Filiz Akın’ın Burnu Estetik Mi?

Yeşilçamın zarif ve güzel kadın oyuncularından Filiz Akın'ın burnu estetikli mi? Bu sorunun cevabı Akın'ın hayranları tarafından sıkça araştırılıyor.

Filiz Akın, 2004-2007 yılları arasında Sabah Gazetesi’nde köşe yazarlığı yaptı. 2008’de Kanal 1 televizyon kanalında Filiz Akın’la Sohbetler, 2009 yılında Habertürk kanalında Filiz Akın’la Hafta Sonu Sohbetleri programını sundu.

TÜRK SİNEMASINDA SARIŞIN ESAS KADIN SAYFASINI AÇTI

Oyunculuk kariyerinin ilk yıllarında şımarık zengin kız rollerini oynayan Filiz Akın, sonraki filmlerinde daha çok masum, kırılgan ve fedakar kadınları canlandırmış, siyah saçlıların saltanatını yıkıp, Türk sinemasında sarışın esas kadın sayfası açmıştır. Karakter derinliği taşıyan rolleriyle Gurbet Kuşları, Kader, Umutsuzlar, Ankara Ekspresi, Utanç ve Memleketim, Akın’ın en beğenilen filmleri arasındadır. Filiz Akın, Ankara Ekspresi filmiyle 1971 Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu ödülünü aldı. Akın, 2000 yılından sonra pek çok onur ödülü de aldı. Filiz Akın, sinemada aktif olduğu yıllarda Türk Sinemasının en iyi giyinen oyuncusu unvanına sahipti.

FİLİZ AKIN’IN BABASI AFYON’LU BİR HUKUKÇUDUR

2 Ocak 1943’te Ankara’da dünyaya gelen Filiz Akın, Ankaralı kadın terzisi Habibe Leman Şaşırmaz, Afyon’lu hâkim Bekir Sami Akın’ın kızıdır. Annesi baba tarafından Arnavut, babası ise anne tarafından Çerkes’tir. Annesinin ikinci evliliğinden Günseli adlı bir kız kardeşi vardır. Anneannesi Halime Hanım’ın öz babası Atatürk’ün şifrecisi, üvey babası da Atatürk’ün kalem müdürü olup Atatürk kıyafet seçiminde zevkine güvendiği için zaman zaman Halime Hanım’ın fikrini aldığı bilinmektedir. Filiz Akın 3 yaşına kadar babası hakim Sami Bey’in görev yaptığı Beypazarı’nda yaşadı. 5,5 yaşında ilkokula başladı. İlköğrenimini Ankara, Kızılay’da bulunan Sarar İlkokulu’nda tamamladı. 7 yaşındayken annesi ile babası ayrıldı.

ORTAOKUL VE LİSEYİ BURSLU OLARAK KOLEJDE OKUDU

Filiz Akın, ortaokul ve liseyi Ankara Koleji’nde yatılı ve burslu okudu. Okulda yaptığı resimler ve kompozisyon çalışmaları ile çeşitli ödüller aldı. Tüm sınıfları başarı ile geçti, öğretmenleri tarafından ideal öğrenci olarak gösterildi.  Okulda en bilinen özelliği çok iyi taklit yapmasıydı. 1960 yılının Haziran ayında kolejden mezun oldu. Koleji bitirdikten sonra American Export Lines isimli New York merkezli seyahat şirketinin Ankara acenteliğinde çalışmaya başladı. İki yıl çalıştığı bu şirketin deniz kısmının şefi oldu. İyi derecede İngilizce ve Fransızca öğrendi, ayrıca İtalyanca öğrenmeye çalıştı. Diğer yandan Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nde devam mecburiyeti olmayan Arkeoloji Bölümü’nde bir dönem okudu.

SİNEMA İÇİN İŞİNİ VE ÜNİVERSİTEYİ BIRAKTI

Filiz Akın, lise arkadaşı Oya San’ın annesinin ısrarı ile Artist mecmuasının düzenlediği yarışmaya fotoğrafını gönderdi ve 1962 yılında birinci oldu. Ancak ödülün kendisine Akasyalar Açarken filminde oynarsa verileceği söylenince vazgeçti. Dergi yöneticileri ve filmciler kendisini ikna etmek için İstanbul’dan Ankara’ya geldiler ancak ikna olmadı. Fakat Memduh Ün’de Ankara’ya kadar gelip ısrar edince teklifi kabul etti. İşi ve üniversiteyi bırakıp annesiyle birlikte İstanbul’a gitti. Kendisine yardımcı olan derginin yöneticilerine ve Memduh Ün’e güven duyması sinemaya başlamasına yardımcı oldu. Anlaşmayı imzaladı ve 1962 yılında ilk filmi olan Akasyalar Açarken’i Göksel Arsoy’la birlikte çektikten sonra prodüktörler kendisine bütün yılını dolduran bir program hazırladılar. Filiz Akın, burun estetiği en belirgin olan Yeşilçam yıldızı olmuştur. Akın, kariyerindeki parlamayı burun estetiğine borçlu olduğunu açıklamıştır.

Bakmadan Geçme