Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Fizik tedavide talebe yetişemiyoruz

AFSÜ Rektörü Prof. Dr.

AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Afyonkarhaisar’a yapılacak 500 yataklı Fizik Tedavi Rehabilitasyon Hastanesinin Türkiye için önem arz ettiğini, yeni kurulan Eczacılık Fakültesinin yakın gelecekte ülkenin ilk 3 eczacılık fakültelerinden biri olacağının sinyallerini verdi

 

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, son dönemde sıkça gündeme gelerek merak konusu olan soruları cevaplandırdı.
“YANIK VAKALARINA HENÜZ NET TESPİT YOK”
Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, 9 öğrencinin okul bahçesindeki karla oynamaları sonucu yanıklarla tedavi altına alınmasını değerlendirdi. Öğrencilerin muayene bulgularında bacak yanlarında yanıkların gözlenmesine rağmen ellerinde yanık olmadığına dikkat çeken Okumuş, “Çok büyük ihtimalle bir kimyasal madde veya karışımla ortaya çıkmış bir madde olabilir. Sokağa çıkıldığında birçok kimyasal madde araçlardan, evlerden, çöpten toprağa karışabilmektedir. Benim ön görüm bir şekilde o bölgede birbiriyle etkileşime girmiş birden fazla kimyasal maddenin sonucu olduğunu düşünüyorum. Net tanımlanmış herhangi bir yakıcı, zararlı asit veya başka bir madde belirlenebilmiş değildir.” dedi.
“TÜRKİYE’NİN EN BAŞARILI FİZİK TEDAVİSİ AFSÜ’DE”
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi ünitesinde ki yoğunluk nedeniyle randevu sürelerinin uzadığını belirten Nurullah Okumuş, göreve geldikleri günden beri bu alana bir yatırım düşüncesine sahip olduklarını kaydetti. Okumuş, “Sıkıntı var. Ama gururla ve net şekilde söylüyorum üst düzey bir hastamız geldi. Türkiye’nin her yerinden şu anda Fizik Tedavi hekimleri tarafından fizik tedavi ve rehabilitasyon açısından tedavi başarısında sonuçlarımız çok iyidir. Fizikisel rehabilitasyon açısından Türkiye’nin en başarılı merkezlerinin başında geldiğimizi söyleyebilirim. Çok ciddi bir talep var. Türkiye’nin her yerinden hasta geliyor. Şu anda 110 yatağımız var. Yüzde yüz dolulukla çalışılırken neredeyse bir yatak bir saat boş kalmıyor. Maalesef şu anki randevularımız 2 yıla sarkmış durumdadır. Bu durum talep fazlalığından kaynaklanıyor. Göreve geldiğimizden beri bunu konuşuyoruz. Şu anda mevcut kapasitemizin 4 katı büyüklüğünde bir tesise ihtiyacımız var. Geçen yıl bunun için 450 yatak kapasiteli bir Fizik Tedavi Rehabilitasyon Hastanesi için başvuruda bulunduk. İkinci bir girişimimiz daha var. Bu şimdilik bizde kalsın.” diye konuştu.
“AFYON’A YAPILACAK FİZİK TEDAVİ HASTANESİ TÜRKİYE İÇİN ÖNEMLİ”
Nurullah Okumuş, ilk hedefleri arasında acil şekilde 400-500 yatak kapasiteli tamamen aynı yeni dizayn edilmiş, şu anda tedavi verilen kliniklerden ayrı konuçlandırılan otel konforunda bir Fizik Tedavi Merkezinin yer aldığını söyledi. Okumuş, “İlk hedeflerimizden bir tanesi otel konforunda yaklaşık 500 yatak kapasitelin bir Fizik Tedavi Merkezidir. Bununla ilgili iki gelişme var. İnşallah üniversitemize daha büyük bir Fizik Tedavi Rehabilitasyon Hastanesi kazandıracağız. Bu ilin turizmi açısından, üniversite ve üniversiteye gelir açısından da önemlidir. Ama bundan da önemlisi bu hastanenin ilimize kazandırılması Türkiye açısından önem taşımaktadır. Tekirdağ, Hakkâri, Aydın’dan hastanemizde yatan hastalarımız vardır. İlk referans hastane olarak AFSÜ’nün adı geçmektedir. İki merkez öndedir. Biri Ankara’da ki Gazi Üniversitesi FTR’dir. Burada daha çok gazilerimizin yani askerlerimiz ve polislerimizin rehabilitasyonu üzerine çalışılmaktadır. Ama genel rehabilitasyon açısından şu anda ilk tercih edilen merkez AFSÜ’nün Fizik Tedavi Rehabilitasyon Merkezidir. Hem gurur duyuyoruz hem de imkânlarımızın kısıtlı olması nedeniyle sıkıntı yaşıyoruz. Çok net bir şekilde şu anda markayız diyebilirim.” şeklinde konuştu.
“NİYETİMİZ TÜRKİYE’NİN İLK 3 ECZACILIK FAKÜLTESİNDEN BİRİ OLMAK”
Uluslar arası Sağlık Hizmeti verebilmek için bir an önce Termal Kent gereksiniminin yapılması gerektiğine değinen Okumuş şunları söyledi: “Eğer termal kent hayata geçerse dünyanın her yerinden hasta çekebiliriz. Öğrenci sayımız geçen yıl 5 bin 400 civarında iken bu yıl 6 bin 200 civarındadır. Açıkça söyleyeyim ki şu niyette değiliz; Bizim 50 bin öğrencimiz var. Vay çok iyi üniversiteyiz havasında değiliz. AFSÜ bundan sonra öğrenci kapasitesini ne kadar arttırabilir? Verdiğimiz rakamın yüzde 50 üzerine çıkmak bence yeterlidir. Bana göre şu anda burada 7 bin 500 civarında bir öğrenci eğitim hizmeti alabilir. Daha fazla alabilir mi? Olabilir, başka bir yerde açacağımız fakülte ya da Meslek Yüksek Okulu ile olabilir. Ama niyet, amaç öğrenci sayımızın fazlalığı ile övünmek değildir. Biz kaliteli hizmet verebiliyor muyuz? İlk yıl olmasına rağmen tekrarlıyorum Eczacılık Fakültemiz yaptığımız tanıtımlarla Türkiye de gerçekten çok üst seviyede puanla öğrenci aldı. Bu sene laboratuarlarımız, dersliklerimiz, inşallah İlaç Üretim Tesisimiz hizmete girdiğinde çok daha yüksek puanlarla öğrenci alacağımızı düşünüyorum. Niyetimiz bir süre sonra Türkiye’nin ilk 3 eczacılık fakültesinden biri haline gelmektir. Kaliteli öğrenci yetiştirelim istiyoruz. Gönderip bir yerde işe başladığında hekim olarak, hemşire olarak, fizyoterapist olarak işe başladığında yüzünüzü karartmasın. Yüzümüzü düşürmesin. Gururla bu kişi AFSÜ Fizyoterapi Bölümünden mezun oldu dedirtelim ve gittiği yerde de bizi en iyi şekilde temsil etsin istiyoruz. Sayı çok önemli değil ama kabaca 6 bin 200 öğrencimiz var. 7 bin 500 civarında öğrenci burada kaliteli eğitimin devam etmesi açısından önemlidir. Tematik bir üniversite olmamız nedeniyle abartılı bir rakam beklemiyoruz. Abartılı rakamlarda istemiyoruz. Burada 15 bin öğrenci var desek ne olur? Siz 15 bin öğrenciye eşit eğitim hizmeti veremiyorsanız, hocalarımız her bir öğrenci ile bire bir ilgilenemiyorlarsa, eğitim hizmeti yanında yeri geldiğinde öğrenci ile hoca dertleşemiyorsa buna gerek yoktur. Sayıdan çok kaliteye önem vermek istiyoruz.”
“DİŞ HEKİMLİĞİ HİZMETLERİ TEK ALANDA TOPLANACAK”
Termal kentle ilgili son durum hakkında bilgi veren Okumuş, finansmanla ilgili sorunu çözmeye çalıştıklarını dile getirdi. Diş Hekimliği Fakültesine bir çok alanla ilgili akademisyenin getirildiğini belirterek, “Diş Hekimliği Fakültemize 3 profesör hocamızı getirdik. Bir tanesi yeni gelecek. Doçent ve doktor öğretim üyesi de getirdik. Bazı bölümlerde eksiğimiz kaldı. Onları da tamamlamak üzere ilana çıktık. Tekraren söylemekte fayda görüyorum Afyonkarahisar’dan dışarıya hasta göndermemek için çabalıyoruz. Dışarıda kalan Diş Hekimliği Fakültemizi kampus içerisine alıp hem fakülte hem poliklinik hem de Diş Hekimliği Hastanesi kurmak istiyoruz. Cerrahi vakalar buradan dışarıya gitmesin istiyoruz.” dedi.
“MÜHİM OLAN GİDEN HOCANIN YERİNİN DOLDURULMASI”
Profesör, Doçent ve Doktor Öğretim Üyelerinin bir süre sonra görevden ayrılabildiğine değinen Okumuş, akademisyenleri elde tutabilmek için ellerinden geleni yaptıklarını her şeye rağmen eş veya iş durumu, özel sektöre yönelim sonucu başka üniversite ve şehre geçişlerin gerçekleştiğini söyledi. Akademisyen geliş ve gidişlerinin devam edeceğini 2016’dan 2019 yılına kadar her yıl en az 15 akademisyenin Afyonkarahisar’dan ayrıldığına dikkat çeken Okumuş gidenlerin yerine yenilerinin geldiğini ifade etti. Okumuş, “Açık ve net söylüyorum hocalarımızın gidişiyle ilgili bizim asla kişisel olarak veya başka bir nedenle bir sıkıntımız yoktur. Giden hocalarımızın büyük bir kısmı ‘Hocam sizinle burada çalışmak bir zevkti. Ama şu neden veya nedenlerden dolayı gitmek zorundayım.’ diyerek ayrılmışlardır. Hepsi ile muhabbetle vedalaştık. Bu gidiş devam edecektir. Önemli olan giden hocamızın yerini doldurabilmektir. Dolduramadığımız zaman ciddi sıkıntı oluşur. İsim sorulması halinde teker teker cevaplayabilirim. Özel sektörün sunduğu imkânlar ve maaş oranlarıyla rekabet etmekte zorlanıyoruz. Bu dönemde toplam 110 öğretim üyesi aldık. Tıp Fakültemize 70’e yakın Profesör, Doçent düzeyinde Öğretim Üyesi şeklinde hoca aldık. Eksilenin yerini biz fazlasıyla doldurduk. Yani üniversitenin hocalara yönelik bir karşıtlığı yok. Bu ayrımın bu ilde değişmesi gerekiyor. ‘Hocayı kaçırdınız’ deniliyor. Ben hocayı niye kaçırayım? Hoca yokluğundan bir hastam il dışına gittiğinde benim canım yanıyor.” diye konuştu. >> Burcu AYDIN’ın Özel Haberi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti