Fitch Türkiye Kredi Notu Ne Oldu?

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin kredi notunu B+'dan BB'ye yükseltti. Görünüm seviyesi ise durağana çekildi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, kredi derecelendirmeleri ile ilgili olarak yeni raporunu yayınladı. Fitch, yeni raporunda Türkiye’nin kredi notunu B+’dan BB’ye yükseltti. Bunun yayında görünümü ise pozitiften durağana çekti. 


NET REZERV YÜKSELDİ
Fitch ayrıca raporunda azalan dolarizasyon, döviz talebi ve yeni sermaye girişleri ile rezervin 149 milyar dolara net rezervin ise 41 milyar dolara yükseldiğini belirtti. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşunun raporunda rezerv kompozisyonunun güçlendiği belirtilerek pozitif reel faiz oranlarının, düşük cari açık ve kur korumalı mevduatlardaki düzenli ve kademeli düşüşün dış tamponlardaki iyileşmeyi destekleyeceği ifade edildi. Rezervlerin 2024 yılı sonunda 158 milyar dolara, 2025 yılı sonunda da 165 milyar dolara çıkacağı tahmini yapıldı. Ayrıca raporda Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 50’ye yükselttiği, parasal sıkılaşmanın TL’de reel değerlenmeye neden olduğu, bu durumun da hükümetin dezenflasyon stratejisi için önemli olacağı değerlendirmesine yer verildi.


İLK FAİZ İNDİRİM BEKLENTİSİ 2025 BAŞI
Raporda yer alan diğer bir konu ise merakla beklenen faiz indirimi ile ilgili. Açıklanan notta, enflasyonun yıl sonunda yüzde 43 olması beklenirken, 2025 yılı için yüzde 31, 2025 yıl sonu için yüzde 21 beklentisi belirtildi. Diğer taraftan, Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, ilk faiz indirimi beklentisinin 2025 yılını başında beklediğini açıkladı. Erken bir faiz indirimin ise enflasyonist baskıları artıracağı yorumu yapıldı. 


Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, son olarak geçtiğimiz Mart ayında Türkiye’nin kredi notunu yükseltmişti. 8 Mart 2024 tarihinde yayınlanan raporda Türkiye’nin kredi notunu ‘B’den ‘B+’ya, görünümü ise ‘durağan’dan ‘pozitif’e yükseltmişti. Diğer derecelendirme kuruluşları olan Moody’s ve S&P de yerel seçimler sonrasında Türkiye’nin kredi notunu yükseltmişti.
 

Bakmadan Geçme