• Haberler
  • Gündem
  • FETÖ'de bir ceza daha: FETÖ'nün adliye yapılanması yargılanıyor

FETÖ'de bir ceza daha: FETÖ'nün adliye yapılanması yargılanıyor

Afyonkarahisar 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde önceki gün Fetullahçı Terör Örgütü, Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma suç isnadıyla haklarında kamu davası açılan toplam 17 sanıktan 5'i tutuklu olarak yargılandı. 1 CEZA, TAHLİYE YOK Afyonkarahisar 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde önceki gün Ahmet Şanal, Dursun Akyar, Musa Aydoğdu, Atakan Calık, Bayram Kaba tutuklu olarak [&hellip]

Afyonkarahisar 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde önceki gün Fetullahçı Terör Örgütü, Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma suç isnadıyla haklarında kamu davası açılan toplam 17 sanıktan 5’i tutuklu olarak yargılandı.
1 CEZA,
TAHLİYE YOK
Afyonkarahisar 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde önceki gün; Ahmet Şanal, Dursun Akyar, Musa Aydoğdu, Atakan Calık, Bayram Kaba tutuklu olarak hâkim karşısına çıktı. Bu sanıkların tutukluluk durumu devam ediyor. Sanıklardan Atakan Calık’a 10 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Sanıklar; A.D., Yasin Toy, Murat Özbay, Hakan Gök, Gürkan Arabacı, Aydın Kaya, Vehbi Koçak, Mustafa Ürhan, Hüseyin Sarıtaş, Ayşegül Er, Mehmet Anıl Şahin, Metin Çetin’in duruşmaları Nisan ayı içerisinde görülecek.
GİZLİ TANIK ALBATROS ÖRGÜT FİŞLEMESİNİ ANLATTI
İnfaz koruma memuru iken tutuklanıp bir önceki duruşmada adli kontrol şartıyla tahliye edilen; A.D. Vehbi Koçak, Yasin Toy, Murat Özbay, İrfan Arabacı, Aydın Kaya, Mustafa Ürhan’ın duruşmaları dijital materyallerle ilgili inceleme sonucu hazırlanacak raporun beklenmesi gerekçesiyle Nisan ayı içerisinde görülecek. Sanıkların yurt dışına çıkış yasakları devam ederken imza verme adli kontrol şartları kaldırıldı. Bu sanıkların duruşmalarında gizli tanık “Albatros”un yazılı ifadeleri okundu. Albatros örgüt yöneticilerinin bilgisayarından aldığını ifade ettiği örgüt fişlemelerinde ismi geçen kişiler ve bu kişilere verilen derecelerle, örgütün hiyerarşik yapılanmasını anlatıyor.
“GİZLİ TANIK DOĞRU SÖYLEMİYOR”
Sanık A.D.’nun duruşmasında mahkemece Ankara’ya yazılan talimata karşı gizli tanık Albatros’un ifadesi okundu. Albatros ifadesinde A.D.’nu şahsen tanımadığını, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nda verdiği ifadenin doğru olduğu kaydedildi. Albatros ifadesinde; “Savcılığa verdiğim ifademde ve teslim ettiğim listedeki isimler doğrudur. Bu isimlerin örgüt bağı vardır ve mutlaka incelenmelidir” dedi. Sanık A.D., “5 Ocak 2018 tarihinde İnfaz Koruma Memurluğu görevime döndüm. Gizli tanığın doğru söylediğine inanmıyorum. Beraatımı talep ediyorum” dedi.
“POLİSLİK SINAVINDAN ELENDİM”
Yazılı ifadesinde sanık Vehbi Koçak’ı doğrudan tanımadığını belirten gizli tanık Albatros teslim ettiği listede olan kişilerin bir şekilde örgütle bağlantısı olduğunu ve mutlaka araştırılması gerektiği dile getirildi. 2012 yılında polislik sınavında elendiğini ancak buna ilişkin evraka ulaşamadığını söyleyen sanık Vehbi Koçak’a Mahkeme Başkanı, “Böyle bir evrak varsa siz mahkemeye ulaştıracaksınız” dedi.
ÖRGÜTTE 4. DERECE GÜVENİLİR KİŞİ
Sanık Yasin Toy’u da şahsen tanımadığını belirten gizli tanık Albatros, benzer ifadeler verdiğini, FETÖ yöneticilerinin bilgisayarlarından aldığı listelerdeki isimlerle bu isimlere verilen rakamsal derecelendirmenin bulunduğunu ifade ediyor. Örgüt tarafından fişlenen kişiler hakkında istihbari rapor, ahlaki durumlarının da araştırıldığını ifade eden Albatros, dördüncü derecede yer alan kişinin örgütün ev ve yurtlarında kaldığı, örgüt imamlığı yaptığı bu anlamda güvenilir kişi anlamına geldiğini bildirdi. Albatros örgüt tarafından 4’ncü derece de adlandırılan bir kişinin “Ben örgütten kimseyi tanımıyorum, örgüt bağım yok diyemez” ifadeleri var.
“TANIĞIN İFADELERİ GERÇEK DIŞI”
Gizli tanık Albatros ifadesinde, sanık Murat Özbay’ın asil ve yedek infaz koruma memurluğu için isminin geçtiğini iddia ediyor. İfadesinde sanığın örgüt derecesinin beş olduğunu kaydeden Albatros, “Örgütte beşinci derece, ev imamlığı yapan, örgüt yurtlarında ya da evlerinde kalan, işe yerleştirilen kişilere verilir” ifadelerini kullandı. Sanık Özbay , “Tanığın ifadeleri gerçek dışıdır. FETÖ ihanet şebekesinde bulunmadım” dedi.
“İLİN YAPISINA GÖRE
HİYERARŞİ DEĞİŞEBİLİR”
Sanık İrfan Arabacı’nın duruşmasında da yazılı ifadesi okunan gizli tanık Albatros, örgüt yapılanmasına yönelik bilgilendirdi. Sanık Arabacı’nın da 4’ncü derecede sözünü ettiği listede bulunduğunu iddia eden Albatros, “Örgütsel derecelendirmede 4’ncü ve 5’nci dereceler güvenilir kişi demektir. Bu derecelendirme verilen kişiler örgütten ben kimseyi tanımıyorum, bilmiyorum diyemez. Bu derecelendirmede olan kişiler sınav kazandığı ilde hücre yapılanmasına teslim edilir. İlk maaşlarının tamamı istenir. Bunun yanında gazete, dergi abonelikleri, himmet v.d de istenir. Örgüt yapılanmasında; Mesul, İmam, Dar Bölge İmamı, örneğin İç Bölge İmamı, Türkiye Adalet Teşkilatı İmamı vardır. İlin yapısına göre hiyerarşi değişebilir” ifadeleri var.
“GARDİYANLARA İKİ EV AÇILDI”
Emirdağ ilçesinde İnfaz Koruma Memurluğu yaptığı öğrenilen Aydın Kaya’nın duruşmasında örgütün Emirdağ İlçe İmamı olan ve etkin pişmanlıkta bulunan Uğur Mart tanık olarak dinlendi. Mart, duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Tarihini hatırlamamakla birlikte kendilerine Emirdağ ilçesine açık cezaevi yapılacağını ve çok sayıda gardiyanın geleceği bilgisinin verildiğini anlatan Mart, “Afyon’dan Emirdağ’a geldiler. Tarihini hatırlamıyorum. Bize Emirdağ’a açık cezaevi yapılacağı, bayağı bir gardiyanın ilçeye geleceği, onlara sahip çıkmamız talimatı verildi. İlçeye gelecek olan gardiyanların başına öğretmen veya memur sağlam bir ‘mesul’ bulmamız istenildi. Biz de üniversitede hoca olan İ.C’yi gardiyanların başına mesul olarak verdik. Gardiyanlar için iki ev açıldı. Bir tır ile Ankara’dan eşya geldi. Gardiyanlar bir müddet yurtta kaldı. Onları Yurt Müdürü ve İ.C bilir” dedi. Mahkeme Başkanı tanık Uğur Mart’a sözünü ettiği iki evin adresini sordu. Mart, konuyu İ.C’nin takip ettiğini bilgisi olmadığını kaydetti. İddia makamı tanık Mart’a, “İlçeye gelenlerin hepsi örgütten miydi? Yoksa sahip çıkarak kazandırılacaklarda var mıydı?” sorusunu sordu.
ÖRGÜTTE 5/A ÜST DÜZEY
Aydın Kaya’nın duruşmasında gizli tanık Albatros’un yazılı ifadesi okundu. Kaya’yı da şahsen tanımadığını beyan eden Albatros, FETÖ/PDY listesinde yer alan isimlerin örgütle irtibatı olduğunu tekrarladı. Bu irtibatın 3 saat ya da 3 yıl gibi kişiden kişiye farklı olabileceğini, kişilerin durumlarına göre derecelendirdiğini aktaran Albatros şu ifadeleri kullandı: “Örgütte adli yapılanmada 5/A derecesi en önemli kişi anlamına gelir. Ama hemen 5/A olunmaz. Önce 5/A adayı olan kişi çeşitli aşamalardan geçer. 5/A olan kişi çalışma arkadaşlarını fişler. Bilgiler ve belgeler 5/A da toplanır. Örgütsel yapılanma; Mesul, İmam, Dar Bölge İmamı, örneğin İç Anadolu Bölge İmamı, Türkiye Adalet Teşkilatı İmamı şeklindedir. İl yapısına o ile kaç yerin bağlı olduğuna göre hiyerarşi değişebilir. Mesela Ankara Adliyesinde 4 İmam varsa, Sincan Adliyesi’nden bir imam sorumludur”
“EMİRDAĞ’DA YAKLAŞIK 100 KİŞİ VAR”
Mahkeme Başkanı sanık Aydan Kaya’ya Emirdağ’da nasıl ikamet ettiğini, ilçede kaç infaz koruma memuru olduğunu ve tanık Uğur Mart’ın sözünü ettiği İ.C’yi tanıyıp tanımadığını sordu. Bir arkadaşı ile ev tuttuğunu söyleyen Kaya daha sonra evlendiğini, ilçede yaklaşık 100 kadar infaz koruma memuru olduğunu, İ.C adlı şahsı tanımadığı cevabını verdi. Sanık Mustafa Ürhan, örgütle bağlantısı olmadığını kaydetti. Gizli tanık Albatros sanık Ürhan’ı da şahsen tanımadığını ifade ediyor. Ürhan’ın duruşmasında da tanıklığına başvurulacak olan Uğur Mart ile ikinci SEGBİS bağlantısı sağlanamadı. Mart, gelecek celse tanıklık yapacak.
ESKİ UZMAN İNKÂR ETTİ
Örgütün jandarma yapılanması kapsamında yargılanan, meslekten ihraç edilen tutuksuz sanık Uzman Jandarma Çavuş Hakan Gök hakkındaki iddiaları reddetti. Hakan Gök’e soruşturma sırasında, örgütün jandarma yapılanmasında “Talha” kod adıyla bulunan ve etkin pişmanlıkta bulunan Dr. Önder Akci’nin sorumluluğunda grup üyesi askerlerden biri olduğu yönündeki ifadesi soruldu. Gök, soruşturma aşamasında verdiği beyana yönelik “Gözaltında işkence gördüm. Beni eşimle tehdit ettiler. Suçlamaları kesinlikle kabul etmiyorum” dedi. Mahkeme Başkanı sanık Gök’e, “Örgütle Patnos’ta tanıştığınızı belirterek detaylı ifade vermişsiniz. Örgütün ‘Hikmet’ kod adlı İl İmamı Ahmet Aşık’la tanıştığını söylemişsiniz” hatırlatması üzerine “Yalan söyledim, korktum. Şahıslar niye benim ismimi vermiş anlamadım” ifadesi üzerine Mahkeme Başkanı, “Etkin pişmanlıkta bulunanlar mı yalan söylüyorlar? İşkence görseler niye gizlesinler?” dedi. Tutuklu tanık Ahmet Aşık, sanık hakkındaki beyanının doğru olmadığını, Gök’ü cezaevinde gördüğünü kaydetti. Duruşmada tanık olarak dinlenecek olan Önder Akci’nin hazır olmaması nedeniyle tanık gelecek celse dinlenecek. Mahkeme duruşma takip zorunluluğu getirdi. Aksi durumda da tutuklama gerçekleştirilecek.
SARITAŞ ETKİN PİŞMANLIK TALEP ETTİ
Konya Ağır Ceza Mahkemesi’nin yetkisizlik kararı aldığı, tutuksuz sanık öğrenci Hüseyin Sarıtaş, etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanma talebinde bulundu. Afyon’da Maliye bölümünde okuduğunu, 3 yıl boyunca örgüt evinde kaldığını anlatan Sarıtaş, örgütsel anlamda “ev abiliği” yaptığını ancak Bölge Talebe Mesullüğüne yükselemediğini söyledi. Sarıtaş, detaylı ifade vermesi ve teşhislerde bulunması için TEM Şube’ye sevk edildi.
BAYAN ER’İN DURUŞMASI ERTELENDİ
Tutuksuz olarak yargılanan sanık Mehmet Anıl Şahin’in duruşmasında SEGBİS bağlantısı ile İlhan Topuz tanık olarak dinlenildi. Topuz, sanık Şahin’i Aktif Eğitim Sen’in kış sezonunda üniversitede bir kafedeki bir toplantısında gördüğünü belirtti. Şahin savunmasında şu ifadeler yer verdi: “Ömür boyu devletim için çalıştım ve mücadele ettim. Herhangi bir örgütle bağım yok. Hiçbir sohbet toplantısı v.s katılmadım” Rahatsızlığı nedeniyle duruşmaya katılmadığı öğrenilen ve etkin pişmanlık talebi bulunan Ayşegül Er’in duruşması Nisan ayı içerisinde görülecek.
SANIK KIZINI MI KORUYOR?
Tutukluluk hali devam eden Ahmet Şanal’ın duruşması da ertelendi. Eski Polis Dursun Akyar, hakkındaki tüm suçlamaları reddetti. Akyar’ın hakkında; 23 Ekim 2014 tarihinden 1 Kasım 2014 tarihleri arasında gizli şifreli haberleşme programı bylock kullandığı iddiası var. İddia makamı sanığa, “Isparta’da Fadime isimli bir yakını olup olmadığını sordu. Kızının isminin Fadime olduğu ve Isparta’da bulunduğu cevabını veren Akyar’a Mahkeme Başkanı “Size duruşmanın başında Isparta’da birinci derecede yakınınız olup olmadığını sordum. Yok dediniz. Neyi gizliyorsunuz? Adaletten neyi gizleyebilirsiniz?” dedi. Sanık Dursun Akyar, “Saklayacak bir şey yok. Kızım hakkında bir soruşturma yok” dedi. Tutuksuz tanık F.M.D bu duruşmada tanık olarak dinlendi. Soruşturma beyanının doğru olduğunu belirten tanık F.M.D yaklaşık 10 yıl önce “Orhan” kod adlı liseli polislerden sorumlu Eyüp Akbaba ile bir toplantıya katıldıklarını, Akbaba’nın bu toplantıda risale okuduğunu, sanık Akyar’ı bir tek o toplantıda hatırladığını sözlerine ekledi. Akyar’ın kızının durumu araştırılacak.
“AFYON’DA GÖREVE İADE
EDİLEN TEK POLİSİM”
Örgütün gizli ve şifreli haberleşme programı bylock kullanıcısı olmadığını belirten ve ismi Morbeyin listesinde belirlenmesiyle tahliye edilen sanık Metin Çetin bu nedenle 311 gün hapis yattığını kaydetti. 2. Sınıf Emniyet Müdürü olarak Afyon Emniyet Teşkilatında göreve iade edilen tek polis olduğuna vurgulayan Çetin, yargılama sonucu beraat edeceği kanaatinde olduğunu kaydetti. İddia makamı sanık Çetin’in hakkında görüş hazırlamak üzere süre talep etti.
“AFYON EN YOĞUN GÖREV İLİM”
Polislik mesleğinden ihraç edilen Musa Aydoğdu, silahlı terör örgütüne üye olmadığını söyleyerek hakkındaki suçlamaları kabul etmedi. Hayatı boyunca terörle mücadele ettiğini, etkin pişmanlıkta bulunan devre arkadaşı T.E’nin hakkında ifadesi olduğunu, onunla bir araya gelmesinin mümkün olamayacağı yönünde savunma yapan Aydoğdu, “Mühimmat deposu patlamasında şehitlerimizin parçasını topladım. Sultandağı ilçesindeki cinayet olayında etnik kökeni nedeniyle birkaç aile ilçeyi terk edinceye kadar akşamları orada nöbet tuttum. Gezi olaylarında aktif görev aldım. Afyon benim en yoğun görev yaptığım ildir. Bylock kullanmadım. Yapıyı legal olarak yılarca takip ettik” şeklinde konuştu. Mahkemenin Uşak Mahkemesine yazdığı talimat doğrultusunda tanık T.E’nin ifadesi duruşmada okundu. T.E, “Ben 2013-2015 döneminde Afyon’da PMYO’da Müdür Yardımcısıydım. Sanıkta İl Emniyet Müdürlüğü’nde Müdür Yardımcısıydı. İş gereği tanışırız, samimiyetimiz yoktur. Hakkında herhangi bir şey söylemek, beyanda bulunmak, FETÖ/PDY iltisakı vardır demek istemiyorum” ifadelerini kullandı.
100 YIL İSTEDİ, 10 YIL 6 AY VERİLDİ
Karar öncesi sorulan son sözünde “Bank Asya süreli kullandığım bir bankaydı. Yurtta çalıştığımı söyledim. Eğer bunlar suçsa ben 10 yıl değil 100 yıl da hapis yatmak istiyorum” diyen sanık Atakan Calık hakkında mahkeme 10 yıl 6 ay hapis cezasına hükmetti.
YETKİSİZLİK TALEBİ REDDEDİLDİ
Eski Polis Bayram Kaba’nın yetkisizlik talebi sanığın üzerine atılı suçla ilgili eylemlerin ağırlıklı olarak Afyon’da olması gerekçesiyle reddedildi. Çocuklarının ismi olduğunu belirttiği nalan ve merve ismini bylock programında kullanıcı adı olarak kullandığı belirlenen Kaba’nın 126126 ID numarası, 1907.n şifresi ile programa 295 kez girdiği kaydedildi. Sanık Kaba, geçen celse ameliyat olduğu için duruşmaya gelemediğini, esasa dair savunma hazırlığı için süre talep etti. Bayram Kaba’nın duruşmasında Bursa’dan SEGBİS bağlantısı ile duruşmaya katılan Cem Bozdağ, soruşturma beyanının doğru olduğunu belirtti. 1996 yılında Bursa’da Hürriyet Polis Amirliğinde Komiser Yardımcısı olarak göreve başladığını, daha sonra sohbet adı verilen örgütsel toplantılara katıldığını belirten Bozdağ, “Derin Akdeniz sohbet hocamızdı. Toplantılar 2004 yılına kadar devam etti. Sanıkla önceden tanışırız. Daha sonra sanık Mardin’e şark görevine gitti” ifadelerini kullandı. >>  Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme