• Haberler
  • Gündem
  • FETÖ'de 3 beraat, 2 tahliye, 6 ceza daha: 'Gülen kanmadı, kandırmadı'

FETÖ'de 3 beraat, 2 tahliye, 6 ceza daha: 'Gülen kanmadı, kandırmadı'

Fetullahçı Terör Örgütü, Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) Silahlı Terör Örgütüne Üye olma suç isnadıyla haklarında kamu davası açılan 19 sanığın davaları dün görüldü.3 BERAAT, 2 TAHLİYE, 6 CEZAAfyonkarahisar 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün görülen toplam 17 duruşmada 7'si tutuksuz, 12'si tutuklu toplam 19 sanığın yargılamaları gerçekleştirildi. Meslekten ihraç polis, örgütsel hiyerarşide üniversite öğrencisi iken 'Ev [&hellip]

Fetullahçı Terör Örgütü, Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) Silahlı Terör Örgütüne Üye olma suç isnadıyla haklarında kamu davası açılan 19 sanığın davaları dün görüldü.
3 BERAAT, 2 TAHLİYE, 6 CEZA
Afyonkarahisar 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görülen toplam 17 duruşmada 7’si tutuksuz, 12’si tutuklu toplam 19 sanığın yargılamaları gerçekleştirildi. Meslekten ihraç polis, örgütsel hiyerarşide üniversite öğrencisi iken ”Ev abiliği” “Bölge Talebe Mesullüğü” yapmış serbest meslek çalışanları, polislik ve astsubaylıktan açığa alınan, avukat, eczacı gibi meslek gruplarından sanıkların esasa dair savunmaları alındı. Sanıklardan açığa alınan polis baba Ali Ceylan’a 1 yıl 6 ay 22 gün, Jandarma Astsubay oğlu sanık Arif Ceylan’a 1 yıl 8 ay 18 gün hapis cezası verildi. Tutuksuz yargılanan sanıklar hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul etti. Polislikten ihraç olduğunu belirten sanık Fatih Koçak ile Eczacı Nerim Faydalı yargılama sonucu beraat etti. Etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanma doğrultusunda verdiği ifadesini doğrulayan ve mahkemede bu yönde beyanlarda bulunan tutuklu sanık üniversite öğrencisi Hakan Çakır hükümle birlikte tahliye edildi. Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul eden Çakır’a 1 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası verildi. Etkin pişmanlık hükümleri doğrultusunda ifade veren esnaf Mehmet Genç de hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul etti. Hükümle birlikte tahliye edilen Genç’e 1 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası verildi.  Örgüt kurumlarında öğretmenlik ve idarecilik yapan Yusuf Uçar’a 10 yıl 6 ay, Eczacı Şaban Kayaalp’e 9 yıl 4 ay 15 gün hapis cezası verildi. Kayaalp’in meslektaşı eşi Rabia Ercan Kayaalp ise beraat etti.
19 SANIKTAN 7’Sİ TUTUKSUZ YARGILANDI
Ali Ceylan, Arif Ceylan, Fatih Koçak, Nerim Faydalı, Zafer Zorlu, Rabia Ercan Kayaalp’in yargılaması tutuksuz yapıldı. Diğer sanıklar; Ömer Baştulan, Hakan Çakır, Hanefi Erdem, Murat Yıldız, Tarık Akan Yıldız, Mehmet Genç, Ali Ak, Ali Özgörenek, Ramazan Çetin, Yusuf Uçar, Şaban Kayaalp tutuklu olarak hâkim karşısına çıktı.
BABA OĞULUN CEZASI GERİ BIRAKILDI
Baba oğul aynı celsede yargılanan Ali Ceylan ile oğlu Arif Ceylan’ın hakkında mahkeme hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına hükmetti. Açığa alınan polis memuru Baba Ali Ceylan’a 1 yıl 6 ay 22 gün, görevinden açığa alınan Jandarma Astsubayı oğul Arif Ceylan’a 1 yıl 8 ay 18 gün hapis cezası verildi. Her iki sanık hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını (HAGB) kabul etti. Geçmişte “cemaat” olarak adlandırılan yapının dini içerikli sohbetlerine katıldığını anlatan Ali Ceylan’a Afyon’a 2009 yılında geldiğini kaydetti. Öğretmen olarak bildiği A.C’nin sohbet adı verilen örgütsel toplantıları yönettiğini anlatan Ali Ceylan, bu toplantıların sırayla genellikle evlerde yapıldığını, maddi durumunun yetersizliğinden himmet, burs, kurban gibi para ödemediğini dile getirerek 17-25 Aralık 2013 sürecinden sonra sohbet toplantılarına başlamadan telefonların giriş kapısında bırakıldığını söyledi. Ali Ceylan karar öncesi sorulan son sözünde, “Devletime karşı aleyhte bir şeyde bulunmadım. Suç işlemedim beraatımı istiyorum” dedi.
