• Haberler
  • Gündem
  • FETÖ'de 2 ceza, 1 beraat: Örgüte yardım iddiası inceleniyor

FETÖ'de 2 ceza, 1 beraat: Örgüte yardım iddiası inceleniyor

Afyonkarahisar 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün görülen duruşmalarda Fetullahçı Terör Örgütü, Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma ve Örgüte Yardım suç isnadıyla haklarında kamu davası açılan 23 sanığın davası görüldü.23 SANIK TUTUKSUZ YARGILANDIRahmi Tetik, Adnan Ferruh Pancaroğlu, İsmail Çanga, Abdurrahman Günay, Mahmut Tabak, Ferudun Turhan, Hayri Arık, Ünal Sarı, Nazmi Yıldırım, Üzeyir Özdemir, [&hellip]

Afyonkarahisar 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görülen duruşmalarda Fetullahçı Terör Örgütü, Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma ve Örgüte Yardım suç isnadıyla haklarında kamu davası açılan 23 sanığın davası görüldü.
23 SANIK TUTUKSUZ
 YARGILANDI
Rahmi Tetik, Adnan Ferruh Pancaroğlu, İsmail Çanga, Abdurrahman Günay, Mahmut Tabak, Ferudun Turhan, Hayri Arık, Ünal Sarı, Nazmi Yıldırım, Üzeyir Özdemir, Hakan Gençer, Musa Gündüz, Hasan Akdemir, Seviye Akdemir, Keziban Taktak, Veli Kılıç, Hatice Karakaya, Havva Yurtalan, Kemal Karataş, Ebubekir Karayağız, İbrahim Daşman, Hüseyin Işık, Ayşe Acar tutuksuz olarak hâkim karşısına çıktı.
2 CEZA, 1 BERAAT
Mahkeme sanık Mahmut Tabak’ın üzerine atılı Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma suçlamasından her türlü şüpheden uzak kesin delil bulunmadığı gerekçesiyle beraatına hükmetti. Sanıklar; Ferudun Turhan ve İbrahim Daşman’ın Silahlı Terör Örgütüne Yardım suçu mahkeme heyetince sabit görüldü.  Mahkemeden Turhan’a 2 yıl 1 ay, Daşman’a 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası kararı çıktı. Duruşmaları ertelenen sanıkların bazıları için bankacılık işlem ve faaliyetlerine yönelik bilir kişi raporu, dijital materyal inceleme raporlarının sonuçları beklenirken, kararları verilmeyen sanıkların duruşmaları Kasım ve Aralık ayında görülecek.
AVUKATA “HEYETİ İTHAM
 ETMEYİN” UYARISI
Kamu görevinden ihraç edilen ve örgüte yardım kapsamında yargılanan öğretmenlerin duruşmaları Kasım ayına ertelendi. Öğretmenlik görevinden ihraç sanık Adnan Ferruh Pancaroğlu ilk savunmasında, KHK ile kapatılan Aktif Eğitim-Sen’e bir kez üye olduğunu Bank Asya’yı başka bir faizsiz banka müşterisi iken o bankanın batması sonucu tercih ettiğini ifade etti. Örgütsel otel toplantısına katılmadığını, halka açık bir konferans izlemek için otele gittiğini söyleyen Pancaroğlu, 23 yıl önce FETÖ okulunda staj amaçlı bulunduğunu, üniversite öğrenciliği sırasında Diyanet Yurdunda kaldığını savunmasına ekledi. Cumhuriyet Savcısı sanığa örgütün sohbet adı altında düzenlediği toplantılardaki grubunu ve kimin sohbet hocalığı yaptığını sordu. Pancaroğlu soruyu, 15 yıl önceki sohbet toplantısını ve kimin sohbet hocası olduğunu hatırlamadığı şeklinde cevaplandırdı. Bank Asya’daki hesap hareketliliğine de dikkat çeken Cumhuriyet Savcısı, para miktarındaki ciddi artışa atıfta bulunarak “Hiçbir banka bu kadar kar payı vermez” dedi. Mahkeme Başkanı sanık avukatını usulün normal olmadığı yönündeki ifadesi üzerine “Savunmanızı yapın, lütfen sözlerinize dikkat edin. Mahkeme heyetini itham etmeyin” sözleriyle uyardı.
“KARŞILAMA KESİNLİKLE DOSTÇA”
Bu celsede tanık olarak dinlenilen S.Ş, İzmir’den Afyonkarahisar’a tayin olduğunda kendisini sanık Pancaroğlu’nun karşıladığını, kendisini K.Ü tanıştırdığını, katılacağı sohbet grubunu belirttiğini ve sanığı sohbet adı verilen toplantısında gördüğü şeklinde ifade verdi. Cumhuriyet Savcısı tanık S.Ş’ye karşılanmasının dostça mı örgütsel anlamda bir karşılama mı olduğunu sordu. S.Ş soruya, “Kesinlikle dostça bir karşılamaydı” cevabını verdi. Tanık beyanını reddeden sanık Pancaroğlu, tanık S.Ş’yi, K.Ü ile nezaketen tanıştırdığını örgütsel ya da cemaatsel bir amaç gütmediğini ileri sürdü.
“NİYE BANK ASYA? BAŞKA
KATILIM BANKASI YOK MU?”
Örgütün finansal kuruluşu Bank Asya’ya para yatırma ve örgütle müzahir Aktif Eğitim Sen üyeliği nedeniyle yargılanan Rahmi Tetik, sendika kapatılıp ikinci kez açıldığında arkadaşını kıramadığı için üye olduğunu söyledi. Sanık Tetik ve bu isnatla yargılanan diğer sanıklara Mahkeme Başkanı “Niye Bank Asya’yı tercih ettiniz? Başka katılım bankası yok mu?” sorusunu sordu. Tetik soruya, “2007 yılında Bank Asya ön plandaydı” cevabını verdi. Görevden ihraç öğretmen İsmail Çanga ilk savunmasında, örgüt bağı olmadığını, İstanbul-Arnavutköy’deki görevi sırasında Bank Asya Şubesini yakınlığı nedeniyle tercih ettiğini, başka bir sendikanın kurucu üyesi olmasına rağmen problem yaşaması sonucu Aktif Eğitim-Sen’e üye olduğunu belirten Çanga’nın gelecek celsesinde tanık S.C dinlenilecek. Görevden ihraç öğretmen Abdurrahman Günay duruşmada verdiği ifadede Bank Asya’yı faiz hassasiyeti nedeniyle katılım bankacılığı için tercih ettiğini söyleyince Mahkeme Başkanı, “Çok sayıda katılım bankası var. Niye tercihiniz Bank Asya?” sorusunu sordu. Günay, diğer katılım bankalarını da araştırdığını en çok katılım payını o dönem Bank Asya’nın verdiğini ifade etti. Tutuklu tanık B.D duruşmada sanığın FETÖ ile ilgisi olup olmadığını bilmediğini bir AB projesi için birlikte Almanya’ya gittiklerini anlattı.
“YARDIM EDENLERİN
 ALLAH BELASINI VERSİN”
Kamudaki öğretmenlik görevine devam eden Hava Yurtalan, Bank Asya’daki hesabı doğrultusunda örgüte yardım ettiği yönündeki suçlamayı reddetti. Yurtalan’ın Bank Asya’yı faizsiz bankacılık özelliği doğrultusunda tercih ettiği yönündeki ifadesi üzerine Mahkeme Başkanı, “Niye Bak Asya? Başka bir banka değil?” sorusunu sordu. O dönem bu tür sıkıntıların olmadığını söyleyen Yurtalan, örgütle irtibatının olmadığını belirterek, “Bu örgütle hiçbir irtibatım yok. Yardım edenlerin de Allah belasını versin. 2009 yılından beri Eğitim Bir Sen’e üyeyim” dedi. Duruşma Kasım ayına ertelendi.
“KENDİNİZİ ORUÇLA NMAZMLA BELLİ ETMEYİN DEDİLER”
İşletme Fakültesi son sınıf öğrencisi olduğunu, örgüt mağduru olarak geçirdiği psikolojik sorun nedeniyle askeri okuldan atıldığını aktaran sanık Mahmut Tabak beraat etti. Biri esnaf evinde bir diğeri de öğrenci evi olduğunu bilmediği bir evde iki kez sohbet toplantılarına katıldığını söyleyen Tabak, “İlk görüşmem Ankara’da Kızılay’da oldu. Katıldığım iki toplantıda namaz kılma ve Kuran’ı Kerim okuma gündeme geldi. Sürekli devletten kaçak işlere girişmeleriyle gidişatın kötü olduğunu anladım. Bize sürekli, ‘Namaz kılıp, oruç tutup kendinizi belli etmeyin’ diyorlardı. Beni liseden beri rahatsız ediyorlardı. Ben “Enes” olarak tanıdığım M.S.Ç ile görüştüm. Tabak karar öncesi sorulan son sözünde, “Allah belalarını versin. Örgütle alakam yoktur. Çok mağdur oldum gereği yapılsın” dedi.
TURHAN’A 2 YIL 1 AY CEZA
Esnaflık yaptığı öğrenilen sanık Ferudun Turhan’a mahkeme 2 yıl 1 ay hapis cezasına hükmetti. Mutfak tezgahı imalatçısı olarak Fas, Ürdün, Suriye ve Etiyopya’ya iş seyahatleri yaptığını belirten sanık ailesine yakın mesafede olduğu için Bank Asya’ya para yatırdığını söyledi. Turhan, üzerine atılı suçlamaları reddederek karar öncesi sorulan son sözünde, “Herhangi bir terör örgütüne özellikle FETÖ’ye üye değilim. Takdir mahkemenindir” dedi. Terör örgütüyle bağlantısı olmadığını belirten görevden ihraç öğretmen Nazmi Yıldırım’ın duruşması da ertelendi.
“SİCİLİN BOZULUR RAHAT
 EDEMEZSİN” TEHDİDİ
Duruşmaya SEGBİS bağlantısı ile katılan astsubaylık görevinden ihraç sanık Hayri Arık, soruşturma aşamasındaki beyanlarını tekrarladı. Öğrencilik döneminde örgütle bağı olmadığını, dershaneye gitmediğini anlatan Arık, “Sohbet toplantılarına katılmadım. Bir cemaat ya da örgüt bağım yoktur. Afyon’a tayin olduğumda kendisini önce emniyet mensubu ve “Hikmet” ismiyle tanıtan A.A beni telefonla aradı. Telefonumu Ankara’da devrem Celalettin’den aldığını söyleyerek, ‘Afyon şöyle, sana yardımcı olayım’ dedi. Daha sonra bir çok sefer bu kişi beni aradı. Bir kafede buluşup kahve içerek normal konuşmuştuk. Görev gereği bir şahsı sığınma evine getirdiğimde kendisini orada gördüm. Hani polistin diye sorduğumda ‘Karıştırma’ dedi. Ağabeyim o dönem cezaevine girmişti. Para istedi vermedim. Aileme para gönderdiğimi söyledim. Bu nedenle tehdit edildim. ‘Sicilin bozulur gittiğin yerde rahat edemezsin’ dedi” ifadelerini kullandı. Mahkeme Başkanı sanığa “Hikmet” kod adlı A.A tarafından 4 ayrı hattan 28 kez arandığı tespitini hatırlatarak bazı konuşmaların süre olarak uzunluğuna dikkat çekti. A.A ile nezaketen konuştuğunu E.Ö adlı kişiyi de iş arkadaşı olarak tanıdığını söyleyen Arık’ın duruşması Aralık ayında görülecek.
DAŞMAN’A 3 YIL
 1 AY 15 GÜN CEZA
Görevden ihraç öğretmen Üzeyir Özdemir’in duruşması da ertelendi. Aktif görevde olan öğretmen Hakan Gençer duruşmada verdiği ifadede, “Ben böyle bir örgüt tanımıyorum. Önceden başka bir bankada hesabım vardı. Reklamlarda hesap işletim ücreti alınmadığını öğrenince Bank Asya’ya yöneldim” dedi. Sanığın duruşması Kasım ayına ertelendi. Görevden ihraç öğretmen Musa Gündüz kimseden talimat almadığını Bank Asya’ya kızının eğitim masrafları için para yatırdığını ifade etti. Baro’dan avukat ataması talep eden sanık Hasan Akdemir ile eşi Seviye Akdemir’in duruşması Kasım ayında görülecek. Öğretmenlikten ihraç sanıklar Veli Kılıç, Hatice Karakaya, Kemal Karataş, Ebubekir Karayağız’ın duruşmaları da Kasım ayına ertelendi. Bank Asya’ya tasarruf amaçlı para yatırdığı yönünde savunma yapan öğretmenlikten ihraç sanık İbrahim Daşman son sözünde, “Beraatımı talep ediyorum” dedi. Daşman’a 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verildi. Emekli astsubay Hüseyin Işık dün görülen duruşmasında Emniyet ifadesine eklemelerde bulundu. Önceden dershanede öğretmenlik yapan Ayşe Acar’a gelecek celse avukat ataması yapılacak. >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme