Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Agah Bıyıkoğlu

FUTBOLDA GELECEĞE YATIRIM

Geçen haftaki köşe yazımda özellikle profesyonel futbol takımı bulunan kulüplerimizin yıllardır “borç batağı” içinde debelenip durdurduklarını, futbolumuzun tam bir finansal çıkmaz içinde bulunduğunu, tünelin ucunun görünmediğini belirtmiş ve bu olumsuzluklardan birinin de geleceğe ciddi ve yeterli yapmadıklarını vurgulamıştım…
Bu yazımdan bir gün sonra GS, Belçika’nın Brugge takımıyla oynadı ve son dakikalarda yediği bir gol ile 1-1 bitirdi maçı ve guruptan çıkması iyice zorlaştı.. “Köy takımı” denen Brugge, milyonlarca taraftarı olmayan; ancak kadrosundaki isimsiz gençleri en kritik maçlarda oynatabilme cesaret ve kültürüne sahip, hemen her yıl “şampiyonlar ligi”’ne katılan bir takım… O geceki maçta bir makine düzeni içinde tıkır tıkır işleyen ve yorulmayan futbolcular izledik… Demek ki alt yapılarda ciddi ve düzenli çalışmışlar yıllarca… Ve onlara hiç çekinmeden forma vermiş Brugge kulübü.. Futbolcu fabrikası gibi işleyen bir takım oldukları besbelli.. “GELECEĞE YATIRIM YAPMIŞLAR”..
Avrupa’da Brugge gibi birçok kulüp var alt yapılarına önem veren, futbolcu yetiştiren… Örneğin Barcelona’nın “La Masia“ adlı bir futbolcu üretim merkezi var.. “Çiftlik Evi” demekmiş La Masia. Her yıl birkaç futbolcu A takımına çıkıyor. Geçen yıl futbolu bırakan İniesta da bunlardan biri… La Masia’dan yetiştiği, A takımda 674 kez oynadığı ve 32 kupa kazandığı Barcelona’ya veda eden Andres Iniesta, arkasında büyük bir iz bıraktı.. En az sekiz on genç futbolcuyu da gelişme ve ilerleme sağlamaları amacıyla İspanyol takımlarına veriyor Barcelona… Tek şartla… “İki yıl sonra geri alırız.” Yüzden çok antrenör izliyor, denetliyor gittikleri takımlarda bu futbolcuları …
78 yıl önce kurulan La Mesia, yüzlerce futbolcu kazandırdı. Barcelona’ya ve İspanyol futboluna.. Bu “yapı”dan yetişen futbolcuların kulübün mali yapısına önemli katkılar sağladığını söylemeye bilmem gerek var mı?. Dışarıdan ünlü futbolcuları çuvalla para harcayarak transfere “dur” diyen Barcelona; bugün borcu en az olan sayılı kulüplerden biridir.. Ve bugün Barcelona, her istediği futbolcuyu transfer edebilecek hem mali yapıya hem de sportif yapıya sahip bir kulüp; ancak onlarda alt yapıdan gelen bir futbolcuya forma verme kültürü yerleşmiş artık..
Avrupa ve Güney Amerika kulüplerinin, La Masia tipi yapılarla özellikle Ajax kulübünün “TİPS” projesiyle ünlü futbolcular yetiştirdikleri bilinen bir gerçektir… Buralara çocuk yaşta gelen futbol sevdalıları, hem bireysel anlamda hem de bir takım oyuncusu olarak “mükemmeliğe” giden yolculukta fizik, teknik taktik yönlerden eğitilirler; yalnız bunlar mı? Hayır.. Futbolcuların zihinsel yönleri de hiç ihmal edilmez… Zihin ve bedenin uyum içinde çalışması için programlar düzenlenir; çünkü maç koşullarında sadece bedensel yetenekler yetmez; ruhsal zihinsel ve duygusal melekeler gerekir.. Kimileri için uzun yıllar da sürebilir bu yolculuk…
İngiltere’de futbol akademilerinde 6- 16 yaş arası futbol eğitimi alan oyuncular, 10 yaşlarına gelince, haftada 10 saat, yılda 700 saat antrenman yapıyorlar, 16 yaşında toplam 7000 saat antrenman yapmış oluyorlar.. 1. takıma çıkıncaya kadar da 10.000 saat antrenman yapmış oluyorlar. “Sıva kirişi taşıyamaz ”diyorlar, sağlama bağlıyorlar işlerini yani… (Bu veriler, Sayın Prof. Dr Niyazi Eniseler’in TFF tarafından 2009 yılında yayımlanan “Çocuk ve gençlerde futbol antrenmanı “kitabından alınmıştır. Aradan 10 yıl geçmiş, bu sayıların daha da artmış olacağı açıktır.)
Ülkemizde profesyonel futbol başladığında, yani elli altmış yıl önce , TFF tarafından genç takımlar kurulması yönünde yoğun çalışmalar yapıldı; kulüpler desteklendi, ligler düzenlendi; stadyumlara, çim sahalara futbol antrenman ve maç malzemelerine milyonlar harcandı; özellikle son yirmi beş yıldır futbol antrenörlüğünde önemli gelişmeler yaşandı, gazeteler TV’ler futbolla yatıp kalktı..
La Masia ve buna benzer yapıları bizim takımlarımız da kurdu bu süreçte; GS, BJK, Buca Altınordu, Ankaragücü , Gençlerbirliği, Bursa vb… Bugün de sürüyor bu anlayış… Örneğin profesyonel süper ligde olsun daha alt liglerde ve amatör liglerde olsun U19’dan tutun da U-11 yaşlarını kapsayan yüzlerce takım var artık… Bunların ligleri düzenleniyor; binlerce futbolcu yüzlerce maç, haftalarca süren yoğun bir trafik… Mâli külfeti de oldukça yüklü bir trafik.. Buralarda belli düzeyde ancak olumsuz sosyal ve ekonomik koşullar altında antrenmanlara katılan genç futbolculara eğitim veriliyor… “GELECEĞE YATIRIM” bütün bunlar..
Bu futbolcuları profesyonel liglerde oynatarak maddi değer haline getirmemiz gerek.. İşin “püf noktası” da burda zaten…

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti