• Haberler
  • Gündem
  • FETÖ'de 9 ceza, 2 tutuklama, 1 beraat, 1 tahliye daha: 'Konuşmayın diyenler nerede?'

FETÖ'de 9 ceza, 2 tutuklama, 1 beraat, 1 tahliye daha: 'Konuşmayın diyenler nerede?'

Fethullahçı Terör Örgütü Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) Silahlı Terör Örgütüne Üye olma isnadıyla haklarında kamu davası açılan 5'i tutuklu, 10'u tutuksuz toplam 15 sanığın davası görüldü. Dünkü yargılamalarda Dinar, Emirdağ, Sandıklı, Şuhut dosyaları karara bağlandı.SABAH 8 CEZA 2 TUTUKLAMAAfyonkarahisar 2. Ağır Ceza Mahkemesinde sabah görülen duruşmalarda Mustafa Akif Topkoç, Ersevim Şanverdi, Fatih Dönmez, Hüseyin Aktürk, [&hellip]

Fethullahçı Terör Örgütü Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) Silahlı Terör Örgütüne Üye olma isnadıyla haklarında kamu davası açılan 5’i tutuklu, 10’u tutuksuz toplam 15 sanığın davası görüldü. Dünkü yargılamalarda Dinar, Emirdağ, Sandıklı, Şuhut dosyaları karara bağlandı.
SABAH 8 CEZA 2 TUTUKLAMA
Afyonkarahisar 2. Ağır Ceza Mahkemesinde sabah görülen duruşmalarda; Mustafa Akif Topkoç, Ersevim Şanverdi, Fatih Dönmez, Hüseyin Aktürk, Nazire Uğur, Hüseyin Türüdü, Kaya Elmalı, Seçil Koca tutuksuz olarak yargılandı. Diğer sanıklar Ekrem Koca, Cüneyt Dönmez, Kadir Özkan, Ercan Ünüvar, Mehmet Barlık’ın yargılamaları tutuklu olarak gerçekleştirildi. Sabah karar celselerinde tutuksuz yargılanan sanıklar Fatih Dönmez ile Ersevim Şanverdi kararın tebliğinden sonra tutuklandı. Dönmez’e 8 yıl 3 ay; Şanverdi’ye 9 yıl 4 ay 15 gün ceza verildi. Mustafa Akif Topkoç’a 6 yıl 3 ay; Tuncay Ürkmez’e 9 yıl 3 ay; Ekrem Koca’ya 10 yıl 6 ay; Kadir Özkan’a 6 yıl 6 ay 22 gün; Cüneyt Dönmez’e 10 yıl 6 ay; Ercan Ünüvar’a 9 yıl hapis cezası verildi. Sandıklı ilçesinde yatalak hasta olan sanık Mustafa Aydın’ın ifadesinin Sandıklı Cumhuriyet Başsavcılığı’nca alınacağı öğrenildi.
“ABD’YE GEZMEYE GİTTİM”
Sandıklı ilçesinden tutuksuz yargılanan ve 6 yıl 3 ay hapis cezası kesinleşinceye kadar tutuklanmayan sanık Mustafa Akif Topkoç karar duruşmasındaki son sözünde beraatını talep etti. Topkoç son savunmasında, “2009-2010 yılları arasında birkaç kez sohbet toplantılarına katıldım. ABD’ye gezme amacıyla gittim. O dönem ‘cemaat’ ile yurt dışına gitme amacı gütmedim. ABD gezisine beni Av. Yücel Akdağ davet etmişti. Bu gezide örgütün il imamının, v.d kişilerin, Seyithan Biçer’in olduğunu bilmiyordum. Bu kişileri tanımam. Biz devletimizi seviyoruz” dedi. Mahkeme Başkanı sanık Topkoç’a, “Sohbet toplantılarını bıraktığınızı söylüyorsunuz. Ancak dernek üyeliğiniz devam etmiş. Sohbeti bırakan dernek üyeliğini de bırakmaz mı?” diye sordu. Topkoç, “2005-2006 yılları arasında SANSİAD dernek üyeliğim oldu. Yunus Emre Seyman’a istifa etmek istediğimi söyledim. Kendisi derneği kapatacaklarını söyledi” diye konuştu.
MART: “BÖLGE ABLASI OLARAK BİLİRİM”
Tutuksuz yargılanan ve duruşma sonrası tutuklanan, örgütün ilçe imamlarından tutuklu Murat Şanverdi’nin eşi Ersevim Şanverdi’ye 9 yıl 4 ay, 15 gün hapis cezası verildi. Bayan Şanverdi’nin duruşmasında örgütün Emirdağ İlçe İmamı Uğur Mart’ın eşi ceza verilen Öğretmen Leyla Mart Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlanarak tanıklık yaptı. Etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanma kapsamında ifade veren Leyla Mart, “Eşim örgütün Emirdağ ilçe imamıdır. 2013 yılında ben ilçeye gittiğimde Körfez Dershanesinde öğretmenlik yapıyordum. O zaman Bahar Kız Öğrenci Yurduna gittiğimde beni karşılayan kişi Ersevim Şanverdi’dir. Kendisini ‘Bölge Ablası’ olarak biliyorum” şeklinde konuştu.
“ALLAH RIZASI İLE TOPLANIR!”
Mahkeme Başkanı tanık Leyla Mart’a “bölge ablalığı” görevi kapsamında sanık Ersevim Şanverdi’nin örgütteki konumunu sordu. Emirdağ ilçesinin küçük bir yer olduğunu belirten Leyla Mart, “Emirdağ küçük bir yer. İlçede ev hanımlarına sohbet yapar, burs, kurban konusunda bilgiler verir veya bunların parasını toplar. Yardımları da Allah rızası için topladığını söyler. Bölge ablalığı görevini ben bu şekilde biliyorum” ifadelerini kullandı.
 “PİŞMANIM BU BOYUTLARA
VARACAĞINI BİLEMEDİK”
Bylock tespiti yapılan telefonun eşine ait olduğunu belirten Ersevim Şanverdi’ye mesajlardan örnekler verilen duruşmada Mahkeme Başkanı söz konusu mesajların bayanlar arasında yazışmalar olduğuna dikkat çekti. Tespit edilen mesajlardan, “Mantı yapalım, gazete aboneliğini taksitle yapalım” örnekleri var. Bayan Şanverdi’nin Bylock Analiz Raporunda; 1636 mesaj gönderdiği, 1678 mesaj aldığı, 956 adet mail gönderdiği tespiti bulunuyor. Ersevim Şanverdi, üç telefon hattının eşi Murat Şanverdi’ye ait olduğunu ifade etti. Şanverdi, “Eşimin telefonlarına ben bylock yüklemedim. Bunları kabul etmiyorum. Ben silahlı ya da silahsız hiçbir terör örgütüne üye olmam. Eşim 15 aydır tutuklu. Çok çile çektim. Bakıma muhtaç iki küçük kız çocuğum var. Babasız kaldılar bir de annesiz kalmalarını istemiyorum. Beraatımı talep ediyorum” dedi. Ersevim Şanverdi son sözünde: “Buralarda çalıştığımıza pişmanım. Olayın bu boyutlara varacağını bilemedik. Bu yapı ile darbe ile hiçbir ilgimiz yok. Tamamen ekmek parasını kazanmak için çalıştık” ifadelerine yer verdi.
DÖNMEZ’İN DURUŞMASINDA
7 TANIK DİNLENDİ
Şuhut ilçesine bağlı bir köyde imamlık yaparken darbe girişiminden sonra KHK ile ihraç edilen Fatih Dönmez’e 8 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Tutuksuz yargılanan Dönmez duruşma sonunda tutuklanarak cezaevine gönderildi. Dönmez’in karar duruşmasında 7 tutuksuz tanık dinlendi. Şuhut ilçesinde bir esnafın yanında çalıştığını söyleyen F.T adlı tanık, Fatih Dönmez’in imam olmadan önce örgüte bağlı bir yurtta çalıştığını bildiğini aktardı. Soruşturma aşamasında beyanı bulunan tanık İ.A sanık Dönmez’le lise öğreniminden itibaren tanıştıklarını, 17-25 Aralık olaylarında kendisini uyardıklarını anlattı. Yapının Türkiye’ye ve hükümete düşman olduğunu sanığa anlatmaya çalıştıklarını söyleyen İ.A, “Kendisi cevaben ‘Daha siz göreceksiniz ileride neler olacak’ cevabını verdi. Yerel seçim öncesi de benzer ifadeleri olmuştu. ‘Hırsızlar çaldılar. Ayakkabı kutularında götürdüler” demişti. Sosyal medya hesabında paylaştığı darbeyi lanetleyen mesajını gördüğümde ‘komiksin’ diye yazmıştım” dedi.
TANIĞA DOĞRU SÖYLEME UYARISI
Konu hakkında malumatı olmadığını söyleyen tanık A.O.D’yi uyaran Mahkeme Başkanı, “Soruşturma aşamasında verdiğiniz ifade de malumatınız olduğunu söylemişsiniz. Rahat olun doğruyu söyleyin. Yemin ettiniz, adaleti arıyoruz. Adalet karşısında neyi biliyorsanız doğruyu söyleyin. Şahitlik önemlidir. Tek olan doğruyu lehte veya aleyhte ne ise söyleyin” sözleriyle uyardı. Sanık Fatih Dönmez’in mahallenin imamı olarak tanıdığını belirten tanık A.O.D, kadınlara sohbet yapmaları için Dönmez’in bazı kadınları aracıyla getirip götürdüğünü dile getirdi. Kadınlara sohbet yapan kişilerin seçim sürecinde “Tayyibe oy vermeyin. Size muta nikâhı kıyacak” şeklinde propaganda yaptıkları iddiasının yanı sıra Dönmez’in hakkında da “Şuhut’a Müftü olacağım” dediği iddiası bulunuyor.
“CEMAAT SELA VERİLMEDİ DEDİ”
Sanık Fatih Dönmez tanık A.O.D’ye bahsettiği bayanların kendisinden önce de evlerine gelip gelmediğini sordu. Din görevlisi tanık M.K sanık Dönmez’i imam olarak tanıdığını önceden tanışıklığı olmadığını kaydetti. Sanığın ağzından yapının İzmir yurdunda çalıştığını öğrendiğini açıklayan M.K, “15 Temmuz’da biz sela verdik. Görev yaptığı caminin cemaati telefonla arayarak ‘Bizim camiide sela verilmiyor” dedi. 15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığı gece izinli olduğunu söyleyen sanık Dönmez tanık M.K’ya, “15 Temmuz’dan sonra Kalaycı marketin önünde bana ‘Hocam dikkat et sana tuzak kuracaklar dedi mi demedi mi?” sorusunu sordu. Tanık M.K hatırlamadığı cevabını verdi. Dönmez karar öncesi sorulan son sözünde, “2012 yılı öncesi yurtta ekmek paramı kazanmak için çalıştım. Suçlamaları kabul etmiyor, beraatimi istiyorum” dedi.
ÖNCE BİMER’E ŞİKÂYET
Tutuksuz yargılanan Hüseyin Aktürk’ün duruşması Cumhuriyet Savcısının görüş hazırlaması için ileri bir tarihte görülecek. Aktürk’ün duruşmasında dinlenen tutuksuz tanık K.K sanığın esnaf H.T’den örgüte himmet adı altında para verdiği duyumunu aktardı. Tanık soruşturma aşamasında beyanı bulunup BİMER’e şikâyetçi olduğunu hatırlatan Mahkeme Başkanı, “Toplanan paralarla yurt mu yapacaklardı? BİMER’e şikâyetçi olmuşsunuz. Bildiklerinizi adalet huzurunda da anlatın” sözleri üzerine tanık K.K, “Ticari ilişkimiz vardı. Makinem haksız bir şekilde elimden alındı. O kızgınlıkla BİMER’e yazdım. Düşmanlarının gazına da geldim. Gözümle şahit olduğum bir şey yok. Aramızda düşmanlık yok ama dostluğumuz da bitti. Davalarımız sürüyor” dedi.
ÜRKMEZ’E 9 YIL 9 AY
Emniyet Müdürlüğü görevinden ihraç edilen ve tutuksuz yargılanan sanık Nazire Uğur’un duruşması ileri bir tarihte görülecek. Duruşmada bylock analiz raporu tespit tutanağı okunan Nazire Uğur, bylock programı kullanmadığını telefonunun bozuk olduğunu kaydetti. 9 yıl 9 ay hapis cezası alan tutuklu tanık Tuncay Ürkmez’in duruşmasına SEGBİS’le bağlanan ve etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanan tanık Sezgin Pile, sanığı 2013 yılında Dinar ilçesinde tanıdığını söyledi. “Bölgeci” Rahmi Gülmez isimli şahsın sayesinde Tuncay Ürkmez’le tanıştığını belirten Pile, “Biz öğrencilerle ilgilenirdik. Ben Eğitim Danışmanı olarak askeri ve polis okullarına zeki ve itaatkâr öğrenci kazanımından sorumluydum. Sanık bana esnaf mütevelli olarak tanıştırılmıştı. İçli dışlı değildik. Kendisini birkaç kez mütevelli toplantılarında gördüm” dedi. Sanık Tuncay Ürkmez iddiaları kabul etmedi.
DERSHANE YERİNE
ETÜT MERKEZİ
10 yıl 6 ay hapis cezası alan sanık Ekrem Koca’nın duruşmasında örgütün Emirdağ İlçe İmamı olan ve etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanan Uğur Mart SEGBİS aracılığıyla tanıklık yaptı. Sanığı dershanelerin kapatıldığı süreçte tanıdığını açıklayan Uğur Mart şöyle konuştu: “Dershanelerin kapatılması sürecinde il merkezinde belli aralıklarla yapılan örgüt toplantısında bizlere etüt merkezi açılması talimatı verildi. Tanıdık ya da atanamayan bir öğretmenin üzerinden etüt merkezi açılması istendi. Bize yakın birini bulamadık. Bir toplantı da Ekrem Koca’nın ismi gündeme geldi. Daha sonra Emirdağ’da etüt merkezi açıldı sonrasını ise bilmiyorum.”
Örgütün kendisine Mart ayında ulaştığını yardım etmek istediklerini söyleyen sanık Ekrem Koca bu talebi kabul etmediğini, kendisinin etüt merkezi değil özel eğitim kursu açtığını kaydetti.
ÖZKAN’A 6 YIL 6 AY 22 GÜN
Etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanan Sezgin Pile, 6 yıl 6 ay 22 gün ceza verilen Kadir Özkan’ın duruşmasında da tanık olarak dilenildi. Sanık Keskin’i büyük toplantılarda ve Kandil Gecesi programlarında gördüğünü söyleyen Pile, “Sanığı ‘mütevelli abi’ diye tanırım” diye konuştu. Tanık Sezgin Pile’yi tanımadığını söyleyen Kadir Özkan, Pile’nin kendisini okulda öğrenci velisi olarak tanıyabileceğini söyledi. Sadece işadamları derneğine üye olduğunu belirten Özkan son sözünde, “Sadece işadamları derneğine üyeydim. Bunlarla başka bir bağım yok. Terör örgütü olduklarını bilmiyordum. Beraatımı istiyorum” ifadelerini kullandı.
ESKİ POLİSLERE CEZA VERİLDİ
Telefon kayıtlarında örgütün gizli haberleşme programı eagle tespiti yapıldığı öğrenilen eski polis Cüneyt Dönmez’e 10 yıl 6 ay ceza verildi. Dönmez son sözünde, avukatının savunmalara katıldığını, suçlamaları kabul etmediğini belirterek beraatını talep etti. Eski polis Ercan Ünüvar’a 9 yıl hapis cezası verildi. 11 aydır tutuklu olduğunu, 15 gün nezarethane de kaldığını anlatan Ünüvar şunları söyledi: “Çok heyecanlıyım, psikiyatrik ilaç kullanıyorum. Mahkemeye güveniyorum, heyet üyeleri görevine yapıyor saygım var. Bank Asya’dan paramı talimattan önce çektim. Bu durum örgütün karşısında olduğumun göstergesidir. Özürlü çocuğumun öğretmeni telefonumu istemişti. Belki o bylock programını yüklemiş olabilir. Hiçbir şey saklamadım ben telefonumu kendim verdim. Etkin pişmanım. Bildiğim bir şey olsa saklamaz anlatırım. Örgüt içine girmedim. 15 Temmuz gecesi tüm polisleri 15 dakika içinde topladım. Görevimin üzerine çıktım. Lanet olası örgütle bağım yok. 17-25 Aralık sürecinden sonra kendimi deyim yerindeyse kız gibi korudum. Hiçbir telefona cevap vermedim. Suçlamaları kabul etmiyorum”
BAYAN KOCA TOPARLANDIKTAN
SONRA İFADE VERDİ
Öğleden sonra adli kontrol şartıyla serbest olan Kaya Elmalı’nın duruşması görüldü. M.T isimli şahsın tanık olarak dinlenmesi için adres tespiti yapılacağından Elmalı’nın duruşması Şubat ayına ertelendi. Eşi Ekrem Koca’ya sabah görülen duruşmada 10 yıl 6 ay ceza verilen Seçil Koca’nın yargılaması tutuksuz yapılıyor. Sabah hâkim karşısına çıkan ancak fenalaşma eğilimi göstermesi nedeniyle duruşması öğleden sonra görülen Seçil Koca etkin pişmanlıktan yararlanma talebi doğrultusunda ifade vermesi için TEM Şubeye gönderildi. Sabahki celsede Mahkeme Başkanı Bayan Koca’ya ifade veremeyecek durumda olduğuna dikkat çekerek duruşmasını ertelemeyi önerdi. Seçil Koca’nın, on dakika içinde toparlanabileceğini söylemesi üzerine duruşma öğleden sonra görüldü.
“HALA NEYİ SAKLIYORSUNUZ?”
Sanık Seçil Koca “örgüt ablası” Emine Şahin’in ısrarıyla rahatsızlığına rağmen resmiyette Yurt Müdürü göründüğünü belirtti. KOM’da verdiği ifadede duruşma ifadesi ile eklemeler yapacağından söz eden Seçil Koca şunları söyledi: “Eşim aracılığıyla Emine Şahin bana ulaştı. Bir süre yurt müdürlüğü görevini idare etmemi ısrarla istedi. Ameliyat olacaktım rahatsızdım yapamayacağımı söyledim. Resmiyette gözüktüm. Yurtta ya da başka yerlerde çalışmadım. Bylock programını eşimle ziyaret ettiğimiz sırada Emine Şahin telefonumu alıp ‘Bundan sonra bu programdan görüşeceğiz’ diyerek yükledi. Ben programı kullanmadım hep erkek yazışmaları var” sözleri üzerine Mahkeme Başkanı Koca’ya, “Hala neyi saklıyorsunuz? Erkek adına kayıtlı olabilir ama hepsinin bayan yazışması olduğu görülüyor. Çark etmeye çalışmayın. Saf gibi mi görünüyoruz? Eşinizin kullanmadığı açık” dedi.
HEYETİN YETERİNCE TECRÜBESİ VAR!
Mahkeme Başkanından özür dileyen, rahatsızlığı nedeniyle kendisini tam ifade edemediğini söyleyen Seçil Koca’ya Mahkeme Başkanı, “Mahkeme heyeti bu yargılamalarda yeterince tecrübeli. Bylock analiz kayıtlarınızda pek çok yazışmanız var. Kurban toplama gayretiniz görülüyor. Etkin pişman oldum diyorsunuz. Eşiniz ceza aldı diye suçu onun üzerine bina etmeye çalışmayın” diye konuştu. Bylock mesajlarında “hacım” “hocam” sıfatlarıyla yazışıldığına dikkat çeken Mahkeme Başkanı, “Yazışmalarda okul satışlarından söz ediyorsunuz. İşin içinde olduğunuz görülüyor. Bank Asya’ya talimatla para yatırılması ne zaman konuşuldu?” diye sordu. Koca, rahatsızlığı nedeniyle eşinin, kendisinin ve ailesinin birikimleri bankaya yatırdığını ileri sürdü. Yurt dışına Balkanlar’a, Karadeniz’e gezi ve Umre seyahati için eşiyle çıkış yaptığını belirten Seçil Koca, örgütün strateji toplantılarının düzenlendiği termal otele sıcak sudan yararlanmak için gittiğini dile getirdi.
“KONUŞMAYIN ÇÖZÜLMEYİN
ALGISI OLUŞMASIN”
Ocak ayına ertelenen Seçil Koca’nın duruşması sonunda Mahkeme Başkanı, “Devlete ne kadar yaklaşılırsa devlet te o kadar yaklaşır. Sakın konuşmayın, çözülmeyin algısı oluşmasın. Konuşmayın diyenler neredeler ve nasıl bir hayat yaşıyor?” vurgusu yaptı. Kendisine ait TTNet üzerinden Bayram Bolat isimli şahsın bylock kullanımı tespit edilen sanık Hüseyin Türüdü beraat etti.
“HİÇ Mİ SORGULAMADINIZ?”
Eski polis Mehmet Barlık’a karar duruşmasında 3 yıl 9 ay hapis cezası verildi. Öğretmen eşinin Bank Asya hesabı nedeniyle kamu görevinden ihraç edildiğini belirten Barlık’a Mahkeme Başkanı, “Siz devletin polisisiniz. Devlet size bir beylik tabancası, maaş ve şerefli bir üniforma veriyor. Devletin polisinin gizlisi saklısı olur mu ki örgütün gizli haberleşme programı bylock yüklediniz? Siz devleti korumakla görevliydiniz. Bunu hiç mi sorgulamadınız?” diye sordu. Mahkeme Başkanına haklı olduğunu söyleyen Barlık, dini duygularının istismar edildiğini söyledi. >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme