• Haberler
  • Gündem
  • FETÖ'de 2 beraat, 2 tahliye, 4 ceza daha: FETÖ'de bir 'mütevelliye' daha tahliye

FETÖ'de 2 beraat, 2 tahliye, 4 ceza daha: FETÖ'de bir 'mütevelliye' daha tahliye

Fetullahçı Terör Örgütü, Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma, Örgüte Bilerek ve İsteyerek Yardım Etme, Terör Örgütü Propagandası Yapma, Dolandırıcılık, Resmi Belge de Sahtecilik suç isnadıyla haklarında kamu davası açılan 19 sanığın davaları görüldü.19 SANIKTAN 3'Ü TUTUKLUAfyonkarahisar 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün 17 ayrı celsede 3'ü tutuklu olmak üzere toplam 19 sanığın [&hellip]

Fetullahçı Terör Örgütü, Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma, Örgüte Bilerek ve İsteyerek Yardım Etme, Terör Örgütü Propagandası Yapma, Dolandırıcılık, Resmi Belge de Sahtecilik suç isnadıyla haklarında kamu davası açılan 19 sanığın davaları görüldü.
19 SANIKTAN 3’Ü TUTUKLU
Afyonkarahisar 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün 17 ayrı celsede 3’ü tutuklu olmak üzere toplam 19 sanığın davaları görüldü. Tutuklu sanıklardan İsmet Özkul ve Murat Taner tutuklu kaldıkları süre göz önüne alınarak yurt dışı çıkış yasağı şeklindeki adli kontrol tedbiriyle tahliye edildi. Bir diğer tutuklu sanık Eyüp Akbaba’nın ise tutukluluk hali devam ediyor. Yasemin Gölünük, Tuğba Geneci, Fatih Ön, AyşeYıldırım, Özcan Kethüda, Levent Sağlam, Hatice Can, Ömer Sarıgil, Ramazan Erdoğan, Derya Erdoğan, Rabiye Bulut, Kadir Sağban, Cengiz Cantaş, İsmail Kocakavuk, Demhat Baskın, Demet Yeşildağ’ın yargılamaları tutuksuz gerçekleşti.
2 BERAAT, 2 TAHLİYE, 4 CEZA DAHA
Tutuklu sanıklar İsmet Özkul ile Murat Taner tutuklu kaldıkları süre göz önüne alınarak adli kontrol tedbiriyle tahliye edildi. Fatih Ön, üzerine atılı örgüt üyeliği suçundan delil yetersizliği sonucu beraat etti. Mahkeme Eyüp Akbaba’nın üzerine atılı Resmi Belgede Sahtecilik suç unsuru oluşmadığı gerekçesiyle beraatına, örgüt üyeliği suçunu sabit görerek 10 yıl hapis cezasına hükmetti. Dolandırıcılık suçu sabit görülen Akbaba hakkında günlük 20 TL’den 16 bin 666 gün adli para cezası ve hükmen tutukluluğun devamı kararı verildi. Terör örgütü PKK propagandası suçu sabit görülen sanık Demhat Baskın’a 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezası verilerek hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildi. Örgüt üyeliği suçu sabit görülen sanık Demet Yeşildağ’a 2 yıl 1 ay hapis cezası verildi.
ÖZKUL TAHLİYE EDİLDİ
Duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile tutuklu olduğu cezaevinden bağlanan İsmet Özkul’un duruşmasında yine aynı bağlantı ile tanık E.T dinlenildi. Dijital materyal verileri ile ilgili raporu beklenen sanığın tutuklu kaldığı süre göz önüne kalarak yurt dışı çıkış yasağı şeklindeki adli kontrol tedbiriyle tahliyesine karar verildi. Sanığın duruşması Kasım ayında görülecek.
TANIK BEYANLARINA
TAHAMMÜLSÜZLÜĞE UYARI
Sanık Tuğba Geneci, ağabeyinin eski eşi tanık A.H.H’nin verdiği ifade sırasında söz almadan tepki verip, beden dilini kontrol etmemesi nedeniyle Mahkeme Başkanı tarafından iki kez uyarıldı. Tuğba Geneci hakkındaki iddiaları ve tanık beyanını kabul etmedi.
Sanık Tuğba Geneci hakkındaki suçlamaları ve tanık A.H.H’ün beyanlarını kabul etmedi. Kendisinin örgütsel katalog evlilik yapmadığını, eski yengesi olan tanığın ağabeyince lise ve üniversite eğitimini tamamlaması için teşvik edildiğini söyleyen Geneci, “Tanık ağabeyimle husumetlidir. Tüm söyledikleri yalandır. Ben kesinlikle katalog evlilik yapmadım. Eşimle severek evlendik. Benim evliliğim 2005 yılında gerçekleşti. Tanık hayatımıza 2009 yılında girdi. Evliliğim hakkında bilgisi yoktur. Ağabeyime, anneme ve bana iftira atıyor” diye konuştu. Geneci’nin duruşması Ekim ayına ertelendi.
ÖN BERAAT ETTİ
