- Haberler
- Faydalı Bilgiler
- Fitre Kimlere Verilir Ve Kimlere Verilmez?
Fitre Kimlere Verilir Ve Kimlere Verilmez?
Kişi, kendisinin ve ergenlik çağına ulaşmamış çocuklarının fitresini vermekle yükümlüdür. Fitre, fıtır sadakası kimlere verilir kimlere ise verilmez?
Ancak kişinin ana-babası, büyük çocukları, karısı, kardeşleri ve diğer yakınları için fitre ödeme zorunluluğu yoktur.
FİTRE, FITIR SADAKASI RAMAZAN BAYRAMININ 1. GÜNÜNE KADAR VERİLİR
Yaygın adıyla fitre, fıtır sadakasının kimlere verileceği, Ramazan ayı ile birlikte gündeme geldi. Ramazan Bayramı’nın birinci gününe kadar verilmesi gereken fitre bedeli nasıl ve ne şekilde verilmesi gerektiği, detayları merak ediliyor. Fıtır sadakası, kişinin bakmakla yükümlü olmadığı yoksul Müslümanlara verilir. Fıtır sadakası ve oruç fidyesini vermek durumunda olan kimsenin bunlardan doğrudan ya da dolaylı olarak yararlanmaması esastır. Zekât için de aynı kural geçerlidir. Bu sebeple bir kimse zekâtını, fıtır sadakasını ve fidyesini kendi usûl ve fürûuna veremez. Usûl, bir kimsenin anası, babası, dede ve nineleri; fürûu ise; çocukları, torunları ve onların çocuklarıdır. Ayrıca eşler de birbirlerine zekât, fitre ve fidye veremezler
FİTRE KİMLERE VERİL, KİMLERE VERİLMEZ?
Hanefi mezhebine göre şu kişilere fitre verilemez; Ana, baba, büyük anne ve büyük babalara. Oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklara verilemez. Eşe, zengine, aslî ihtiyaçları dışında nisap miktarı mala sahip olan kişiilere fitre verilemez. Babası zengin olan ergen olmamış çocuğa fitre verilemez. Şâfiîlere ve İmam Ebû Yûsuf’a göre fitre, Müslüman olmayana da verilemez. Bunlar haricinde kardeş, teyze, dayı, amca, hala ve onların çocukları, gelin, damat, kayınpeder ve kayınvalide gibi akrabalar zengin değillerse kendilerine zekât, fitre ve fidye verilebilir.