FETÖ'de 1 ceza ve 1 tahliye daha

Afyonkarahisar 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün Fetullahçı Terör Örgütü, Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma suç isnadıyla haklarında kamu davası açılan 8'i tutuksuz, 10’u tutuklu toplam 18 sanığın davaları görüldü.18 SANIK HÂKİM KARŞISINDABahri Köstekli, Mustafa Kısa, Kuddusi Kızılkaya, Ş.E., Gökben Sağlam, Serpil Demir, Ziya Çiğdem, Fatma Bozkuş tutuksuz yargılanırken, Halil Kıllı, Ali [&hellip]

Afyonkarahisar 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün Fetullahçı Terör Örgütü, Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma suç isnadıyla haklarında kamu davası açılan 8’i tutuksuz, 10’u tutuklu toplam 18 sanığın davaları görüldü.
18 SANIK HÂKİM KARŞISINDA
Bahri Köstekli, Mustafa Kısa, Kuddusi Kızılkaya, Ş.E., Gökben Sağlam, Serpil Demir, Ziya Çiğdem, Fatma Bozkuş tutuksuz yargılanırken, Halil Kıllı, Ali Akyol, Faruk Yıldırım, Abdullah Bozkuş, Yusuf Arpacı, Nurşen Kılınç, İsa Darakçı, Özgül Büyüközel, Mehmet Dağdelen, Hüseyin Ürün’ün duruşmaları tutuklu olarak görüldü.
1 CEZA, 1 TAHLİYE
Etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanma talebi doğrultusunda detaylı ifade vermesi için TEM Şube Müdürlüğü’ne sevk edilen tutuklu sanık İsa Darakçı adli kontrol tedbiriyle tahliye edildi. Mahkeme tutuklu yargılanan sanık Yusuf Arpacı’ya 10 yıl 10 ay 15 gün hapis cezasına hükmetti. Diğer sanıkların duruşmaları Mayıs ayı içerisinde görülecek.
ÖRGÜT MAHREM YAPIYA RAPOR TUTMUŞ
Polislik mesleğinden ihraç edilen tutuklu sanık Ziya Çiğdem’in örgüt yapılanmasında büyük bölge ve küçük bölge ayrımında büyük bölgesinin İzmir, küçük bölgesinin Antalya şeklinde kaydedildiği öğrenildi. Sanığın aktif çalıştığı ilin Afyonkarahisar, biriminin Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü olduğu, telefon numarası, eşinin ismi ve mesleği de örgütsel raporda yerini alırken, burs taksiti miktarının 290 lira, Öğretmen Mahir asil, Zümre Başkanı Burak ifadeleri de mevcut. Raporda örgütsel dijital verilerde tüm kayıtların listelenip, örgüt hiyerarşişisinde sanığın ‘mahrem yapı’ da bulunduğu belirlendi. Duruşma Savcısı, sanığın cezalandırılıp tutukluluk halinin devamı yönünde görüş bildirdi.
SAY: YÖNETİCİ VASFI
OLMAYAN TESLİM OLMUŞ POLİS
Sanık Ziya Çiğdem’in örgütsel kodlama kısaltmasında “Say” olarak yer bulduğu, “Say” ifadesinin örgütte her şeyi ile FETÖ’ye teslim olmuş ama yöneticilik vasfı olmayan polis memuru anlamına geldiği açıklandı. KOM Daire Başkanlığı’ndan delil beklendiğini ifade eden sanık Ziya Çiğdem savunma hazırlığı için süre talep etti. Çiğdem’in avukatı sanığın eşi ile hastanede tartıştığını belirttiği tanık M.G’nin beyanını reddettiklerini kaydetti. Çiğdem’in duruşması Mayıs ayı başında görülecek.
“BYLOCKU YURT MÜDÜRÜ YÜKLEDİ”
Kocaeli 4. Ağır Ceza Mahkemesinin yetkisizlik kararıyla Afyonkarahisar 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmasına hükmettiği tutuksuz tanık Serpil Demir etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmayı talep etti. Demir, talebi doğrultusunda TEM Şube Müdürlüğü’nde ifade verecek. Afyonkarahisar’da üniversite öğreniminin ilk 3 yılını Nezahet Kız Öğrenci Yurdu’nda geçirdiğini belirten Serpil Demir, “Bylock programını Yurt Müdürü Cemile Şahin yükledi. Yurt içinde kullanılan haberleşme programı olduğunu söylemişti” dedi.
“KPSS’YE HAZIRLANMA, BİZİM
 İŞ YERLERİMİZ VAR DEDİLER”
Mahkeme Başkanı sanık Demir’e sohbet adı verilen örgütsel toplantılara katılıp katılmadığını sordu. Serpil Demir, “Pazar günü yurdun üst katında düzenlenen sohbet toplantılarına katılmamız zorunluydu. Onların tabiriyle Pazar günkü bu toplantıya ‘Büyük Ablalar’ gelirdi. Toplantıda mevcut gündem konuşulurdu. Videosunu izlemedik ama Fetullah Gülen kitapları okunurdu. Seçim döneminde de iktidarın karşısında hangi parti güçlüyse ona oy vermemiz söylendi” diye konuştu. Mahkeme Başkanı, Demir’e, “Peki seçimlerde güneydoğu da hangi partiye oy verilmesi gerektiği söylendi” sorusunu sordu. Sanık, kendilerine sadece Afyonkarahisar’a özel telkinde bulunulduğunu açıkladı. Yurda düzenli olarak örgütsel yayın organlarından gazete ve dergi geldiğini belirten Demir, “Son sınıfta yurttan Cumhurbaşkanımızın açıklamasından sonra ayrıldım. Ayrılırken kavga ettim. Bana ‘Pişman olursun son senen. KPSS’ye hazırlanmana gerek yok. Bizim kendi okullarımız, hastanelerimiz var oralarda çalışırsın’ diyerek teklifte bulundular. Diyanet Yurduna geçtim” dedi.
Mahkeme heyeti üyelerinden hâkim “Şefkat tokadı yersin gibi bir şey söylendi mi?” sorusunu sordu. Demir, böyle bir şey söylenmediğini ama “Gemiyi terk etme” anlamında tam hatırlayamadığı bir benzetmenin yurttan ayrıldığı süreçte dile getirildiğini kaydetti. Duruşma Savcısının esasa dair görüş hazırlaması için istediği süre verildi. Duruşma Mayıs ayının ilk haftası görülecek.
SANIK: RESİMDEN TANIRIM
Yargılaması tutuksuz devam eden sanık Gökben Sağlam’ın dosyasına yetkisizliğe hükmeden Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesinin kararı üzerine sanık Afyonkarahisar 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanıyor. Sanık hakkında düzenlenen Bylock Tespit Değerlendirme Tutanağında; listesinde; T.Y, Nevbahar Öğretim Turizm (Tubiş) T.S, M.E, M.T, A.Z (Neriman) bayan muhasebeci, İl Milli Eğitim Müdürlüğü E.A, erkek ismi olarak Necati Uzun şeklinde kayıtlı Zeynep gibi isimler var. Mahkeme Başkanı çok sayıda kod ismi kullanıldığını belirterek gerçek isimleri kestirmenin güçlüğüne dikkat çekti. Listede yer alan başkaca isimler; Şaban Sarıkaya adına kayıtlı (Dudu Fevzi Çakmak) G.K, D.T, M.K, A.M.Ç, H.Ç, Ü.Ç, M.B, Aslı Abla, S.A, A.K, M.S, F.H.S. bazı isimleri ve kişileri tanıyamadığını belirten sanık Gökben Sağlam’a Mahkeme Başkanı resimden teşhis yapıp yapamayacağını sordu. Sağlam, büyük ihtimalle tanıyacağı cevabını verdi.
MESAJDA TEDBİRLİ
 KONUŞULSUN UYARISI
Sanık Gökben Sağlam’ın duruşmasında bylock mesaj içeriklerinden kesitler okundu. Esra Arslan ile olan bir mesajında, “Hocam gündemlerin silinmiş tekrar gönderebilir misiniz?” “Hocam Sabiha hanıma bylocktan ulaşmak gerekiyor.” “Dört umut var”  “Esra hocam kurbanlar düşmüş olabilir mi?” “Hatice ile tedbirli konuşulsun. Önce Whatsapptan arayın. Berra’ya söyle Taşpınar’a karışmasın” Gülsüm Kutlu ile çok sayıda şifreli yazışma tespiti, Aysel Merve Çapa ile yazışmalar bulunuyor. Mahkeme Başkanı, “umut var” ifadesinin örgüte adam kazandırmayı çağrıştırdığını söyledi. Başka mesaj içeriklerinde ise, “Medine abla ben Gökben abla.” “Senin ödemelerini ben yapıyorum” “Üç aylık toplam 900. Borcunu siliyorum” “Feyza Hoca ile görüştüm.  Size sorduklarına tamam” dedi. Muhtemelen bayan olduğu düşünülen bir şahısla erkek ismiyle yapılan yazışmada da himmet ve burs adı altındaki paralarının akıbeti soruluyor. Sanığın iddialar okunurken gülümsemesi üzerine Mahkeme Başkanı, “Hanımefendi gülüyorsunuz ama bu örgütün geninde var. Himmet, burs adı altında nereye gittiği aslında belli olan paralar” vurgusu yaptı.
MESAJ İÇERİKLERİ YOĞUN
FAALİYET GÖSTERGESİ
Sohbet adı verilen örgütsel toplantılarda hocalık yapmadığını, Taşpınar isminin öğrencilerin kaldığı bir binaya ait olduğunu açıklayan Sağlam, “Ben bu faaliyetlere çocuklarım koleje başladıktan sonra katıldım. Önceleri faaliyetlere katılmazdım. İlk zamanlarda okuldaki veli çayları ve toplantılarına gitmedim. Açıköğretim Fakültesinde ilahiyat okuyordum. Okulda Kur’an dersleri vermem teklif edildi. Ben çok istedim ama eşim istemedi. Böyle olunca sadece birkaç öğrenci evine giderek Kur’an gösterdim” ifadelerini kullandı. Mahkeme Başkanı sanığa, bylock yazışmaları sizin evinize bir saat ayıramayacak kadar meşgul olduğunuz örgütsel anlamda da ‘ev anneliği’ konumunda olduğunuzun göstergesidir” değerlendirmesinde bulundu. Heyet üyesi bir hâkim sanığa, “Bir kısım şifreli mesajlarınızdan Büyük Bölge Talebe Mesulü (BBTM) ya da Talebe Mesulü olduğunuz anlaşılıyor” tespitine sanık Sağlam, “Böyle bir vazifem yok. Resmi ya da gayri resmi olarak çalışmadım. Herhangi bir hiyerarşi de yer almadım. İnsani ölçüde bir şeyler yapmaya çalıştım” dedi.
TANIK: BUNLARDAN UZAK DUR DEDİ
Yargılaması tutuksuz devam eden Ş.E.’ın duruşması Mayıs ayı başında görülecek. Tutuksuz yargılanan ihraç polis Bahri Köstekli’nin dünkü duruşmasında Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi(SEGBİS) bağlantısı ile tanıklık yapan polis R.Ş soruşturma aşamasındaki beyanını doğruladı. Sanığı sohbet adı verilen örgütsel toplantıda bir kez gördüğünü başkaca görmediğin ve sanık tarafından “Temiz çocuksun bunlardan uzak dur” şeklinde uyarıldığını belirten R.Ş sohbet hocasının ismini hatırlayamadığını kaydetti. Tanık R.Ş, sohbet hocasının isminin “Osman” ya da “Orhan” olabileceğini belirtti. Duruşma savcısına sanık hakkında görüş hazırlaması için süre verildi.
ARPACI’YA 10 YIL 10 AY 15 GÜN CEZA
Bir önceki duruşmada adli kontrol şartıyla tahliye edilen Kuddusi Kızılkaya’nın dijital materyallerine yönelik bilirkişi raporu bekleniyor. Tutukluluk hali devam eden emekli Ali Akyol, tahliye olmak için kullanmadığı halde bylock kullandığı ve adliye önündeki Zaman Gazetesi yöneticilerinin gözaltına alınmasını protesto eden eyleme katıldığı kurgusu yaptığını söyledi. Soruşturma beyanına ek olarak verdiği ifadesini yalanlayan Akyol, duruşmada doğruyu söylediğini, pişman olduğunu, devlete karşı olan tüm terör girişimlerini lanetlediğini sözlerine ekledi. Tutukluluğu devam eden Faruk Yıldırım hakkındaki tüm suçlamaları reddetti. Emniyet’te baskı ve yönlendirme ile ifade verdiğini ileri süren Yıldırım, Bank Asya’yı faizsiz bankacılık hizmetinden dolayı tercih ettiğini, örgüt elebaşının bankaya sahip çıkın talimatından haberi olmadığını söyleyerek tahliye talep etti. Terör örgütü üyesi olmadığını söyleyen sanık Yusuf Arpacı’ya 10 yıl 10 ay 15 gün hapis cezası verildi.
DARAKCI DA PİŞMANLIK
TALEBİNDE BULUNDU
Örgütün dershanesinde öğretmenlik dışında idari ve başkaca görev almadığını söyleyen öğretmen İsa Darakcı da etkin pişmanlıkta bulundu. Adli kontrol tedbiriyle tahliye edilen sanık TEM Şube Müdürlüğü’nde ifade verecek. Diğer sanıklar Mehmet Dağdelen, Hüseyin Ürün, Halil Kıllı, Nurşen Kılıç, Özgül Büyüközel, Mustafa Kısa, Abdullah Bozkuş, Fatma Bozkuş’un duruşmaları Mayıs ayında görülecek. Bozkuş çiftinden Bayan Bozkuş tutuksuz yargılanırken Abdullah Bozkuş duruşmaya tutuklu olduğu cezaevinden SEGBİS ile bağlandı. >> Burcu AYDIN’ın haberi.

Bakmadan Geçme