FETÖ'de 13 ceza, 1 beraat

Fetullahçı Terör Örgütü, Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) Silahlı Terör Örgütüne üye olma suç isnadıyla yargılanan 15'i tutuklu 4'ü tutuksuz toplam 19 sanığın duruşması dün görüldü.19 SANIĞIN DAVASI GÖRÜLDÜAfyonkarahisar 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün gün boyu görülen duruşmalarda Bayram Sayın, Veli Kesmeci, Mehmet Yaman, İsmail Unvan, Okan Solak, Akif Özkılınç, Süleyman Taşgetiren, Abdullah Küçük, Ercan Özveren, [&hellip]

Fetullahçı Terör Örgütü, Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) Silahlı Terör Örgütüne üye olma suç isnadıyla yargılanan 15’i tutuklu 4’ü tutuksuz toplam 19 sanığın duruşması dün görüldü.
19 SANIĞIN DAVASI GÖRÜLDÜ
Afyonkarahisar 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün gün boyu görülen duruşmalarda; Bayram Sayın, Veli Kesmeci, Mehmet Yaman, İsmail Unvan, Okan Solak, Akif Özkılınç, Süleyman Taşgetiren, Abdullah Küçük, Ercan Özveren, Bektaş Bulut, Yücel Kırma, Recai Dönmez, Hasan Tahsin Topbaş, Muhammed Aydoğdu, Furkan Enes Erciyas tutuklu olarak yargılandı. Sanıklar; Ufuk Atasoy Yaman, Nazlı Türk, Esin Toprak, Şule Morgül ise tutuksuz olarak hâkim karşısına çıktı.
SABAH 10 CEZA, 1 BERAAT
Sabah görülen karar duruşmalarında; Veli Kesmeci’ye 9 yıl; Akif Özkılınç’a 9 yıl 4 ay 15 gün; Mehmet Yaman’a 11 yıl 3 ay; Okan Solak’a 9 yıl; Abdullah Küçük’e 10 yıl 6 ay; Nazlı Türk’e 6 yıl 3 ay; Süleyman Taşgetiren’e 9 yıl 9 ay; Ercan Özeren’e 9 yıl 6 ay; İsmail Unvan’a 9 yıl; Recai Dönmez’e 10 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Ufuk Atasoy Yaman beraat etti.
KESMECİ’YE 9 YIL CEZA
Sanık Bayram Sayın’ın dün görülen duruşmasında yaklaşık 3 ay süre ile bylock surverlerine yaptığı bağlantı tespitli bylock analiz raporu okundu. Sanık Sayın örgütün gizli haberleşme programı bylocku indirmediğini kullanmadığını iddia etti. Tutukluluk hali devam eden sanığın duruşması ilerleyen günlerde görülecek. 9 yıl hapis cezası verilen sanık Veli Kesmeci, bylock analiz raporu sonucu içeriklerin hatalı olduğunu, tarih uyuşmazlıklarının bulunduğunu ileri sürdü. 404 günden beri tutuklu olduğunu söyleyen Kesmeci karar öncesi sorulan son sözünde, “404 günden bu tarafa tutukluyum. Alındığımda 2,5 aylık evliydim. Çocuğum yeni doğdu. Tüm suçlamalardan beraatımı talep ediyorum” dedi.
ÖZKILINÇ’A 9 YIL 4 AY 15 GÜN CEZA
Daha önceki duruşmalarda esasa dair savunmasını yapan tutuklu sanık Akif Özkılınç karar duruşmasında suçsuz olduğunu söyleyerek beraatını talep etti. Özkılınç, “Suçsuzum, beraatımı, tahliyemi talep ediyorum. Aynı zamanda malların üzerindeki tedbirlerin tümünün kaldırılmasını istiyorum. Bakmakla sorumlu olduğum özürlü, hasta, yaşlı aile fertlerim var. Tahliyemi mümkün değilse adli kontrol şartıyla salıverilmemi talep ediyorum” diye konuştu. Özkılınç’a 9 yıl 4 ay 15 gün hapis cezası verildi.
BAYAN YAMAN BERAAT ETTİ
AKÜ Tıp Fakültesi’nden KHK ile ihraç edilen eski Profesör Mehmet Yaman’a karar duruşmasında 11 yıl 3 ay hapis cezası verilirken eşi Ufuk Atasoy Yaman beraat etti. Tekrar savunma yapmak isteyen sanık Ufuk Atasoy Yaman’ı uyaran Mahkeme Başkanı önceki celselerde yapılan savunmayı dinlediklerini karar celsesinde sadece son sözünü söylemesini istedi. Örgütün finansal kurumu Bank Asya’daki hesap hareketinin eşi Mehmet Yaman’ın tasarrufuyla gerçekleştiğini belirten Bayan Yaman, “Yetiştiğim kültür, aile ortamım, bu cemaatle tamamen zıttır. 19 yıl devletime, milletime hizmet ettim. Şahsıma isnat edilen bir suç yoktur. Suçsuzum beraatımı istiyorum” şeklinde konuştu.
MEHMET YAMAN’A 11 YIL 3 AY
Mahkemenin 11 yıl 3 ay hapis cezası verdiği tutuklu sanık Mehmet Yaman karar celsesinde Bank Asya’daki bin gram altınının 500 gramını eşinin hesabına gönderdiğini bu durumdan eşinin haberdar olmadığını ifade etti. Mahkeme Başkanı Bank Asya’ya dışarıdan ayrıca bir para yatırma durumu olmadığını belirten Mehmet Yaman’ı da sadece son sözünü söylemesi noktasında uyardı. Afyonkarahisar’da 13 yıldır bulunduğunu, 19 yıl boyunca devletine, milletine sadakatle hizmet ettiğini belirten Mehmet Yaman, “Cemaat ile örgütle alakam yoktur. Afyon’daki tek nöroloji profesörü bendim. Örgütle ilgili bylock vd. unsurlar yok. Afyon’daki 13 yıllık hayatım cemaatle kesişmedi. Sadece bilmeden çocuğumuzu onların okuluna göndermiş bulunduk” ifadelerine yer verdi.
OKAN SOLAK’A 9 YIL CEZA
AKÜ Tıp Fakültesi’nden KHK ile ihraç edilen eski Profesör Dr. Okan Solak’a 9 yıl hapis cezası verildi. Solak iddianamesinde iddia makamının maddi hataları olduğunu ileri sürdü. Umre ziyaretinin dahi terör faaliyeti sayıldığını ifade eden Solak, “Hiçbir zaman herhangi bir suçu işleme durumunda farkındalığında olmadım. Benim kumaşımda teröristlik yok. Benim kumaşımdan ancak vatan sevgisi, millet sevgisi, bayrak sevgisi çıkar. Tahliyemi ve beraatımı talep ediyorum” ifadelerini kullandı.
KÜÇÜK’E 10 YIL
6 AY TÜRK’E 6 YIL 3 AY
AKÜ’nün eski öğretim üyelerinden Abdullah Küçük’e 10 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Bylock analiz raporunda yanlışlıkların olabileceğini iddia eden Küçük hakkındaki iddiaları reddetti. Küçük, son sözünde avukatının sözlerine katıldığını dile getirdi. Duruşmaya SEGBİS ile bağlanan tutuksuz sanık Nazlı Türk’e 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Türk, cezası kesinleşinceye kadar serbest kalacak.
TAŞGETİREN’E
9 YIL 9 AY CEZA
AKÜ’nün eski Rektör Yardımcısı Süleyman Taşgetiren’e 9 yıl 9 ay hapis cezası verildi. Taşgetiren, tanık beyanlarını kabul etmediğini yalan beyanda bulunarak mahkemeyi yanılttığını iddia ettiği tanık İ.G hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunduğunu söyledi. Tanık beyanlarının gerçeği yansıtmadığını söyleyen Taşgetiren örgüt üyesi olmadığını kaydetti. AKÜ’nün örgüt imamı “Asım” kod adlı tanık Serkan Erol’un iddianamesinde yer almadığını belirten Taşgetiren şöyle konuştu:  “Emekli olduktan sonra Bursa’daki Orhangazi Üniversitesi’nden gelen teklifte ücret cazibesi ve ÖSYM’nin öğrenci yerleştirmesi nedenleriyle bu üniversitede çalıştım. Çocuklarımı gönderdiğim Zafer Koleji’nin eğitiminden memnun olmadığım için bu okuldan geri aldım. Tanık İ.U iyi derecede Arapça bildiğim iddiasında bulunmuştur. Sadece Kur’an-ı Kerim’i yüzünden okuyabilecek kadar Arapça biliyorum. Bu beyan doğru değildir. Rektör adayı olma düşüncem nedeniyle herkesle ilişkilerimi iyi tutmaya gayret ettim. Eğer başka bir grup için benzeri bir dava açılsaydı o zaman da yine 1998 yılında olduğu gibi mağdur olacaktım. Beraatımı talep ediyorum”
ÖZEREN’E 9 YIL 6 AY CEZA
Eski polis Ercan Özeren’e 9 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Bilgi işlem biriminde çalıştığını bu nedenle kullanmadığını iddia ettiği örgütün gizli haberleşme programı bylockun bulaşabileceğine dikkat çeken Özeren, bylock kullanıcısı olması halinde bir içeriğin olması gerektiğini kaydetti. Ercan Özeren karar öncesi sorulan son sözünde şunları söyledi: “15 Temmuz darbe girişimi gecesi halkı Anıtpark önünde toplanmaya ben yönlendirdim. Aralıksız 30 saat boyunca orada görev yaptım. Eğer bu girişim başarılı olsa ilk şehit olacak kişi bendim. Terör örgütü ile anılmaktan dolayı üzgünüm. Beraatımı talep ediyorum”
UNVAN’A 9 YIL,
 DÖNMEZ’E 10 YIL 6 AY CEZA
KHK ile Afyonkarahisar Adliyesi’ndeki görevinden ihraç edilen sanık İsmail Unvan karar duruşmasına tutuklu olduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı. Hakkındaki suçlamaları kabul etmeyen Unvan’ın yargılamanın genişletilmesi talebi mahkeme heyetince oybirliği ile reddedildi. Unvan son sözünde, “Suçlamaları kabul etmiyor beraatımı talep ediyorum. 14 aydır tutukluyum. Günde dört kez insülin iğnesi yapılması gereken bir şeker hastasıyım. Sağlık kontrollerimin düzenli yapılması gerekiyor. Cezaevinde iken doğan kızımla tanışmak istiyorum” dedi. İsmail Unvan’a 9 yıl hapis cezası verildi. Eski polis Recai Dönmez karar duruşmasında detaylı bir savunma yapmak istediğini belirtti. Mahkeme Başkanı Dönmez’e daha önceki duruşmalarında yeterli savunma hakkı verildiğini kaydetti. Dönmez’e 10 yıl 6 ay hapis cezası verildi.
ÖĞLEDEN SONRA 3 CEZA,
4 DURUŞMAYA ERTELEME
Öğleden sonra görülen duruşmalarda tutuklu sanıklar Bektaş Bulut, Yücel Kırma, Hasan Tahsin Topbaş, Muhammed Aydoğdu, Furkan Enes Erciyas, tutuksuz sanıklar Esin Toprak, Şule Morgül’ün yargılamaları yapıldı.  Sanıklar Şule Morgül’e 6 yıl 3 ay, Esin Toprak’a 8 yıl 3 ay, Furkan Enes Erciyas’a 9 yıl hapis cezası verildi.
MORGÜL’E 6 YIL 3 AY CEZA
Örgütle bağlantısı bulunmadığını belirten Şule Morgül son sözünde devletini ve milletini sevdiğini söyledi. Morgül’e 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Tutuksuz yargılanan Şule Morgül cezası kesinleşinceye kadar serbest bırakıldı. Aynı dosya ve celsede yargılamaları yapılan tutuklu sanıklar Bektaş Bulut ve Yücel Kırma’nın duruşmaları Ocak ayında görülecek. Bektaş Bulut hakkında yeni bir soruşturmanın bulunması nedeniyle soruşturma sonucuna göre yeni bir dosyanın birleştirilmesi gündeme gelecek. Yücel Kırma, muhasebeci olarak örgütle bağlantılı dershanelerin muhasebesini tuttuğunu, 15 Temmuz darbe girişiminden önce tutuklandığını, uzun süreli tutukluluk durumunun göz önüne alınarak tahliyesini talep etti. Sanıkların tutukluluk halleri devam ediyor.
BYLOCKU REDDETTi,
KAKOYU KABUL ETTİ
Tutuksuz yargılanan Esin Toprak’a 8 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Karar duruşması ve daha önceki duruşmalarda da rahatsızlığı nedeniyle fenalaşarak baygınlık geçiren Toprak cezası kesinleşinceye kadar tutuklanmadı. Toprak’a ait imaj kayıtlarında örgütün gizli haberleşme programları kakao talk ve bylock tespiti bulunuyor. Kakao talk programını kardeşi ile yazışmak amacıyla yüklediğini belirten Toprak ısrarla bylock yüklemediğini ve kullanmadığını belirtti. Panik atak ve migren hastası olduğunu yıllardır dışarı ile bağı bulunmadığını belirten Toprak suçlamaları kabul etmedi. KHK ile meslekten ihraç edilen eski polis Furkan Enes Erciyas, bylock kullanıcısı olmadığını, bu konuda bir yanlışlık olabileceğini söylerken son sözünde beraatini talep etti. Erciyas’a 9 yıl hapis cezası verildi. Sanıklar Tahsin Topbaş ve Muhammed Aydoğdu’nun duruşması iler bir tarihte görülecek. >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme