FETÖ'de 7 ceza, 4 beraat daha: 'Benim nezdimde böyle bir terör örgütü yok'
Afyonkarahisar 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün görülen davalarda Fetullahçı Terör Örgütü, Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma, Örgüte Bilerek ve İsteyerek Yardım Etme, Örgütün Mahrem Yapılanmasında Yer Alma suç isnatlarıyla haklarında kamu davası açılan 22 sanığın davaları görüldü. 22 SANIKTAN 2'Sİ TUTUKLU 1'İ FİRARİ Yeter Erkul, Nazmi Yıldırım, Hakan Gencer, Veli Kılıç, [&hellip]
Afyonkarahisar 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görülen davalarda Fetullahçı Terör Örgütü, Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma, Örgüte Bilerek ve İsteyerek Yardım Etme, Örgütün Mahrem Yapılanmasında Yer Alma suç isnatlarıyla haklarında kamu davası açılan 22 sanığın davaları görüldü.
22 SANIKTAN
2’Sİ TUTUKLU 1’İ FİRARİ
Yeter Erkul, Nazmi Yıldırım, Hakan Gencer, Veli Kılıç, Zübeyde Duman, Ali İhsan Öztürk, Âdem Doğan Uyan, Yusuf Yüksel, Sema Atalık, Murat Lüleci, Mehmet Yücel Çelik, İbrahim Karakoç, Yusuf Oflu, Osman Ateşli, Mehmet Temel, İdris Kaya, Adnan Kutdemir, Cansu Gül’ün duruşmaları görüldü. Sanıklar Hüseyin Torlak ve Cahit Çifçi’nin tutukluluk hali devam ediyor. Sanık Özlem Alp Yılmaz’ın yakalama emrinin infazı bekleniyor.
11 KARARIN 7’Sİ CEZA,
4’Ü BERAAT
Etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanan sanık Cansu Gül, hükmün açıklanmasının geri bırakılmanı kabul etti. Gül’e 1 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası verildi. Silahlı Terör Örgütüne Üyelik suçlaması sabit görülen sanıklardan Osman Ateşli’ye 7 yıl 6 ay Mehmet Temel’e 6 yıl 3 ay hapis cezasına hükmetti. Örgüt hiyerarşisinde yer almamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme suçlaması sabit görülen İdris Kaya, Adnan Kutdemir, Nazmi Yıldırım’a 2 yıl 1 ay, Veli Kılıç’a ise 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verildi. Mahkeme her türlü şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı delil bulunamadığından sanıklar Ahmet Doğan Uyan, İbrahim Karakoç, Hakan Gencer ve Sema Atalık’ın üzerlerine atılı suçtan beraatlarına hükmetti. Mahkeme heyeti Hakan Gencer’in oy çokluğu ile beraatına karar verdi.
“SANIK SOHBET HOCAMIZDI”
Hakkında bir kısım tanık beyanına göre örgütün sözde Küçük Bölge İmamı olduğu, 3 ayrı hatta örgütsel gizli, şifreli haberleşme programı bylock kullandığı iddiaları bulunan Hüseyin Torlak’ın duruşmasında mahkeme huzurunda A.B dinlenildi. Sanık Torlak için “sohbet hocamızdı” diyen tanık A.B şöyle konuştu: “Sanık 1,5-2 yıl kadar sohbet hocalığımızı yaptı. Sohbet toplantılarında cemaate bağlı dersler, dini konular konuşulurdu. Örgüt elebaşı Fetullah Gülen’in kitapları ve Risale-i Nur da okunurdu. Örgüt elebaşının zaman zaman cdleri dinlenirdi” dedi. Mahkeme huzurunda beyanı alınan bir diğer tanık C.S.S, sanığı çok iyi tanımadığını, görev yaptığı örgüt okulunda birkaç kez gördüğünü söyledi. Tanık C.S.S bu nedenle sanığın örgütsel faaliyeti olup olmadığını bilmediğini, kendisinin birkaç kez telefonuna kurup kaldırdığı bylock listesine kimlerin ekli olduğunu hatırlayamadığından sanık hakkında bir şey söyleyemeyeceğini kaydetti.
“SAÇMA MESELELER”
İFADESİNE UYARI!
Mahkeme Başkanı sanık Hüseyin Torlak’a hakkındaki otel konaklama kaydı ve ödemenin yapıldığı örgütle müzahir şirket hakkındaki araştırma tutanağını okudu. Sanık Torlak, dosyasında yer verilen bu konuların delil olmayacağını iddia etti. Torlak, “Aynı saçma meselelerden Vali Yardımcısı Mestan adlı şahıs hakkında BM kararı var. Bu konu için süre talep ediyorum” sözleri üzerine Mahkeme Başkanı sanığı, “Kullandığınız ifadelere dikkat edin” uyarısında bulundu. Sanığın dijital materyal rapor sonuç dönüşü için duruşması Ocak ayı sonuna ertelendi. Sanık Ali İhsan Öztürk’e Bank Asya hesap hareketlerini inceleme talebi üzerine süre verildi. Duruşma Şubat ayında görülecek. Karar öncesi son sözü sorulan sanık Âdem Doğan Uyan “Takdir mahkemenindir” dedi. Mahkeme Uyan’ın beraatına hükmetti. Üzerine atılı Silahlı Terör Örgütüne Üyelik suçlamasını kabul etmeyen Yusuf Yüksel, Bank Asya’ya talimatla para yatırmadığını, Aktif Eğitim Sen’e sosyal hakların korunması amaçlı üye olduğu yönünde savunma yaptı. Sanığın Bank Asya hesap hareketlerine yönelik bilirkişi raporunun dönüşü için duruşması Şubat ayına ertelendi.
“KIRGIZİSTAN’A ÜNLÜ
ATLARI GÖRMEYE GİTTİM”
Silahlı Terör Örgütüne Üyelik suçlamasını reddeden ve örgütle hiçbir ilgisinin bulunmadığını belirten sanık Murat Lüleci, Sinanpaşa ilçesinde Dost Eller Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğinin varlığından ve bu derneğe üye olduğundan haberi olmadığını ileri sürdü. Bank Asya’daki hesabın maaş hesabı olduğunu belirten Lüleci, yurt dışı çıkış tespiti bulunan tanıklardan E.D’yi tanımadığını diğer tanık U.K ile Ayyıldız Şirketinde birlikte çalıştıkları için tanıdığını söyledi. Kırgızistan’a iş arkadaşı U.K’nın ısrarı ve ünlü olduğunu vurguladığı Kırgız atlarını görmeye gittiğini söyleyen Murat Lüleci, “Kırgızistan gezisinde kımız içtik, at çiftliğine gittik. Oraya gezmeye ve ünlü Kırgız atlarını görmeye gittim” dedi. Heyetten bir hâkim sanığa, “At yarışı mı düzenleyecektiniz, at almak için mi Kırgızistan’a gittiniz? Türkiye’de at yok muydu?” sorularını sordu. Lüleci, dünyaca ünlü Kırgız atlarını yerinde görüp gezme amaçlı Kırgızistan’a gittiğini tekrarladı. Sanığın duruşması Şubat ayına ertelendi.
“BEYANLARIN
KAYDEDİLDİĞİNİ BİLİYORUM”
Bir önceki celse etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak üzere TEM Şube Müdürlüğü’ne ifadeye gönderilen Dr. Yusuf Oflu, hür iradesiyle verdiği ifadesinin doğru olduğunu söyledi. Mahkemece hakkında örgüt üyeliğinden hüküm verilen tanık Diş Hekimi S.S duruşmaya tutuklu olduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) bağlantısı ile katıldı. Mahkeme Başkanı tanık S.S’ye sanık hakkında terör örgütü faaliyeti ile ilgili bilgisi ve görgüsü olup olmadığını sordu. Tanık S.S, “Benim nezdimde böyle bir terör örgütü olmadığı için sanık hakkında bilgim yok” dedi. Mahkeme Başkanının “Beyanlarınız kayıt altında biliyorsunuz değil mi?” hatırlatmasına tanık S.S, “Tabii ki biliyorum” cevabını verdi.
TANIK İFADESİNİ DE
REDDETTİ
Tanık S.S kendisinin 27 Mart 2018 tarihinde görülen karar duruşmasında savunma yapmak yerine, “Yargılamalar sipariş. Mahkeme komedi, trajedi. Benim size savunmam yok yarın hukuk gelince konuşacağım” ifadelerini kullanmıştı. S.S dönemin Mahkeme Başkanı tarafından, “Haddinizi bilin burası bağımsız Türk Mahkemesi. Sohbet adı altındaki yer değil” sözleriyle uyarılmıştı. S.S hakkında mahkeme 15 yıl hapis cezasına hükmetmişti. Tanık olarak dinlenilen S.S’ye Mahkeme Başkanı avukat huzurunda verip imzaladığı ifadesini hatırlattı. S.S, “Emniyet’teki ifadem kopyala yapıştır şeklinde fiziksel işkence ve aldatma yollu alındı. Bana okutulmadı, müdafii de yoktu” dedi.
“NEDEN TELKİN
YAPANDAN
BAHSETMEDİNİZ?”
Sanık Yusuf Oflu’ya heyetten bir hâkim “Neden hazine garantisi aldınız? Demek ki talimattan haberiniz vardı. Biri size Bank Asya’ya para yatır mı dedi?” sorusuna Oflu’nun, “O zaman İ.S’nin telkini olmuştu” cevabı üzerine “Sizi ekin pişmanlık hükümlerinden yararlanma talebiniz üzere TEM Şube Müdürlüğüne ifade vermeye gönderdik. Orada neden İ.S’den bahsetmediniz?” sorusu soruldu. Yusuf Oflu, “Para ile tamamen gayrimenkul alımı amaçlanmıştı. Kandırıldım, pişmanım” dedi. Oflu’nun Şubat ayında görülecek duruşmasında başka tanık beyanları değerlendirilecek. >> Burcu AYDIN’ın Haberi