FETÖ'de 1 yetkisizlik, 1 tutuklama daha
Fetullahçı Terör Örgütü, Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma ve Örgüte Yardım suç isnadıyla haklarında kamu davası açılan toplam 20 tutuksuz sanığın ilk duruşmaları dün yapıldı.20 TUTUKSUZ SANIK DİNLENİLDİDuruşmalar gerekli inceleme ve araştırmaların yapılması ve sanıklara esasa dair savunma süresi verilmesi nedeniyle Kasım ayı sonu ile Aralık ayına ertelendi. Dün görülen davalarda [&hellip]
Fetullahçı Terör Örgütü, Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma ve Örgüte Yardım suç isnadıyla haklarında kamu davası açılan toplam 20 tutuksuz sanığın ilk duruşmaları dün yapıldı.
20 TUTUKSUZ SANIK DİNLENİLDİ
Duruşmalar gerekli inceleme ve araştırmaların yapılması ve sanıklara esasa dair savunma süresi verilmesi nedeniyle Kasım ayı sonu ile Aralık ayına ertelendi. Dün görülen davalarda; Betül Çarman, Zeynep Özbay, Şebnem Cemile Uğur, Yüksel Battal, Tuğba Döne Yıldız, Ali Yarıkkaya, Kamil Çınar, Hülya Sayit, Soner Işık, Ayşegül Arslan, Baki Çabuk, Yelda Güner, Şerife Hatipoğlu, Metin İbili, Keziban Dündar, Kader Cartıllı, Süleyman Üstün, Elif Arı, Cengiz Cantaş, Lütfullah Arslan’ın savunmaları alındı.
1 YETKİSİZLİK, 1 TUTUKLAMA
Duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) bağlantısı ile katılan sanık Betül Çarman hakkında mahkeme yetkisizlik kararı verdi. Çarman’ın gizli ve şifreli FETÖ uygulamalarından bylocku İstanbul’da yükleyip kullandığı gerekçesiyle yetkili mahkemenin İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi olduğu kaydedildi. Mahkeme Aktif Eğitim-Sen’in İl Başkan Yardımcılığı görevini yaptığı öğrenilen sanık Cengiz Cantaş’ın suçu işlediğine dair kuvvetli şüphe bulunması, kaçması ihtimaline karşı adli kontrol tedbirlerinin yetersiz kalması gerekçesiyle tutuklanmasına karar verildi. Cantaş duruşma sonunda tutuklanarak cezaevine gönderildi.
AVUKATSIZ SANIKLARA AVUKAT ATANACAK
Kamu görevinden ihraç öğretmen Zeynep Özbay’a, ev hanımı Ayşegül Arslan’a, astsubaylıktan ihraç Soner Işık’a, öğretmenlik görevinden ihraç Baki Çubuk ve Metin İbili’ye zorunlu müdafi ataması yapılarak savunmaları gelecek celse avukat huzurunda alınacak. Mahkeme avukat tutacağını belirten Yüksel Battal’a, avukatının mazeret dilekçesi kabul edilen Keziban Dündar’a talep ettikleri süreyi verdi. Haklarında örgüte yardım iddiası bulunan sanıklarla ilgili olarak Bank Asya ile ilgili durumları ve hesap hareketlerine yönelik bilirkişi raporu alınması iz-stenirken, Aktif Eğitim-Sen ile ilgili duruma yönelik TEM Şube Müdürlüğü’ne müzekkere yazılarak gerekli araştırmalar tamamlanacak.
“MÜTEVELLİ DEĞİLİM,
TOPLANTILARA KATILMADIM”
Ev hanımı Şebnem Cemile Uğur, Silahlı Terör Örgütüne Üye olduğu iddiasını reddetti. Hanımların aralarında yaptığı kabul günü benzeri 30 ile 40 dakika kadar dini sohbet akabinde çay-kahve, pasta-börek ikramlı toplantılara katıldığını ileri süren Uğur, mütevelli olmadığını ve mütevelli toplantılarına katılmadığını beyan etti. Örgütün finansal kuruluşu Bank Asya’daki hesabına annesine gelen miras bedelini yatırdığını, ayrıca çalınma kaygısıyla bankaya altınlarını götürdüğünü anlatan Uğur, geçmişte “cemaat” olarak bilinen örgüt hakkında söylentiler çıktığında önce Diyanet’ten Bayan Hoca getirilerek kabul günü olarak nitelendirdiği toplantılara devam etmeye niyetlendiklerini kaydetti. Uğur, daha sonra ev dışında yaptıkları bu toplantıların katılımcıların çeşitli mazeretleri sonucu dağıldığını savunmasına ekledi. Bu celsede tutuksuz tanık R.İ dinlenildi. R.İ sanık Şebnem Cemile Uğur’u bir defa bir yurtta düzenlenen toplantıda gördüğünü ifada etti.
“BAŞKA BANKA YOK MUYDU?”
Kamu görevinden ihraç öğretmen Tuğba Döne Yıldız, FETÖ/PDY bağlantısı bulunmadığını Bank Asya’da açılan hesabı kullanmadığını dile getirdi. Sanık avukatının savunması sırasında Bank Asya ile ilgili olarak bir eski milletvekilinin tasarrufunu örnek göstermesi üzerine Mahkeme Başkanı savunmanın siyasetçiler dışında tutularak yapılması gerektiğine dikkat çekti. 20 yıllık memuriyet hayatında amirleri dışında kimseden emir almadığını vurgulayan öğretmen sanık Ali Yarıkkaya, Bank Asya’yı faizsiz bankacılık hassasiyeti nedeniyle tercih ettiğini kaydetti. Emekli öğretmen Kamil Çınar’ın gelecek duruşmasında O.K tanık olarak dinlenecek. Çınar ilk savunmasında, örgütle hiçbir alakası olmadığını, Bank Asya’ya eşi ile hacca gitme amaçlı biriktirdiği parayı hırsızlıktan korumak için yatırdığını ifade etmesi üzerine Mahkeme Başkanı sanığa, “Niye Bank Asya? Başka banka yok muydu?” sorusunu sordu. Faizsiz bankacılığa vurgu yapan sanık Çınar’a Mahkeme Başkanı faizsiz bankacılık hizmeti veren başkaca bankaların da bulunduğunu hatırlattı.
“PARANIZI KAYBETME
PAHASINA NEDEN YATIRDINIZ?”
Örgütle bağlantılı olduğu gerekçesiyle kapatılan sendika Aktif Eğitim-Sen’e yüksek lisans yapma fırsatı ve çocuklarının yararlanabileceği kurs imkânı için üye olduğu yönünde savunma yapan Hülya Sayit’in duruşması da Kasım ayı sonunda görülecek. Mahkeme heyeti üyesi bir hâkim, Sayit’e, 2001 yılında yaşanan bankacılık krizini hatırlatarak, “Batması kesin bir bankaya paranızı kaybetme pahasına neden para yatırdınız? O dönemde devlet yetkilileri yapının terör örgütüne dönüştüğünü medya aracılığıyla kamuoyuna duyurmadı mı?” diye sordu. Etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanma talebinde bulunan Ayşegül Arslan teşhislerde bulunmak ve detaylı ifade vermesi için TEM Şube Müdürlüğü’ne sevk edilecek. Yargı sınırı dışında ikamet ettiğini bildiren sanık gelecek celse duruşmaya SEGBİS bağlantısı ile katılacak.
“GİZLİ KAPAKLI İŞLER YAPMADIM”
Emirdağ ilçesinde geçimini temin amaçlı dershane öğretmenliği yaptığını örgütle bağlantısı olmadığı yönünde savunma yapan Yelda Güner geçmişinin iddiasına gösterge olacağını söyledi. Mahkeme Başkanı, sanık Güner’e örgütle bağı olmaması iddiasına karşı dershane de çalıştırmak üzere kendisine nasıl ulaşıldığını sordu. Bu konuda fikri olmadığını ancak iş başvurusu yaptığı dershanelerden telefon numarasının alınmış olabileceğini söyleyen Güner, “Beş yıl boyunca sadece Emirdağ’da çalıştım. Telefonumda bylock v.s uygulama yoktur. Hiçbir zaman gizli kapaklı işler yapmadım. Dernek ve sendikal üyeliğim yoktur. Kimseden yardım talebinde bulunmadım, örgüt propagandası yapmadım. Talimatla hareket etmedim” dedi.
“BEŞ YIL BOYUNCA HİÇ Mİ TOPLANTI OLMADI?”
Heyet üyesi bir hâkim sanık Yelda Güner’e, “Bizler diğer yargılamalarda çok sayıda sanık ve tanığın ifadesini aldık. Beş yıl boyunca çalıştığınız bu dershanede toplantı tarzında bir şeyler hiç mi olmadı?” sorusunu yöneltti. Dershanenin maddi zorluk içinde bulunduğunu belirten Yelda Güner soruyu; İşini yapmasının dışında mesafesini koruduğunu “onlardan” olmadığını dershane yönetiminin bildiği şeklinde cevaplandırdı. İddia makamı örgütün Emirdağ İlçesinin sözde imamı U.M ile öğretmenlik yapan eşi L.M’nin beyanlarının alınması için talimat yazılmasını talep etti. Sanığın talebi üzerine savunmasının alınması nedeniyle imza yükümlülüğü şeklindeki adli kontrol tedbiri kaldırılırken Güner’in yurt dışı çıkış yasağı devam ediyor.
“BANK ASYA UMRE’YE 12 TAKSİT YAPIYORDU”
Bu yıl Nisan ayı sonunda görülen karar duruşmasında mahkemece hakkında 7 yıl 11 ay hapis cezasına hükmedilen Abdullah Hatipoğlu’nun eşi Şerife Hatipoğlu da örgüte yardım suçundan yargılanıyor. Kamu görevinden ihraç öğretmen Şerife Hatipoğlu, Bank Asya’yı Umre yolculuğuna 12 taksit yaptığı için tercih ettiğini, çok sayıda FETÖ şüphelisinin katıldığı otel toplantısına katılmadığını ancak otelde evlilik yıldönümü kutlaması için tesadüfen bulunduğunu, bahse konu şahısları tanımadığı yönünde ifade verdi. Eşinin İl Temsilciliği görevini yürüttüğü Aktif Eğitim-Sen’e yüksek lisans imkânı tanıdığı için üye olduğunu söyleyen Bayan Hatipoğlu’na iddia makamı, “Eşiniz mahkememizin yargılaması sonucu ceza aldı. Herhangi bir sohbet grubuna katılmadınız mı?” sorusunu sordu. Bayan Hatipoğlu soruyu, “Hayır bir sohbet grubuna katılmadım. Ben Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni olarak bir gruba katılarak dinimi öğrenme gibi bir ihtiyacım yok” şeklinde cevaplandırdı.
“SENDİKAL ÜYELİK 2 BİN TL İNDİRİM SAĞLADI”
4 Haziran 2018 tarihinde mahkemenin hakkında örgüt üyeliği suçunu sabit görüp 6 yıl 3 ay hapis cezasına hükmettiği Önder Cartıllı’nın eşi Kader Cartıllı’nın da örgüt iltisakı nedeniyle öğretmenlik görevinden ihraç edildiği öğrenildi. Aktif Eğitim Sen üyeliğini 10 bin TL’lik yüksek lisans ücretinde 2 bin TL’lik indirim nedeni olarak açıklayan Bayan Cartıllı, Alevi olduğunu bir Alevi olarak bu yapının karşısında olduğu yönündeki beyanları üzerine Mahkeme Başkanı, “Mezhepsel bir yargılama yapmıyoruz. Bunu özellikle belirtmenize gerek yok. Ben Erzincan’da görev yaptım. Orada Alevilerin de örgütte üst düzey görev alabildiklerini gördük” dedi. Memuriyet görevi devam eden Süleyman Üstün örgütle alakası olmadığını 20 yıllık kamu görevinde 13 yıldır aynı işyerinde görev yaptığını, faizsiz bankacılık nedeniyle Bank Asya’yı tercih ettiğini dile getirdi. Her iki sanığın duruşması Kasım ayına ertelendi.
CANTAŞ DURUŞMA SONRASI TUTUKLANDI
Aktif Eğitim-Sen’in İl Başkan Yardımcılığı görevini yaptığı öğrenilen sanık Cengiz Cantaş’ın suçu işlediğine dair kuvvetli şüphe bulunması, kaçması ihtimaline karşı adli kontrol tedbirlerinin yetersiz kalması gerekçesiyle tutuklanmasına karar verildi. Cantaş duruşma sonunda tutuklanarak cezaevine gönderildi. Cantaş duruşmada verdiği ifade de şöyle konuştu: “Nepal’e kültürel gezi amacıyla branşıma katkı sağlaması için gittim. Adliye önündeki protesto eylemine öğle iznimde katılmıştım. Okul Müdürlüğünce Dostluk Dayanışma Projesi kapsamında toplantılara katıldım” ifadeleri üzerine Cumhuriyet Savcısı, “Nepal’in örgüt açısından önemini bildiğinizin farkındayım ama yine de sormak isterim. Proje toplantısı olarak ifade ettiğiniz toplantılar sosyal bir aktivite değil örgütün her hafta düzenlediği sohbet adı verilen toplantılardır. Örgüt her ile bir kardeş ülke tanımlıyor. Afyon’un kardeş ülkesi de Nepal” vurgusuna karşı sanık Cantaş, Nepal’de tapınakları ziyaret ettiğini, kültürel anlamda yararlanma amacı güttüğünü ileri sürdü. Tutuksuz tanıklar H.Y ile A.T dinlenildi. H.Y Nepal gezisinde bir kısım katılımcıların Everest’e uçtuğunu kendisi ile bazı katılımcıların FETÖ okulunu ziyaret ettiklerini, okul ziyareti sırasında sanığı görmediğini belirtti. Tanık A.T sanığın örgütle alakasına ilişkin bildiği, gördüğü bir şey olmadığını ancak Aktif Eğitim Sen Üyesi olduğuna dair bilgisi bulunduğunu sözlerine ekledi. Örgüte yardım suçlaması ile yargılanan Lütfullah Arslan’ın duruşması Aralık ayında görülecek. >> Burcu AYDIN’ın Özel Haberi