Gal Arıları'na karşı mücadele ediliyor

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Gal Arıları'na karşı biyolojik mücadele başlattıklarını açıkladı Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) ülkemizde ilk kez geçen yıl görülen ve kestane ağaçlarına zarar vererek meyve verimini yüzde 10'lara kadar düşüren Kestane Gal Arısı'na karşı savaş açtı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı bu savaşı biyolojik mücadele [&hellip]

Gal Arıları’na karşı mücadele ediliyor

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Gal Arıları’na karşı biyolojik mücadele başlattıklarını açıkladı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) ülkemizde ilk kez geçen yıl görülen ve kestane ağaçlarına zarar vererek meyve verimini yüzde 10’lara kadar düşüren Kestane Gal Arısı’na karşı savaş açtı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı bu savaşı biyolojik mücadele çerçevesinde Gal Arıları’na karşı yırtıcı faydalı böcekler üreterek yapıyor.
Yalova’daki kestane ormanlarında görülen Kestane Gal Arısı (Drycosmuskuriphilus) kestanede verim düşüklüğüne sebep olan zararlı bir böcek olarak biliniyor. Karantina etmeni olarak tanımlanan bu böcek kestane ağacı, kestane fidanı ve kestane çeliği ile bölgeler arası taşınması mümkün olduğundan girişinin tespitinin ardından 50 bin dekar alan karantinaya alınarak gerekli tedbirler uygulanmaya başlanmıştı.
KESTANE ORMANLARI, ÜRETİMİN HİZMETİNDE
Orman köylülerinin kestane ormanlardan meyve ve bal üretimi yapmak suretiyle gelir elde ettiklerini vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Bu zararlı böcekler kestane ağaçlarının çiçek açan ilk sürgününü, tomurcuklarını ve yapraklarını etkiliyorlar. Dolayısıyla zararlı böceklerin bu etkileri meyve verimini de yüzde 10’lara kadar düşürmekle birlikte kestanenin çiçeğinden bal üreten arıların verimini de olumsuz etkiliyor” diye konuştu.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak uzun vadeli hedeflerinin kestane ormanlarının sağlığını koruyarak gelecek nesillere sağlıklı ormanlar bırakmak olduğunun altını çizen Eroğlu, kısa vadede ise kestanenin meyvesini toplayan ve kestane balı üretimi yapan orman köylülerinin gelirinin artırılmasını hedeflediklerini de sözlerine ekledi. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakan Eroğlu, seçim bölgesinde
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, bugün ve yarın seçim bölgesi olan İzmir’i ziyaret edecek. Bakan Eroğlu, bugün İzmir’in Menderes ilçesinde muhtarlarla ve sivil toplum kuruluşları ile kahvaltı yapacak ve bazı ziyaretlerde bulunacak. Eroğlu, yarın da basın kuruluşlarının temsilcileriyle kahvaltı yapacak.

Bakmadan Geçme