Frigya'ya 'köy evli' tanıtım – Kocatepe Gazetesi

Afyon Kocatepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Murat Şen'in öncülüğünde 3 üniversitenin öğrencileri 'Frigya Köy Evleri Programı'nda Ayazini'de bir araya geldi. Uşak Üniversitesi Coğrafya Bölümü öğrencilerinin Ayazini köy evlerinde yatılı olarak kaldığı, Afyon Kocatepe Üniversitesi Turizm Bölümü öğrencileri ve Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Bölümü öğrencilerinin de katıldığı etkinlik yapılan şenlikle tamamlandı. Etkinliğe İl Kültür Müdür Vekili [&hellip]

Afyon Kocatepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Murat Şen’in öncülüğünde 3 üniversitenin öğrencileri “Frigya Köy Evleri Programı”nda Ayazini’de bir araya geldi. Uşak Üniversitesi Coğrafya Bölümü öğrencilerinin Ayazini köy evlerinde yatılı olarak kaldığı, Afyon Kocatepe Üniversitesi Turizm Bölümü öğrencileri ve Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Bölümü öğrencilerinin de katıldığı etkinlik yapılan şenlikle tamamlandı. Etkinliğe İl Kültür Müdür Vekili Mehmet Tanır ve müdür yardımcıları da katıldı.
“EŞSİZ KÜLTÜREL VE DOĞAL GÜZELLİKLER TAHRİP EDİLMİŞ”
Program hakkında bilgi veren AKÜ Öğretim Görevlisi ve Frigya Kültür Turizmiyle ilgilenen Murat Şen, “Biz bölgede misafirlerimizle birlikte gezerken tanık olduğumuz bir şey var ki buradaki eşsiz kültürel mirası ve doğal güzellikleri tahrip olduğunu, özellikle de insanlar tarafından tahrip edildiğini gözlemledik. Biz bu tahribatın önüne geçebilmenin en önemli unsuru olarak bölge insanına pay kazandıracak bir turizm ekonomisi oluşturmak olduğunu anladık. Bu turizm ekonomisinden de köylülerimizin pay alması gerektiğine inandık. Bu noktada bir program başlattık. Programın adına da ‘Frigya Köy Evleri Programı’ dedik. Bölgeye gelen turlarımızı ve doğa sporcularımızı köylülerimizin evlerinde misafir ettik. İlk olarak geçtiğimiz Ekim ayında 15 köylümüzle bu programa başladık. Çok güzel geri dönüşler aldık. Köylülerimizin evlerinde kalan misafirlerimiz köy yemekleri yediler. Köy havası soludular, bir köy deneyimi yaşadılar. Konaklamanın bir akşamı da köy meydanında köylülerimizle misafirlerimiz hep birlikte şenlik ateşi yakarak türkülerle, manilerle, güzel bir köy eğlencesi gerçekleştirdiler. Bu programı daha da büyüterek projelendirmek istiyoruz. Bunun da tanıtımı adına bu şenlik kısmını biraz daha geniş yapmak istedik. Bu anlamda da 3 üniversiteden öğrencilerimizi köyümüze davet ettik. Onları köy evlerimizde misafir ettik. 2 günlük Frigya gezi programının arkasına köyümüzde şenliğimizi gerçekleştirdik. Köylülerimizle birlikte misafirlerimiz eğlendiler. Kaynaştılar ve kültür alışverişinde bulundular. Misafirlerimiz de mutlu şekilde ayrıldılar. Köylülerimiz de köylerini tanıtmanın mutluluğunu yaşadılar. İlerleyen zamanlarda programı devam ettirmek istiyoruz. Özellikle dağlık, Frigya Vadilerine ve Ayazini Köyüne herkesi bekliyoruz.” dedi.
“ALANI GEZDİK ÇOK BEĞENDİK, GERÇEKTEN MÜKEMMEL”
Ayazini ve Frig Vadisi’nde gezdiklerini ve çok beğendiklerini belirten Uşak Üniversitesi Coğrafya Öğretim Görevlisi Dr. Sevgi Tatar, “Öğrencilerimiz dağlık Frigya Vadisi’nde gezi gerçekleştirdiler. Alanı gezdik çok beğendik, gerçekten mükemmel. Zaten bizim burayla ilgili akademik çalışmalarımız var. Buradaki ekoturizm açısından, jeoturizm açısından buradaki potansiyelin gerçekten değerlendirmesini düşüyoruz. Bir takım kongrelerde, sempozyumlarda materyallerimizi sunuyoruz. Buranın tüm dünya tarafından tanınmasını istiyoruz. Bu anlamda köy halkının da etkinliklere katılımını sağlaması bizim açımızdan çok güzel. Frigya tanıtımı için gerçekten uğraşıyoruz. Çünkü önemli ve kıymetli bir bölge burası.” ifadesini kullandı.
ÖĞRENCİLER
ŞALVAR GİYDİ
İki gün boyunca Afyonkarahisar Ayazini Köyü’nde 45 öğrenci köy evlerinde kalarak köy halkı ile kaynaştı. İkinci günün sonunda yapılan şenlikte öğrenciler doyasıya eğlendi. Şenlikte Uşak Üniversitesi Ayna Halk Oyunları Topluluğu tarafından halk oyunları gösterisi yapıldı. Daha sonra Uşak Üniversitesi kız öğrencilerine köy halkı tarafından şalvar giydirildi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Konservatuar Bölümü öğrencileri tarafından da çeşitli müzikler çalındı.
ATEŞ ETRAFINDA
OYUNLAR OYNANDI
Ayazini Muhtarı Bekir Yılmaz tarafından Ayazini Okulu’nun bahçesinde oluşturulan özel alanda hem çadırlar kuruldu, hem ateş yakıldı. Ayrıca oluşturulan platformda öğrenceler müzik çaldı. Çalan müzik eşliğinde ve ateş etrafında öğrenciler saatlerce eğlendi. Yine köy Muhtarı Bekir Yılmaz tarafından öğrencelere; çay, bükme ve ayran ikramında bulunuldu. Etkinliğe katılan tüm öğrenciler yoğun kar yağışına aldırmadan gecenin ilerleyen saatlerine kadar eğlendi.
>> Ali Fuat GÜÇLÜER’in Haberi

Bakmadan Geçme