• Haberler
  • Siyaset
  • 'Filistin İçin Bölgedeki Devletlerle Masaya Oturmalıyız'

'Filistin İçin Bölgedeki Devletlerle Masaya Oturmalıyız'

Afyonkarahisar İGM CHP Grup Başkan Vekili Nihat Çalışkan, Filistin meselesinin çözümü için Türkiye'nin bölgede bulunan devletlerle masaya oturması gerektiğini söyledi.

Afyonkarahisar İl Genel Meclisi (İGM) Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Dinar Üyesi Grup Başkan Vekili Nihat Çalışkan, Filistin’de süre gelen İsrail katliamlarının yıldönümünde konuştu.
Afyonkarahisar İGM CHP Grup Başkan Vekili Nihat Çalışkan, Türkiye’nin, İsrail-Filistin meselesinde Arap ülkelerinin tezlerin savunmakla birlikte sorun ekserinde ortaya çıkan olaylarda gerek Batı gerekse İsrail-Filistin ilişkilerine zarar vermekten kaçındığını belirtti. 
Çalışkan, konu hakkında yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “Türkiye-İsrail ve Filistin arasındaki dönemlerde Filistin'in yeni pozisyon almasına rağmen bölgede tek gayrimüslim devlet olan İsrail'le ekonomik ve sosyal ilişkiler de dâhil olmak üzere neredeyse tüm boyutlarla ilişkiler sürdürmüştür. Filistin toprakları üç semavi dinin ortaya çıktığı bölge olması, yine üç semavi dinin kutsal kabul ettiği Kudüs şehrinin de içinde bulundurulması nedeniyle tarih boyunca çeşitli dinsel mücadelelerin merkezi olmuştur. Özellikle Yahudi halk ve Filistin halkı birer avuç insanın Filistin gibi bir avuç içi kadar toprak parçası için verdikleri uzun ve sert mücadelesine dünya tarihi boyunca ender rastlanan bir durumdur. Kurtarıcı ve kurucu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün yurtta sulh, cihanda sulh şiarı ile Türkiye olarak bölgede bulunan devletlerle masaya oturmalıyız. Aksi yönde hareket etmeye kalkarsak tüm oklar Türkiye’de çevrilmiş şekilde durmaktadır. Yoksa Türkiye bir şeklide savaşın içine dâhil olmak zorunda kalabilir. İsrail Devleti'nin çocuk, kadın, yaşlı, hasta demeden, insan ahlakına ve davranışına sığmayan, zorba ve faşizan tavırlarını kınamak, yetmez uygulama ve yaptırım zamanı da gelmiştir diye düşünüyorum.”
 

Bakmadan Geçme