'Firma gerekli önlemleri almış, Zafer Müzesi zarar görmez'
Mimarlar Odası Afyonkarahisar İl Temsilcisi Ferhun Sümer, Mimarlar Odası olarak özellikle tarihi yapılar konusunda hassas olduklarını dile getirerek ve Zafer Müzesi'nin tadilatının takipçisi olduklarını vurguladı. Sümer, Zafer Müzesi'nin çatısına yönelik eleştiriler hakkında, çatının sadece kiremit kısmının kaldırıldığını ancak altındaki Membran ve koruma örtüsünün kaldırılmadığını belirterek, 'Binanın içi zarar görecek noktada değil' dedi   Zafer Müzesi'nin [&hellip]
Mimarlar Odası Afyonkarahisar İl Temsilcisi Ferhun Sümer, Mimarlar Odası olarak özellikle tarihi yapılar konusunda hassas olduklarını dile getirerek ve Zafer Müzesi’nin tadilatının takipçisi olduklarını vurguladı. Sümer, Zafer Müzesi’nin çatısına yönelik eleştiriler hakkında, çatının sadece kiremit kısmının kaldırıldığını ancak altındaki Membran ve koruma örtüsünün kaldırılmadığını belirterek, “Binanın içi zarar görecek noktada değil” dedi
Zafer Müzesi’nin çatısının açılıp, karlar altında o şekilde bırakılmasının vatandaşlar tarafından tepki gördüğünü geçtiğimiz günlerde Gazeteniz Kocatepe’de gündeme taşımış, tepkileri paylaşmıştık. Afyonkarahisar kamuoyunda yankı uyandıran Zafer Müzesi’nin şu anki durumuyla ilgili detayları Mimarlar Odası Afyonkarahisar İl Temsilcisi Ferhun Sümer değerlendirdi.
“MÜZEYE ZARAR VERECEK HERHANGİ BİR DURUM SÖZ KONUSU DEĞİL”
Mimarlar Odası Afyonkarahisar İl Temsilcisi Ferhun Sümer, Mimarlar Odası olarak, en başından itibaren bu konuyu yakından takip ettiklerini ve bu konuda çok hassas olduklarını dile getirdi. Sümer, “Konu ile ilgili hem firma yetkilileriyle, hem buranın kontrol şefi ile görüşmelerimizi yaptık. Müze’ye şu anda uygulanan işlem binanın üzerindeki çatının komple kaldırılarak yukarıdaki sonradan imal edilen, aslında binadan ayrı yapılan bir kısım olan betonarmenin yıkılıp eski haline döndürülmesini kapsıyor. Herhangi bir sıkıntı olsa dahi, zaten bu kısım yıkılıp temizleneceği için bir sorun teşkil etmeyecek. Ancak buna rağmen yetkililerimiz bina çatısının zarar görmemesi için gereken tüm önlemleri almışlar. Sadece yukarıdaki kiremit kısmını kaldırmış ama altındaki Membran ve koruma örtüsünü altından kaldırmamış. Yani şu anda binanın içi zarar görecek noktada değil. Biz de zaten konuyla ilgili takipteyiz. Havaların düzelmesinin ertesinde zaten herhangi bir hata olup olmadığını tekrar kontrol edeceğiz. Gerekiyorsa oda olarak tüm işlemleri başlatacağız. Ama şu anda kendim de gördüğüm kadarıyla binaya zarar verecek, binayı etkileyecek herhangi bir durum söz konusu değil.” ifadelerinde bulundu.
“FİRMANIN İŞİ HIZLANDIRMASININ NEDENİ BİNAYI BELİRLENEN TARİHTE TESLİM ETMEKMİŞ”
Mimarlar Odası olarak özellikle tarihi yapılarda, şehrin önemli noktalarında sadece Zafer Müzesi değil, tüm yapıları ve eserler konusunda sürekli takipte olduklarını dile getiren Sümer, “Ben firma ile görüştüğümde firma yetkililerine, hava şartlarına bakmadan neden böyle bir işe giriştiniz diye sordum. Onlar da kontrol ettiklerinde sadece yağmur gözüktüğünü, kar yağışının aniden bastırdığını dile getirdiler. Firmanın işi hızlandırmasının, çatıyı bu şekilde kaldırmasının sebebi binayı sözleşme tarihinin içerisinde yetiştirebilmekmiş aslında. Ancak, Türkiye’deki yönetmelikler kanunlar der ki, ‘Afet durumları ya da herhangi bir kış sebebiyle oluşabilecek durumlar da ve ülkesel büyük ekonomik ve savaş durumlarında ek süre verilir.’ Firma belirlenen sözleşme tarihinde yetiştiremezse bunu talep edecek mi, etmeyecek mi bilmiyoruz. Belkide tüm bu koşullara rağmen süresinde yetiştirecek bunu zaman gösterecek. Fakat halkımız müsterih olsun biz bu konunun arkasındayız. Binanın zamanında yetiştirilmesi için, Zaferin 100. Yılına yetiştirilmesi için halkımız kadar hatta daha çok etkin ve baskın olacağız. ” şeklinde konuştu.
>> Şeyda Yeşilçay’ın Haberi