Fitre Aileden Kimlere Verilmez?

İslam aleminin on bir ayın sultanı olarak adlandırdığı Ramazan ayında Fitre ve zekat verilirken, Fitre aileden kimlere verilmez? Detayları haberimizde….

Kuran-ı Kerim’de belirtilen bir çok İslami durum içerisinde fitre ve zekatın kimlere verileceği de belirtilmiştir. Peki, Fitre aileden kimlere verilmez?

FİTRE KİMLERE VERİL, KİMLERE VERİLMEZ?

Hanefi mezhebine göre şu kişilere fitre verilemez; Ana, baba, büyük anne ve büyük babalara. Oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklara verilemez. Eşe, zengine, aslî ihtiyaçları dışında nisap miktarı mala sahip olan kişiilere fitre verilemez. Babası zengin olan ergen olmamış çocuğa fitre verilemez. Şâfiîlere ve İmam Ebû Yûsuf’a göre fitre, Müslüman olmayana da verilemez. Bunlar haricinde kardeş, teyze, dayı, amca, hala ve onların çocukları, gelin, damat, kayınpeder ve kayınvalide gibi akrabalar zengin değillerse kendilerine zekât, fitre ve fidye verilebilir.

 

FİTRE AİLEDEN KİMLERE VERİLMEZ?

Kuran’da belirtilen fitre kelimesi zekat verilebilen kişilere denilmektedir.  İslam aleminin Kutsal kitabı olan Kuran-ı Kerim’de fidyenin de kimlere verileceği belirtilmiştir. İslam aleminin kitabı olan kuran-ı Kerim’de fitre ve zekatın kimlere verileceği açıklanmıştır. Bu durumda fitre ve zekatın verilemeyeceği kişiler şu şekilde açıklanmıştır:  büyük anne, büyük baba, anne, baba,  babaoğul, oğlun çocukları kız, kızın çocukları, ve doğan çocukları ve eşi birbirine fitre ile zekat veremezler. Kuran-ı Kerim’de belirtilen kişilere zekat ve fitre verilmelidir.

Bakmadan Geçme