Fiyatların yüksekliği, Türkiye için olumsuz
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, petrol ve doğalgaz fiyatlarının artmasının, ithal edici bir ülke olan Türkiye için olumsuz bir durum olduğunu söyledi. Yıldız, “İnşallah fiyatlar normal haline gelecektir” dedi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Afyonkarahisar Valiliği’nde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Yıldız, Avrupa’da görülmeye başlanan krizin, petrol ve doğalgaz fiyatlarını etkileyip etkileyemeyeceği [&hellip]
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, petrol ve doğalgaz fiyatlarının artmasının, ithal edici bir ülke olan Türkiye için olumsuz bir durum olduğunu söyledi. Yıldız, “İnşallah fiyatlar normal haline gelecektir” dedi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Afyonkarahisar Valiliği’nde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Yıldız, Avrupa’da görülmeye başlanan krizin, petrol ve doğalgaz fiyatlarını etkileyip etkileyemeyeceği sorusuna şöyle yanıt verdi:
“Dünyada ve özellikle Avrupa’da beklenen global krizin önemli bir parçasının Türkiye’ye yansımaları ekonomik olarak görüşülüyor ve tartışılıyor. Petrol ve doğalgaz fiyatlarının artmış olması, ithal eden Türkiye için olumsuz bir durumdur. Bugün yalnızca 2 buçuk yıl içinde doğalgaza gelen zam hemen hemen yüzde 39-40’lar civarında. Bu, alım fiyatlarımıza gelen zam. Petrol fiyatlarını hep beraber izliyoruz. 117-118 dolar dolaylarında. Bu bantta bulunması dahi, bizim için yüksek bir fiyat demektir. Girdi maliyetlerimizi artıran bir kalemdir. Döviz fiyatlarının da bugünlerde artmış olması, ihracatçımız açısından olumlu bir gelişmedir, enerji girdileri açısından da olumsuz bir gelişmedir. Türkiye bir bütün. İthalatıyla, ihracatıyla, enerjisiyle, özel sektörüyle, cari açığıyla değerlendirdiğimizde bunun belli bir dengede bulunması, belli bir rakam içerisinde bulunması, tabii ki sektörümüz açısından da değerlendirilmekte ve yakından izlenmektedir. Biz hem döviz fiyatlarının çok yüksek olmasını, hem de ham petrol fiyatlarının yüksek olmasını ülkemiz açısından eksik buluyoruz. İnşallah fiyatlar normal stabil haline gelecektir diye ümit ediyoruz.”
TPAO avantaj sağladı
İstanbul Sanayi Odası’nın açıkladığı yüksek performanslı ilk 500 sanayi şirketi arasında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Kamu İktisati Teşekkülleri’nin de bulunduğunun hatırlatılması üzerine Bakan Yıldız, “Hazine’nin enerji için kâr hedeflerini tutturan kitlerimiz var. Kâr eden enerji kitlerimizi tebrik ediyorum. Sayın Başbakanımızın talimatları doğrultusunda her enerji kitimizi verimli çalıştırmak zorundayız. TPAO’nun kârında yurt içi ve yurtdışı petrol operasyonlarının etkilerini söyleyebilirim. Toplam bin 100 kuyumuz işletmededir. Petrol fiyatlarının bu kadar yüksek olması Türkiye açısından doğru değildir, ama TPAO bunu bir fırsata dönüştürmüştür. Kârlılığı da oradan kaynaklanmaktadır” diye konuştu.
Tebco şirketi hakkında yorum yapmadı
Japon enerji şirketi Tebco’nun Türkiye’de yatırım yapmayacağına dair açıklaması konusunda da henüz bir şey söyleyemeyeceğini aktaran Yıldız, 30 Temmuz’da Japonya Enerji İşleri Müdürü’nün Türkiye’ye geleceğini, bu temastan sonra durumun netleşebileceğini belirtti. Yıldız, Japonya’da bahar aylarında meydana gelen nükleer felaketin boyutlarının çok ağır olduğunu vurgulayarak “Kendilerine geçmiş olsun diyorum. Fukişima Santrali’nde alınan hasar, bir şirket için değil, aynı zamanda bir ülke için alınan ağır bir hasardır. Tebco büyük bir firmadır. Ben inanıyorum ki başarılı çalışmalarına devam edecek. Ama bir şirketin kendi iç kararıdır. Biz onlara herhangi bir müdahalede bulunamayız” ifadelerini kullandı.
Kayseri mi Afyon mu?
Kayserili olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a, Afyonkarahisar-Kayseri arasındaki sucuk ve pastırma rekabeti de soruldu. Soruya gülerek cevap veren Bakan Yıldız, iki şehir arasındaki tatlı rekabetin, her iki şehri de olumlu yönde etkileyeceğini belirtti. Yıldız, Afyonkarahisar ve Kayseri’nin etlerinin temiz olduğunu, Afyon’da etin, Kayseri’de ise baharatın ön plana çıktığına dikkat çekti. (Kocatepe)