• Haberler
  • Gündem
  • FETÖ'DE 11 ceza, 1 tahliye, 1 beraat daha Örgütsel katalog evliliğine detaylı CV!

FETÖ'DE 11 ceza, 1 tahliye, 1 beraat daha Örgütsel katalog evliliğine detaylı CV!

Afyonkarahisar 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde önceki gün Fetullahçı Terör Örgütü, Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma suç isnadıyla haklarında kamu davası açılan17 sanığın davası görüldü.17 SANIKTAN 2'Sİ TUTUKSUZEmin Köse, Mevlüt Yıldırım, Veli Kaya, Mutlu Yolal, Nizamettin Yıldız, Baysal Doğan, İsmail Türk, Ali Kütahyalı, Yavuz Selim Çelikkaya, Cafer Karagüven, Mehmet Emin Korkmaz, Latife [&hellip]

Afyonkarahisar 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde önceki gün Fetullahçı Terör Örgütü, Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma suç isnadıyla haklarında kamu davası açılan17 sanığın davası görüldü.
17 SANIKTAN 2’Sİ TUTUKSUZ
Emin Köse, Mevlüt Yıldırım, Veli Kaya, Mutlu Yolal, Nizamettin Yıldız, Baysal Doğan, İsmail Türk, Ali Kütahyalı, Yavuz Selim Çelikkaya, Cafer Karagüven, Mehmet Emin Korkmaz, Latife Kaynar, Ünal Çiyiltepe, Seda Sayın tutuklu olarak yargılandı. Diğer sanıklar; Medine Yıldırım ve Musa Acar tutuksuz olarak yargılandı.
11 CEZA, 1 TAHLİYE, 1 BERAAT
Afyonkarahisar 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde önceki gün görülen duruşmalarda; hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul eden Medine Yıldırım ile Mutlu Yolal’a 1 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası verildi. Tutuklu olan Yolal hükümle birlikte tahliye edildi. Tutuksuz yargılanan Musa Acar beraat etti. Tutuklu sanıklar; Emin Köse’ye 7 yıl 6 ay, İsmail Türk’e 9 yıl, Ali Kütahyalı’ya 9 yıl, Latife Kaynar’a 9 yıl, Seda Sayın’a 9 yıl, Yavuz Selim Çelikkaya’ya 7 yıl 6 ay, Cafer Karagüven’e 9 yıl, Ünal Çiyiltepe’ye 9 yıl, Fatih Hüsnü Bayır’a 9 yıl hapis cezası verildi. Bu arada duruşması 27 Mart 2018 Salı günü görülen Sezayi Sarıdaş hakkında mahkeme 15 yıl hapis cezasına hükmetti. 28 Mart 2018 tarihli Kocatepe Gazetesi’nde yayınlanan haberde sehven sanık Sarıdaş’ın 19 yıl ceza aldığı yazılmıştı.
“TAMAMEN MÜSLÜMANLIK KULLANILDI”
Etkin pişmanlık talebi doğrultusunda hür iradesiyle TEM Şube Müdürlüğü’nde verdiği ifadeyi kabul eden Medine Yıldırım’a 1 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası verildi. Öğrenciliğinde yapıda Kur’an Ablalığı, sohbet ablalığı yaptığını belirten Yıldırım’a Mahkeme Başkanı “Örgütsel hiyerarşide erkeklerde görülen her şey kadınlarda da var. Hiç mi sorgulamadınız?” diye sordu. Yetiştirilme tarzı açısından yaşadıklarının normal olduğunu belirten Yıldırım, “Tamamen Müslümanlık kullanıldı. Ben il veya bölge ablalıkları gibi rütbelerine değil sohbet içeriklerine baktım. Ben de yapı içerisinde tecvitli Kur’an bilmem nedeniyle Kur’an ablalığı ve sohbet ablalığı görevlerinde bulundum” dedi. Yıldırım karar öncesi sorulan son sözünde beraatını talep etti.
MUSA ACAR BERAAT ETTİ
Yargılaması tutuksuz yapılan işadamı Musa Acar dün görülen karar duruşmasında beraat etti. Acar son savunmasında, daha önce verdiği beyanları tekrarladığını, vatana ve millete hizmet etme amacıyla iki tane 5 yıldızlı otel yaptıklarını kaydetti. Acar, “Cumhurbaşkanımızın otelimizin açılışında ikinci oteli yapmamızı söylemesi üzerine biz de ikinci oteli yaptık. 17-25 Aralık sürecinden sonra bunların gerçek yüzlerini görerek ayrıldım” dedi. Acar karar öncesi sorulan son sözünde, “Beraatımı talep ediyorum. Yüce mahkemenin adaletine güveniyorum” dedi.
KÖSE’YE 7 YIL 6 AY CEZA
Karar duruşmasında ailesinde terör örgütüne üyelikle yargılanan tek kişi olduğunu ve bu durumdan büyük üzüntü duyduğunu belirten Emin Köse, Bank Asya’ya örgüt elebaşının talimatıyla para yatırmadığını, 16 aydır tutuklu ve mağdur durumda olduğunu ifade etti. Köse son sözünde, “Mahkeme heyetinin vicdanına sesleniyorum” dedi. Köse’ye 7 yıl 6 ay hapis cezası verildi.
YILDIRIM İFADESİNİ KABUL ETMEDİ
Tutukluluk hali devam eden sanık Mevlüt Yıldırım’ın duruşması Mayıs ayında görülecek. Sanığın hakkında; Örgütsel gizli, şifreli haberleşme programları bylock ve eagle kullanımı, örgütle müzahir kurumlarda çalışması, Bank Asya’ya talimatla para yatırdığı iddiaları var. Emniyet’te baskı altında ifade verdiğini öne süren Yıldırım, soruşturma aşamasındaki beyanını reddetti. Şifreli, gizli örgütsel haberleşme programı bylock kullanıcısı olmadığını söyleyen ve geçen duruşmasında okunan bylock mesaj içeriklerini kabul etmeyen Yıldırım’ın duruşmasında Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlanan Yunus Emre Arslan tanık olarak dinlenildi.
TANIK: BYLOCK LİSTEMDE EKLİYDİ
Sanığı tanıdığını ve Yakup Koçpınar adlı sanığın yanında gördüğünü söyleyen Arslan, “Sanığı Afyon’da Hisar Yurt Müdürü olarak tanırım. Bylock listemde ekliydi. Aradan baya zaman geçti tam hatırlamasam da yazışmış olabiliriz. Sanırım Mevlüt diye kayıtlıydı” diye konuştu. Mahkeme Başkanı sanık Yıldırım hakkında; 325843 ID numarası, mevlut 39 kullanıcı adı ve mevlut003 şifresi ile bylock programı kullandığı tespitlerini hatırlattı. Mahkeme Başkanı tanık Arslan’a sanığın “Musa” kod adını kullandığına dair bilgisi olup olmadığını sordu. Yunus Emre Arslan sanığı Mevlüt ismiyle tanıdığını söyledi. Sanık Mevlüt Yıldırm, sözkonusu şirkette maaş amacıyla çalıştığını, terör örgütüne üyelik kastı olmadığını, terör suçunu kabul etmediğini söyledi. Yıldırım, yaklaşık 400 gündür tutuklu olduğunu belirterek tahliye talep etti.
KAYA İDDİALARI REDDETTİ
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği görevinden ihraç edilen Veli Kaya’nın duruşması Mayıs ayının ilk haftası görülecek. Bylock iddiasını kabul etmediğini, yazılı savunmasında durumunu detaylı anlattığını söyleyen Kaya, “Bank Asya’daki hesabım 2008 yılında açıldı. Talimattan haberim yoktu. Bankaya kayyum atandığında bile ihtiyacım olduğunda para alıp çektim. Bu banka ile sadece bankacılık işlemleri yürüttüm. Aktif Eğitim Sen yasal bir sendikaydı. Meslektaşlarımla dayanışma içerisinde olmak üzere okul idarecilerinin de tavsiyesi ile üye oldum. Silahlı terör örgütüne üye değilim. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği dışında bir çalışmam yoktur. İyi bir insan, vatandaş, öğretmen ve Müslüman olmaya çalıştım” ifadeleriyle savunma yaptı.
“YAPININ YANLIŞLIĞINI ANLATTIM KAALE ALMADI”
Veli Kaya’nın duruşmasında tanık olarak dinlenilen ve kayınbiraderi olduğu öğrenilen Numan Altın, öncelikle sanık hakkında akrabalık bağı nedeniyle tanıklık yapmak istemediğini belirtti. Mahkeme Başkanı, Altın’a sanıkla birinci dereceden akraba olmadığı için tanıklıkla mükellef olduğunu söyledi. Yapının “cemaat” olarak bilindiği zaman Veli Kaya’nın ilişkisi olduğunu söyleyen Tanık Altın, “Aile ortamında ‘cemaatin’ yanlışlığını anlatım. Kale almadı. ‘Onları Allah bilir’ dedi. Seçim zamanı iktidar partisine değil karşısında ki bir partiye oy vermemizi telkin etti. Sonrasında ben de görüşmeyi kestim. Eşimin de görüşmesini yasakladım” dedi.
“BYLOCK YÜKLEDİ BURS PARASI İSTEDİ”
Soruşturma aşamasındaki beyanını doğrulayan tanık Murat Okumuş, sanık Veli Kaya’nın sohbet adı verilen örgütsel toplantılarda sohbet hocalığı yaptığını dile getirdi. Sanığın herkül org sitesinden örgüt elebaşı Fetullah Gülen’in videolarını bu toplantılarda izlettiğini anlatan Okumuş, “Sohbet grupları 5 ya da 8’er kişiden oluşurdu. Gruplar hep öğretmenlerden oluşmuştu. Sanık 2015 Mart ayından itibaren 2016 yılı Nisan ayına kadar sohbet hocalığı yaptı. Bana bylocku kendisi yükledi. Buradan görüşelim diye tavsiyede bulundu. Kurban parası istemedi ama burs talebi oldu. Bylockta mesajlaştık kod adı kullandığını bilmiyorum” şeklinde konuştu.
TANIKLAR: “BYLOCK YÜKLEDİ SOHBET HOCASIYDI”
Soruşturma beyanını doğrulayan tanık Serdar Sanar, Veli Kaya’nın evine gittiğini, sanığın ve kendisinin TÜBİTAK Projesinde yönetici olduklarını anlattı. Mahkeme huzurunda hazır bulunmayan tanık Erkan Sivri’nin soruşturma aşamasında verdiği yazılı beyan okundu. Sivri’nin beyanında; Enes Dolu, Murat Okumuş, Serdar Sanar’la birlikte sohbet adı verilen örgütsel toplantılara katıldıklarını sanık Veli Kaya’nın da sohbet hocalığı yaptığı yönünde ifadesi duruşmada okundu. Sivri ifadesinde, sanık Kaya’nın kendisine “bylock yükleyelim” deyip sohbet toplantılarının yer ve zamanını bu şekilde bildireceğini kaydetti. Tanık Mahmut Petek’in de duruşmada yazılı beyanı okundu. Petek, Veli Kaya ile 2015 yılında tanıştıklarını, Kaya’nın kendisini sohbete davet ederek sohbet hocalığı yaptığını ifade etti. Tanık beyanlarını kabul etmeyen Veli Kaya, isnat edilen suçla alakasının olmadığını savundu. Kaya, iddia makamının cezalandırılması yönünde ki görüşüne karşı hazırlanmak için savunma süresi talep etti.
YOLAL TAHLİYE EDİLDİ
Etkin pişmanlıkta bulunma talebi doğrultusunda TEM Şube Müdürlüğü’nde ifade veren Öğretmen Mutlu Yolal’a 1 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası verildi. Sanık hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına muvafakati olduğunu belirtti. Mutlu Yolal, hükümle birlikte tahliye edildi. Sözde sohbet adı verilen örgütsel toplantı da sohbet hocasının Veli Kaya olduğunu ifade eden Yolal, bylock surverlerine ilk bağlanma tarihi 10 Ocak 2015 son bağlanma tarihi 14 Şubat 2016 tespitine karşın bu programı kullanmadığını ileri sürdü. Örgüt elebaşının Bank Asya’ya para yatırılarak sahip çıkılması talimatını kızının doğumu sonrası sohbetlere katılmadığından duymadığını belirten Yolal, örgütle müzahir Aktif Eğitim Sendikasına arkadaşlarını kıramadığı için üye olduğunu söyledi. Allah rızası dışında bir gayesi olmadığını belirten Yolal karar öncesi sorulan son sözünde, “Çok pişmanım. Devletimin ve milletimin yanındayım. Beraatımı talep ederim” dedi.
MESAJDA TEDBİR VE TEMİZLİK UYARISI!
Tutukluluk hali devam eden sanık Nizamettin Yıldız’ın duruşması da Mayıs ayı içerisinde görülecek. Sanığın hakkında; Bylock programı kullanımı, örgütle müzahir Sinerji Derneğine üyelik, “Necip” kod adını kullanması iddiaları bulunuyor. Yıldız’ın bylock mesaj içeriklerinden kesitlerin okunduğu duruşmada, “Saatler Mustafa’da. Bir de fotokopi çektirilecekmiş.” “Eagleden yazdım sor Mustafa’ya” “Abi egale mesajı geliyor mu? Bana para verecekmişsiniz öğleden sonra” “Dün bir dost evini bağladık. Yüz yüze görüşelim” Yıldız’ın sanık Gökhan Carfi ile olan bir yazışmasında da, “Ben irtibat vereyim. Eagle var mı?” “Abi bizim 12 mesul var. Arkadaş izin istedi. Ailesi Ankara’da. Gitmişken Polatlı’ya da uğra dedim” “Antalya’da 20 eve baskın. Talebe kadrosundan 9 kişi içerde. Tedbir ve temizlemeye dikkat. GSM ile konuşanlardan uzak durun. Telefonda konuşmayın”
“KOD ADI KULLANDIKLARINA ANLAM VEREMİYORUM”
Bylock programını 15 Temmuz darbe girişiminden sonra medya aracılığıyla öğrendiğini iddia eden sanık Nizamettin Yıldız, programı kullanmadığını söyledi. Mesaj içeriklerinin çelişkili olduğunu bu çelişkilerin de programı kullanmadığına dayanak olduğunu ileri süren Yıldız, “Bank Asya hakkında bir talimattan haberdar olmadım. Derneğe terör örgütüne üye olmak için üye olmadım. ‘Necip’ kod adını kullandığım iddia ediliyor. Büyük Bölge Talebe Mesulü (BBTM) değilim. Kod adı nedir bilmem. Yapı mensuplarının neden kod adı kullandıklarına anlam veremiyorum. ‘Enes’ kod adını kullandığı söyleyen Ömer Mutlu’yu da tanımıyorum” dedi.
TANIK: “SANIĞI NECİP KOD ADIYLA TANIRIM”
SEGBİS bağlantısı ile tanıklık yapan İsmet Şekerci sanık Nizamettin Yıldız’ı “Necip” kod adıyla tanıdığını Emniyet ifadesinin de doğru olduğunu dile getirdi. Yıldız’ın örgüt hiyerarşisinde Büyük Bölge Talebe Mesulü (BBTM) olduğunu aktaran Şekerci, “BBTM Eğitim Danışmanı ile birlikte üniversite öğrenci evlerinden sorumludur. Bölge Talebe Mesulü’nün de (BTM) üstü olan BBTM’nin sorumluluğunda yaklaşık 35 ev bulunur. Kendisini Kıvam Yurdu’nda verdiği düğün yemeğinde tanıdım. Ben de Sinerji Derneğinin üyesiydim. Orada sıkça görürdüm. Ayrıca ben ‘ev abisiydim’ BTM’likte yaptım. Benim üstüm Oktay Cünedioğlu idi. 2009 yılında üniversiteyi kazandım. İlk sene Süleymancılarla birlikte oldum. İkinci sınıftan itibaren FETÖ evine geçtim” diye konuştu. Sanık Yıldız, tanık Şekerci’yi tanımadığını söyledi.
“SANIK ÜSTÜMDÜ NECİP ADIYLA TANIRIM”
Tutuksuz tanık C.A sanık Nizamettin Yıldız’ı örgütte “Necip” ismiyle tanıdığını dile getirdi. Necip ismini kullanan Yıldız’ın örgüt hiyerarşisinde BBTM olarak yer aldığını aktaran C.A, kendisinin BTM olduğunu sanığın da üstü olduğunu, haftada bir uygun bir evde BTM’ler olarak toplantı yaptıklarını sözlerine ekledi. Nizamettin Yıldız, tanık C.A’yı tanımadığını belirtip, “Kod adı kullanmam mümkün değil” dedi. Vatani görevini yaptığı öğrenilen tanık M.S.Ç’nin soruşturma aşamasında ki beyanın da Yıldız’ı “Necip” olarak tanıdığı ifadesi duruşmada okundu.
MORBEYİN DIŞINDA YENİ BİR ÇALIŞMA YOK
Sanık Baysal Doğan’ın duruşması da Mayıs ayında görülecek. Hakkındaki suçlamaları kabul etmeyen Doğan’ın bylock surverlerine ilk bağlanma tarihi 3 Aralık 2015 Afyonkarahisar, son bağlanma tarihi de 7 Şubat 2016 Evciler ilçesi tespiti var. Baysal Doğan’ın hakkında; Bank Asya’ya örgüt elebaşının talimatıyla sahip çıkma adına para yatırdığı ve örgütle müzahir Mahir Çalışanlar Dernek Başkanı olduğu, hakkında FETÖ soruşturma ve kovuşturması bulunan kişilerle yurt dışı çıkışları yaptığı iddiaları var. Evciler ilçesine gitmediğini, bylock kullanmadığını söyleyen sanık bu konuda yanlışlık olabileceğini ve yeni bir çalışma yürütüldüğünü söylemesi üzerine Mahkeme Başkanı, “İsminiz Morbeyin listesinde yok. Konuyla ilgili yürütülen yeni bir çalışma da yok. Cezaevinde bunu nasıl duyuyorsunuz” dedi. Beş şirkette genel müdürlük yaptığını, bankada cari hesap işlemleri ile uğraştığını belirten Doğan, “Paralar şirkete aitti. Hayatın doğal akışında bunlar normal faaliyetler. 2011 yılında AB Projesi kapsamında 3 gün Almanya’ya gittim. 2013 yılında da Bosna Hersek’e gittim. 2014 yılında da Kıbrıs gezisine katıldım. Bunlar dernek faaliyetiydi” sözleriyle savunma yaptı.
TÜRK’E 9 YIL CEZA
Mahir Çalışanlar Derneği’nin 2013 yılında özel sektörde çalışan işçilere yönelik kurulan küçük çaplı bir dernek olduğunu belirten Doğan, derneğin neden kapatıldığını öğrenmek için OHAL Komisyonuna başvurduğunu dile getirdi. “Benden sohbet hocası olmaz. İlahiyatçı değilim” diyen Baysal Doğan, Dernek Başkanlığından öte bir görevi ve dini yönü olmadığını kaydetti. Tutuksuz tanık İ.D dernekte öğrencilerin sohbet adı verilen toplantılara katıldığını, bir dönem “Abdülhamit” isimli kişinin sohbet hocalığı yaptığını dile getirdi. İ.D, Said Nursi’nin risale kitaplarının okunduğunu “Abdülhamit” adlı kişinin tayininin çıkması üzerine sohbet hocalığını bir öğrencinin yaptığını dile getirdi.  Vatanını milletini seven yoğun çalışan kendi halinde bir insan olduğunu söyleyen Doğan tahliyesini talep etti. Sanığın tutukluluk hali devam ediyor. Karar celsesinde son sözü sorulan İsmail Türk, “Tüm silahlı terör örgütlerini lanetliyorum. Hakkımda ki tüm iddia ve suçlamaları reddediyorum” dedi. Türk’e 9 yıl hapis cezası verildi.
KÜTAHYALI VE KAYNAR’A 9 YIL CEZA
56 sayfalık detaylı yazılı savunma veren ve öğretmenlik görevinden ihraç edilen sanık Ali Kütahyalı’ya 9 yıl hapis cezası verildi. Kütahyalı son sözünde tahliye talep etti. Düşünmek ve avukatının kendisine yol göstermesi için süre talep eden öğretmen Latife Kaynar’a 9 yıl hapis cezası verildi. Mahkeme Başkanı sanığa, yeterince süre verildiğini, anlatmak istedikleri varsa mahkeme huzurunda beyan etmesini söyledi. Bank Asya’ya talimatla para yatırmadığını ama para yatırdığına ve örgütle müzahir Aktif Eğitim Sen’e üye olduğu için pişman olduğunu belirten Kaynar son sözünde, “Masumum tahliyemi talep ediyorum” dedi.
KATALOG EVLİLİK CV’DE SANIĞIN DA BİLGİLERİ VAR
Duruşmaya tutuklu olduğu cezaevinden SEGBİS’le bağlanan Seda Sayın’a 9 yıl hapis cezası verildi. Mahkeme Başkanı sanık Sayın’ın da isminin yer aldığı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan örgütsel katalog evlilikle ilgili rapora değindi. Bayanlara yönelik örgütsel katalog evlilik için fiziksel özellikler, eğitim durumu ve “fedakarlık” vurgularına yer verildiği öğrenilirken yine örgütsel anlamda parantez içerisinde A ve D nitelendirmesi dikkat çekiyor. Raporda katalog evlilik için “Acil” vurgulu CV’de sanık Seda Sayın’ın da ismi yer alıyor. Rapor içeriğinde örgüt üyelerince hazırlanan “Acil” ibareli CV de “O.K 1988 doğumlu. 1.65 boyunda, 50 kilo. Çok kaliteli, olgun karakterli fedakarlığı kabul ediyor. Seher 1993 doğumlu. 1.59 boyunda, 50 kilo. Matematik mezunu. Çok iyi, kaliteli fedakarlığa hazır. H.S 1992 doğumlu 1.60 boyunda 58 kilo. Artvin’li, İBF mezunu ve (D) Seda Sayın Afyon doğumlu. 1.65 boyunda 50 kilo. Babası asker emeklisi (A)” Sanık Seda Sayın son savunmasında, “Katalog evlilik kavramını ilk kez duydum. Başkaları hakkımda yazmış olabilir. 18 aydır tutukluyum. Vatanıma ihanet etmem bildiğim bir şey olsa anlatırdım” dedi.
KORKMAZ’IN DURUŞMASI ERTELENDİ
Son sözünde tahliyesini ve beraatını talep eden Yavuz Selim Çelikkaya’ya 7 yıl 6 ay, sanık Cafer Karagüven’e 9 yıl hapis cezası verildi. Son sözünde bylock kullanıcısı olmadığını söyleyen Ünal Çiyiltepe’ye 9 yıl, öğretmen Fatih Hüsnü Bayır’a 9 yıl hapis cezası verildi. Öğretmenlik görevinden ihraç edilen Mehmet Emin Korkmaz’ın duruşması Mayıs ayında görülecek. Korkmaz’ın tutukluluk hali sürüyor. >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme