Futbol Kulübü Başkanlık Seçimi Kaç Yılda Bir Yapılır?

Futbol severler taraftarı oldukları kulüplerde başkanlık seçiminin ne şekilde ve kaç yılda bir yapıldığını araştırıyorlar.

İlgili yönetmelik gereğince; Gençlik faaliyeti, spor faaliyeti veya her iki faaliyeti birlikte yürütmek amacıyla kurulan ve Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğüne kayıt ve tescillerini yaptırarak kulüp adını alan derneklerin başkanlık seçimleri zamanı gelince yapılmaktadır.
KULÜBLER SPOR FAALİYETLERİ YAPILMASI İÇİN KURULUR
İlgili yönetmelik 5253 sayılı Dernekler Kanununun 14 üncü maddesi ile 21 Mayıs 1986 tarihli ve 3289 sayılı Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 20’inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır. Bu yönetmelikte geçen; 5253 sayılı Dernekler Kanununa göre, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün bağlı bulunduğu Bakanlık, teşkilat ise Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün merkez ve taşra teşkilatıları Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğüne bağlıdır. Kulüpler; Gençlik faaliyeti, spor faaliyeti veya gençlik ve spor faaliyetinde bulunmak amacıyla kurularak Genel Müdürlüğe kayıt ve tescillerini yaptıran derneklerden oluşur. Spor kulübleri de spor faaliyetlerinde bulunmak amacıyla kurularak Genel Müdürlüğe kayıt ve tescilini yaptıran derneklerden meydana geliyor.
GENEL KURUL KULÜBÜN EN YETKİLİ KARAR ORGANIDIR
Teşkilata kayıt ve tescili yapılan her kulübün genel kurul, yönetim kurulu denetim kurulu organlarını oluşturması zorunludur. Kulüpler zorunlu organlar dışında başka organlar da oluşturabilir. Ancak, zorunlu organların görev, yetki ve sorumlulukları bu organlara devredilemez. Genel kurul, kulübün en yetkili karar organıdır. Genel kurulun kaç üyeden oluşacağı ve üyelerin belirlenme yöntemleri tüzüklerinde yer alır. Kulübe kayıtlı üyelerin dışında, genel kurula üye seçilemez. Genel kurul, tüzükte belirtilen zamanda yönetim kurulunun çağrısı üzerine toplanır. Olağan genel kurul toplantılarının en geç üç yılda bir yapılması zorunludur. Genel kurul, yönetim veya denetim kurulunun gerekli gördüğü hallerde veya kulüp üyelerinden beşte birinin yazılı başvurusu üzerine, yönetim kurulunca olağanüstü toplantıya çağrılır. Yönetim kurulu, genel kurulu toplantıya çağırmazsa üyelerden birinin başvurusu üzerine sulh hukuk hâkimi, üç üyeyi genel kurulu toplantıya çağırmakla görevlendirir.

Bakmadan Geçme