Fizibilite Çalışması Nelerdir?

Bir girişim veya proje yapmaya karar verdikten sonra insanlar karşılaşabilecekleri sorunları ve mali boyutu ön görebilmek için fizibilite çalışması yaptırırlar. Peki fizibilite çalışması nelerdir?

Yeni bir yatırım düşüncesinde olan insanlar bu yatırıma yönelmeden önce bazı araştırmalara ve verilere gerek duyarlar. Bir girişime ve projeye karar verme sürecinde insanlar hek teknik açıdan hem de finansal açıdan gerekli araştırmalar ile değerlendirmeler için fizibilite çalışması yaptırır. Olası sorunları öncesinde ön görerek buna göre göre tedbirler alınır. Yatırımın beklenen hedefe ulaşıp ulaşmayacağı değerlendirilir. Yapılacak olan işten kar edilip edilemeyeceği, edilecekse ne kadar kar veya zarar edilebileceği öngörülmeye çalışılır.
İngilizce “feasible” kelimesinden dilimize giren fizibilitenin Türkçe karşılığı uygulanabilir, yapılabilir olarak karşımıza çıkmakta.

FİZİBİLİTE ÇALIŞMASI NELERDİR?

Piyasanın Fizibilitesi:
Yeni ürün veya projenin özelliği, tahmini maliyeti, hangi pazarda nasıl ve ne kadar satılabileceği, dönemselliği, istihdam ve katma değeri gibi getirilerinin değerlendirildiği araştırmaya Piyasanın Fizibilitesi denir.

Mekan Fizibilitesi:
Yapılacak olan yatırımdan maksimum verim alabilmek için en uygun yerin bulunması çok önemlidir. Bunun için, hammaddeye yakınlık, pazara yakınlık, enerji, iş gücü ve ulaşım gibi birçok faktör dikkate alınarak yapılan araştırmaya Mekan Fizibilitesi denir.

Mali Fizibilite:
Yatırımın toplam maliyeti, giderlerin yapısı, işletme sermayesi, nakit akışları, üretimin başlamasından sonra nakit akışları ile yapılan yatırımın ne zaman kara dönüşeceği gibi hususlar değerlendirilir. Buna Mali Fizibilite denir.

‍Teknolojik Fizibilite:
Yatırımda kullanılması düşünülen teknolojilerin ve tekniklerin gerekleri, alternatifleri, ham maddeye duyulan ihtiyacı, ekipmanların yerleşim planı, tedarik, çalışan sayısı ve çalışan donanımı Teknolojik Fizibilitede incelenir.

Hukuki Fizibilite:
Tüm hazırlıkların tamamlanması ile faaliyete geçen işletmenin pazarlama aşamasında uyulması gereken kanun, tüzük ve yönetmeliklerin yatırım için getireceği avantaj ve dezavantajların neler olduğu Hukuki Fizibilitede incelenir. Fizibilite çalışması sonrası fizibilite raporu oluşturulurken, Veriler olumluysa, yatırım için ön proje hazırlanır. Sonrasında ise kesin proje hayata geçirilir.

Bakmadan Geçme