• Haberler
  • Genel
  • Fuar'dan termale dev yatırım – Kocatepe Gazetesi

Fuar'dan termale dev yatırım – Kocatepe Gazetesi

Ömer Gecek bölgesinde satın aldığı arazisinde ilk etapta 45 milyon dolarlık, ikinci etapta ise 55 milyon dolarlık yatırım planlayan Fuar Hastanesi başlangıç tarihi olarak bu yılın Ağustos ayını, bitiş dönemi olarak da 2012 yılının Ağustos ayını planladı Fuar Şirketler Grubu olarak Afyonkarahisar'daki termal turizm potansiyelinin değerlendirilebilmesi ve istihdam problemine katkı sağlayabilmek amacıyla termal turizm alanında [&hellip]

Fuar’dan termale dev yatırım

Ömer Gecek bölgesinde satın aldığı arazisinde ilk etapta 45 milyon dolarlık, ikinci etapta ise 55 milyon dolarlık yatırım planlayan Fuar Hastanesi başlangıç tarihi olarak bu yılın Ağustos ayını, bitiş dönemi olarak da 2012 yılının Ağustos ayını planladı

Fuar Şirketler Grubu olarak Afyonkarahisar’daki termal turizm potansiyelinin değerlendirilebilmesi ve istihdam problemine katkı sağlayabilmek amacıyla termal turizm alanında yatırım kararı aldıklarını açıklayan Uzman Dr. Şükrü Yücel, Zafer Hava Limanı’nın Afyonkarahisar’ın “Termal Sağlık Merkezi” olma yönündeki adımların en temel unsuru olduğunu vurguladı. Yücel, şirketin 10 yılı aşkın süredir sağlık alanında faaliyette olmasının, termal sağlık turizmine yönelik yeni projede rakiplerine göre ciddi avantaj sağlayacağını kaydetti
Genç nüfusun sorumluluğu ağır
Akşifa Sağlık ve Turizm Hizmetleri İnşaat San. ve Tic. A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Uzman Dr. Şükrü Yücel, Türkiye açısından genç nüfus yoğunluğunun Afyonkarahisar açısından da termal kaynakların en büyük avantajlar olduğunu söyledi. Afyonkarahisar’ın hem yüksek oranda nüfus artışıyla, hem de istihdam sahalarının darlığı nedeniyle sosyoekonomik gelişmişlik açısından pek çok ile göre olumsuz durumda, refah düzeyi Türkiye ortalamasının altında bir il olduğu gerçeğini hatırlattı. İlin mermercilik, tarım ve hayvancılık, gıda sektörü gibi çok değişik alternatif faaliyet ve yatırım alanlarının bulunduğunu belirten Dr. Yücel; “Fakat ilimiz açısından bütün bu alternatif yatırım alanlarının en önemlisi, en çok katma değer oluşturacak olanı termal turizm sektörüdür. Bir hizmet sektörü olan turizm faaliyetlerinde tüm girdiler (iş gücü, gıda, enerji, su vs bütün harcamalar) yerel kaynaklardan sağlanacaktır. İmalat sektöründe ise bu durum farklıdır. Örneğin herhangi bir makine imalatının girdileri çok yüksek oranlarda dışarıya yani ithalata bağımlı olabilmektedir.”diye konuştu.
İstihdama ciddi katkı
Termal sağlık turizminin doğrudan gıda sektörünü ve sağlık iş gücünü etkilediği için, Türkiye açısından stratejik bir öneme sahip bulunduğunu kaydeden Akşifa Sağlık ve Turizm Hizmetleri İnşaat San. ve Tic. A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Uzman Dr. Şükrü Yücel, gıda sektörünün (tarım ve hayvancılık) tüm ülkeler açısından olduğu gibi Türkiye açısından da stratejik öneme sahip bulunduklarını dile getirdi. Turizm yatırımları sayesinde gıda sektöründeki pazarlama probleminin ortadan kalkmasının bu alanda faaliyetlerini sürdüren işletmeleri rahatlatacağını belirten Yücel; “Bu alandaki modernizasyonları ve yeni yatırım ve istihdam imkanlarını arttıracaktır. Termal sağlık turizmine yönelik yatırımlar ise sağlık iş gücündeki istihdam imkanlarını arttıracak, istihdam açığı ortaya çıktığında üniversitelerin ilgili fakülte ve yüksek okulları kontenjanlarını arttıracak ve üniversite kapılarında bekleyen milyonlarca gencimizin yüksek eğitim alarak istihdam edilmeleri sağlanacaktır. Bu sayede, sağlık turizmi ve termal sağlık turizmi sayesinde güçlü bir sağlık iş gücünü elinde bulunduran ülkemiz ise sağlık iş gücü ve sağlık kuruluşları açısından dünyada stratejik önemi büyük olan bir güç haline gelecektir.”şeklinde konuştu.
Zafer Havalimanı olmazsa olmaz
Zafer Havalimanı’nın Afyonkarahisar’ın “Termal Sağlık Merkezi” olma yönündeki adımların en temel unsuru olduğu görüşünü açıklayan Uzman Dr. Şükrü Yücel, Fuar Şirketler Grubu olarak Afyonkarahisar’daki termal turizm potansiyelinin değerlendirilebilmesi ve istihdam problemine katkı sağlayabilmek amacıyla bu yönde yatırım kararı aldıklarını kaydetti. Yücel, temennilerinin kendileriyle birlikte yola çıkan onlarca firmanın yatırımlarını tamamlayıp, ihale aşamasında olan uluslar arası nitelikteki zafer havalimanının faaliyete geçirilmesi ve yurtiçinden ve yurt dışından ilimize gelen turist sayısının artması olarak özetledi.
Afyonkarahisar’daki termal turizm potansiyelinin gereği gibi değerlendirildiğinde il ve ülke yararına çok yüksek katma değer ortaya çıkacağına işaret eden Yücel ş��yle konuştu: “Yatırımın kapasitesinde birinci aşamada bin yataklı 5 yıldızlı otel, 100-120 apart, 250-300 yatak (devre mülk, devre tatil) gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Projemizin ikinci aşamasında 200 adet apart tipi devre mülk, 100 yataklı yaşlı bakım merkezi, 100 yataklı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Okulu, Sağlık ve turizme yönelik meslek okulları, 50 adet villa tipi devre mülk, alışveriş ve eğlence merkezi ve akaryakıt istasyonu yer almaktadır.”
Standart gelişmiş ülkeler
Yatırımın yerinin Afyonkarahisar Ömer-Gecek Termal havzasında 350 bin metrekare arsa üzerinde şirket tarafından satın alındığını aktaran Dr. Şükrü Yücel şunları söyledi: “Yol, yeşil alan, park gibi kamu hizmetlerine ayrılmış olan yerlerin terkinden sonra 300 bin metrekareye yakın inşaat alanı şirketimizin mülkiyetinde bulunmaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ‘turizm tesisi alanı’ ilan edilen Ömer-Gecek termal havzasında, yurt içi ve yurt dışı müşterilere dönük, ‘termal sağlık turizmi’ amaçlı oteller, devre mülkler, fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezi, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi, genel amaçlı tıp merkezi, alışveriş ve eğlence merkezi yapılması oluşturmaktadır. Bütün birimler gelişmiş ülkelerdeki standartlar baz alınarak projelendirilmiştir. Genel vaziyet planında yeteri kadar gezinti alanları, yeşil alanlar, ağaçlandırma çalışmaları planlanmış, sağlık ve turizm amacıyla tesislere gelen müşterilerin doğayla iç içe bir zaman geçirmeleri planlanmıştır. Yapılarda birinci sınıf inşaat malzemeleri kullanılacaktır. Otel mefruşatında ağırlıklı olarak yerli ürünler kullanılacak, tıbbi ve teknolojik donanımda ise ağırlıklı olarak yurt dışı ürünler kullanılacaktır.”
Yeni alan termal sağlık turizmi
Birinci aşamada yatırım bedelinin 45 milyon dolar olurken ikinci aşamada ise ikinci aşamada ise 55 milyon dolarlık bir maliyetin söz konusu olacağını belirten Dr. Yücel; “İşin gerçekleştirilmesinde birinci aşamada başlangıç tarihi bu yılın Ağustos ayı olurken bitiş dönemi 2012 yılının Ağustos ayı olarak planlanmıştır. İkinci aşamanın başlangıç tarihi 2012 yılı Ağustos ayı bitişi de 2014 yılının Ağustos ayı olması düşünülmektedir. Birinci kısım bin yataklı beş yıldızlı otel ve yüz adet apart tipi devre mülk Ağustos 2012 de, ikinci kısım 200 adet apart tipi devre mülk, fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezi, yaşlı bakım merkezi, alışveriş ve eğlence merkezi, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi Ağustos 2014 yılında işletmeye geçecek. 1998 Yılından beri özel sağlık sektöründe faaliyet gösteren şirketimiz 2007 yılında inşaat sektörü, akaryakıt sektörü ve turizm sektöründe de faaliyet göstermeye başlamıştır. 2007 Yılı sonunda Ömer-Gecek termal havzasında büyük bir arsa satın alan şirketimiz termal sağlık turizmine yönelik ilk somut adımını atmıştır. Özel sağlık sektöründe yatırımların ve istihdamın sınırlanması sonucunda şirketimiz yeni yatırım alanlarına yönelmiştir.” ifadelerini kullandı.
Termal sağlık önemli
Termal sağlık turizmine yönelik bu projenin, Fuar Şirketler grubu açısından son derece önemli görüldüğüne temas eden Dr. Şükrü Yücel; “Özel sağlık sektörü yatırımları, 15 Şubat 2008 tarihinde çıkarılan bir genelgeyle tamamen planlama kapsamına alınmış, yeni yatırımlar ve hekim istihdamı durdurulmuştur. Sağlık yatırımları ve hekim istihdamı ile ilgili bu planlama, her ne kadar bizim gibi il merkezinde hastanecilik açısından yatırımlarını ve istihdamını tamamlamış bir hastane için olumlu görülse de sağlık alanında Bolvadin, Sandıklı gibi büyük ilçelerimizde ve komşu illerde düşündüğümüz sağlık yatırımları açısından bir engel oluşturmuştur. Sağlık alanında getirilen bu yatırım ve istihdam sınırlamasından dolayı şirketimizin farklı sektörlerde de faaliyette bulunmasının daha sağlıklı bir yapı teşkil edeceği ortaya çıkmıştır. Tabii ki en çok önem verdiğimiz alan sağlıkla bağlantılı termal sağlık turizmine yönelik yatırımlar olmuştur.”dedi.
Yurt dışı hastaları gelecek
“Önümüzdeki 5 yıllık süreç, şirketimiz açısından sağlıkta ve termal sağlık turizmindeki çalışmalarımızın yoğun olduğu bir dönem olacaktır.”diyen Dr. Şükrü Yücel; “Özellikle yurt dışı sosyal güvenlik kuruluşlarıyla anlaşmaya yönelik olarak projelendirdiğimiz fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezi, geriatri (yaşlı bakım) merkezi çalışmalarımız, hem ilimiz hem de ülkemiz açısından yüksek hacimde katma değer oluşturacaktır. Faaliyet alanını çeşitlendiren şirketimiz hem kendi hayatiyetini ve gelişimini daha kolay sürdürebilecek hem de iştirakçiler açısından daha istikrarlı ve sürekli bir karlılığı sağlayacaktır. Şirketimizin on yılı aşkın süredir sağlık alanında faaliyette olmasının, termal sağlık turizmine yönelik yeni projede rakiplerimize göre ciddi avantaj sağlayacağını düşünüyoruz.”diye konuştu.
Kavşak noktada hizmet
Dr. Şükrü Yücel, özel sağlık sektöründe 13 yıllık bir geçmişe sahip olan Akşifa Sağlık ve Turizm Hizmetleri İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin, termal sağlık turizmine yönelik yatırımları açısından rakiplerinden bir adım önde olduğunu söyledi. yücel sözlerine şöyle devam etti: “Aynı ilde faaliyet gösteren, tüm branşlarda hizmet veren, genel amaçlı hastane kadrosu, hastanecilik ve otelcilik birikimi ve tecrübesi şüphesiz termal sağlık turizmine yönelik açılacak olan şirketimize ait otellerde ve sağlık merkezlerinde güçlü, güvenilir ve prestijli bir başlangıç sağlayacak, yurt dışı sosyal güvenlik kuruluşları ve özel sigorta şirketleriyle yapılması düşünülen anlaşmaları kolaylaştıracaktır. Arsanın güneyinde bulunan 50 metre genişliğindeki yol, Ankara-Afyonkarahisar karayolunu, Afyonkarahisar-Uşak karayoluna bağlayan ikinci çevre yoludur. İkinci çevre yolu, Susuz beldesinin kuzeyinden ve şimdiki çevre yolundan ortalama 5 kilometre kuzeyden geçmekte arsanın güneyinden geçerek Varan tesisleri yakınında Uşak karayoluyla birleşmektedir. Şehir merkezine 15 kilometre, hava alanı 30 kilometre, Ankara 265 kilometre, İstanbul 445 kilometre, İzmir 320 kilometre, Antalya 280 kilometredir.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme