• Haberler
  • Gündem
  • Frigler, Anadolu'nun ilk kuyumcularıdır – Kocatepe Gazetesi

Frigler, Anadolu'nun ilk kuyumcularıdır – Kocatepe Gazetesi

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Müdürlüğü ile Afyon Kocatepe Üniversitesinin müşterek gerçekleştirdiği Dünya Göçmen Kuşlar Günü Foto Safari Doğa Yürüyüşleri'nin ilki 6 Mayıs 2017 tarihinde Hıdrellez günü Frig Vadisi'nde gerçekleştirildi.Doğa Yürüyüşü'ne Doğa Koruma Biyoizlem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Uğur Cengiz Erişmiş, Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim üyeleri [&hellip]

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Müdürlüğü ile Afyon Kocatepe Üniversitesinin müşterek gerçekleştirdiği Dünya Göçmen Kuşlar Günü Foto Safari Doğa Yürüyüşleri’nin ilki 6 Mayıs 2017 tarihinde Hıdrellez günü Frig Vadisi’nde gerçekleştirildi.
Doğa Yürüyüşü’ne Doğa Koruma Biyoizlem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Uğur Cengiz Erişmiş, Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim üyeleri Doç. Dr. Turan Akkoyun, Yrd. Doç. Dr. Okan Bozyurt, misafirler ile ilk, orta ve lise tahsilini sürdüren gençler katıldılar. Doç. Dr. Turan Akkoyun Yürüyüşe iştirak edenlere Frig Vadisi’nin tarihi ve kültürel değeri hakkında bilgiler aktardı. Akkoyun, “Günümüzden 3500 yıl kadar önce Balkanlardan göç ederek önce Karadeniz’in batısına yerleşen ve 3200 yıl önce bugünkü Sakarya ile Menderes nehirleri arasına hakim olarak 500 yıldan daha fazla hüküm süren Frigler bir çiftçi toplumu olarak uygarlık tarihinde kalıcı izler bıraktılar. Madencilikte de ilerlediklerinden metal aletlerle taşları şekillendirdiler. Kayadan oyulmuş basamaklı sunaklar, girişleri platodan başlayan kaya merdivenleriyle inilen tonoz örtülü kaya tünelleri, anıtsal kaya sarnıçları ile kabartmalar bırakan, Anadolu’nun ilk mahir kuyumcusu, bezeme sanatı ustası, müzikte flütün mucidi Frigler antik çağlara veya arkeolojiye meraklı olanların dikkatini çekmiştir” dedi. 

Bakmadan Geçme