesleğimiz. Bir tek fotoğrafın gazetede basılabilmesi için 2 günlük emekle klişe yapılması gereken teknolojiden, çektiğiniz fotoğrafı anında dünyanın her yanına ulaştırabiliyorsunuz artık. Yaklaşık 10 yıl önce Türkiye’nin en büyük gazetesi Hürriyet’in televizyon reklamlarında ABD’deki Hürriyet heykelinin tepesinden denize bırakılan bir gazetenin fotoğrafı çekiliyor ve “Bu gazete yere düşmeden fotoğrafı Hürriyet’te” diye anonslar veriliyordu. Bu teknolojiyi Afyonkarahisar’daki her basın mensubu artık kulla-nabiliyor.
Tüm bu gelişmeler yaşanırken mesleğin ileri gittiğini söylemek ise bize göre pek mümkün görünmüyor. “Yayın yoluyla hizmet” anlayışını benimseyen kuşaktan, “yayın yoluyla ticaret” anlayışına geçmiş durumdayız. Sadece ilimize has olmayan bu zihniyet değişiminin sorumlularını tek tek sayacak değiliz.
*
Dün Afyonkarahisar Gazetecileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin Şuhut ilçesinde düzenlediği Çalışan gazeteciler Günü programına katıldık. Şuhut Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen programda ilimiz yöneticileri meslektaşlarımızı yalnız bırakmadılar. Vali Haluk İmga Ankara’daki prog-ramını iptal ederek davete katılırken, konuşmasında Afyonkarahisar basınının görevini yerine getirdiğine işaret etti. Günün altı çizilecek sözünü Belediye Başkanı Burhanettin Çoban söyledi. Çoban, “Yanlı, taraflı yayın yapan basın mensuplarını arasında barındırmayan gazeteci arkadaşlarımızın gününü kutluyorum” dedi. Meslektaşlarımız bu cümlenin günün sözü olduğu görüşünde birleştiler.
*
Gazetecilerin bulunduğu hemen her ortamda nezaketen Afyonkarahisar basınının görevini tam olarak yerine getirdiği belirtilse de “kayıt dışı” sohbetlerde basına eleştiriler de yöneltilmekte. Pek çok hemşehrimiz “Afyonkarahisar’da iktidarı eleştirebilen basın yok” görüşünü ifade ediyorlar. Toplumumuzda basına “akıllı deliye söyletir” gözüyle bakıldığından gazeteciler hep “gazlanmaya” çalışır. “Yazamıyorsunuz kardeşim” cümlesiyle başlayan eleştirilerin sonunda anlarsınız ki, ortada dokunulan bir menfaat vardır ve basın aracılığıyla bunun intikamının hesabı yapılmaktadır. Nadiren, gerçekten memleket yararına olan eleştiri-ler de dile getirilir.
Bu tür sohbetlerde Kocatepe Gazetesi olarak hep içimiz rahat olmuştur. Çünkü bugün ilimiz gündeminde “eleştirel” olarak dile getirilen konuların çok büyük bir çoğunluğu ilk olarak Kocatepe sütunlarından halkımızın bilgisine sunulmuştur. Bunun örneklerini sıralamak mümkündür.
Muhalefetin ve sivil toplum kuruluşlarının eleştirel konularda basını bilgi olarak beslemesidir işin normal olanı. Ancak ilimizde bunun tersi yaşanmaktadır. Muhalefet ve sivil toplum kuruluşları basında yer alan konular üzerinden muhalefet yapabilmektedirler. Bunların haricinde il gündemine muhalefet ya da sivil toplum kuruluşlarınca oturtulan bir konu yok denecek kadar azdır. Bu nedenle iktidarın uygulamaların tasvip etmeyen halkın “alternatif yok” söylemleri ağırlık kazanmaktadır.
Hal böyle iken halen daha “yazmıyorsunuz kardeşim” diyenlere yazılanları örnek göstermek gerekir. Bu cümleleri sarf edenlerin önce eleştirel bir konuyu gündeme getirmeleri, sonra bu konunun arkasında durmaları gerekir. Bu iki şart yerine geti-rildikten sonra hala basın yazmıyorsa işte o zaman söylenecek her kelime kabulümüzdür.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER