Fiyatı uygun duvar kaplama malzemesi geliştirdi
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. TayfunUygunoğlu’nun geliştirdiği duvar kaplama malzemesi, birim maliyetini düşürecek Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tayfun Uygunoğlu tarafından polimer esaslı ve üç boyutlu duvar kaplama malzemesi geliştirildi. Geliştirdiği malzeme ile ilgili açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Tayfun [&hellip]
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. TayfunUygunoğlu’nun geliştirdiği duvar kaplama malzemesi, birim maliyetini düşürecek
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tayfun Uygunoğlu tarafından polimer esaslı ve üç boyutlu duvar kaplama malzemesi geliştirildi. Geliştirdiği malzeme ile ilgili açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Tayfun Uygunoğlu, “Geliştirilen kaplama malzemesinin en büyük özelliği tamamen doğal taş dokusuna sahip olması ve içerisinde yüzde 70-80 oranında atık mermer tozlarını içermesidir. Sınırsız renk, doku ve desen seçeneğinde üretilen kaplama malzemelerinin ağırlıklı olarak iç cephelerde tercih edilmesi düşünülmekle birlikte, arkasında bulunan ve yapının buhar difüzyonunu dengeleyen izolasyon malzemesi ile dış cephelerde mantolama için de kullanılabilecek. Polimer kaplamanın hem iç hem de dış cephelerde kullanılmasını sağlayacak en büyük avantajı, dekoratif doğal taş kaplama yüzeyi sağlaması, su geçirmemesi, asitlerden etkilenmemesi, boya ve sıva gerektirmemesidir” dedi ve geliştirilen ürüne ilişkin patent başvurusunun da yapıldığını belirtti.
SICAKLIK DİRENCİ YÜKSEK
Günümüzdeki yapılarda EPS veya XPS gibi malzemelerle gerçekleştirilen mantolamalarda göz ardı edilen en büyük tehlikenin, bu tip yalıtım malzemelerinin yüksek sıcaklık altındaki davranışları olduğuna dikkat çeken Uygunoğlu, “XPS ve EPS gibi malzemeler 70oC civarında büzülerek deforme olmaya başlamakta ve duvar yüzeyinden düşerek sıvaların da dökülmesine neden olmaktadır. Doğal taşların duvar yüzeyine sabitlenmesi amacıyla da üzerine yapıştırıldıkları sıva filesi ve yine benzer malzemeden imal edilmiş Polyester kaplamaların da camsı geçiş sıcaklıkları 165oC civarındadır. Geliştirilen polimer esaslı kaplama malzemelerinde ise yüksek oranda kullanılan mermer tozları sayesinde yüksek sıcaklık dirençleri 300oC’ye kadar yükseltilmiştir” diye konuştu.
REKABET SAĞLANACAK
Doğal taşların dezavantajlarına da değinen Uygunoğlu, “Doğal taşların en büyük dezavantajı birim ağırlıklarının yüksek olması; bu nedenle de duvara montajları sırasında küçük boyutlu levhalar halinde yapılması nedeniyle daha fazla işçilik ve dikkat gerektirmesidir. Bunlar da işçilik maliyetini arttırmaktadır. Diğer yandan file ile montajlama yapıldıklarından bir müddet sonra özellikle dış etkiler altında duvar yüzeyinden dökülmeye başlamaktadır. Doğal taşlardaki bu ağırlık problemi ısıl işlem yöntemiyle üretilmiş polyester esaslı plastik kaplama malzemeleriyle çözülebilmektedir. Ancak bu malzemelerin üretim tekniğinden dolayı birim alandaki maliyeti doğal taşa göre neredeyse 4-5 kat daha fazladır. Yapılan araştırmada, ısıl işlemle üretilmiş polyester esaslı plastik kaplama malzemelerinin 2013 yılı fiyatı ortalama 50 dolar-120 dolar (KDV hariç, montaj hariç) iken doğal taşlar için bu fiyat 20 dolar civarından başlamaktadır. Polimer esaslı kaplamaların maliyet, işçilik, hafiflik vb. avantajları ile doğal taşlara ve mevcut polyester kaplamalara alternatif bir malzeme olması ile rekabet avantajı bulunacaktır” dedi. (Kocatepe)