FETÖ'de bir yakalama kararı – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün Fetullahçı Terör Örgütü, Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma ve Örgüte Yardım suç isnadıyla haklarında kamu davası açılan 20 sanığın davaları görüldü.20 TUTUKSUZ SANIKTAN 1'İ KATILMADIOsman Bektaş, Hüseyin Şahbaz, Ramazan Erdoğan, Dilek Petek, Âdem Taban, Cavit Keskin, Hasan Arık, Âdem Mert, İsmail Arslan, İsmail Şahin, Ayfer [&hellip]

Afyonkarahisar 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün Fetullahçı Terör Örgütü, Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma ve Örgüte Yardım suç isnadıyla haklarında kamu davası açılan 20 sanığın davaları görüldü.
20 TUTUKSUZ SANIKTAN 1’İ KATILMADI
Osman Bektaş, Hüseyin Şahbaz, Ramazan Erdoğan, Dilek Petek, Âdem Taban, Cavit Keskin, Hasan Arık, Âdem Mert, İsmail Arslan, İsmail Şahin, Ayfer Köşten, Ahmet Çetin, Raziye Top, Seda Battal, Hüseyin Yeşilırmak, Pınar Ertuğral, Necdet Sönmez, Battal Küçüktaş, Ali ihsan Gezgin ve duruşmada hazır bulunmayan sanık Cemil Yaman’ın duruşmaları görüldü.
BİR SANIĞA YAKALAMA KARARI ÇIKARILDI
Yargılamaları tutuksuz devam eden öğretmen, esnaf, emekli, din görevlisi sanıkların dün ilk duruşmaları görüldü. İmza verme şeklinde adli kontrol tedbiri olan bazı sanıklar bu yükümlülüğe riayet etmemeleri halinde yükümlülüğün tutuklamaya döneceği yönünde uyarıldı. Duruşmalar sanıkların dijital verileri, örgütün finans kuruluşu Bank Asya hesap hareketliliği, tanık beyanlarının alınması gibi nedenlerle Aralık, Ocak ve Şubat aylarına ertelendi. Duruşmaya katılmayan sanık Cemil Yaman hakkında yakalama kararı çıkarıldı.
SANIKLAR AVUKATLA SAVUNMA YAPACAK
Astsubaylık görevinden ihraç sanık Osman Bektaş’a, açığa alınan öğretmen Hüseyin Şahbaz’a, öğretmenlikten ihraç Âdem Mert’e avukat tutmaları için talep ettikleri süre verildi. Mahkeme; Baro Başkanlığı’ndan avukat ataması talep eden sanıklar; işsiz Raziye Top, resepsiyonist Pınar Ertuğral, müezzinlik görevinden ihraç edilen ve malulen emekli olduğunu söyleyen sanık Cavit Keskin’e, Battal Küçüktaş’a, emekli Ali İhsan Gezgin’e avukat ataması sonrası esasa dair savunma yapmak üzere talep ettikleri süreyi verdi.
NEDEN BANK ASYA?
Örgüte yardım suçlaması ile yargılanan öğretmenlik görevinden ihraç sanık Ramazan Erdoğan, hakkındaki tüm suçlamaları reddetti. Bank Asya’ya eşi ile birlikte yatırım yapma amaçlı hesap açtırdığı beyanı üzerine Mahkeme Başkanı sanığa, “Neden Bank Asya, başka katılım bankası değil?” sorusunu sordu. Sanık Erdoğan soruya, “O yıllarda meşhurdu o nedenle tercih ettim. Başka bir şey yok” cevabını verdi. Mahkeme heyeti üyesi bir hâkim Erdoğan’a “Başka bankadan kredi çekerek neden Bank Asya’ya yatırdınız?” sorusunu sordu. Erdoğan, araç almak için kredi çektiğini ancak araç alamadığını ifade etti. Ana sınıfı öğretmenliği görevinden ihraç sanık Dilek Petek, örgüte yardım etmediğini dile getirdi. Aktif Eğitim Sen’in temsilcisi olan eşini kıramadığı için bu sendikaya üye olduğunu belirten Petek, köyden gelen haşhaş parasını eşinin açtırdığını ileri sürdüğü Bank Asya’daki hesabına yatırdığını kaydetti. Mahkeme Başkanı Bayan Petek’e şahsı adına açılan hesap için nasıl imza verdiğini sordu. Sanık Petek, o dönem bebeğinin küçük olduğunu bankaya imza vermek için gidip gitmediğini hatırlamadığını ifade etti. Sanığın eşi M.P’yi tanık dinletme talebi M.P’nin duruşma salonunda olması gerekçesiyle mahkeme heyetince reddedildi.
TANIK İ.Ö BEYANLARINI REDDETTİ
Emekli sanık Âdem Taban savunmasında, TMO’da Şube Müdür Yardımcısı iken ağabeyinin arkadaşı olduğunu belirttiği mahkemenin hakkında hüküm verdiği İ.Ö vasıtasıyla müdür yardımcılarıyla kaynaşma maksatlı birkaç sohbet toplantısına katıldığını söyledi. Örgütle bağının olmadığını örgütün “dini sohbet” adı vererek meşrulaştırmaya çalıştığı toplantılara 2010-2012 döneminde birkaç kez katıldığını belirten Taban’la ilgili Ses ve Görüntü Bilişim Sistemiyle (SEBGBİS) cezaevinden duruşmaya bağlanan İ.Ö tanık olarak dinlenildi. Daha önceki duruşmalarda da emniyette verdiği beyanları reddeden İ.Ö bu duruşmada da aynı tavrı sergiledi. Bank Asya’ya bankanın Hac ve Umre seyahati için kredi kartına taksit yapması nedenli hesap açtırdığını söyleyen sanık Taban daha sonra yüksek mevduattan para almak istediği yönünde ki çelişik beyanına heyet üyesi bir hâkim vurgu yaptı. Taban, kredi kartına taksit imkânından yararlanmak istediğini hesap açılması nedeniyle de birikimlerini yatırdığını ifade etti. Taban’ın gelecek duruşmasında; İ.A, A.K ve A.K’nın talimatla alınacak tanık beyanları değerlendirilecek.
BANK ASYA TERCİHİ SORGULANIYOR
Örgüte yardım suçlaması ile yargılanan öğretmenlik görevinden ihraç sanık Hasan Arık 2015 yılında başladığı inşaat için biriktirdiği parayı faizsiz bankacılık hizmeti nedeniyle Bank Asya’ya yatırdığı yönünde savunma yaptı. Başkaca katılım bankalarının varlığına değinen Mahkeme Başkanı sanığa, “Bank Asya’nın neyi uygundu da bu bankayı tercih ettiniz?” sorusunu sordu. Heyet üyesi hâkim de sanığa, örgüt elebaşının talimatından sonra para yatırdığı bankanın TMSF’ye devri sonrası hesabını neden kapattığını sordu. Arık, hesap kapatmaya gerekçe olarak inşaatın büyük oranda bitmesini gösterdi. Öğretmenlikten ihraç sanık İsmail Şahin de Bank Asya ile ilgili küçük yaşta bir akrabasınca çalınan altınlar sonucu yaşadığı travmayı gerekçe gösterip bir hırsızlık olayına şahit olması nedeniyle gram altına çevirdiği parasını yatırdığı şeklinde savunma yaptı. Çalıştığı okula gelen Aktif Eğitim Sen mensuplarının tanıtımı üzerine sendikaya üye olduğunu, üyeliğini unuttuğu sendikadan daha sonra istifa ettiğini belirten Şahin, bu işlerden anlamadığını, okul dışında akşamları hayvancılıkla uğraştığını sözlerine ekledi.
70 BYLOCK GİRİŞİ BELİRLENDİ
Öğretmenlikten ihraç sanık Seda Battal örgütle hiçbir bağlantısının olmadığını öğrenim hayatını ailesinin yanında geçirdiğini dershane, yurt v.d bağlantıları olmadığını vurguladı. Eşi ile atandığın Emirdağ ilçesinde tanışıp evlendiklerini, sadece örgütle müzahir olduğunu bilmediğini söylediği Aktif Eğitim Sen’e üye olduğunu belirten Battal, “Kesinlikle bylock programı kullanmadım, indirmedim, yüklemedim” dedi. Mahkeme Başkanı sanık Battal’a adresiyle baz verileri uyuşan 70 adet giriş belirlenen FETÖ’nün gizli ve kriptolu uygulaması bylock tespiti olduğunu belirtti. Eşinin de görevden ihraç edildiğini yargılama sürecinin devam ettiğini ifade eden Seda Battal, örgütün sohbet adı verdiği toplantılara katılmadığını himmet ya da başkaca bir para yardımında bulunmadığını savunmasına ekledi. Yurt dışı çıkış yasağı devam eden sanığın imza yükümlülüğü şeklinde ki adli kontrol tedbiri kaldırıldı.
KÖŞTEN ETKİN PİŞMANLIK TALEP ETTİ
Öğretmenlik görevinden açığa alındığı öğrenilen sanık İsmail Arslan hakkındaki suçlamaları reddetti. Aktif Eğitim Sen’in serbest kıyafet uygulamasını savunduğu için üye olduğunu belirten Arslan, FETÖ’yü lanetledi. Etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanma talebinde bulunan sanık Ayfer Köşten TEM Şube Müdürlüğüne detaylı ifade vermesi için sevk edildi. Halen görevde olduğunu belirten öğretmen sanık Ahmet Çetin, örgüte destek olma amacıyla Bank Asya’ya para yatırmadığını belirtti. Sanık Hüseyin Yeşilırmak, TEM Şube Müdürlüğü’nde verdiği ifadesinin arkasında olduğunu dile getirdi.
“HİZMETE YÜZDE 30 VERELİM
DEYİNCE KAVGA ETTİK”
Önceden meyve komisyonculuğu ile uğraştığını belirten sanık Necdet Sönmez, amcasının oğlu K.S ile Kenya’ya inşaat işi yapmak için çıktıklarını kuzeni K.S’nin kazançlarının yüzde 30’nu geçmişte “hizmet hareketi” olarak adlandırılan örgüte vermeleri ısrarı nedeniyle kavga ederek ayrıldıklarını anlattı. Sönmez, Bank Asya’ya 2009 yılından sonra gitmediğini, sıkıntılı günler geçirdiğini, parası olduğunu bilmesi halinde bu parayı o zaman değerlendireceğini söyledi. Sönmez, “K.S’nin bürosu Bank Asya yanındaydı. Biz kötü kavga ederek ayrıldık. Param kaldığını bile bilmiyordum. Sıkıntılı günler geçirdim. Bilsem parayı o zaman alır kullanırdım. Biz Kenya’ya hem turistik gezi hem de villa yap-sat işini yapma amacıyla gitmiştik. K.S ile kazancın yüzde 30’nu ’hizmete’ verme ısrarı nedeniyle kavga ettik. Ben kendisine vermek istemediğimi söyledim” dedi. Duruşmaya gerekçe göstermeden katılmayan ve ulaşılamayan sanık Cemil Yaman hakkında yakalama kararı çıkarıldı. >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme