• Haberler
  • Gündem
  • Gastronomi Festivali Gala Gecesi'nde Lezzet Şöleni Yaşandı

Gastronomi Festivali Gala Gecesi'nde Lezzet Şöleni Yaşandı

6'ncı Uluslararası Gastro Afyon Turizm ve Lezzet Festivali Gala Gecesi yapıldı. Gece konuşan Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı Afyonkarahisar'da ki yöneticilik sürecinde çok şey öğrendiğini söyleyerek, 'Afyonkarahisar'ın her bir beldesinin ayrı bir kültürü var' dedi.

Gala Gecesi'ne Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Afyonkarahisar Vali Yardımcıları Ali Uysal ve Mehmet Keklik, Afyonkarahisar İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Fatih Dağlı, Afyonkarahisar İl Emniyet Müdürü Mahmut Ay, Afyonkarahisar İl Jandarma Albay Tolga Yağan, İYİ Parti Afyonkarahisar Milletvekili Av. Hakan Şeref Olgun, Afyonkarahisar İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Siper, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hüsnü Serteser, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Peker, siyasi parti temsilcileri ve il protokolü katıldı.

Gastronomi Festivali Gala Gecesi'nde Lezzet Şöleni Yaşandı 

YEMEKTE EN ÖNEMLİ UNSUN KÜLTÜR İLE BİRLEŞME

Gala Gecesi’nin açılış konuşmasını Afyon Kocatepe Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sandıkçı yaptı. Sandıkçı, Afyonkarahisar'ın konumu itibariyle iklim çeşitliliğine bağlı olarak yetişen ürünlerin de çeşitliliği olduğunu belirtti. Yemekte en önemli unsurun kültür ile birleşmesini vurgulayan Sandıkçı, Afyonkarahisar ile özdeşmiş pek çok gastronomi ürünü olduğunu ifade etti.

Gastronomi Festivali Gala Gecesi'nde Lezzet Şöleni Yaşandı

ALİMOĞLU ŞİİR OKUDU

Açılış konuşması ardından İş İnsanı İbrahim Alimoğlu, Münevvere Tolon'a ait Afyon'un Meydan Sofrası isimli Afyonkarahisar'ın yemeklerini anlatan bir şiir okudu.

Gastronomi Festivali Gala Gecesi'nde Lezzet Şöleni Yaşandı

GASTRONOM BESLENDE ŞEKLİ DEĞİL, KÜLTÜREL MİRAS

Gala Gecesi'nde konuşan Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal, 114 metre uzunluğunda yapılan lokum rekorunun haklı gururunu yaşadığını belirterek bu rekorun lezzetin ötesinde Afyonkarahisar'ın kültürel ve gastronomi mirasının uluslararası alanda tanıtılmasında büyük önem taşıdığını ifade etti. Köksal, "Bu festival aynı zamanda kadın arkadaşlarımızın üretimdeki gücünü ve gençlerimizin yenilikçi bakış açısını destekleyen bir etkinliktir. Afyonkarahisar'ımızın mutfak zenginliklerimizi, yerel üreticilerimizin emeği ve gençlerimizin katkılarıyla dünya çapında daha güçlü bir kimlik kazanıyor." dedi. 

Köksal, gastronominin bir beslenme şekli değil kültürel bir miras olduğunun altını çizerek, "Bu akşamda geleneğin izlerinde, geleceğe yol alırken, geleceğin lezzetlerini birlikte keşfedeceğiz. Bu festival yalnızca gastronomi kimliğimizi pekiştirmekle kalmıyor, aynı zamanda Afyonkarahisar'ımızın ulusal ve uluslararası düzeydeki tanıtımını arttırma, turizmi canlandırma ve ekonomik kalkınmamıza katkı sağlama misyonunu da taşıyor." diyerek organizasyonda emeği geçen tüm paydaşlara teşekkür ederek sözlerini tamamladı.

Gastronomi Festivali Gala Gecesi'nde Lezzet Şöleni Yaşandı

 

AFYONKARAHİSAR’DA ÇOK ŞEY ÖĞRENDİM

Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı Gala Gecesi'ndeki konuşmasında Afyonkarahisar'ın ilk kadın valisi ve gelini olduğunu belirterek sözlerine başladı ve Afyonkarahisar'da ki yöneticilik sürecinde çok şey öğrendiğini ifade etti. Belediye Başkanı Burcu Köksal ile yapılan göce köddüsünden bahseden Vali Yiğitbaşı, "Aslında birçok şeyi hayatımıza daha fazla dahil edebilirmişiz, geleneksel yemeklerimizden uzak kalmışız." diyerek festivallerin bu anlamda çok önemli ve kıymetli olduğunu vurguladı. Afyonkarahisar'ın 3 gastronomi şehrinden birisi olmasıyla daha fazla kültürel hazinenin ve yemek kültürünün olduğunu belirten Yiğitbaşı, "Gençlerimize, gelecek nesillerimize kendi kültürümüzü, kendi güzelliklerimizi ne kadar çok anlatabilirsek, ne kadar çok yayabilirsek bizim için o kadar kıymetli." dedi.

Gastronomi Festivali Gala Gecesi'nde Lezzet Şöleni Yaşandı

AFYONKARAHİSAR’IN HER BELDESİNİN AYRI BİR KÜLTÜRÜ VAR

Vali Yiğitbaşı konuşmasının devamında katıldığı etkinliklerde yaptığı çeşitli aktiviteleri dile getirerek Afyonkarahisar'ın her bir beldesinin ayrı ayrı bir kültürü olduğunu ve bu kültürü yaşatmanın da en önemli vazife ve çok büyük bir borç olduğunu söyledi. Afyonkahisar'ın ulusal ve uluslararası düzeydeki festivalleri çok başarılı bir şekilde gerçekleştirdiğini ifade eden Vali Yiğitbaşı, Gastronomi Festivali'nin Gala Gecesi ile bunun bir kez daha hem Türkiye'ye hem de tüm dünyaya gösterildiğini belirtti.

Gastronomi Festivali Gala Gecesi'nde Lezzet Şöleni Yaşandı

AFYONKARAHİSAR’IN TÜM DEĞERLERİNİ DÜNYAYA ANLATMALA DEVAM EDECEĞİZ

Vali Yiğitbaşı konuşmasının devamında şunları söyledi: 

“Sayın bakanımızın da teşrifleriyle biz bugün çok muhteşem, çok muazzam, çok başarılı bir açılış gerçekleştirdik ve aynı zamanda Guinness rekorlar kitabına giren çok güzel anlamlı bir etkinliğimiz oldu. Milli mücadelenin kilit şehri ama aynı zamanda Osmanlı'nın, Selçuklu'nun çok güzel dokusunun hâlâ yaşadığı, çok güzel izlerinin bulunduğu, Frigya'ya giden medeniyetler mozaiği bu şehrin çok kıymetli potansiyelinin her ortamda anlatılması bizler için çok değerli çok önemli." 
Vali Yiğitbaşı, Afyonkarahisar'ın tüm değerlerini ve güzelliklerini tüm dünyaya anlatmaya devam edileceğinin altını çizerek festivaldeki paydaşlara ve tüm katılımcılara teşekkür ederek sözlerini tamamladı.

Gastronomi Festivali Gala Gecesi'nde Lezzet Şöleni Yaşandı

GALA GECESİNİN MENÜSÜ

Festivalin Gala Gecesi yemekleri de Afyonkarahisar'a has yemeklerden oluşturuldu. Menüde; açılışı sakala çarpan çorbası ile yapan misafirlere, ara sıcaklar olarak çullama köfte, patlıcan böreği, sucuk ızgara ikram edildi. Keşkek üzeri dana tandır gecenin ana yemeği olarak masaları süslerken tatlı olarak ise kaymaklı ekmek kadayıfı ikram edildi. Afyon salatası ve üzüm hoşafı yemeklerin lezzetine lezzet katarken bamya çorbası ile lezzet şöleni tamamlandı.

Gastronomi Festivali Gala Gecesi'nde Lezzet Şöleni Yaşandı

Gastronomi Festivali Gala Gecesi'nde Lezzet Şöleni Yaşandı

Bakmadan Geçme