- Haberler
- Magazin
- FETÖ’nün medya yapılanması davasında yeniden yargılanan Atilla Taş’a 2 yıl 2 ay hapis cezası
FETÖ’nün medya yapılanması davasında yeniden yargılanan Atilla Taş’a 2 yıl 2 ay hapis cezası
Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) medya yapılanmasına ilişkin davada aldığı ceza Yargıtay’da bozularak yeniden yargılanan şarkıcı Atilla Taş, “Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret” ve “Askeri ve emniyet teşkilatını aşağılama” suçlarından toplam 2 yıl 2 ay 25 gün hapis cezasına çarptırıldı.
İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen son duruşmaya, tutuksuz sanık Atilla Taş katılmadı. Taş’ı avukatı temsil etti. Mahkeme heyeti, sanık Atilla Taş’ı “Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret” suçundan 1 yıl 9 ay 25 gün hapis cezası, “Askeri ve emniyet teşkilatını aşağılama” suçundan 5 ay hapis cezasına çarptırdı.
DAVANIN GEÇMİŞİ
İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi, FETÖ’nün medya yapılanmasına ilişkin, “örgüt üyeliği” ve “darbeye teşebbüs” suçlarından haklarında dava açılan 20’si tutuklu 29 sanığın yargılandığı davayı 8 Mart 2018’de karara bağlamıştı. Sanık Atilla Taş’ın, “Örgüte yardım etmek” suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün, aynı suçtan sanık Murat Aksoy’un da 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Aralarında Gökçe Fırat Çulhaoğlu, Hanım Büşra Erdal’ın bulunduğu 11 sanık “Silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan ayrı ayrı 6 yıl 3 ay hapis cezasına; sanıklar Ahmet Memiş, Ali Akkuş’un da arasında bulunduğu 12 sanık ise aynı suçtan 7 yıl 6’şar ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Firari sanıklar Bülent Ceyhan, Said Sefa ile Emre Soncan hakkındaki davanın ayrılmasına karar veren mahkeme heyeti, tutuksuz sanık Muhterem Tanık’ın beraatini kararlaştırmıştı.
YARGITAY BOZMUŞTU
Yargıtay 16. Ceza Dairesi de 6 Mart 2020’de sanıklar Ahmet Memiş, Ali Akkuş, Cemal Azmi Kalyoncu, Gökçe Fırat Çulhaoğlu, Ünal Tanık, Yakup Çetin, Yetkin Yıldız ve Atilla Taş yönünden verilen hükümlerin bozulmasına karar vermişti. Diğer 17 sanık hakkında verilen cezalar ise onanmıştı.
Yargıtay sonrasında yapılan duruşmalarda, dava Atilla Taş yönünden ayrılmıştı. Davanın Haziran ayındaki celsesinde, duruşma savcısı esas hakkındaki mütalaasını açıklamıştı. Savcı, sanık Taş’ın örgütle organik bağ kurduğuna dair yeterli delil bulunmadığını belirterek eylemlerinin “Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret” ve “Devletin kurum ve organlarını aşağılama” suçlarını oluşturduğu gerekçesiyle toplam 1 yıl 11 ay 15 günden 6 yıl 1 aya kadar hapisle cezalandırılmasını talep etmişti.
Atilla Taş kimdir?
Atilla Taş (d. 4 Şubat 1975, Adana), Türk şarkıcı ve köşe yazarıdır. 1998’de “Ham Çökelek” şarkısıyla Türkiye’de ün kazandı.
Yaşamı ve kariyeri
Atilla Taş, 4 Şubat 1975’te Ceyhan, Adana’da dünyaya geldi. Hayatının ilk yıllarında annesinin Almanya’ya gitmesi üzerine anneannesi tarafından büyütüldü. İlkokul ve ortaokulu Ceyhan’da, liseyi İstanbul’da Davutpaşa’da tamamladı. Lise eğitiminin üçüncü sınıfında ailesi İstanbul’dan Mersin’e taşınma kararı aldı; 1991’de burada İlkay Sarıköse ile evlendi. 1992’de ilk çocuğu Sezen doğdu. Manisa ve Hakkâri’de zorunlu askerlik yaptıktan sonra şarkıcılık yapmak amacıyla İstanbul’a döndü. Burada ekonomik zorluklarla karşı karşıya kaldı ve bu süreçte evliliği sonlandı.
İstanbul’da Erol Köse ile tanıştıktan sonra 1998’de Köse’nin yapım şirketinden ilk albümü Kırmızılım’ı piyasa sürdü ve bu albümdeki “Ham Çökelek” şarkısıyla gündeme gelerek ünlendi. 5. Kral TV Video Müzik Ödülleri’nde bu albümle “En İyi Çıkış Yapan Erkek Sanatçı” seçildi. Sonraki yıl Star TV dizisi Zilyoner’de Zülküf rolünü canlandırdı. 2000’de ABD’ye giderek New York Film Akademisi’nde sinema ve televizyon eğitimi aldı. Aynı sırada müzikal kariyerine de devam ederek Emmilenyum (2000), Pembeli (2001) ve Kınalı Kuzum (2004) albümleriyle ülkedeki popülerliğini devam ettirdi. Bu albümlerden sonra ünü giderek azaldı ve 2007’deki Bir Atilla Taş Albümü ile 2009’daki Çikolata çalışmaları müzik listelerine giremedi.
Atilla Taş, 1999 yılında David Copperfield’ın illüzyonlarından birini nasıl gerçekleştirdiğini bildiğini söyleyerek, Türkiye’nin ön sayfa manşetlerinde yer aldı.
2010’ların başında Kanal 7’de Taş Devri programını sundu ve Show TV’deki Ben Burdan Atlarım yarışmasında yer aldı. Ekim 2012’de PSY’ın dünya çapında listelere giren “Gangnam Style” şarkısının “Yamyam Style” adındaki parodisini yayımladı. Türkiye’de iktidarda olan AKP’ye yönelik Gezi Parkı protestolarından itibaren yaptığı eleştirileriyle ve mizahi paylaşımlarıyla Twitter’da bir fenomen hâline geldi.[2] Burada 62. Hükûmet Başbakanı Ahmet Davutoğlu’na yönelik yaptığı eleştiriler yüzünden Davutoğlu kendisine hakaret davası açtı ancak dava takipsizlik kararıyla sonuçlandı.