• Haberler
  • Genel
  • Fuar Hastanesi uzmanları uyardı – Kocatepe Gazetesi

Fuar Hastanesi uzmanları uyardı – Kocatepe Gazetesi

Ramazan ayındaki beslenme alışkanlıklarından sonra ani değişimlerin sağlık sorunlarına neden olabildiğine vurgu yapan Özel Fuar Hastanesi Uzmanları vatandaşları uyardı Özel Fuar Hastanesi Uzmanları vatandaşları uyardı. Dahiliye Uzmanı Dr. Tamer Saylam, şeker hastaları için düzenlerinin bozulduğu bir ayın ardından, uzun süre açlık ve sonrasında yenilen yemeklerin düzensizlik yarattığını belirtti. Salyam, bayramda, tatlıların ve çeşitli ikramların yapıldığı, [&hellip]

Fuar Hastanesi uzmanları uyardı

Ramazan ayındaki beslenme alışkanlıklarından sonra ani değişimlerin sağlık sorunlarına neden olabildiğine vurgu yapan Özel Fuar Hastanesi Uzmanları vatandaşları uyardı

Özel Fuar Hastanesi Uzmanları vatandaşları uyardı. Dahiliye Uzmanı Dr. Tamer Saylam, şeker hastaları için düzenlerinin bozulduğu bir ayın ardından, uzun süre açlık ve sonrasında yenilen yemeklerin düzensizlik yarattığını belirtti. Salyam, bayramda, tatlıların ve çeşitli ikramların yapıldığı, ev sahibi reddedilirse de kırgınlık oluşabileceğini ancak, şeker hastalarının bu gibi durumlarda özellikle dikkat etmeleri gerektiğini kaydetti. Dr. Saylam, şeker hastalarının, bu hastalıklarını ev sahibine belirtip şekerli ikramlardan uzak durmaları gerektiğini, şekerin çabuk kana geçecek olmasından dolayı, eğer yenecekse bir parça yenip, 2-3 saat aradan sonra tekrar az miktarda tüketilebileceğini açıkladı.Saylam: “Kan şekerini hızla yükselten gıdaları, şekerli ürünleri önermiyoruz. Şeker oranlarında yükselme ve inmeler baygınlık, uyku hali, halsizlik yaratır. Şeker hastalığının erken döneminde tokluk şekeri hızlı yükselip düşer. Tokluk döneminde halsizlik, yemek sonrası keyifsizlik, titreme halleri yaşanır. Ramazan’da bu daha da belirgin hale gelir. Yoğun şekerli gıda tüketimi ile bu sıkıntılar baş gösterecektir. Şeker hastası olsun olmasın, buna benzer belirtilerin olan varsa mutlaka kontrollerini yaptırsın. Oruçtan sonra normal düzene geçiş önemli. Oruç düzenine göre ilaç düzeni de değişmiş olabilir. Yine günde 3 öğün düzenle başlanabilir. Bu dönemde, hastaların sıkıntılarda bize başvurabilirler. Şeker hastaları herkes gibi çok şeyi tüketebilir. Ancak, porsiyonu büyük yerine küçük tutmalı ve sık yenmesi gerek..Baklava meyve gibi ikramlarda ise, bir parça alınıp ilerleyen sürede de az miktarda alınmasını tavsiye ediyoruz ”dedi.
“METABOLİZMA
ZORLANABİLİR”
Özel Fuar Hastanesi Diyetisyeni Rümeysa Balı da, orucun ardından bayrama girilmesi ile, günlük beslenme alışkanlıklarının ötesinde her günün ayrı bir ziyafetle geçecek olması konusunda yavaşlayan metabolizmanın yeni duruma uyum sağlamasını zorlaştırabileceğini ifade etti. Balı, Hazımsızlık, gaz, mide bulantısı, şişkinlik gibi rahatsızlıklara sebep olacağını açıkladı. Diyetisyen Balı, bayram ziyaretlerine öğünlerden sonra tok olarak gidilmesini tavsiye ederek, ziyaretlerde ikram edilen şerbetli tatlı ve şekerleme türlerinden uzak durularak, gelen misafirlere ise bunların yerine meyve veya sütlü tatlı ikram edilebileceğini belirtti. Günlük tatlı tüketimi konusunda da , 1 porsiyonu geçilmemesini ve gazlı-asitli içeceklerin tüketiminin de azaltılmasını, yerine su, ayran, bitki çaylarının tercih edilmesini öneren Diyetisyen Rümeysa Balı, gün içerisinde hareketliliğin artırılması ve günlük en az yarımşar saat egzersiz yapılması gerektiğini belirtti.
“ÖĞÜNLER
3 ANA 2 ARA”
Fuar Hastanesi Diyetisyeni Rümeysa Balı, öğünlerin 3 ana ve 2 ara şeklinde olması gerektiğini belirterek, “Ana öğünlerde tuzlu, ağır ve yağlı besinlerden kaçınılmalı, kahvaltıda peynir, zeytin, domates, salatalık, kepekli ekmek gibi hafif gıdalar, öğle ve akşam yemeklerin az yağlı sebze yemekleri, salatalar, ızgara etler, yoğurt ara öğünlerde ise meyveler, kuru yemişler tercih edilmelidir. Özellikle kahvaltı olmak üzere öğün vakitlerini atlanılmamalı ve geciktirilmemelidir. Öğünler dışında sık sık sıvı tüketerek, sürekli atıştırmalar önlenmelidir” dedi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme