• Haberler
  • Genel
  • 'Gastro Afyon'a bakanlık bu yıl ilgisiz kaldı'

'Gastro Afyon'a bakanlık bu yıl ilgisiz kaldı'

5. Uluslar arası Gastro Afyon Lezzet ve Turizm Festivali'ni değerlendiren gazeteciler festivalde mekân ve tarihin yanlış olduğunu, bu yıl ki festivale Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ilgisiz olduğunu ifade ettiler. 

Gün FM’de yayınlanan Basın Odası programında Gazeteciler İsmail Akar, Ahmet Tunca, Polat Yılmaz ve Ertuğrul Sevim, bu yıl beşincisi gerçekleştirilen Gastro Afyon Lezzet ve Turizm Festivali değerlendirildi.

“FESTİVALİN KATILIMCISI ZİYARETÇİSİNDEN FAZLA”

Beşinci Gastro Afyon Lezzet ve Turizm Festivali’nin Maraş kesme dondurması ile başladığını söyleyen Gazeteci İsmail Akar, “Afyon’un 39 tescilli lezzeti dururken Maraş dondurması ile festivalin açılması bana doğru gelmedi. Burada festivale emek veren üç ismi anmak lazımdır. Bu festivalin geçekleşmesinde en büyük emek eski Vali Mustafa Tutulmaz’a ait. Ve taslak proje bir önceki Belediye Başkanı Burhanettin Çoban tarafından yapılmıştı. Ayrıca önceki Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu’nun da bu festival için büyük emekleri geçti. Eroğlu Mecliste üç kez Afyon lezzetlerini vekillere ikram ederek ilimizin gastronomisini gündeme taşımıştı. Festivalin uluslararası boyutunu da ihmal etmemek lazımdır. Geçmişte büyükelçiler ve müsteşarlar da katılmıştı. Ben bu yıl ki açılışta göremedim. Kültür ve Turizm Bakanlığı da ilgisizdi bu sene. Katılımcılar ziyaretçilerden fazlaydı. Ayrıca gazetecilerin bazılarının gala gecesine davet edilip bazılarının davet edilmemesi de şık olmadı. Bu konuda kıstasın neye göre alındığının açıklanması lazım.” dedi.

“GALA GECESİNDE BASINA AYRIMCILIK DOĞRU DEĞİL”

Festivalin layıkıyla yapılması gerektiği görüşünü açıklayan Gazeteci Polat Yılmaz, “Festival panayır havasında yapılırsa arzu edilen sonuç alınamaz. Festivalin bugüne kadar gerçeklemesine emek verenler unutulmamalıydı. Bana göre bu festivalde en büyük emek Afyon halkınındır. Çünkü yıllardır ortaya çıkarılan farklı yemek ve lezzetleri kuşaktan kuşağa aktararak bugüne taşıyan Afyon halkıdır. Gastronomide 40 ülke ve 3 il arasında yer almamız önemlidir. Festival gala gecesi için basına ayrımcılık yapılması doğru değil. Bu konudan Sayın Valimizin ve Sayın Belediye Başkanımızın haberi var mı? Bizler Afyon halkı adına haber yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz. Neye göre davet edilenler belirlenmiştir? Bu sorunun cevabını da bekliyoruz” diye konuştu.

“AFYON YEMEK KONUSUNDA HAYLİ YOL ALDI”

Yemeğin kuşaktan kuşağa aktarılan kültür ürünlerinden biri olduğunu söyleyen Gazeteci Ahmet Tunca, “Afyon yemek konusunda hayli yol aldı. Gastronomimizle ülke genelinde ismimizi duyuruyoruz. Bu çok güzel bir gelişmedir. İlimizin geçmişi oldukça eski. Bu topraklardan bir sürü medeniyet gelip geçmiş. Bu festivalde sunulan yemekler bu medeniyetlerin bıraktığı izler ile oluşmuştur. Gastronomi Festivalini iyi değerlendirmeli ve tanıtımı en üst düzeyde yapmalıyız. Afyonkarahisar’ın isminin her platformda geçmesi bence çok önemlidir. Bir kısım gazetecilerin davet edilip, bir kısmının davet edilmemesi çok yakışıksız. Bu hatanın tekrar yapılmamasını diliyorum.” şeklinde konuştu.

“FESTİVAL İÇİN YER VE MEVSİM SIKINTILI”

Gastro Afyon’un yağmurlu günlere rast geldiğini belirten Gazeteci Ertuğrul Sevim, şunları kaydetti: “Festival geçen yılda da yine yağmurlu günlere rast gelmişti. Bu mevsim Afyon için sıkıntılı. Yine seçilen yer de doğru değil. Herkesin ulaşabileceği merkezi bir yer seçilmeliydi. Merkezi yerde yapılırsa hem daha çok kişi katılır hem de etrafta bulunan esnaf bundan faydalanır. Merak ettiğim bir soruyu buradan sormak istiyorum. Festivali düzenleyen bir komite var mı? Bu kişiler gastronomi alanında yetkin mi? Festivalin uluslar arası bir boyutu var. Ben bu işin profesyonel bir biçimde yapıldığını düşünmüyorum. Bu konu yetkin ve alanında uzman birine verilmeli. Mutlaka uzman biri lazımdır. Motokros’da başarılı olmamızın nedeni Federasyon Asbaşkanı Mahmut Nedim Akülke. Benzer durum Gastro Afyon’da da uygulanmalı.” Programda Halaç ailesinin AKÜ İlahiyat Fakültesi binasını yapması, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı, Emirdağlı Mahinur Özdemir Göktaş’ın kentteki temasları ve sağladığı katkıları da konuşuldu.

Bakmadan Geçme