“YAŞANAN AHİR ZAMAN ALAMETİ
Ali Ceylan’ın oğlu Arif Ceylan, babasının üzerine kayıtlı uygun tarifeli polis telefon hattını kullandığını, Afyon Adliyesi’nin arkasında bir apartman dairesine sohbet adı verilen örgütsel toplantılara katıldıklarını kaydetti. Perşembe günleri yemek daveti ile yapılan sohbetlerin zaman içerisinde hoşuna gitmeye başladığını ifade eden Arif Ceylan, “Önce ‘cemaat’ daha sonra terör örgütüne dönüşen yapıyı o zaman herkes destekliyordu. Adliye’nin arkasındaki bir apartman dairesinde başımızda ‘Ali Abi’ diye biri olurdu. O zaman lise 4’ncü sınıftaydım. İlk başlarda Fetullah Gülen’in cdleri izlettirilirdi” diye konuştu. Mahkeme Başkanı sanığa asker olması yönünde örgütten telkin yapılıp yapılmadığını sordu. Arif Ceylan soruyu, “Git iyi olur. Oraya da iyi insanlar lazım. Solcular falan var” demişlerdi şeklinde cevaplandırdı. Telefon hattına bylock programını Manisa’ya ilk gittiğinde A.R.G’nin yüklediğini belirten Arif Ceylan, “Böyle bir şey olabileceği aklıma gelmezdi. 17-25 Aralık sürecinden sonra Fehmi Koru’nun köşesi ile yaşananların danışıklı dövüş gibi algılamıştım. Ta ki HDP’ye oy verebilirsiniz şeklindeki siyasi söylemden sonra yapının dini Saiklerden çıktığını gördüm” dedi. Arif Ceylan son sözünde, “Keşke böyle bir şey olmasaydı. Gerçeği zamanında görebilseydik. Bu Deccal, yaşananlar ahir zaman alameti” dedi.
ZORLU: ÖRGÜTLE İLGİM YOK
Samsun’dan yetkisizlik kararıyla dosyası Afyonkarahisar 2. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilen Beden Eğitimi Öğretmeni Zafer Zorlu’nun duruşması Mayıs ayında görülecek. Maddi imkânları kısıtlı çiftçi çocuğu olduğunu, örgütle alakası olmadığını aktaran Zorlu, “Ben 2017 yılının Haziran ayında mezun oldum. Afyon’a 4 yıl önce geldim. Yapının evlerinde kaldım. Maddi durumum kötüydü, anlaşamadık. Daha sonra Ensar Vakfına gittik. Destek olmadılar. Tekrar bunların evine dönmek zorunda kaldım. Birinci sınıfta ‘Ömer Abi’ diye biri sorumlumuzdu. Sonraki sorumlu B.M idi. Evlerde 3 ya da 4 kişi kalırdık. Arada eve misafirler gelirdi. Bylocku B.M yükledi diye düşünüyorum. Çünkü telefonumu sürekli alır internetimden de yararlanırdı. Ben kesinlikle bylock kullanmadım. Bunlar hayatımı yaktılar. Ensar Vakfı’ndan da bilerek çıktım” dedi.
BAYAN AKALIN’IN DURUŞMASI NİSAN’DA
Noterlik görevinde iken açığa alındığını söyleyen sanık Hatice Akalın’ın duruşması Nisan ayı içerisinde görülecek. Hatırlanacağı üzere Bayan Akalın’ın Avukat eşi Mehmet Akalın da silahlı terör örgütüne üye olma suç isnadıyla tutuklu olarak yargılanıyor. Bayan Akalın hakkındaki iddialar okunduğu sırada kaşını kaldırması üzerine Mahkeme Başkanı tarafından uyarıldı. Mahkeme Başkanı, “Şaşırmaya hacet yok, kaşınızı kaldırmayın” dedi. 24 yıl Afyonkarahisar Barosuna kayıtlı olarak avukatlık yaptığını. Daha sonra Noter olarak atandığını belirten Hatice Akalın, hiçbir terör faaliyetinde bulunmadığını aktardı. Hesabındaki parayı altın hesabına çevirdiğini belirten Bayan Akalın, “Bank Asya’ya talimatla para yatırmadım. Cari hesaptaki paranın katılım hesabına dönüşü banka içi işlemdir. Umut Hukukçular Derneğine üyeyim. Ama aktif faaliyetim yoktur” sözleriyle savunma yaptı.
AVUKATLAR
TANIKLIK YAPTI
Örgütle müzahir dernek olduğu gerekçesiyle kapatılan derneklerden olan Umut Hukukçular Derneği’nde “bayanlara özel grup” olduğunu hatırlatan Mahkeme Başkanına sanık Hatice Akalın, “Bizim hukuk büromuzda stajyer bayan avukatlarımız vardı. Bazen Cuma günleri yemekli olarak görüşürdük” dedi. Mahkeme Başkanı Bayan Akalın’a “Sözünü ettiğiniz bayanlara örgüte adam kazandırmak amacıyla bir başka bayanla tanıştırdığınız da iddialar arasında. Gökçen hanım kimdir?” sorusunu sordu. Gökçen isimli şahsın mermer işinde çalıştığını, hemen herkesin konuştuğu türden dini konular üzerine görüşmelerde sohbet edildiğini belirten Hatice Akalın, kimsenin kimseye akıl vermediğini ileri sürdü. Başörtülü olduğu için aktif anlamda avukatlık yapmadığını ancak büroda icra işlemleriyle uğraştığını dile getiren Hatice Akalın, “Meslektaşlarımızla insani olarak görüşür çeşitli vesilelerle ziyaretlerde bulunurduk. Örgütsel sohbet toplantısına katılmadık” diye konuştu. Bu celsede tutuksuz tanıklar Av. M.F, Av. M.İ ve H.K dinlenildi. Tanık M.F sanık Akalın’ın dernek üyesi olduğunu, diğer tanık M.İ bayan avukatlar arasında kabul günü gibi bir günde mesleğini evinden yürüttüğü şeklinde kendisini tanıtan Gökçen isimli hanımın Kur’an ve Yasin okuduğunu anlattı. Tanık M.İ söz konusu toplantıları sanık Hatice Akalın’ın Noter olmadan önce organize ettiğini sözlerine ekledi. H.K, Gökçen isimli hanımla kendisini Hatice Akalın’ın tanıştırdığını ifade etti. Tanık. H.K ciltli ve kaplı bir kitaptan Gökçen isimli şahsın okumalar yaptığını sözlerine ekledi. Bayan Akalın, Makedonya gezisine tanık olarak dinlenilen Av. M.F’nin eşine eşlik etmek için gittiğini bu gezinin tamamen turistik bir seyahat olduğunu dile getirdi. İddia makamı Hatice Akalın hakkında savunmasının adalete yardımcı olmaktan uzak olduğu dikkate alınarak alt sınırdan uzaklaşılarak ceza verilmesi yönünde görüş bildirdi.
KOÇAK BERAAT ETTİ
Polislik mesleğinden ihraç edildiğini söyleyen Fatih Koçak dün görülen karar celsesinde beraat etti. Bank Asya’ya talimatla para yatırmadığını, kar payını cazip bulduğu için tercih ettiğini aktaran Koçak, altın hesabında değerlendirdiği tasarruflarının bilgisi dışında 91 günlük katılım hesabında şüpheli bankacılık işlemleri kapsamında değerlendirildiği yönünde savunma yaptı.
BAYAN FAYDALI BERAAT ETTİ
Eczacı Nerim Faydalı’nın hakkında mahkemeden beraat kararı çıktı. Eşinin Av. M.F’nin psikolojik baskısı ve evde baş gösteren huzursuzluk sonucu başka bir bankada olan parasını Bank Asya’ya bilgisi ancak rızası dışında yatırdığını anlatan Bayan Faydalı’nın duruşmasında eşi tanık olarak dinlendi. Eşi hakkında yemin ederek tanıklık yapan Av. M.F, eşinin beyanlarını doğruladı. Örgütle mücadele ettiğini söyleyen Bayan Faydalı, bu noktada eşine saygı gösterdiğini, eşinin de Bank Asya hariç kendisine saygı gösterdiğini belirtti. Mahkeme Başkanının örgüt elebaşının Bank Asya talimatının peyder pey verildiğine dikkat çekmesi üzerine tanık M.F örgütün herşeyi herkese söylemediği tahmini olduğunu belirtti. Mahkeme Başkanı tanık M.F’ye “Biz de puzzelı oturtmaya çalışıyoruz” dedi. Tanık M.F, talimatı örgütün avukat yapılanmasında Telekom’da çalışan sohbet imamı Hasan Zeki Kızılgöl’ün verdiğini belirtti. Bayan Faydalı karar öncesi sorulan son sözünde, “Bu örgüte hiçbir zaman sempati duymadım. Eşimin yüzenden 19 yıldır icra ettiğim çok sevdiğim eczacılık mesleğimi kaybetme tehlikesiyle karşı karşıyayım. Ceza almak istemiyorum” dedi.
TARIK AKAN YILDIZ İDDİALARI REDDETTİ
Tutukluluk durumu devam eden hakkında “Cihat” kod adıyla örgüt hiyerarşisinde Bölge Talebe Mesulü olduğu iddiası bulunan Tarık Akan Yıldız, bu iddiaları kabul etmedi. Tarık Akan Yıldız, ilk bağlanma tarihi 6 Ekim 2015, son bağlanma tarihi 21 Şubat 2016 Afyon merkez tespitli örgütsel şifreli gizli haberleşme programı bylock kullanıcılığını da reddetti. Terörün yoğun olarak yaşandığı bir yerden geldiğini, terör örgütü üyeliği suçlamasının şahsı ve ailesi için ağır bir durum olduğunu dile getiren Yıldız’ın duruşması Mayıs ayında görülecek. Bu celsede tanıklığına başvurulan M.G sanığı tanımadığını fotoğraf teşhisinde ismini belirttiği kişinin sanık olmadığını söyledi. Bir diğer tanık A.T SEGBİS bağlantısı sağlanamadığından diğer celse dinlenecek.
ÇAKIR’A 1 YIL 10 AY 15 GÜN CEZA
Tutuklanmadan önce röprezantlık yaptığı öğrenilen Ömer Baştulan rahatsızlığı nedeniyle hazırlamadığı için esasa dair savunma süresi talep etti. Sanığın duruşması Mayıs ayına ertelendi. Tanık M. Y sanığı dershaneden tanıdığını dile getirdi. Bylocku “Ömer Seven” kod adlı Ebubekir Şafak Baş’ın hattına yüklediğini anlatan üniversite öğrencisi Hakan Çakır etkin pişmanlık talebi doğrultusunda TEM Şube’de özgür iradesiyle verdiği ifadesini duruşmasında da tekrarladı. İsmail Biçer’in örgütte Büyük Bölge İmamlığı yaptığını aktaran Çakır, kendisine “ev abiliği” görevi verildiğini, toplantılara katılamayacağını söyleyince bylock programıyla iletişime geçeceklerinin bildirildiğini anlattı. Büyük Bölge İmamı İsmail Biçer’in kendisine “Sana Halid kod adını verelim. Halid Bin Velid gibi” dediğini “Levent” kod adlı örgüt imamlarından Sefa Öztürk ile maddi alacağı nedeniyle tartıştıklarını dile getirdi. Bu işe dini duygularla girdiğini ve pişman olduğunu söyleyen Çakır’a 1 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası verildi. Hükümle birlikte tahliye edilen sanık hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını da kabul etti.
YILDIZ’A SAVUNMA SÜRESİ VERİLDİ
Duruşmaya tutuklu olduğu Söke Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemiyle (SEGBİS) bağlanan AKÜ’de Matematik Bölümü öğrencisi olduğunu söyleyen Murat Yıldız’a esasa dair savunma hazırlığı için süre verildi. Yine SEGBİS bağlantısıyla bu celse de tanıklık yapan İsmet Şekerci, örgütte Bölge Talebe Mesulü olduğunu, sanığın da belli bir süre aynı görevi yürüttüğünü, bylock kullanıcısı olup olmadığını bilmediğini anlattı. Yıldız’ın duruşması Mayıs ayında görülecek.
“ŞİFRENİN
PLAKA OLUŞU
TESADÜF OLABİLİR”
Öğretmenlik görevinden KHK ile ihraç edilen Kerim Kızılarslan, bylock kullanmadığını, kendisine okunan içerikleri bilmediğini şifre olarak araç plakasının kullanılmasının tesadüf olabileceğini iddia eden sanık hakkında ki tüm suçlamaları reddetti. Kızılarslan hiçbir terör örgütüne üye olmadığını söyledi. Sanığın duruşması Nisan ayında görülecek. Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nde Araştırma Görevlisi iken tutuklanan Hanefi Erdem esasa dair savunma hazırlığı için süre talep etti. Tutuklu tanık İzzet Büyüközer Emniyet’teki ifadesinin doğru olmadığını söyledi. Sanığın kızı olduğu öğrenilen Aliye Nur Erdem babası hakkında şahitlik yapmama hakkını kullandı. Tanık Erdem, sanık Hanefi Erdem’in öz babası olduğuna dair yemin ederek duruşma salonundan ayrıldı.
“ÖRGÜTÜN ATMLİĞİNİ YAPMADIM”
Etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanma talebi doğrultusunda ifade veren esnaf Mehmet Genç, TEM Şube’de özgür iradesiyle verdiği ifadesini duruşmada tekrarladı. Bylock programında mesajlaşması bulunmadığını belirten Genç, 7 yıl örgüt kurumlarında bilgi işlem, kayıt-kabul birimlerinde çalıştığını, örgütün Arama Tarama Mesulü (ATM) olmadığını gmail görünümlü ücretsiz mesajlaşma programı olarak bildiği bylockla İsmail Barut sayesinde tanıştığını belirten Genç, “İsmail Barut Maliye’de çalışırdı. Muhasebecilerin Sohbet Sorumlusuydu. Yusuf Öksüz ile Eyüp Şahin’e talepleri doğrultusunda bluetooth aracılığıyla bylock program dosyasını ben gönderdim” diye konuştu. Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul eden ve hükümle birlikte tahliye edilen Genç’e 1 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası verildi. Sanık Ali Ak’ın avukatının mazeret dilekçesi vermesi nedeniyle duruşma Mart ayına ertelendi. Ak’ın tutukluluk hali devam ediyor. Tutukluluk hali devam eden sanık Ali Özgörenek’in duruşması Nisan ayında görülecek. Özel okulda öğretmenlik yaptığı öğrenilen sanık Ramazan Çetin’in duruşması da sanığın savunma hazırlığı talebi doğrultusunda Mart ayı içerisinde görülecek.
“TERÖR ÖRGÜTÜ OLARAK
KABUL ETMİYORUM”
Örgütle müzahir okulda öğretmenlik ve idarecilik yapan sanık Yusuf Uçar’a 10 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Sanığın ayrı yaşadığı öğrenilen eşi G.U. da SEGBİS bağlantısı ile tanıklık yaptı. Bylock kullanıcısı olmadığını, soruşturma aşamasında Emniyet’te baskı ve şiddet altında ifade verdiğini iddia eden Uçar, “Bank Asya’ya talimatla para yatırmadım. Çocuğumu görev yaptığım okula gönderdim. Hakkımdaki suçlama ve iddialar mesnetsizdir. Kabul etmiyorum. FETÖ ben hapse girmeden önce Yargıtay tarafından onaylanmış bir terör örgütü değildi. Ben de terör örgütü olarak kabul etmiyorum. Facebook paylaşımları da suç değil” sözleri üzerine Mahkeme Başkanı, “Sizin dünyanızda örgüt olmayabilir ama yargı kararlarıyla bir terör örgütüdür. Fetullah Gülen de terörist başıdır” dedi.
“GÜLEN’İ DİNİ DİLER
OLARAK GÖRÜYORUM”
Mahkeme heyeti üyesi bir hâkim sanık Yusuf Uçar’a, “Bu darbeyi kim yaptı? Fetullah Gülen size ne ifade eder?” sorularını sordu. “Darbeyi yapanlar bilir. Fetullah Gülen’i kimse tarafından kandırılmayan, kimseyi de kandırmayan dini bir lider olarak görüyorum” dedi. Sanığın 2015 yılı Eylül ayından itibaren ayrı yaşadığı eşi G.U tanık olarak dinlendi. Eşi ile 1996 yılında görücü usulü ile evlendiklerin, eşinin örgüt bağı ve sorumsuzluğu nedeniyle kötü bir evlilik geçirdiğini aktaran Bayan Uyar, eşinin hayatının yalan üzerine kurulduğunu söyledi. Bayan Uyar, vatandaşlık görevini yerine getirmek için Emniyet’e oğlu ile giderek ifade verdiklerini sözlerine ekledi. Ayın suçtan tutuklu tanık Gökhan Carfi sanık hakkında Emniyet’te verdiği ifadesini reddetti. Son sözünde silahlı terör örgütüne üye olmadığını söyleyen Yusuf Uçar’a 10 yıl 6 ay hapis cezası verildi.
ECZACI ÇİFTTEN BAYAN
KAYAALP BERAAT ETTİ
Karar celsesinde Eczacı Şaban Kayaalp’e 9 yıl 4 ay 15 gün hapis cezası verildi. Kayaalp’in meslektaşı eşi Rabia Ercan Kayaalp ise beraat etti. Bayan Kayaalp son sözünde beraatını talep ederken, Şaban Kayaalp, eşinin beraatını kutlamak için tahliyesini talep etti.
>> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme