Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Aziz Aslan

FİRMALARDAKİ KARA DELİKLER – Kocatepe Gazetesi

Aziz Aslan 11 Mayıs 2010 Salı 03:00:00
  Ekonomik sıkıntılar arttıkça ne yazık ki firmaların hile yolu ile kayıp ve kaçakları da artmaktadır.
Suiistimal, yolsuzluk gibi konuların daha ziyade kamu sektöründe olduğu düşünülür. İşin doğrusu işverenler de böyle düşündüklerinden yeterli önlemleri almazlar. Oysa özel sektörde hile, yolsuzluk ve suiistimal kamu sektöründen aşağı değildir. Daha önemlisi özel sektör işletmeleri, kayıt dışılık ve işletmenin kurumsal olmayan yapısı nedeniyle hileye, yolsuzluğa ve suiistimale daha açık yapılardır.
Son yıllarda yapılan araştırmalara göre işletmelerin yıllık gelirlerinin ortalama yüzde 7’sini çalışanların yaptığı hile yoluyla kaybettikleri belirlendi. Bu çok yüksek bir orandır.
Türkiye’de bunu tam olarak ölçebilen bir değerlendirme yok. Ama araştırmalar ve tecrübelerimiz şunu gösteriyor ki hile ortalaması Türkiye’de de dünya ortalamalarının altında değil.
İşe düzgün insanın alınmasından başlayıp takip edilmesine kadar bir sürü yapılması gereken işlem var. İş kontrol sistemleri, hileyi önleyici bir şekilde oluşturulmalı. Denetim işlevi düzgün yerine getirilmelidir.
Dünyada çok çeşitli hile araştırmaları yapılı-yor. Bunlara baktığımızda hile oranlarında son 10 yılda bir artış görülüyor. Kriz sonrasında yapılan araştırmalar da ortaya çıkarttı ki özellikle kriz dönemlerinde hileye yönelim oranı artıyor. Yıllarca dürüst çalışmış bir insan ertesi gün dürüstlük dışına çıkabiliyor. İşine her gün düzenli gelen, hasta olduğunda bile çalışan, masasından ayrılmayan insanlar son yıllarda iş-yerlerini dolandırabiliyorlar. Bu konuda, dini ve ahlaki duygular da önemlidir. Hak, Hukuk, adalet duygusu verilememiş insanlarda bu durumun yaygın olduğu bilinmektedir. Ama dindar görünüp, ne var ne yoksa götürenleri de göz ardı etmemek gerekir.
Türkiye’de insanların başlarına geleni gizleme oranının, gelişmiş ülkelere göre çok fazla olması nedeniyle çalışan hileleri konusunda yeterli verinin ortaya çıkartılamadığı bir gerçektir.
Firmalar mümkünse kuruluşta yapılandırmalarını bu durumu göz önüne alarak yaparlarsa çok iyi olur düşüncesindeyim. İli-mizde de bir çok firmada benzer sıkıntıların olduğu bir gerçektir.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti