FETÖ'de 21 ceza, 2 tahliye

FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma, Silahlı Terör Örgütü Kurma veya Yönetme suç isnadıyla dün yapılan yargılamalarda 26 sanıktan 22'si tutuklu, dördü tutuksuz olarak yargılandı. Mahkemeden 21 sanığa ceza çıkarken, iki tutuklu sanık hükümle birlikte tahliye edildi. Beş sanığın duruşmaları ileri bir tarihte görülecek.'TERÖR ÖRGÜTÜ ÜYESİ DEĞİLİZ'9 yıl hapis cezası alan ve tutuklu olarak yargılanan [&hellip]

FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma, Silahlı Terör Örgütü Kurma veya Yönetme suç isnadıyla dün yapılan yargılamalarda 26 sanıktan 22’si tutuklu, dördü tutuksuz olarak yargılandı. Mahkemeden 21 sanığa ceza çıkarken, iki tutuklu sanık hükümle birlikte tahliye edildi. Beş sanığın duruşmaları ileri bir tarihte görülecek.
“TERÖR ÖRGÜTÜ ÜYESİ DEĞİLİZ”
9 yıl hapis cezası alan ve tutuklu olarak yargılanan İmdat Şimşek son sözünde herhangi bir terör örgütüne üye olmadığını kaydetti. Hakkında delil ve tanık bulunmadan suçlandığını ileri süren Şimşek, örgütün kriptolu haberleşme sistemi bylock kullanıcısı olmadığını bunun tespit edilmesi gerektiğini söyledi. İmdat Şimşek, herhangi bir terör örgütüne üye olmadığını belirterek babasının köyde korucu gazi olduğunu, suçsuz olduğunu sözlerine ekledi. Tutuklu yargılanan sanık Recep Kara Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya bağlandı. Kara, uzun yıllar ailesiyle ve mensubu olduğu aşiretle birlikte terör mağduru olduğunu, kesinlikle terörist olmadığını kaydetti. Kara’ya 9 yıl 9 ay hapis cezası verildi.
EŞİNİN DURUMU ARAŞTIRILACAK
Tutuksuz yargılanan ve duruşması ileri bir tarihe ertelenen Hülya Yavaş’ın kullandığı telefonun eşi Ramazan Yavaş ve başka şahıslar tarafından çeşitli zamanlarda kullanıldığı, telefonda örgütün gizli haberleşme programı bylock tespiti yapıldığı bildirildi. Yavaş, durumdan haberdar olmadığını ve bylock programı kullanmadığını kaydetti. Cumhuriyet Savcısı Sanık Yavaş’ın eşinin silahlı terör örgütü üyeliği olup olmadığının araştırılması gerektiğini belirtti. Duruşması ertelenen Hülya Yavaş’ın eşi Ramazan Yavaş hakkında FETÖ kapsamında bir soruşturma olup olmadığı da araştırılacak.
BYLOCK İÇERİĞİ ARAŞTIRILIYOR
Tutuklu yargılanan ve 8 yıl 3 ay hapis cezası alan Zekeriya Bora, son sözünde Adana’da bulunan eşinin ev hanımı olduğunu, maddi –manevi sıkıntı içerisinde bulunması nedeniyle tahliyesini talep etti. Tutuksuz yargılanan Erkan Özkara’nın duruşması ileri bir tarihe ertelendi. Bu dosya için Emniyet Müdürlüğü’ne müzekkere gönderilip bylock içeriği sorulacak. Tutuklu yargılanan Hayriye Gümüşsoy’a 8 yıl, 3 ay hapis cezası verildi. Evlendiğinde işsiz olduğunu daha sonra örgütle müzahir olan yurtta 8 ay çalıştığını belirten Gümüşsoy, “O zaman yurdun terör örgütü ile bağlantısı olduğunu bilmiyordum. Darbeden önce buradan ayrıldım. 2016 yılının Mayıs ayında Bank Asya’da 500 liralık Kredi Kartını kapattım. Bylock kullandığım iddiasını ret ediyorum. Tahliyemi talep ediyorum” dedi.
“BİLSEM SELAM
DAHİ VERMEZDİM”
Tutuklu yargılanan sanık Davut Bozdoğan’a 9 yıl hapis cezası verildi. Bozdoğan kendisine sorulan son sözünde, “Bana yöneltilen hiçbir suçlamayı kabul etmiyorum. Önceki savunmalarımı tekrarlıyorum. Üç çocuğum var, 11 aydır tutukluyum” ifadelerini kullandı. Tutuklu sanık Yasin Çavdar’a 6 yıl, 3 ay hapis cezası verildi. Bildiklerini samimi biçimde anlattığını, tanık beyanlarının anlatımlarını doğruladığını söyleyen Çavdar, “Bank Asya’da hesabım yok. Örgüte bağlı okullarda çocuk okutmadım. Sadece 2013 yılından önce sohbetlere katılmıştım. Başka temasım olmadı. 2013 yılından sonra da yapı ile hiçbir temasım olmadı. Devletime ve vatanıma karşı en ufak bir suç işlemedim. Milliyetçi bir insanım. Ne olduklarını bilsem selam dahi vermezdim” diye konuştu.
CD’Yİ BİLİRKİŞİ İNCELEYECEK
Tutuklu yargılanan Mustafa Kınık’a 9 yıl hapis cezası verildi. Karar öncesi son sözü sorulan Kınık, hakkındaki terör örgütü üyeliği iddiasını kabul etmediğini dile getirdi. Tutuksuz olarak yargılanan Erkan Mercimek’in duruşmasında B. E tanık olarak dinlendi. Mahkeme Başkanı Tank B.E’ye soruşturma aşamasında Sanık Mercimek hakkında örgüt elebaşı Fetullah Gülen’i övdüğü yönündeki beyanını sordu. Tanık B.E, sanık Erkan Mercimek’in bir öğle yemeği sırasında örgütle bağlantılı okul ve yurtları anlattığını dile getirdi. Mercimek’in dosyası için bilirkişiye gönderilen CD incelenecek. Duruşma ileri bir tarihe ertelendi.  
NEMLİ AİLESİNE İKİ CEZA
Tutuklu Sanık Nurettin Nemli’ye 8 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Tutuklu yargılanan Timuçin Nemli’ye ise 9 yıl hapis cezası verildi. Yargılaması tutuklu olarak devam eden Birol Konuk’a dünkü karar duruşmasında 8 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Konuk karar öncesi son sözünde, “Bilerek ve isteyerek FETÖ ile bir araya gelmedim. Bu şekilde yargılanmaktan utanç duyuyorum. Ben hain değilim. Hakkımdaki iddiaları kabul etmiyorum, suçsuzum” şeklinde konuştu.
ÇİLDİR’LERE BİR TAHLİYE
Tutuklu Sanık Hilmi Topal’a karar duruşmasında 9 yıl ceza çıktı. Topal, “Örgütün içinde bilerek ve isteyerek bulunmadım. 2008 yılında bir hisse almıştım. Hissenin terör örgütüne ait olduğunu o zaman bilemezdim. 17-25 Aralık 2013 tarihinden sonra hisseyi devredemedim üzerimde kaldı. Hem param gitti hem de terör örgütü üyesi olmakla suçlandım. Örgüte bağlı hiçbir etkinliğim olmadı. Karar mahkeme heyetinin” dedi. Tutuklu yargılanan Eyüp Çildir, 8 yıl, 3 ay hapis cezası aldı. Eyüp Çildir son sözünde, “Bu şerefsizleri lanetliyorum. Silahlı terör örgütü üyesi olarak adımın geçmesinden rahatsızım. Bir camii, bir okul yaptırdım. Bunları kendi imkânımla eşimle olan birikimlerimizle yaptırdık” dedi. Eyüp Çildir’in oğlu olan tutuklu sanık Sami Çildir’e 6 yıl, 3 ay ceza verildi. Sami Çildir’in hükümle birlikte tahliyesine karar verildi. Sami Çildir son sözü sorulduğunda, “Terör örgütü üyesi değilim. Sekiz banka ile çalıştım. Bunların arasında örgütle bağlantılı Bank Asya yoktu. Örgütün şifreli haberleşme programı bylock kullanmadım. Eğer vatanıma, milletime en ufak bir kötülük yaptıysam pişmanım. Benim ocağıma ateş düştü. Onların ocağına da ateş düşsün” dedi.
“FETÖ MAĞDUR ETTİ”
Duruşmaya SEGBİS ile bağlanan tutuklu sanık Doğan Kılıç’a 9 yıl hapis cezası verildi. Kılıç, FETÖ’yü lanetlendiğini, örgüt bağlantısı olmadığını söyledi. Askerlik görevini yaptığı sırada kaçmadan kendisinin teslim olduğunu ifade eden Kılıç, kendisinin de FETÖ mağduru olduğunu, aylardır tutuklu bulunduğu cezaevinde beden ve ruh sağlığını korumaya çalıştığını kaydetti. Tutuklu yargılanan sanık Murat Ayrancı’ya 8 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Ayrancı, masum olduğuna inandığını, bir yıldır tutuklu olduğunu, işyerinin kapandığını, bakmakla yükümlü bulunduğu bir ailesi olduğunu dile getirdi.
“İNTERNET ÇOKLU KULLANILDI”
Tutuksuz yargılanan Şaban Koç’un duruşmasında Kırklareli’nden SEGBİS ile bağlanarak tanıklık yapan Jandarma Kıdemli Başçavuş S.K tanık olarak dinlendi. Doğu görevi sırasında aldığı internetten çok sayıda kişinin faydalandığını belirten Koç, bylock programını kullanmadığını söyledi. Tanık J. K. Başçavuş S. K, “İnterneti şahsen kullanabilir. Ama emri altında ki erlere kullandırmak için üstünden izin alması gerekir. Ancak rütbeliler internet bağlantısını ortak kullandı” dedi. Sanık Koç, doğudaki görevinde geçici görevle bulunduğu yere gelen kişilere de internet hattını kullandırdığını belirtti. Tanık S.K, Sanık Koç’un bu ifadesini doğruladı. Sanık Şaban Koç’un örgütle bir bağlantısını duymadığını, görmediğini belirten Tanık S.K, bir yıl süre ile çalıştığı sanık Koç’un bu süreçte görevini layıkıyla yaptığını sözlerine ekledi. Koç’un duruşması ileri bir tarihte görülecek.
“İLÇE ABİSİ DEĞİLİM
BYLOCK İNDİRMEDİM”
Tutuklu Sanık Salih Bulut’a 11 yıl, 3 ay hapis cezası verildi. Emirdağ ilçesinde örgütle müzahir bir dershanede 2009’da kâtiplik yaptığı belirtildi. Örgütün “İlçe Abiliği” ve gizli haberleşme programı bylock kullandığı iddialarını ret eden Bulut, “Bylock programını indirmedim. İnternetimi paylaşan bir kişiydim. Evime gelen misafirler birileri kullanmış olabilir. 44 yaşındayım, Emirdağ’da 2 yıl kaldım. Kimseden ne talimat aldım ne de talimat verdim. Cumhurbaşkanımızın ‘Çocuklarınızı bu okullardan alın’ talimatı doğrultusunda çocuğumu başka okula verdim” dedi.
EŞLER CEZA ALDI
Tutuklu yargılanan Ramazan Gümüşsoy’a 9 yıl, 3 ay hapis cezası verildi. Gümüşsoy’un dün sabah duruşması görülen ve tutuklu yargılanan eşi Hayriye Gümüşsoy’a da 8 yıl, 3 ay hapis cezası verildi. Ramazan Gümüşsoy karar öncesi sorulan son sözünde, “Bilerek ve bilmeyerek hiçbir terör örgütünün üyesi olmadım, olmam da. Tahliyemi talep ediyorum” dedi.
BATTAL HÜKÜMLE
BİRLİKTE TAHLİYE EDİLDİ
Tutuklu yargılanan ve 6 yıl, 3 ay hapis cezası verilen Abdullah Battal’ın hükümle birlikte tahliyesine karar verildi. Emirdağ ilçesinde öğretmenlik yaptığı öğrenilen Battal’ın avukatı “hoca” sıfatının öğretmenlik mesleğinden geldiğini sanığın “cemaat hocası” olmadığını ileri sürdü. Sanık Battal son sözünde, “Ben masumum. 2 Temmuz 2016 tarihinde polis beni gözaltına almak için aradığında Ankara’da idim. Hemen gelip kendim teslim oldum. Bank Asya’da Bireysel Emeklilik hesabı açtırmıştım. Buradaki parayı çekip kendime ev aldım. Sohbet yaptıracak kapasitem yok. Sohbet hocalığı yapmadım” diye konuştu.
“DEVLET YAPIYI ÇÖZEMEDİ,
BEN Mİ ÇÖZECEĞİM?”
Tutuklu yargılanan Ahmet Beğendi’ye 8 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Beğendi son sözünde mahkemenin adaletine güvendiğini kaydetti. Tutuklu Sanık Yüksel Peker’e 9 yıl, 6 ay hapis cezası verildi. Peker karar öncesi son sözünde, “Hakkımdaki suçlamaları kabul etmiyorum. Devlet bu yapıyı çözememişken sokaktaki adam olan Yüksel Peker olarak yapıyı ben mi çözeceğim? Beraatımı, tahliyemi aksi düşünülürse ev hapsi talep ediyorum” şeklinde konuştu.
“ÖRGÜTÜN EMİRDAĞ İMAMI DEĞİLİM”
Tutuklu yargılanan sanık Halil Gül’ün duruşması ileri bir tarihte görülecek. Gül’ün duruşmasında, Etkin Pişmanlık Hükümlerinden yararlanan, örgütün AKÜ İmamı olan “Asım” kod adlı Serkan Erol SEGBİS’le bağlanarak tanıklık yaptı. Sanık Gül’ün Emirdağ ilçesinde kapatılan eczanesinde sigortalı çalışan olarak gösterildiğini belirten Erol, eczanede hiç çalışmadığını kaydetti. Önceki celsede heyecandan Tanık Serkan Erol’u tanıdığını söylediğini ifade eden aslında Erol’u tanımadığını iddia eden Sanık Halil Gül, “Geçen celse heyecanlıydım. Serkan Erol’u tanıdığımı söyledim. Ama aslında onu tanımıyorum. Ben onu sigortalatmadım. Mali Müşavirlik firması yapmış. Ben de suiistimal edildim. Örgütün Emirdağ İlçe İmamı olduğum iddiasını kabul etmiyorum. Ben eczacıyım, esnafım. FETÖ samimi, temiz dini duygularımı kullandı. Bu durumu 17-25 Aralık 2013’de ailecek fark ettik. Hepimiz tepki verdik. Çok pişmanım. 17 yıllık birikimim gitti eczanem kapandı. Bylock programını kullanmadım. Kimseden talimat almadım, kimseye talimat vermedim. Tahliyemi talep ediyorum” dedi. >> Burcu Aydın’ın haberi.

Bakmadan Geçme