4. sınıf Emniyet Müdürlüğü görevinden ihraç edildiği öğrenilen sanık Fatih Ön, üzerine atılı Silahlı Terör Örgütüne Üyelik suçundan delil yetersizliği sonucu beraat etti. Doğum için hastaneye yattığına dair yazı avukatınca mahkemeye sunulan sanık Ayşe Yıldırım’ın duruşması Ekim ayında görülecek. Sanık Yasemin Gölünük’ün duruşması da Ekim ayına ertelendi. Duruşmada ifadesi alınan sanık Özcan Kethüda’nın Eylül ayında görülecek duruşmasında tanık S.S hazır edilecek.
DURUŞMALAR EYLÜL EKİM VE
KASIM AYLARINA ERTELENDİ
Örgütle müzahir okullarda öğretmenlik yapan sanık Hatice Can örgütün gizli ve şifreli haberleşme programı bylock kullandığı tespitini kabul etmedi. Can, adına kayıtlı telefon hattına bylock programı yüklemediğini bu programı 15 Temmuz darbe kalkışması sonrası öğrendiğini ileri sürdü. Öte yandan sanığın HTS raporunda örgüt hiyerarşisinde üst düzey görev alan ve mahkemece haklarında mahkûmiyet kararı verilen kişilerle görüşme tespitleri var. Örgüt üyeliği suçunu reddeden sanık Ömer Sarıgil, Afyon’un gezek geleneği kapsamında 12 yıl süre ile örgütün sohbet adını verdiği dini içerikli toplantılara katıldığını bu toplantılarda yasa dışı bir şey konuşulmadığını aktardı. Sarıgil’in duruşması Eylül’de görülecek. Ramazan-Derya Erdoğan çiftinin duruşması Kasım ayına ertelendi. Mahkeme huzurunda dinlenilen tanık G.D’nin ifadesini ve suçlamaları reddeden Rabiye Bulut’un duruşması da ertelendi.
TANIK İŞADAMI R.A İFADE VERDİ
Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin bozma ilamına uyan mahkeme sanık Kadir Sağban’ın yurt dışına çıkışıyla ilgili müzekkere cevabının dönüşünü bekliyor. Sağban’ın duruşması Ekim ayında görülecek. Aynı şekilde Yargıtay 16. Ceza Dairesinin bozma ilamı doğrultusunda yargılaması devam eden ve aynı dosyada yargılanan sanıklar Murat Taner’le İsmail Kocakavuk’un duruşmaları Kasım ayında görülecek. Taner ve Kocakavuk’un duruşmasında mahkemece hakkında hüküm verilen işadamı tanık R.A huzurda dinlenildi. 15 Mart 2016 tarihinde verdiği ifadeyi duruşmada da tekrar eden R.A, “Sohbetlerde ve mütevelli grubu üstünde yer alan İstişare Grubunda sanık İsmail Kocakavuk yer alırdı. Ancak o dönem ‘cemaat’ olarak bilinen yapı asli kararlarını kendi içinde yetiştirdiği hocalara aldırırdı. İşadamları bu hususta etkin değildi. O dönemde cemaat olarak değerlendirilen yapı kendi bildiğini okurdu” dedi.
“PİŞMANLIĞIM ÖMÜR BOYU SÜRECEK”
Sanık İsmail Kocakavuk yaşı ve hastalıkları nedeniyle sohbet toplantılarına sürekli katılmadığını belirtti. Sanık Murat Taner, TEM Şube Müdürlüğünde hür iradesiyle verdiğini belirttiği ifadesini duruşmada da tekrar etti. Bu süreçte gerekli teşhisleri yaptığını söyleyen Taner, “Gerekli teşhisleri yaptım. Bana ihtiyaç duyulan her zaman varım. Devletime yardımcı olmak için o dönem cemaat olarak bilinen terör örgütünün açığa çıkması için ifade verdim. Pişmanım, pişmanlığım ömür boyu sürecektir. 32 aydır tutukluyum. Affımı ve tahliyemi talep ederim” dedi. Taner’in tutuklu kaldığı süre göz önüne alınarak yurt dışı çıkış yasağı şeklinde adli kontrol tedbiriyle tahliye edildi. Sanık İsmail Kocakavuk’un da imza yükümlülüğü kaldırılarak yurt dışı çıkış yasaklı adli kontrolü devam ediyor.
AKBABA’YA BİR BERAAT 2 CEZA
Örgütün mahrem yapılanmasında yer aldığı iddiasıyla yargılanan Eyüp Akbaba’nın davası karara bağlandı. Mahkeme sanığın üzerine atılı Resmi Belgede Sahtecilik suç unsuru oluşmadığı gerekçesiyle beraatına, örgüt üyeliği suçunu sabit görerek 10 yıl hapis cezasına hükmetti. Dolandırıcılık suçu sabit görülen Akbaba hakkında günlük 20 TL’den 16 bin 666 gün adli para cezası ve hükmen tutukluluğun devamı kararı verildi. Terör örgütü PKK propagandası suçu sabit görülen sanık Demhat Baskın’a 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezası verilerek hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildi. Örgüt üyeliği suçu sabit görülen sanık Demet Yeşildağ’a 2 yıl 1 ay hapis cezası verildi. >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme