Futbol takımı olan iller ve ilçeler gelişiyor
TOBB’a bağlı Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın (TEPAV) yaptığı araştırma, profesyonel takımı olan illerin ve ilçelerin geliştirdiğini gösterdi. Geçen seneye kadar profesyonel bir takımı olan Afyonkarahisar için, bu istatistik artık hiçbir önem arzetmiyor. Afyonkarahisar’ı profesyonel liglerde geçen yıla kadar temsil eden Afyonkarahisarspor, hatırlanacağı üzere geçen sezon Bölgesel Amatör Lig’e düşmüştü Türkiye Gazetesi’nin haberine göre, TOBB’a [&hellip]
TOBB’a bağlı Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın (TEPAV) yaptığı araştırma, profesyonel takımı olan illerin ve ilçelerin geliştirdiğini gösterdi. Geçen seneye kadar profesyonel bir takımı olan Afyonkarahisar için, bu istatistik artık hiçbir önem arzetmiyor. Afyonkarahisar’ı profesyonel liglerde geçen yıla kadar temsil eden Afyonkarahisarspor, hatırlanacağı üzere geçen sezon Bölgesel Amatör Lig’e düşmüştü
Türkiye Gazetesi’nin haberine göre, TOBB’a bağlı Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) çarpıcı bir araştırma sonucu, futbol başarısı ile şirketler arasındaki bağlantıyı ortaya koydu. Araştırma sonuçlarına göre: İSO 500’de şirket sokabilen illerin futboldaki başarısı artıyor. Yine haberde futbolun da kalkınmayı artırdığına dikkat çekilirken futbolun desteklenmesiyle özellikle doğu ve güneydoğu illerinin ekonomisinin düzeltilebileceği belirtildi. TEPAV Araştırmacısı Kübra Gürtaş tarafından hazırlanan araştırmayla, İSO’nun ilk ve ikinci 500 büyük sanayi kuruluşu listesine giren şirketlerin bulunduğu iller ile Süper Lig ve 1. Lig’deki futbol takımlarının ilişkisi incelendi. İşte araştırmada elde edilen çarpıcı bulgular:
Futbol takımlarının Süper Lig ve 1. Lig’deki başarı puanları ile bu illerdeki büyük şirket sayıları arasında yüksek ilişki bulunuyor. Yapılan hesaplamaya göre, listede 526 şirketi bulunan İstanbul’un futbol başarı puanı 248 olurken, Listede 17 şirketi bulunan Antep’in başarı puanı 38’de kaldı. Listede hiçbir şirketi bulunmayan Van’ın başarı puanı ise 24.
2011’de listedeki şirketlerin yüzde 38’i İstanbul’da bulunurken, ilin futbol başarı puanından aldığı pay yüzde 19. Bu da ilin ekonomik durumu iyileştikçe, futbola ayrılan kaynağın arttığını gösteriyor.
İllerdeki büyük ölçekli güçlü şirketlerin azlığı, futbol kulüplerinin en önemli gelir kaynaklarından biri olan sponsorluk gelirlerini olumsuz etkiliyor. Ama her zaman ekonomik açıdan gelişmiş illerin futbolda başarılı takımlar çıkarması beklenmiyor. Örneğin İzmir, listede 50 ve üzerinde firma bulundurmasına rağmen, başarı sıralamasında 5. durumda.
Futbol, kendisi dışındaki sektörlere de 10 kat daha fazla katma değer sağlıyor. Futbol sebebiyle, tekstil, medya, turizm, gıda gibi sektörlerde de gelişme yaşanıyor.
Kazanılan kupalar da ülke ve şehrin ekonomisine katkı sağlıyor. Dünya Kupası’nı kazanan ülkelerde tüketim artarken, borsaları da yüzde 5-10 arasında yukarı çıkmıştı. Aynı şekilde Fenerbahçe ve Beşiktaş’ın Avrupa Kupası ve ülke içindeki başarılarının da sanayi üretimini artırdığı tespit edildi. (Kocatepe)