FETÖ'de 4 ceza, 3 beraat, 3 tahliye

Afyonkarahisar 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün Fetullahçı Terör Örgütü, Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma suç isnadıyla haklarında kamu davası açılan 18'i tutuksuz, 1'i firari, 5'i tutuklu olmak üzere toplam 24 sanığın davaları 19 celsede görüldü.SANIKLARIN 18'İ TUTUKSUZ,1'İ FİRARİ, 5'i TUTUKLUSanıklar Faruk Kurt, Osman Özkara, Abbas Yaylalı, Ekrem Soykaç, Ayhan Balbay, Şaban [&hellip]

Afyonkarahisar 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün Fetullahçı Terör Örgütü, Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma suç isnadıyla haklarında kamu davası açılan 18’i tutuksuz, 1’i firari, 5’i tutuklu olmak üzere toplam 24 sanığın davaları 19 celsede görüldü.
SANIKLARIN 18’İ TUTUKSUZ,
1’İ FİRARİ, 5’i TUTUKLU
Sanıklar; Faruk Kurt, Osman Özkara, Abbas Yaylalı, Ekrem Soykaç, Ayhan Balbay, Şaban Koç, Harun Uysal, Bilgin Murat, Tefik İldemir, Şeyma Sarı, Yeter Erkul, Mehmet Köksu, Canan Selçuk, Ramazan Dinç, Hatice Kocakavuk, Gamze Naciye Aldemir, Canan Çarkgil, Selcen Okan tutuksuz olarak yargılanıyor. Hakkında yakalama karar olan Ülkü Balbay halen firari durumda. Ahmet Okan, Mustafa Akgün, Gülsüm Akgün, Murat Tane, Perihan Koç’un yargılaması tutuklu gerçekleştirildi.
4 CEZA, 3 BERAAT, 3 TAHLİYE
Afyonkarahisar 2. Ağır Ceza Mahkemesi; Osman Özkara, Şaban Koç ve Mehmet Köksu’nun beraatına, Harun Uysal’a 4 yıl 4 ay 15 gün, Abbas Yaylalı’ya 2 yıl 1 ay hapis cezasına hükmetti. Sanıklardan eşi ile birlikte aynı dosyada yargılanan Gülsüm Akgün adli kontrol şartıyla tahliye edildi. Etkin pişmanlık talebinde bulunarak adli kontrol şartıyla tahliye edilen Perihan Koç’un dosyasının Ankara 29. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dava ile birleştirilmesine, Selcen Okan ve eşi Ahmet Okan’a 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Ahmet Okan hükümle birlikte tahliye edildi. Çeşitli nedenlerle duruşması ertelenen ve esasa dair savunma hazırlığı için süre verilen sanıkların davaları Sanıklar; Şeyma Sarı, Yeter Erkul, Ramazan Dinç, Canan Selçuk, Murat Tane’nin duruşmaları ertelendi. Ekim ve Kasım ayı içerisinde görülecek.
“FETÖ DİYEMİYOR MUSUNUZ?”
Şuhut ilçesinde çocuğunu zor şartlarda okuttuğunu belirten sanık Faruk Kurt savunmasında; ilçede kurulan Köylere Hizmet Götürme Derneğine ihtiyaç sahibi öğrencileri yardım edebilmek amacıyla üye olduğunu, derneğin örgüt bağlantısını bilmediğini iddia etti. Hırsızlık kaygısıyla Bank Asya’ya faizsiz bankacılık hizmeti nedeniyle para yatırdığını belirten Kurt’a Mahkeme Başkanı, “2001 yılında Türkiye’de yaşanan banka krizinde millet parasını kurtarmak için banka önünde sabahladı. Dönemin Başbakanı şimdiki Cumhurbaşkanımız ve devlet yöneticilerinin uyarılarına rağmen batması muhtemel bir bankaya niye para yatırdınız? Neden kasa kiralamayı tercih etmediniz” sorusunu sordu. Savunması sırasında örgüt elebaşına “Hoca Efendi” diyen sanığa Mahkeme Başkanı, “Dilinize ‘Hoca Efendi’ lafı pelesenk olmuş. Benliğinize işlemiş, FETÖ, terörist başı diyemiyor musunuz?” vurgusu yaptı. Duruşması Ekim ayında görülecek sanık hakkında Cumhuriyet Savcısı, Bank Asya’ya para yatırması nedeniyle terör örgütüne yardım suçundan cezalandırılması yönünde mütalaa verdi.
ÖZKARA VE KOÇ BERAAT ETTİ
Mahkeme dijital materyallerinde yapılan bilirkişi incelemesi raporunda FETÖ programlarına yönelik suç teşkil edecek veri bulunmadığı belirlenen sanık Osman Özkara’nın beraatına hükmetti. İnternet aboneliğinde örgütsel gizli ve şifreli haberleşme programı bylock kullandığına dair tespit olmadığı belirtilen sanık Şaban Koç delil yetersizliği nedeniyle beraat etti. 2 yıl 1 ay hapis cezası verilen sanık Abbas Yaylalı karar duruşmasında iyi niyetinin suiistimal edildiğini bilerek ve isteyerek hiçbir şey yapmadığını dile getirdi.
“EVLENDİRME ABLASI
GÖRÜŞMEDE ISRAR ETTİ”
Avukatı bulunan ancak sağlık mazereti nedeniyle duruşmaya katılamayan sanık Ekrem Soykaç’ın duruşmasında tutuksuz T.K. tanık olarak dinlenildi. Sanık Soykaç’la S.N.A’nın ısrarıyla evlilik niyetiyle tanıştırıldığını anlatan tanık T.K., “O dönemde ‘cemaat’ evinde kalıyordum. Uşak’ta örgütün ‘ablası’ olan emniyette de ‘evlendirme ablası’ olduğunu öğrendiğim S.N.A’nın ısrarı üzerine sanıkla görüştüm. Kendisine hedeflerimin olduğunu mezuniyetten sonra sınava hazırlanıp atanmak istediğimi söyledim. Kabul etti. Durumu aileme anlattığımda evlilik için erken olduğunu söyleyip istemediler. Bana, ‘Ailene karşı zorda kalma bildiğim bir program var onu yükleyeyim oradan konuşuruz’ diyerek bylocku yükledi. Googel play storeden yüklediği bylocku normal whatsapp gibi bir mesajlaşma programı sandım” ifadelerini kullandı. Diğer celsede hazır edilecek olan sanık Soykaç’ın duruşması Ekim ayında görülecek.
BAYAN BALBAY FİRARİ
Ocak ayında görülen duruşmada adli kontrol şartıyla serbest bırakılan Ayhan Balbay, Mayıs ayında görülen duruşmada öğretmenlikten ihraç eşi Ülkü Balbay’ın el yazısı ile yazdığı mektubu mahkemeye sunarak eşinin kendisini terk ettiğini bildirmişti. Firari durumda olan sanık Ülkü Balbay hakkında yakalama kararı var. Öğretmenlik görevinden ihraç sanık Ayhan Balbay ile eşi Ülkü Balbay’ın dosyalarının tefrik (ayırma) edilerek duruşmanın Ekim ayında görülmesine karar verildi.
UYSAL’A HAPİS CEZASI
Örgütün mahrem imam yapılanmasında yer aldığı iddiasıyla yargılanan etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanma talebi bulunan öğretmenlik görevinden ihraç Harun Uysal’a mahkeme 4 yıl 4 ay 15 gün hapis cezası verdi. Etkin pişmanlık talebi doğrultusunda TEM Şube Müdürlüğü’nde hür iradesiyle verdiği ifadesini kabul etiğini belirten Uysal son sözünde, “Pişmanım, devletimin yanındayım takdir mahkemenin” dedi. Bir önceki celse adli kontrol şartıyla tahliye edilen Bilgin Murat’ın duruşması Kasım ayında görülecek.
BAYAN AKGÜN TAHLİYE OLDU
Sanık Tefik İldemir hakkında Afyonkarahisar 2. Ağır Ceza Mahkemesince verilen yetkisizlik kararının Yargıtay’ın kaldırması sonucu yargılama mahkemece yapılacak. İldemir’in Polis Akademisinde Öğretim Görevlisi olan firari Ö.A ile irtibatlı olduğu, bylock kullanıcısı olduğu, örgütten ele geçirilen dijital materyallerdeki verilere göre A4 derecesiyle FETÖ mensubu olup sadakati ve bağlılığı üst düzeyde olduğu iddiaları var. İldemir’e esasa dair savunma hazırlığı için süre verildi. Aynı dosyada yargılanan Mustafa-Gülsüm Akgün çiftinin duruşması da ertelendi. Bayan Akgün adli kontrol şartıyla tahliye edildi. Çiftin duruşması avukatın mazereti nedeniyle ertelendi.  Duruşmaya tutuklu olduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlanan Perihan Koç etkin pişmanlık talebinde bulundu. Eşinin de etkin pişmanlık talebinde bulunduğunu, bakıma muhtaç çocukları olduğu gerekçesiyle tahliyesini talep eden sanık adli kontrol şartıyla tahliye edildi. Koç’un yargılaması Ankara’da devam edecek.
KÖKSU BERAAT ETTİ
AKÜ Bolvadin MYO akademisyenken örgüt iltisakı nedeniyle görevinden ihraç olunan Mehmet Köksu, delil yetersizliği nedeniyle beraat etti. 2008 yılında açtığı Bank Asya hesabını İmam Hatip Lisesi mezunu olarak faiz hassasiyeti nedeniyle sadece müşteri olarak kullandığını aktaran Köksu, 17-25 Aralık 2013 sürecinde parasını bankadan çekerek sadece kredi kartı harcaması için 2 bin TL miktar bıraktığını, örgüt elebaşının talimatına uymadığını kaydetti. Okul Müdürü ile aralarında husumet olduğunu, mobing gördüğünü ilk fırsatta da ihraç edildiğini belirten Köksu beraatını talep etti. Mahkeme Köksu’nun beraatına hükmetti.
ÇARKGİL: RESMEN
BİZİ KULLANDILAR
Aynı dosyada yargılanan Canan Çarkgil, Hatice Kocakavuk, Gamze Naciye Aldemir’in duruşmaları Kasım ayına ertelendi. Canan Çarkgil, TEM Şube Müdürlüğü’nde hür iradesiyle ifade vererek etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanma talebinde bulundu. Çarkgil duruşmada verdiği ifadede şunları söyledi: “Emniyet ifademi tekrarlıyorum. Kimlerle ve hangi hocalarla toplantılar yapıldığını hatırladıklarım kadarıyla anlattım. Dini sohbet toplantılarının başlangıcı 2003 yılında komşumun davetiyle kabul günü havasında başlamıştı. Bu toplantılara 2011 yılına kadar katıldım. Başlangıçta dini sohbetle başlayan toplantılar derinleşince kurban, burs, himmet paralarının talebine dönüştü. Her ay F.K’ya Bahar Dayanışma ve Diyalog Derneği’nde burs parası verdim. Ben bir veya iki burs verebileceğimi söylememe rağmen kafasına göre 4-5 burs yazmış. Bu nedenle kopukluk oldu. Bizi çağıran arkadaşlarımızı otelde göremeyince eşimle biz de toplantıya katılmadık. Bank Asya’ya eşimin tasarrufu ile para yatırdım. Benim ilgim yoktur. 22 aydır tutuklu olan eşimin bu hususta tanık dinlenilmesini talep ediyorum. Yurt içi gezi olarak derneğin İstanbul gezisine katıldım. Dönemin Valisi İrfan Balkanlıoğlu’nun eşi Esma Balkanlıoğlu ile Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’ın eşi Emine Çoban bizi dernekte ziyaret ettiler. Esma hanım basını haberdar edebileceğini söyledi. Biz de memnuniyetli kabul ettik. İstanbul gezimiz ve etkinliklerimiz basında yer buldu. Mütevelli sohbet grubunda yer aldım. Senede bir veya iki kez burs ve kurban zamanı toplanırdık. Sohbetlerde de bunlar söylenir bizleri etkilemeye çalışırlardı. Dernek Başkanlığını B.Ö adlı kişi Zeynep aracılığıyla teklif etti. Eşim TSO’nun Meclis Başkanıydı. Bizi resmen kullandılar. Bizim tek amacımız Allah’ın rızasını kazanmaktı. Dayatmalar çok fazla toplantılar olunca kızlarımın nişanlarını, düğün, doğum ve kişisel rahatsızlıklarımı gerekçe göstererek bu toplantılara katılmadım.”
R.İ TANIK OLARAK DİNLENİLDİ
Gamze Naciye Aldemir savunmasında etkin pişmanlıktan yararlanmak isteyip hür iradesiyle verdiği ifadesini tekrar etti. Örgütle müzahir Bahar Dayanışma ve Diyalog Derneği üyeliğinden sözlü ve yazılı olarak istifa ettiğini belirten Aldemir’e Mahkeme Başkanı, “Dini sohbet adı verilerek meşrulaştırılmaya çalışılan toplantılarda izlenilen Fetullah Gülen videolarında örgüt elebaşı ile birlikte ağladınız mı?” diye sordu. Aldemir, kesinlikle ağlamadığını kaydetti. Sanık Hatice Kocakavuk da ruhsal çöküntüde olduğu dönemde eşinin de ağır rahatsızlığı nedeniyle manevi rahatlama amacıyla sohbet adı verilen toplantılara katıldığını söyledi. Şahsının ve eşinin rahatsızlıkları nedeniyle düzenli toplantı katılımı olmadığını aktaran Kocakavuk, 17-25 Aralık 2013 sürecinde hamile olduğu için aktif olmadığını, emniyet ifadesinde belirttiği eltisinin annesi A.T’yi bu programlarda görmemesine rağmen yanlış anlaşılma olduğunu bunu düzeltmek istediğini sözlerine ekledi. Üç sanığın duruşmasında tutuksuz tanık R.İ. dinlenildi. R.İ. sanıklarla karma mütevelli heyetinde yer alarak birkaç kez sanıklarla dini sohbetlerde bulunduğunu kaydetti. Duruşma Kasım ayı sonunda görülecek. >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme