Gastronomi Şehri Afyonkarahisar
Hititlerden Friglere ve Romalılara, Bizans’tan Osmanlılara kadar birçok uygarlığa ev sahipliği yapan Afyonkarahisar, çok zengin bir mutfağa sahiptir. Afyonkarahisar, halk kültürünün bütün unsurlarıyla kendine özgü bir çeşitlilik sunar. Zengin yemek kültürü ile anılan birkaç ilimizden bir tanesidir. Afyonkarahisar mutfağı yöresel yemeklerin revaçta olduğu bir mutfaktır. Bu mutfakta özellikle hamur işleri, haşhaşlı ve kaymaklı yiyecekler ön plana çıkmaktadır. Afyonkarahisar yöresinin başlıca yemekleri arasında bulgur yemekleri, sakala çarpan çorbası, çullama köfte, ilibada dolması, sulu köfte, göce tarhanası, nohut çöreği, göce köftesi ve tarhanası, Özbek pilavı, Afyon salatası, Afyon kebabı, şakşuka, paçik, zürbiye, keşkek ve Emirdağ güveci gibi birçok lezzet yer alır.
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { margin-top: 10px; text-align: left; width: 100%; max-width: 100% !important; background-color: #fff; border: 1px solid #e2e2e2; box-shadow: 2px 2px 13px -10px rgba(0, 0, 0, 0.3); margin-bottom: 40px; position:relative; } #gallery-1 img { max-width: 100%; height: auto; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; padding: 30px 30px 30px 30px; font-size: 18px; margin-bottom: 0px; margin-right: 0; border-radius: 0; } .attachment-large, .size-large{ transition: 0.2s; width: 100% !important; height: auto !important; box-sizing: border-box; } .gallery .gallery-item img, .gallery .gallery-item img.thumbnail { width: auto !important; height: auto !important; } .galeriBasi_2 { font-size: 18px; font-weight: bold; overflow: hidden; line-height: 0.7; font-weight: normal; } .gallery-icon { line-height: 0.7; text-align: center; } .GaleriNosu { background: #eee; font-weight: bold; float: left; line-height: 36px; min-width: 36px; text-align: center; padding: 0 10px; font-size: 14px; } .GaleriNosu span { color: #bababa; } .reklam_esn2 { margin-bottom: 25px; text-align: center; } .GaleriNosu .numaralar { position: absolute; top: 10px; right: 8px; display: block; height: 40px } .GaleriNosu .numaralar span { display: block; float: left; width: 40px; line-height: 40px; font-size: 120%; color: #fff; text-align: center; border-radius: 50%; } .GaleriNosu .numaralar span:first-child { background: rgba(255, 34, 34, 0.36); color: #fff; text-shadow: 1px 1px rgba(0, 0, 0, 0.37); font-weight: 700; } .GaleriNosu .numaralar span:last-child { background: rgba(0, 0, 0, 0.12); color: rgba(255, 255, 255, 0.40); margin-left: 4px; text-shadow: unset; }
Afyon Ekmeği Patatesli
Afyon Kebabı
Afyon Köy Kahvaltısı
Afyon Manda Kaymağı
Afyon Salatası
Afyon Sucuğu
Ağzı Açık
Arapaşı
Ayva Tatlısı
Bamya
Bütüm Et
Cızdırma
Çullama Köfte
Dana Kavurma
Dana Tandır
Duvaklı Hindi
Düğülü Biber Dolması
Düğülü Yaprak Sarması
Düğün Çorbası
Düğün Salatası
Elmasiye
Emirdağ Güveci
Erişte
Göce Çorbası
Göce Köftesi
Hamur Aşı
Haşhaş Helvası
Haşhaş Tatlısı
Haşhaşlı Börek
Haşhaşlı Bulgur Pilavı
Haşhaşlı Lokul
Haşhaşlı Pide
İlibada Dolması
Ispanaklı Börek
Kabak Tatlısı
Katıklı Pide
Katmer
Kayısı Hoşafı
Kaymaklı Baklava
Keşkek
Kıymalı Patates
Kuşburnu Hoşafı
Manda Yoğurtlu Kış Salatası
Maydanozlu Musakka
Mercimekli Bulgur Pilavı
Nişan Kurabiyesi
Ocak Bükmesi
Övme
Özbek Pilavı
Paça (Kelle-Ayak)
Palire
Patates Salatası
Patlıcan Böreği
Patlıcan Gömme
Patlıcan Musakka
Pırasa Musakka
Pişi
Sakala Çarpan Çorbası
Sucuk Döner
Sucuk Köfte
Sulu Köfte
Sütlü İncir Tatlısı
Tarhana Çorbası
Tas Kebabı
Turşu
Un Helvası
Uzun Kabak Yemeği
Vişne Hoşafı
Vişneli Ekmek Kadayıfı
AFYONKARAHİSAR GASTRONOMİ KÜLTÜRÜNÜN ÖZELLİKLERİ
Tarihin en eski dönemlerinden beri bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Afyonkarahisar tarihi ve kültürel değerlerin izlerini taşıyan bir coğrafyada yer almaktadır. Ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalı olması Afyonkarahisar’ın yemek kültürünün oluşmasında temel belirleyicidir. Afyonkarahisar yöresi yemekleri incelendiğinde, çorbalar, et yemekleri, sebze yemekleri, pilavlar, hamur işleri ve tatlı çeşitleriyle oldukça zengin bir mutfağa sahiptir. Bölgede yetişen bazı ürünlerin yöre yemeklerinde yoğun olarak kullanılması, çeşit zenginliği oluşturmaktadır. Ayrıca Afyonkarahisar’ın markalaşmış ürünleri de oldukça fazladır.
Coğrafi İşaret tescilli ürünleri; geleneğimizi yaşatan, birbirinden lezzetli yöresel tatları ve damak zevkine hitap eden yemekleri ile Afyonkarahisar; Gaziantep ve Hatay’ın ardından gastronomi alanında 31 Ekim 2019’da UNESCO Yaratıcı Şehirleri Ağı’na (UNESCO Creative Cities Network) dahil olmuştur. Gastronomi Şehri Afyonkarahisar
Coğrafi işaretler listesinde yer alan; Afyon Kaymağı, Afyon Pastırması, Afyon Sucuğu, Kaymaklı Ekmek Kadayıfı, Afyonkarahisar Patatesli Ev Ekmeği, Çay ilçesi Vişnesi ve Şuhut Keşkeği ile benzerlerinden farklılığı ile katma değeri yüksek ürünlerdir.
Afyonkarahisar’ın Sosyal ve Kültürel Yaşamında Mutfağın Etkileri
Afyonkarahisar’da görülen yemekli toplantılar ve davetler arasında “doğum davetleri, ölüm yemekleri, sünnet düğünü ve daveti, hacı daveti, zinardı daveti, oğlan kınası daveti, güveyi koyma daveti, el öpme ve çeyiz indirme daveti ve gezek yemekleridir. Bu davetlerde, davetin özelliğine göre, gelen misafirlere farklı yemek sunumları yapılmaktadır. Bunlar aşağıda ayrıntılı olarak incelenmektedir.
Doğum Daveti:
Doğumdan sonra, lohusanın evine yakın akrabaları “takım” göndermektedirler. Doğumda misafirlere ikram edilen sıra yemeklerine “takım”, bu işe “takım düzme” denir. “Takım” da; tavuk-çörek, pirinç çorbası ve kaymaklı palize bulunmaktadır. Doğum davetlerinin yemekleri ev sahibi tarafından pişirilmez. Yakın akrabalardan gelen yemeklerle davet yapılır. Ad koyma davetinde de, yemekler akrabalar tarafından getirilir. Doğum takımında şu yemekler bulunur: çorba, palize, kaymak, tavuk veya et, meyvedir. Doğum, sünnet, düğün gibi özel günlerde ve davet yemeklerinde “pilav takımı” ve sıra yemekleri olmak üzere iki tür yemek listesi vardır. Pilav takımında pirinç çorbası, Özbek pilavı, hoşaf, tepsi böreği, irmik helvası ve bamya bulunur. Yaz aylarında etli patlıcan ve etli dolmalar da bulunur. Sıra yemeğinde ise pirinç çorbası, bütün et, musakka, muhallebi, paça, baklava, bamya, taze fasulye ve meyve bulunur.
Ölüm Yemekleri:
Ölüm gecesi ve ilk perşembesinin davet yemekleri de yine doğumda olduğu gibi yakın dost ve akrabalar tarafından hazırlanır. Ölüm halinde, yakın akrabalar ve komşular sıra yemeği hazırlarken, daha uzak olanlar börek ve hoşaf yaparak göndermekte veya bizzat getirmektedirler. Sıra yemeğinde genellikle şu yemekler bulunur: çorba, Afyon kebabı, patlıcan musakka, düğülü biber dolma, güllaç, bamya ve börek bulunur.
Sünnet Düğünü ve Daveti:
Sünnet düğünü ve diğer düğünlerde yemekleri aşçı yapar. Diğer davetlerden farklı olarak, sıra yemeği yerine pilav üstü et ve Özbek pilavı, hoşaf, börek, tatlı veya mevsimine göre meyve ve bamya ikram edilir. Afyonkarahisar’da nişan ve düğünlerde “sıra yemeği” olarak 15-20 kişinin oturup yemek yediği meydan sofrasında şu yemekler verilir: çorba, duvaklı hindi, paça, kaymaklı elma tatlısı (elmasiye), patlıcan musakka, tas eti, muhallebi, yalancı dolma, güllaç, tavuk yahnisi, börek, baklava, bamya, pilav ve hoşaf görüldüğü gibi, sofraya on beş çeşit yemek gelmektedir. Bu yemekler arasında dört çeşit et yemeği, dört çeşit tatlı olması kurallaşmıştır. “Yemek kurtarma” adı verilen yemeklerin sofraya geliş sırasını düzenleme işini aşçı yardımcısı üstlenmektedir.
Hacı Daveti:
Hacca gitmeden önce veya geldikten sonra yakın akraba ve dostların davet edildiği davette, aynen sünnet düğününde olduğu gibi pilav, börek ve hoşaf sunulur. Nadir olarak da sıra yemeği ikram edilir. Bu davetlerde hoca çağrılarak mevlit de okutulur.
Zinardı Daveti:
Nişandan sonra oğlan evinin kız evine gelip kayınvalidenin ve kız tarafının takı takması münasebetiyle yapılan davettir. Afyonkarahisar adetlerine göre oğlan ve kız taraflarının nişan için birbirlerine kıyafet almalarına “Esbap Düzme” denir. “Esbap Düzme” de alınan kıyafetler nişan gecesi tepsi (sini) içerisinde gelenlere gösterilir. Bu davette nişan gecesinin ertesi günü yapıldığından “zinardı daveti” olarak adlandırılır ve sıra yemeği verilir.
Oğlan Kınası Daveti:
Oğlan kınası, oğlan evinde, oğlan ve arkadaşlarının düzenledikleri bir eğlencedir. Oğlan askere giderken de böyle bir davet verilir. Sıra yemeğinin yanı sıra meze çeşitleri de sunulur. Oğlan kınasında 15-20 kişilik olarak hazırlanan meydan sofrasına sıra ile şu yemekler getirilmektedir; pirinç çorbası, bütün et, patlıcan musakka, yalancı dolma, kaymaklı ekmek kadayıfı veya baklava ve son olarak bamya getirilir.
Güveyi Koyma Daveti:
Bu davete kız tarafından kimse katılmaz. Oğlan tarafının yaşlıları ve oğlanın sağdıcının bulunduğu bu davette sıra yemeği sunulur.
El Öpme ve Çeyiz İndirme Daveti:
Afyonkarahisar davetleri içinde yemek çeşidi olarak en iddialı davetler el öpme ve çeyiz indirmedir. El öpme daveti kız evi tarafından, çeyiz indirme daveti oğlan evi tarafından yapılır. Her iki davette de verilen yemekler aşçı tarafından hazırlanır. Davetlerde sıra yemeği sunulur. Sıra yemeği en az 40- 50 kişilik hazırlanır.
El öpme ve çeyiz indirme davetlerinde misafirlere ikram edilen sıra yemekleri şunlardır; pirinç çorbası, bütün et, musakka, su muhallebisi, paça, nohutlu tavuk yahnisi, baklava, bamya, taze fasulye veya bunun yerine, küçük tabaklara kapanmış pirinç pilavı, mevsimine göre meyvedir. “El öpme ve çeyiz indirme davetleri”nde en az üç çeşit et yemeği, üç çeşit de tatlı vardır. El öpme davetlerinde kız evi yukarıda sayılan yemeklere ilave olarak yahni, börek, pilav, hoşaf, muhallebi, güllaç dolması vb. yaklaşık 40 çeşit yemek ve tatlı ikramında bulunabilmektedir.
Gezek Yemekleri:
Afyonkarahisar’ın sosyal hayatında önemli yeri olan gezekler, çok yönlü bir dayanışma ve yardımlaşma faaliyetidir. Gezekler; bir araya toplanılması, gezek sırasında davranışları, yeme-içmesi, eğlencesi, şikayetleri, dilekleri ve cezaları belli kurallara göre yapılan organizasyonlardır. Afyonkarahisar’ın sosyal hayatının disiplinli, bir o kadar da eğlenceli bir geleneği olarak günümüzde de bu gelenek sürmektedir. Günümüzden elli altmış yıl önce gezeklerin çoğu yemekli olarak yapılırdı. Eski Afyonkarahisar gezeklerinde sıra yemeği adı verilen yemekler ikram edilirdi. Bu sıra yemeğinde şu yemekler bulunurdu; pirinç çorbası, bütün et, musakka (kabak ve patlıcan musakka) , su muhallebisi, kaymaklı elma tatlısı (Elmasiye), baklava, bamya ve mevsimine göre meyve. Sıra yemeğinde bazı yemeklerin yerine başka yemekler de gelebilir. Örneğin çorbadan sonra Özbek pilavı daha sonra tepsiyle börek ve ağzı açık, bükme, hoşaf, (vişne, kayısı. kuşburnu, ayva, elma, üzüm), zeytinyağlı dolma; tatlı olarak tel kadayıf, kaymaklı ekmek kadayıfı vb. 1930’lu ve 1940’lı yıllarda gezeklerde hindi kesilmesi adetti. Pişmiş hindinin üzerine örtülen yufka nedeniyle bunlara “duvaklı” denirdi. Eski Afyonkarahisar gezeklerinde yapılan ve yenilen diğer iki önemli yemek “arabaşı” ve “tel helva”dır. Bugün yemekli gezek sayısı maalesef oldukça azalmıştır.
Afyonkarahisar’da yukarıda sayılan davetler dışında ramazan davetleri, hıdırellez davetleri, asker davetleri, bayram davetleri ve gelin davetleri de vardır. Bu davetlerde verilen sıra yemekleri içinde şunlar yer almaktadır: çorba, Afyon kebabı, dolma, su muhallebisi, taze fasulye, tatlı (ekmek kadayıfı, baklava) ve bamyadır.
İlimizde, yöresel lezzetleri deneyimleyebileceğiniz işletmelerin başlıcaları arasında;İkbal Lokantası, Afyonkarahisar Gastronomi Konağı, Musakka Restaurant, Salim Usta Lokantası, Lale Pide Salonu, Nur Lokantası, Gamze Döner, Aşçı Bacaksız, Numan Usta, Hidayet Abi, Osmanlı & Hacıbey Lokantası, Mihrioğlu Konağı, Afyon Kale Konak, Çıray Lokantası, Narin Lokantası, Fazilet Lokantası, Beşler Lokantası, Bükme ve Ağzıaçık Satış Yapan Yerler, No 03, Afyon Ekmek, Uzun Çarşıda bulunan işletmeler, Sandıklı–Bedesten’de yöresel tatları bulabilirsiniz.
#afyon #gastronomi #gastronomikenti #sucuk #lokum #yöresellezzetler #gastronomişehri #yemek #afyon’da ne yenir #afyon yöresel yemekleri