• Haberler
  • Gündem
  • Fırında çalışanların KOAH’a yakalanma riski daha yüksek

Fırında çalışanların KOAH’a yakalanma riski daha yüksek

Afyonkarahisar’da bilim insanları yaptığı araştırmada, fırın ateşine, toza ve una maruz kalan fırın çalışanlarının, sağlıklı bireylere göre KOAH hastalığına yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu belirledi. Araştırmayı yapan Dr. Öğretim Üyesi Aydın Balcı, fırında çalışanlarla normal sağlıklı popülasyon arasında FENO ölçümleri ve küçük havayolu hastalığı açısından anlamlı farklar bulduk diye konuştu   Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi [&hellip]

Afyonkarahisar’da bilim insanları yaptığı araştırmada, fırın ateşine, toza ve una maruz kalan fırın
çalışanlarının, sağlıklı bireylere göre KOAH hastalığına yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu
belirledi. Araştırmayı yapan Dr. Öğretim Üyesi Aydın Balcı, fırında çalışanlarla normal sağlıklı popülasyon arasında FENO ölçümleri ve küçük havayolu hastalığı açısından anlamlı farklar bulduk diye konuştu

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Aydın Balcı, tez olarak fırıncı esnafı üzerinde çalışma yaptı. Prof. Dr. Ersin Günay öncülüğünde; un, kepek ve kazan tozunun yanında sıcaklıkları da değerlendirmeye alan Dr. Öğretim Üyesi Balcı, 100 fırıncı esnafı, 100 de sağlıklı bireyi solunum yolu hastalıkları bakımından değerlendirdi. Yapılan araştırmada fırıncı esnafının sağlıklı bireylere göre solunum yolu hastalıklarına yakalanma riskinin daha fazla olduğunu belirleyen Dr. Öğretim Üyesi Balcı, hastaları da tedavi için polikliniğe davet etti.
“TEST AKCİĞERLERDE MİKROBİK OLMAYAN İLTİHAPLAŞMAYI GÖSTERDİ”
Dr. Öğretim Üyesi Aydın Balcı, yaptığı çalışmayı anlattı. Büyük bir çalışma yapmadıklarını, 100 kadar fırın işçisi ve 100 de sağlıklı gönüllü arasında çalışma gerçekleştirdiklerini söyleyen Dr. Öğretim Üyesi Balcı, “Rastgele seçtiğimiz, köy fırını, pide fırını, simit fırını olsun kendim de Afyonlu olduğum için tanığım bildiğim kişilerden, çalışanlardan seçtiğim ekip üzerinde solunum fonksiyon testi ve fraksiyoneexshale nitrik oksit cihazı ölçümü yaptım. Solunum testi zaten akciğer kapasitesi ve akciğer fonksiyonlarını ölçmeye yarayan test, onun yanında da nitrik oksit testi yaptığımız bir cihaz vardı. Bu cihazla da ölçüm yaptık. Bu ölçümdeki amacımız da akciğerlerde mikrobik olmayan iltihaplanmayı gösteren bir testti. Halkımızın anlayacağı bileceği bir dilde konuşacak olursak ki bu testleri yapmadan önce en az 5 dakika dinlendirilmesini yaklaşık …saat öncesinde de sigara içmemiş olmalarına ve yaklaşık 1 hafta öncesinde de akciğer enfeksiyonu geçirmemiş olduklarını doğruladık. Bu şekilde de hastalara test uyguladık.” dedi.
“ÖLÇÜMLER AÇISINDAN ANLAMLI FARK BULDUK”
Test esnasında hastalara yaklaşık 10-12 saniye kadar cihaza üflemelerini sağladıklarını belirten Dr. Öğretim Üyesi Balcı, üflerken de cihaz üzerindeki beyaz çizgiden çıkan bilyeyi sabit tutmalarını söylediklerini anlattı. Hastaların nitrik oksit seviyelerini bu şekilde ölçtüklerini aktaran Dr. Öğretim Üyesi Balcı, “Nitrik oksit çalışmaları böyle çalışmalarda kullanıyor. Bununla beraber hastaların solunum fonksiyon testi dediğimiz taşınabilir cihazımızı fırınlarda çalışan arkadaşlarımızın yanına götürerek ölçtük. Bu testin sonunda fırınlarda çalışan ve fırın ateşine maruz kalan toza, una, çeşitli maddelere maruz kalan kişilerde, FENO ölçümleri açısından anlamlı fark bulduk. Bu açıdan da akciğerlerde mikrobik olmayan açıyı gösterdik ve aşırı artış gördüğümüz hastalara da daha sonra göğüs hastalıkları polikliniğimizde muayene etmek açısından telefon numaramızı vererek yanımıza çağırdık. Solunum testinde de anlamlı olarak küçük havayolu hastalığı dediğimiz ilerleyen dönemlerde KOAH hastalığının habercisi olabileceğini düşündüğümüz durumların var olduğu hastaları da tekrar yanımıza çağırarak tedaviyi amaçladık. Bu çalışmamız sonucunda fırında çalışan işçilerle normal sağlıklı popülasyon arasında FENO ölçümleri ve küçük havayolu hastalığı açısından anlamlı farklar bulduk.” diye konuştu.
“İŞİ DEĞİŞTİRME, YÜRÜYÜŞ, SİGARAYI BIRAKMAYI ÖNERDİK”
Hastalara sigarayı bırakmaları konusunda öngörüde bulunduklarını aktaran Dr. Öğretim Üyesi Balcı, sigarayı bırakmak isteyenlere poliklinikleri vasıtasıyla yardımcı olduklarını söyledi. Kronik solunum yolu hastalıkları olanlara tedavi uyguladıklarını belirten Dr. Öğretim Üyesi Balcı, “Hatta yaşam değişikliği önerdik. Mümkünse hatta iş yeri değişikliği yapmasını önerdik, iş yeri değişikliği yapamıyorsa da günlük belirli bir egzersiz yapmasını -ki bu egzersizler arasında en güzel olanı da günlük belli bir adım yürüyüştü- bu hastalara onu önerdik, sonrasında da düzenli olarak kontrolü önerdik.” ifadelerini kullandı.
“MASKE TAKIYORUZ AMA GENELDE RAHATSIZLIKLAR VERİYOR”
Yapılan araştırmaları çok doğru bulan ekmek fırın sahibi Murat Özkan şöyle konuştu:
“Bir ağabeyimiz var mesela, Hüseyin ağabey, un tozundan dolayı astım hastalığına yakalandı. Un tozunu gördüğünde hapşırmaya başlıyor, tıkanmaya başlıyor yani, hemen kaçıyor. Çünkü bizim iş tozlu yani, kazan dönerken, tozdan dolayı çok sıkıntımız var. Özellikle un tozu çok şey yani, maske takıyoruz ama genelde rahatsızlıklar veriyor yani. Sigara içmiyorum ben zaten hiç kullanmıyorum. Biz günde 10-12 bin adım atıyoruz zaten, fırında çalıştığımız için, bir de sağa sola gidiyoruz, yürüyüş de yapıyoruz. Kendimize dikkat ediyoruz bu şekilde. Öbür türlü zaten sıkıntılı bizim için, un tozu, kazan çevirirken tozlu, orada atarken tozlu, kepek atıyoruz, un atıyoruz, ekmeği atıyoruz, sıcaklık bir taraftan. Genelde nefes darlığı zaten sıkıntılarımız, ondan sonra un tozunu gördüğünde hapşırmaya başlıyoruz. Doktorların çalışmaları yerinde olmuş. Biz de ne kadar etsek de, maske de takıyoruz ama fayda olmuyor.” >> Kocatepe Haber Merkezi

YASAL UYARI

Kocatepe Gazetesi’ne ait haberlerin alınıp/kopyalanıp başka yayın organlarında kullanılması halinde yasal yollara başvurulacaktır. Telif hakkı davası açılacaktır. Haberlerin belirli bir kısmını alarak yada başlığını değiştirerek veyahut alt üst edilerek de (gazeteci tabiri ile takla attırıp) alınıp/kopyalanıp başka yayın organlarında kullanılması halinde de yasal yollara başvurulacaktır. Telif hakkı davası açılacaktır.

Bakmadan Geçme