Fizyoterapi teknikeri adaylarına termal turizm anlatıldı
Termal bölgelerde geleceğin meslekleri arasında gösterilen fizyoterapi teknikeri adayı öğrencilere termal sağlık turizmi ve öğrenme aşamasında oldukları mesleklerinin bu sektördeki yeri anlatıldı “Afyonkarahisar’ın Sağlık Turizminde ki Yeri” konulu panel AKÜ Afyon Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu (ASHMYO) konferans salonunda yapıldı. Panel Öğretim Görevlisi Serkan Şen’in koordinatörlüğünde ASHMYO Müdürü Prof. Dr. Mustafa Altındiş, İhsaniye Kaymakamı Ömer [&hellip]
Termal bölgelerde geleceğin meslekleri arasında gösterilen fizyoterapi teknikeri adayı öğrencilere termal sağlık turizmi ve öğrenme aşamasında oldukları mesleklerinin bu sektördeki yeri anlatıldı
“Afyonkarahisar’ın Sağlık Turizminde ki Yeri” konulu panel AKÜ Afyon Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu (ASHMYO) konferans salonunda yapıldı. Panel Öğretim Görevlisi Serkan Şen’in koordinatörlüğünde; ASHMYO Müdürü Prof. Dr. Mustafa Altındiş, İhsaniye Kaymakamı Ömer Faruk İlhan, Güral Termal Genel Müdürü Serdar Tütüncü, İkbal Termal Genel Müdürü Orhan Kuş’un konuşmacı olarak katılımıyla gerçekleştirildi.
Termal zenginlik Ege’de
AKÜ ASHMYO Öğretim Görevlisi Serkan Şen panelin açılış sunumunu yaptı. Turistlerin Türkiye’ye tatil amacıyla geldiklerini, yadırganan durmun yüzde 0,55 oranında termal turizm için Türkiye tercihinin olduğunu kaydeden Şen, bu düşük oranla termal tu-rizmden ülkenin gelir elde edemediğini bildirdi. Yapılan araştırmalarda, yetersiz personel gücü ve reklamın ortaya çıktığını dile getiren Öğretim Görevlisi Serkan Şen; “Ülkemizde 1500 dolayında şifalı su kaynağı bulunmaktadır. Ülkemizin sahip olduğu kaynaklara göre termal turizm yeterince gelişmemiştir. Geri kalmışlığın nedenleri arasında tanıtım ve pazarlama da ki yetersizlik, imaj sorunu ve kalifiye personel eksikliğini sayabiliriz. Bununla ilgili yapılan akademik çalışmalar var. Afyon’un imajı hakkında bir kaç bir şey söyleyeceğiz. Önemli bir jeotermal kaynak üzerinde bulunan Türkiye de termal turizme hizmet veren işletmelerin sayısı hızla çoğalıp termal turizmin gelir payı hızlı artmaktadır. Ülkemizde 46 ilde 190 civarında kaplıca tesisi bulunmaktadır. Türkiye’de ki termal kaynakların dağılımı incelenidiğinde ilk sırayı bizim bölgemiz alıyor. Termal zenginlik açısından Ege Bölgesi zengin bir bölge. Afyonkarahisar ilimize bakıldığında 2008 yılında yapılan bir çalışma sonucunda; 3 adet termal otel işletmesi bulunuyordu. Şimdi yeni otel olarak Güral Termal Otel Afyonkarahisar’a kazandırılmış oldu. Bu işletmelerde 2008 yılından itibaren 822 oda ve 1954 adet yatak mevcut.” dedi.
Doğru örnekleri
zenginleştirmek önemli
ASHMYO Müdürü Prof. Dr. Mustafa Altındiş, termal suların sağlık açısından kullanım ve güvenliğine yönelik öğrencilerine bilgiler verdi. Güral Termal Otel Genel Müdürü Serdar Tütüncü, fizyote-rapi teknikerlerinin termal sağlık turizminde önemli bir rolü üstleneceklerini söyledi. Türkiye’nin termal kaynakları açısından Avrupa da birinci sırada yer aldığını dile getiren Serdar Tütüncü, Afyonkarahi-sar’ın konumunu belirtmek adına bir örnek verdi. Avusturya da bir termal tesiste kurulan tedavi edici bir merkezde 4-5 yıl sonrasına rezervasyonlar alındığını anlattı. Tütüncü; “Söz konusu merkezin etrafında bir kaç yıldızlı tesisler oluşmaya başlıyor. 2015 Yılına kadar rezervazsyonlar talepler dolmuş durumda. Avrupa’nın en iyi tedavi merkezlerinden birisi bu bölgede oluşuyor. 42 Derece saniye de 10 litre bir su. Refah düzeyi en yüksek yerleşim bölgelerinden biri. Afyon’ u kıyasladığımızda gerçekten yer altı kaynaklarımız çok zengin. Fakat biz bundan yeteri kadar faydalanamıyoruz. Tabi ki canlı hareket etmemiz gerekiyor. Türkiye’de üzülerek söylüyorum yapılan tesisler sadece bir termal tesis. Sıcak suyu olan bir tesisten öteye geçemiyor. Ben dünyada ki en güzel örnekleri getirmek gerektiğini düşünüyorum. Bu taklitçilik değil, tam tersi Amerika’yı yeniden keşfetmeye grek yok. Doğru örnekleri getirip üzerine ne katabiliyorsunuz onun çalışmasını yapacaksınız.” diye konuştu.
İlk tesis 1992’de açıldı
İkbal Termal Otel Müdürü Orhan Kuş, temal kaynaklara yönelik İhsaniye Kaymakamı Ömer Faruk İlhan’ın “müthiş” olarak nitelendirdiği projelerini dinlediğinde heyecanlandığını belirtti. “Kaymakam Bey’in projelerine sevindim ama kıskandım..” diyen Orhan Kuş, meslektaşı Güral Termal Otel Genel Müdürü Serdar Tütüncü’ye yeni projeler üretmemeleri halinde Kaymakam İlhan’ın bölgeyi kendi ellerinden alarak çekim merkezini kendi bölgesine yönlendireceği espirisini yaptı. Termal alanda hizmet ve emek veren kendilerinin mutlak surette bu kaynağın etkin ve verimli kullanılması için projeler üretmek zorunda olduklarına değinen Kuş şöyle konuştu: “Ben işletmecilik üzerine konuşmak istiyorum. Fizyoretapi teknikerliği termal bölgelerde geleceğin meslekleri konumunda. Bizim ülkemizde 1500 adet bilinen termal su kaynağı var. Eskiden beri Belediyeler ve Özel İdareler bu su kaynaklarının olduğu bölgeler tesisler yapmışlar. Bunların ismi hamam ya da başka şey. Ama oldukça ilkel. İnsanlarımız suya girip çıkmışlar, şifa bulduklarını düşünerek evlerine dönmüşler. 1992 Yılında bölgemizde ilk termal otel olarak Oruçoğlu Termal Otel devreye girdi. Bununla birlikte ülkemizde ve bölgemizde bir gelişme başladı.” Panel Afyon Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Fizyoterapi teknikeri adayı öğrencileri tarafından takip edildi. (Kocatepe)