Fırat Üniversitesinde Hangi Fakülteler Var?

Elazığ'da bulunan Fırat Üniversitesi'nde kaç tane fakülte var? Bu fakülteler hangileri?

Fırat Üniversitesi, ilk olarak 1967 yılında Elazığ Yüksek Teknik Okulu adıyla faaliyete başlamıştır. Aynı yıl Ankara Üniversitesi Senatosu'nun aldığı karar doğrultusunda Elazığ'da Veteriner Fakültesi kurulması onaylanmış, bu fakülte 1970 yılında Ankara Üniversitesi'ne bağlı olarak eğitim-öğretime başlamıştır. 1969 yılında ise Elazığ Yüksek Teknik Okulu, 1184 sayılı kanunla Elazığ Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi'ne (EDMMA) dönüştürülmüştür. Fırat Üniversitesi'nin resmi kuruluşu, 1 Nisan 1975 tarihinde TBMM'de kabul edilen ve 11 Nisan 1975 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan 1873 sayılı kanun ile gerçekleşmiştir. Üniversitenin temelini Veteriner Fakültesi oluşturmuş, aynı zamanda Fen ve Edebiyat Fakültelerinin de eklenmesiyle 1975-1976 eğitim yılında üç fakülte ile eğitim hayatına başlamıştır. EDMMA ise üniversitenin Mühendislik Fakültesi'ne dönüştürülmüştür. Fırat Üniversitesi, 14 Aralık 2021 tarihinde "Araştırma Üniversitesi" statüsüne kavuşmuştur.

FIRAT ÜNİVERSİTESİNDE HANGİ FAKÜLTELER VAR?

Fırat Üniversitesi’nde toplamda 17 Fakülte bulunmaktadır. Bu fakülteler, Eğitim Fakültesi, Eczacılık Fakültesi, Fen Fakültesi, İnsani ve Sosyal Bilimler Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İlahiyat Fakültesi, İletişim Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Su Ürünleri Fakültesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Teknoloji Fakültesi, Mimarlık Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Tıp Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Veterinerlik Fakültesi ve Spor Bilimleri Fakültesi’dir. 

FIRAT ÜNİVERSİTESİ’NDE BAŞKA NELER VAR?

Fırat Üniversitesi'nin bünyesinde yer alan kütüphane, yaklaşık 105.000 kitap ve 962 süreli yayın koleksiyonuyla öğrencilere ve akademisyenlere geniş bir kaynak sunmaktadır. Kütüphanenin ikinci katı, ders çalışmak ya da kitap okumak isteyenler için ayrılmış bir çalışma alanı olarak düzenlenmiştir. Birinci katta ise internet erişimi sağlanabilen bilgisayarlar mevcuttur. Süreli yayınlar ise bodrum katta yer almakta olup, ulusal gazeteler ve bazı aylık dergiler giriş katından günlük olarak takip edilebilmektedir.

Üniversitenin mühendislik kampüsünde Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi bulunmaktadır. Aynı kampüste yer alan Atatürk Kültür Merkezi, sinema, konser, tiyatro, sempozyum ve konferans gibi etkinliklere ev sahipliği yapabilecek 1000 kişilik kapasiteye sahiptir. Ayrıca fen fakültesinde 250 kişilik, veteriner fakültesinde ise 400 kişilik konferans salonları yer almaktadır. Sanat galerisi, kampüs içindeki sanat eserlerini sergilemekle birlikte, öğrencilerin ve dışarıdan sanatçılarının çalışmalarına da ev sahipliği yapmaktadır.

FIRAT ÜNİVERSİTESİ, KÜLTÜRPARK İLE SOSYALLEŞİYOR

Kampüsün önemli sosyal alanlarından biri de, fen fakültesi önündeki 51.250 metrekarelik Fırat Kültür Park’tır. Törenler, konserler ve diğer etkinlikler için kullanılan bu parkta amfi tiyatro, koşu pisti, basketbol sahası, kafeterya ve açık çay bahçesi gibi sosyal alanlar yer almaktadır. Ayrıca, Fırat Teknokent, üniversitenin teknoloji geliştirme bölgesi olarak, özellikle ileri teknoloji ve yazılım alanlarında faaliyet gösteren firmalara Ar-Ge desteği sunmaktadır. Teknokent, 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Yasası'na uygun olarak kurulmuş olup, uluslararası standartlarda hizmet vermektedir.

Bakmadan Geçme