• Haberler
  • Gündem
  • FETÖ'de 2 ceza, 2 tahliye, 1 tutuklama, 1 yetkisizlik daha: FETÖ'nün Milli Eğitim yapılanması mercek altında

FETÖ'de 2 ceza, 2 tahliye, 1 tutuklama, 1 yetkisizlik daha: FETÖ'nün Milli Eğitim yapılanması mercek altında

Fethullahçı Terör Örgütü, Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma suç isnadıyla haklarında kamu davası açılan 2'si tutuksuz, 16'sı tutuklu, toplam 18 sanığın davası gün boyu sürdü.2 CEZA, 2 TAHLİYE,1 TUTUKLAMA, 1 YETKİSİZLİKSanıklar Serhat Çöklü, Gökhan Carfi, Ali Büyüksenirli, Aziz Basmacı, İbrahim Halil Üles, Abdülkadir Tontuş, Zeyid Atılgan, Veli Kuru, Tefik İldemir, Ömer [&hellip]

Fethullahçı Terör Örgütü, Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma suç isnadıyla haklarında kamu davası açılan 2’si tutuksuz, 16’sı tutuklu, toplam 18 sanığın davası gün boyu sürdü.
2 CEZA, 2 TAHLİYE,
1 TUTUKLAMA, 1 YETKİSİZLİK
Sanıklar; Serhat Çöklü, Gökhan Carfi, Ali Büyüksenirli, Aziz Basmacı, İbrahim Halil Üles, Abdülkadir Tontuş, Zeyid Atılgan, Veli Kuru, Tefik İldemir, Ömer Mutlu, Suat Çelik, Oktay Cünedioğlu tutuklu olarak yargılandı. Yine tutuklu olarak hâkim karşısına çıkan Hazine Demir Dalgıç ile eşi Doğan Dalgıç aynı dosyada ve celsede yargılanıyor. Diğer sanıklar Veysel Bay ve Ergün Saydam’ın yargılamaları tutuksuz olarak gerçekleşirken, Saydam duruşma bitiminde tutuklanarak cezaevine gönderildi. Dünkü yargılamalardan etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanan Veysel Bay, 1 yıl 10 ay 15 gün ceza aldı. Sanık hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul etti. Tutuklu sanık Mehmet Tetik’e 3 yıl 5 ay 7 gün hapis cezası verildi. Tetik hükümle birlikte tahliye edildi. Duruşmaya tutuklu olduğu Kahramanmaraş’tan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemiyle (SEGBİS) avukatı ile birlikte bağlanan Abdullah Tontuş adli kontrol şartıyla tahliye edildi. Afyonkarahisar TEM Şube’de detaylı ifade verecek olan Tontuş ve avukatı gelecek celse huzurda hazır olacak. Mahkemeden Tefik İldemir’in dosyasına yetkisizlik kararı çıkarken sanık Ankara Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanacak. Haklarında karar verilmeyen sanıkların duruşmaları Aralık, Ocak ve Şubat ayı içerisinde görülecek.
SANIĞA SADECE İDDİANAME GÖNDERİLİR!
Üniversite öğrencisi olduğunu belirten tutuklu sanık Serhat Çöklü; örgütün Bölge Talebe Mesulü olduğu, örgütün finansal kuruluşu Bank Asya’ya hesap açtırıp işlem yaptırdığı, gizli ve şifreli haberleşme programı bylock kullanıcısı olduğu, örgütün medya ayağındaki Zaman Gazetesi eski yöneticilerinin gözaltına alınma sürecinde Adliye önündeki eyleme katıldığı iddialarıyla yargılanıyor. İddianamesinin kendisine 20 gün önce ulaştığını belirten Çöklü savunma hazırlığı için süre talep etti. Ayrıca dosya talebinde de bulunan Çöklü’ye Mahkeme Başkanı, “20 gün savunma hazırlığı için yeterli bir süredir. Biz mahkeme olarak sanıklara sadece iddianame gönderiyoruz. İstenilen belge ve dosyalar avukat ya da bir aile ferdi aracığıyla istenebilir” dedi. Tutukluluk hali devam eden sanığa esasa dair savunma yapması için talep ettiği süre verildi. Duruşma Ocak ayı içerisinde görülecek.
ÖN YADA YAN SAVUNMA YOK!
Tutuklu sanık öğretmen Gökhan Carfi’nin hakkında; Örgütün Bölge Talebe Mesullüğü görevini yürüttüğü, örgüt elebaşı talimatıyla Bank Asya’ya para yatırdığı, örgütle müzahir şirketlerde SGK kaydı bulunduğu, ‘Enes’ kod adını kullandığı, üç ayrı telefon hattında şifreli, gizli örgütsel haberleşme programlarından bylock kullandığı iddiaları var. Carfi, ön savunma yapmak istediğini söyleyerek savunma için süre talep etti. Savunma usulünde ön yada arka savunma kavramına yer olmadığını söyleyen Mahkeme Başkanı, “Savunmanın önü, arkası, yanı yoktur. Ya savunma yapılır, ya da savunma yapmak için süre alınır. Usulde ön, yan savunma diye bir şey yok. Savunma yapmama, sessiz kalma hakkınız da var” dedi. 4 Ekim 2016 tarihinde tutuklandığını gözaltına alınma ve tutuklanma sürecindeki ifadesini kabul etmediğini belirten Carfi, etkin pişmanlık talebinde bulundurulduğunu, ifadesinin de imzalattırıldığını iddia etti.
“AFYON’DA YAKLAŞIK 18 EV VARDI”
Eğitim hayatı boyunca çok sayıda kişi ile çalıştığını, Necip Fazıl Kısakürek Gençlik Merkezi’nde çalışmak için Belediye’ye başvurduğunu belirten Gökhan Carfi, 1,5 yıl kadar da Çağan Gençlik Merkezi’nde çalıştığını söyledi. Duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemiyle (SEGBİS) bağlanan Yusuf Pirmit tanık olarak dinlendi. Emniyet’te verdiği ifadesini doğrulayan Pirmit, “Emniyet’te ne söylediysem doğruluyorum. Afyon’da 17 veya 18 ev vardı. Bu evlerde sanık lise ve ortaokul öğrencileriyle ilgilenir, çözemediği sorun olursa bana iletirdi. ‘Abdullah’ kod adlı Sefa Öztürk Bölge İmamıydı. Sanık Gökhan Carfi de Büyük Bölge Talebe Mesulüydü. Ben kendisini Gökhan ismiyle tanırım. ‘Enes’ diye kod adı kullanıp kullanmadığını bilmiyorum” dedi.
“SON SÖZÜ İL İMAMI SÖYLER”
Carfi’nin duruşmasında dinlenilen ikinci tanık İsmet Şekerci, sanık Gökhan Carfi’yi tanıdığını, TEM Şube’de verdiği ifadeyi tekrarladığını kaydetti. Sanığı Gökhan ismi ile tanıdığını, “Enes” ismini duymadığını aktaran Şekerci, “Enes ismini hiç duymadım. Ama gözlüklü ve polis olacaklardan sorumlu kişinin ismi Enes’ti. Ayrıca sanığın Yavuz Aydoğan’la gezdiği doğrudur. Ben 2015 yılının Aralık ayında Şuhut’a gittim. Büyük Bölge Talebe Mesulünün anlamı, bölgesinde hangi birim varsa, evde kalan üniversitelilerin işlerine bakmaktır. Daha sonra görev değişikliği oldu. Sanık yanına ‘Faruk’ olarak bildiğim şahsı aldı. Görev değişikliği Afyon’un Eğitim Danışmanlığı idi. Eğitim Danışmanı örgütte İl İmamından sonra gelen sayılı kişilerden biri demektir. Afyon tam olarak bilmiyorum Denizli ya da İzmir’e bağlıydı. Ya İzmir ya da Denizli’den talimat alıyorlardı.  Son sözü İl İmamı söyler. Küçük Bölge Talebe Mesulünden ise Küçük Bölge İmamı sorumludur. Afyon’da öğrenci evinde kira açığı, evin ihtiyaçları hiç çözülemezdi. Çünkü talebeler için toplanan burslar tam olarak gelmezdi. Sanık ‘Levent’ diye bildiğim Büyük Bölge İmamına bağlıydı. Sanığın ‘Sait’ diye kod adı kullanıp kullanmadığını bilmiyorum” diye konuştu. Tutuklu tanık Serhat Çöklü ise, Emniyet aşamasındaki beyanını reddetti.
“EVET DEDİM, GÖREV ÜSTLENMEDİM”
Carfi’nin duruşmasına Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi SEGBİS ile bağlanan Kadir Çetin, sanık Gökhan Carfi’yi tanıdığını örgütteki görevini tam olarak bilmediğini, sanığı Yeşilyol caddesinde bulunan “Mercan” ismi verilen evde “ev abisi” olarak gördüğünü aktardı. Çetin, “Bana Bölge Lise Mesullüğü görevini teklif etti. Evet dedim ama görevi üstenmedim. Maddi durumumun yetersizliğinden evlerinde kalmıştım. Dediklerini yapmadım” şeklinde konuştu. Gökhan Carfi, tanık beyanlarını kabul etmeyerek ifadelerin kurgusal olduğunu savundu. Asgari ücretle çalışan bir kişi olarak başkalarına iş teklifinde bulunamayacağını söyleyen Carfi 14 aydır tutuklu olduğunu belirterek tahliye talep etti. Tutukluluk hali devam eden Carfi’nin duruşması Ocak ayında görülecek.
“SEVGİ 52’Yİ TANIMIYORUM”
Örgüt kurumlarında atanamadığı için Matematik Öğretmeni olarak çalıştığını ve bu durumdan büyük pişmanlık duyduğunu söyleyen tutuklu sanık Ali Büyüksenirli, etkin pişmanlık talebinde bulunması üzerine detaylı ifade vermesi için TEM Şube’ye sevk edildi. Geçmişte “cemaat” olarak bilinen yapının gerçekte terör örgütü olduğunu görememekten dolayı pişman ve üzgün olduğunu anlatan Büyüksenirli, “Mezun olduktan sonra iki yıl iş bulamadım. Üniversite mezunu olarak çobanlık yapmak ağrıma gidince dershaneye iş başvurusunda bulundum. Bayrağımızın dışarıda dalgalanması vs milli manevi duygularla buralarda çalıştık. Bizleri de ‘kafalamışlar’ Dershane Müdürü Mustafa Şahin tarafından 6 günlük bir çalışan olmama rağmen bylock yüklendi. Bunu o zaman hiç sorgulamadım. Bunun içinde pişmanım” dedi. Gizli ve şifreli örgütsel haberleşme programlarından bylock yüklenmesine neden izin verdiğini soran Mahkeme Başkanı, “Gizli bir haberleşme programının yüklenmesini Allah’ın rızası olarak nasıl açıklayabilirsiniz?” vurgusu yaptı. Mahkeme Başkanı sanık Büyüksenirli’ye bylock listesindeki ekli isimleri sordu. Öte yandan sanığın meslektaşı olan eşinin de bylockta kayıtlı isimler arasında yer aldığı şüphesine dikkat çeken Mahkeme Başkanı Büyüksenirli’ye, “Sevgi 52 olarak kayıtlı kişi kimdir?” sorusunu yöneltti. Eşinin isminin Sevgi olduğunu eşinin de hakkında tutuksuz olarak FETÖ soruşturması yürütüldüğünü söyleyen Ali Büyüksenirli, eşinin bylock kullanıcısı olmadığını ileri sürdü. Eşinin Ordu’lu olduğu öğrenilen Büyüksenirli’ye Mahkeme Başkanı 52 plaka numarasının Ordu’ya ait olduğuna dikkat çekti. Bank Asya’ya 20 bin TL’yi örgüt elebaşının talimatıyla yatırmadığını iddia eden Büyüksenirli, Mahkeme Başkanı tarafından ikinci kez sorulan bylock listesinde ‘Sevgi 52’ isimli kişinin kim olduğu sorusuna bu kişiyi tanımadığı cevabını verdi. Mahkeme heyeti üyesi bir hâkim sanığa, “Siz Isparta’lı eşiniz ise Ordu’lu, nasıl tanıştınız? Evliliğiniz örgütün katalog evliliği mi?” sorusunu sordu. Eşi ile aynı yerde çalışma vesilesi ile tanıştıklarını söyleyen Ali Büyüksenirli katalog evlilik yapmadığını kaydetti. Tutukluluk hali devam eden sanığın duruşması Ocak ayı içerisinde görülecek.
“SINAVA BAŞVURURKEN DERNEĞE
ÜYE OLMUŞ OLABİLİRİM”
Örgütle müzahir olan şirketlerde geçimini temin amacıyla çalıştığını anlatan tutuklu sanık Aziz Basmacı’nın hakkındaki iddialar arasında, “Tugay Sağdıç” adına kayıtlı telefon üzerinden bylock kullanımı, bylock listesinde de örgütün Emirdağ İmamı Uğur Mart ile hakkında mahkemeden mahkûmiyet kararı çıkan Murat Şanverdi ve başka isimlerin kayıtlı olduğu öğrenildi. Sözü edilen telefon numarasını kullandığını anlatan sanık Basmacı, “Şirketlerde geçimimi sağlamak için çalıştım. Ben işadamı değilim. Ama sınav için kayıt yaptırdığım sırada imzaladığım birkaç evraktan biri olarak Emirdağ Sanayici ve İşadamları Derneğine üyelik formu da belki imzalamışımdır” sözleri üzerine Mahkeme Başkanı, “Sınav başvurusu ile dernek üyelik formu doldurmanın alakası nedir?” diye sordu. Haklarında FETÖ soruşturma ve kovuşturması bulunan isimlerle yurt dışına çıkışını Umre ibadeti yapma amaçlı olarak açıklayan Basmacı, aynı uçakta bulunan örgütün Bolvadin İlçe İmamı Ümit Elmas ile “Muhammed” kod adlı İl İmamı Mehmet Kaya’yı, Numan Top’u, Ramazan Avcı’yı tanımadığını söyledi. Öte yandan sanığın kullandığı hatta tespit edilen bylock programında kendisini kaydedenlerin bir kısmının “Fatih’in Fedaisi” ismiyle kaydettiği öğrenildi. Ayrıca bir kişi tarafından bylockta sanığın gerçek ismi olan Aziz kaydının tespitine değinen Mahkeme Başkanı, “Aziz çok yaygın bir isim değil” dedi. Tutukluluk hali devam eden sanığın duruşması Ocak ayı içerisinde görülecek. >> Burcu AYDIN’ın Haberinin Ayrıntıları Yarın Kocatepe’de

Kimi inkar ediyor kimi kabul ediyor

FETÖ PDY davaları kapsamında Afyonkarahisar 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün örgütün milli eğitim yapılanmasında Bölge Talebe Mesulü, Büyük Bölge Talebe Mesulü, Milli Eğitimin İmamı olduğu iddia edilen isimlerle, jandarma yapılanmasında yer alan sanıklar yargılandı. Duruşmalarda bazı sanıklarla tanıkların Emniyet’te soruşturma aşamasında verdikleri ifadelerini inkâr etmelerine karşın bazı sanıklar ve tanıklar da ısrarla “Emniyet’te ne söylediysek doğrudur” dedi. >> Burcu AYDIN’ın Haberi Sayfa

Bakmadan Geçme