Flora dokusu yok olursa insan da yok olur
Çevre Haftası etkinlikleri kapsamında 'Türkiye ve Afyon florası' konferansı düzenlendi Çevre Haftası etkinlikleri kapsamında ‘Türkiye ve Afyon Florası’ konulu bir panel düzenlendi. Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) düzenlenen panele Prof. Dr. Mecit Vural, Prof. Dr. Rahim Anşin ve Doç. Dr. Mustafa Kargıoğlu konuşmacı olarak katıldı. Panelde ilk olarak söz alan Gazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Botanik Ana [&hellip]
Çevre Haftası etkinlikleri kapsamında “Türkiye ve Afyon florası” konferansı düzenlendi
Çevre Haftası etkinlikleri kapsamında ‘Türkiye ve Afyon Florası’ konulu bir panel düzenlendi. Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) düzenlenen panele Prof. Dr. Mecit Vural, Prof. Dr. Rahim Anşin ve Doç. Dr. Mustafa Kargıoğlu konuşmacı olarak katıldı. Panelde ilk olarak söz alan Gazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Botanik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mecit Vural, Türkiye’nin 9342 tohumlu bitki türü ile bulunduğu iklim kuşağında ve coğrafyada en zengin floraya sahip olduğunu söyledi. Vural, sahip olduğu 3 bin 130 endemik tür ile Türkiye florasının zengin olduğunu belirterek, endemik türlerin tüm flora içinde yüzde 34’lük bir paya sahip olduğunu kaydetti.
Vural, “http://m.kocatepegazetesi.com/”Alt tür ve varyete dikkate alınırsa bu oran biraz daha artar. Bu durumda, 11 bin 224 taksonun 4 bin 18’i ki bu yüzde 36’ya tekabül eder, endemiktir”http://m.kocatepegazetesi.com/” dedi.
Vural, şunları söyledi: “http://m.kocatepegazetesi.com/”Endemik tür yoğunluğuna baktığımızda Akdeniz barındırdığı 854 endemik tür ile Türkiye’nin en zengin florasına sahiptir. Akdenizi 430 endemik bitki türü ile Doğu Anadolu Bölgesi, 373 tür ile İç Anadolu Bölgesi ve 271 tür ile Karadeniz Bölgesi takip etmektedir.”http://m.kocatepegazetesi.com/” Endemik bitkiler ile ilgili yürütülen çalışmalar neticesinde Doğa ve Doğal Kaynakların Korunması için Uluslararası Birliği (IUCN) tehlike kategorilerine göre Türkiye’deki endemik bitkilerin sınıflandırılmalarını kapsayan ‘Türkiye Bitkileri Kırmızı Kitabı’nın yayınlandığını ifade eden Vural, sözlerini şöyle sürdürdü: “http://m.kocatepegazetesi.com/”Korunması gereken tür zenginliği, üzerimize düşen sorumlulukları da arttırmaktadır. Yapılaşma ve sanayileşme, açılan yeni tarım alanları ister istemez gün geçtikçe türler üzerindeki baskıyı da arttırmaktadır.”http://m.kocatepegazetesi.com/” Gazi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Botanik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mecit Vural, endemik bitki türlerinin soyunun devam etmesi için “http://m.kocatepegazetesi.com/”ulusal botanik bahçeleri”http://m.kocatepegazetesi.com/” kurulması gerektiğini belirterek, “http://m.kocatepegazetesi.com/”Flora dokusunun yok olduğu bir dünyada insan yaşamının sürmesini bekleyemeyiz”http://m.kocatepegazetesi.com/” dedi.
Vural, insanların çevre konusunda bilinç-lendirilmesinin yolunun tanıtma ve eğitimden geçtiğini de sözlerine ekledi. Vural’ın ardından söz alan panelist Prof. Dr. Rahim Anşin, ‘Türkiye’nin Odunsu Bitki Çeşitliliği’ne, Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Kargıoğlu ise Afyonkarahisar’ın florası, veje-tasyonu ve endemik bitkileri üzerine bilgiler verdi. Panel, çevre haftası nedeniyle düzenlenen resim ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesi ile son buldu. (AA)